Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΡΧΕΙΟ AXEL PERSSON 1ο ΕΠΑΛ ΤΡΙΠΟΛΗΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΡΧΕΙΟ AXEL PERSSON 1ο ΕΠΑΛ ΤΡΙΠΟΛΗΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΡΧΕΙΟ AXEL PERSSON 1ο ΕΠΑΛ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

2 EΙΣΑΓΩΓΗ Ο Χίτλερ, στις 16 Δεκεμβρίου 1942, προεδρεύοντας σε συμβούλιο επιτελών του (Κάιτελ, Γιοντλ, Μπόρμαν κ.ά.), το οποίο επεξεργάστηκε τον πολεμικό κανονισμό της κατοχής, υπαγόρευε: «Πρέπει το σπίτι (του πολίτη από τον άμαχο πληθυσμό) να καεί συν γυναιξί και τέκνοις... Με στρατιωτική υψηλοφροσύνη ή με τη συνθήκη της Γενεύης ο αγών αυτός δεν έχει πλέον καμίαν σχέσιν... Ως εκ τούτου ο στρατός δικαιούται να χρησιμοποιεί εις τον αγώνα αυτόν κάθε μέσον και εναντίον γυναικών και παιδιών, αρκεί να εξασφαλίζεται δι’ αυτού η επιτυχία...»

3 Παιδάκια από τα Λαγκάδια το 1943
Παιδάκια από τα Λαγκάδια το Η κοιλιά είναι πρησμένη από την πείνα, σε αντίθεση με τα χέρια – πόδια που είναι στεγνά.

4 Άλλη εικόνα από τα Λαγκάδια.

5 Κορίτσια στο νοσοκομείο του ΔΕΣ Τρίπολης 1943 - 1944

6 Αγόρι στο νοσοκομείο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΣ) στην Τρίπολη, 1943 - 1944

7 Παιδάκια στο νοσοκομείο του ΔΕΣ Τρίπολης
Παιδάκια στο νοσοκομείο του ΔΕΣ Τρίπολης. Το μεσαίο τυφλώθηκε από την πείνα.

8 Παιδιά στο Νοσοκομείο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, Τρίπολης, 1943 - 1944

9 Παιδιά στο Νοσοκομείο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού Τρίπολης, 1943 - 1944

10 Φορτηγό αυτοκίνητο του Δήμου κουβαλάει πτώματα. (Αρχείο Αξελ Πέρσον)

11 Αράχωβα (Καρυές) «..Ξαναεπισκέφθηκα το χωριό 2 μέρες μετά, με τον κύριο Εβενγκρος. Εκεί είδαμε και μάθαμε πως έγιναν τα πράγματα: Κάποιος πήγε στους Γερμανούς και είπε ότι δήθεν υπάρχουν όπλα στο χωριό. Οι Γερμανοί κύκλωσαν το χωριό με άνδρες, χαράματα. Κάποιος χτύπησε την καμπάνα και οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους να δουν τι έτρεχε. Τα στάγιερ άρχισαν να κροταλίζουν, οι άνθρωποι έπεφταν νεκροί. Οι άλλοι κλείστηκαν στα σπίτια. Οι Γερμανοί πυροβολούσαν τις πόρτες. Πολλοί σκοτώθηκαν μέσα στα σπίτια. Σε ένα σπίτι βρέθηκαν κάτι παλιά όπλα…

12 Αράχωβα (Καρυές) 21-9-43 (συνέχεια)
Στο μεταξύ, το πλιάτσικο από Ελληνες και Γερμανούς οργίασε. Οι πρώτοι έμπαιναν μέσα και έκλεβαν τα δαχτυλίδια από τα χέρια και ότι χρυσαφικό υπήρχε. Οι δεύτεροι πήραν τα υφαντά και οι τρίτοι ότι μπορούσε να έχει κάποια αξία. Αναποδογύρισαν τα πάντα. Αδειασαν αποθήκες και ντουλάπια, τα είδα με τα μάτια μου. Είδαμε σκεπάσματα που τα είχαν πουλήσει οι Γερμανοί σε κάποιον που τα γνώρισε και τα έφερε πίσω.. Ηταν ευτύχημα ότι φτάσαμε εμείς, αλλιώς οι Γερμανοί δεν θα σταματούσαν.. Ετσι είχαμε μόνο 10 νεκρούς, 5 βαριά τραυματίες, 32 αιχμάλωτους και δεν έκαψαν το χωριό»

