Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τι ειναι το ποντικι του υπολογιστη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τι ειναι το ποντικι του υπολογιστη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τι ειναι το ποντικι του υπολογιστη
Το ποντίκι είναι μια μικρή συσκευή που χρησιμοποιείται για την κατάδειξη και επιλογή στοιχείων στην οθόνη του υπολογιστή. Αν και τα ποντίκια μπορεί να έχουν διάφορα σχήματα, το τυπικό ποντίκι έχει κάποια ομοιότητα με το πραγματικό ποντίκι. Μερικά σύγχρονα ποντίκια είναι ασύρματα.

2 Βασικά μέρη Ένα ποντίκι συνήθως διαθέτει δύο κουμπιά: ένα πρωτεύον κουμπί (συνήθως το αριστερό κουμπί) και ένα δευτερεύον κουμπί (συνήθως το δεξιό κουμπί). Το πρωτεύον κουμπί είναι αυτό που χρησιμοποιείτε συχνότερα. Τα περισσότερα ποντίκια περιλαμβάνουν επίσης έναν τροχό κύλισης μεταξύ των δύο κουμπιών, ο οποίος σας βοηθά να μετακινείστε στα έγγραφα και τις ιστοσελίδες πιο εύκολα. Σε ορισμένα ποντίκια, υπάρχει η δυνατότητα χρήσης του τροχού κύλισης ως τρίτου κουμπιού. Τα σύγχρονα ποντίκια ενδεχομένως να έχουν πρόσθετα κουμπιά, τα οποία μπορούν να εκτελέσουν άλλες λειτουργίες.

3 Το αριστερό κουμπί του ποντικιού!

4 Το δεξί κουμπί του ποντικιού!

5 Χρήση του τροχού κύλισης
Εάν το ποντίκι σας διαθέτει έναν τροχό κύλισης, μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε για να κάνετε κύλιση σε έγγραφα και ιστοσελίδες. Για κύλιση προς τα κάτω, κυλήστε τον τροχό προς τα πίσω (προς το μέρος σας). Για κύλιση προς τα επάνω, κυλήστε τον τροχό προς τα εμπρός (μακριά από εσάς).

6 Μονό κλικ Για να κάνετε κλικ σε ένα στοιχείο, τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού στο στοιχείο που εμφανίζεται στην οθόνη και, στη συνέχεια, πατήστε και ελευθερώστε το πρωτεύον κουμπί (συνήθως το αριστερό κουμπί). Το μονό κλικ πολύ συχνά χρησιμοποιείται για να επιλέξετε (επισημάνετε) ένα στοιχείο ή να ανοίξετε ένα μενού. Αυτό ονομάζεται μονό κλικ ή αριστερό κλικ.

7 Διπλό κλικ Για να κάνετε διπλό κλικ σε ένα στοιχείο, τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού στο στοιχείο που εμφανίζεται στην οθόνη και, στη συνέχεια, κάντε γρήγορα κλικ δύο φορές. Εάν τα δύο κλικ δεν γίνουν γρήγορα το ένα μετά το άλλο, ενδέχεται να ερμηνευθούν ως δύο μεμονωμένα κλικ, αντί για ένα διπλό κλικ. Το διπλό κλικ συνήθως χρησιμοποιείται για το άνοιγμα των στοιχείων στην επιφάνεια εργασίας σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να εκκινήσετε ένα πρόγραμμα ή να ανοίξετε ένα φάκελο κάνοντας διπλό κλικ στο εικονίδιο στην επιφάνεια εργασίας.

8 Κράτημα και μετακίνηση του ποντικιού
Τοποθετήστε το ποντίκι σας δίπλα στο πληκτρολόγιό σας σε μια καθαρή, λεία επιφάνεια, για παράδειγμα, σε μια επιφάνεια ποντικιού. Κρατήστε το ποντίκι χαλαρά με τον δείκτη σας επάνω στο πρωτεύον κουμπί και τον αντίχειρα στο πλάι. Για να μετακινήσετε το ποντίκι, σύρετέ το αργά προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Μην το περιστρέφετε—κρατήστε το μπροστινό μέρος του ποντικιού σταθερό με κατεύθυνση αντίθετη προς εσάς. Καθώς μετακινείτε το ποντίκι, μετακινείται στην οθόνη σας και ένας δείκτης (βλέπε εικόνα) προς την ίδια κατεύθυνση. Εάν δεν έχετε χώρο για να μετακινήσετε το ποντίκι στο γραφείο σας ή στην επιφάνεια ποντικιού, απλώς σηκώστε το και πλησιάστε το περισσότερο προς εσάς. Κρατήστε το ποντίκι ανάλαφρα, διατηρώντας τον καρπό σας στην ευθεία!

9 Το πρώτο στον κόσμο ποντίκι…
Ο πρώην τεχνικός πολεμικών ραντάρ , Douglas Engelbart, διεύθυνε την εφεύρεση του πρώτου ηλεκτρονικού υπολογιστικού ποντικιού στα μέσα της δεκαετίας του 1960  στο Stanford Research International (SRI).  Ο Engelbart και Ο Bill English συνεργάστηκαν συγκρίνοντας διάφορα ποντίκια για την ταχύτητά  και την ακρίβειά τους. Ο Bill English κατασκεύασε το πρωτότυπο ποντίκι σύμφωνα με τις αντιλήψεις του Engelbart. Ο Bill English πιστώνεται με την πρώτη χρήση του όρου ποντίκι στην έκδοση του 1965 του "Computer-Aided Display Control

10 Doug Engelbart and Bill English Bill is holding the Google Phone

11 Μηχανικό ποντίκι Στο κάτω μέρος του στελέχους υπάρχει μια μικρή σφαίρα (λεπτομέρεια 1 στην εικόνα)  από εύκαμπτο υλικό, η οποία μπορεί να