13

14 Το μνημείο στο Μονοδένδρι

15 Εκτελεσμένοι στην Τρίπολη από τους Γερμανούς και τους συνεργάτες τους όπως καταγράφηκαν στο αρχείο του ΔΕΣ, την ώρα που έφταναν οι πληροφορίες. Στην πραγματικότητα οι αριθμοί είναι μεγαλύτεροι. ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ 21– ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ 1 – ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

16 Στην Τρίπολη είχαμε πάνω από 350 εκτελέσεις στο ρέμα του Αγιονικόλα
Στην Τρίπολη είχαμε πάνω από 350 εκτελέσεις στο ρέμα του Αγιονικόλα. Όμως το θέαμα 13 ανθρώπων να κρέμονται από τα μπαλκόνια της οδού Ταξιαρχών στις και η εκτέλεση 40 ομήρων από ταγματασφαλίτες στον Μαηθανάση την είναι χαρακτηριστικά.

17

18 Παλιόχουνη, στο δρόμο για την Μεγαλόπολη
Παλιόχουνη, στο δρόμο για την Μεγαλόπολη. Στις εκτελέσθηκαν 212

19 ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Εγκλημάτων και καταστροφών στην Πελοπόννησο που έγιναν από Γερμανούς και εθνοπροδότες. Περιοχή Φόνοι Ομηροι Καμμένα σπίτια Αργολίδα-Κορινθία 950 15 831 Αρκαδία 957 300 2225 Αχαΐα 1545 171 2841 Ηλεία 904 100 1063 Λακωνία* 978 104 1945 Μεσσηνία* 1641 148 1977 ΣΥΝΟΛΟ 6.975 837 10.882 * Δράστες κυρίως οι Ελληνες συνεργάτες των κατακτητών.

20 Οι Γερμανοί φεύγουν από την Τρίπολη (1)
8-9-44 Τη νύχτα εξαφανίστηκε το φρουραρχείο και αντικατα-στάθηκε με τον ταγματάρχη Βέννεμεν. Ζοριστήκαμε λίγο μέχρι να βγάλουμε το φύλλο πορείας για αύριο. Το βράδυ μας αποχαιρέτησε ο δόκτορ Γκράινερ και ο Φριτς Ρούσενγκρατς . 9-9-44 Πήραμε άδεια από τον Παπαδόγκωνα να μοιράσουμε ρούχα στο Λεβίδι και τη Βλαχέρνα…Στον γυρισμό μας είχαν φύγει και οι τελευταίοι Γερμανοί, εκτός από 6 που δόθη-καν στις διαταγές του Παπαδόγκωνα. Θα κρατούσαν με τον ασύρματο επαφή των ταγματασφαλιτών με τους Γερμανούς που οπισθοχωρούσαν.

21 Οι Γερμανοί φεύγουν από την Τρίπολη (2)
Η πόλη σημαιοστολίστηκε χωρίς ενθουσιασμό. Γέλασαν όμως οι πάντες όταν οι ταγματασφαλίτες πήραν τα γερμανικά κανόνια που τους άφησαν οι Γερμανοί και έκαναν παρέλαση στην πλατεία με μία – δύο εγγλέζικες σημαίες. Είχαν κρεμάσει και άλλες σημαίες στον πλάτανο με τούτη την επιγραφή από κάτω: «Οι Αγγλοι και οι Αμερικανοί είναι στο πλευρό μας!»

22 Επίλογος Πολλοί Γερμανοί Ναζί δικάστηκαν από την Γερμανική δικαιοσύνη για τα εγκλήματα τους στην Ελλάδα. Οι Ελληνες Ναζί, αντιθέτως, τιμήθηκαν από όσους κυβέρνησαν την χώρα για χάρη των Αγγλων, των Αμερικάνων, των Γερμανών. . .


Κατέβασμα ppt "ΑΡΧΕΙΟ AXEL PERSSON 1ο ΕΠΑΛ ΤΡΙΠΟΛΗΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google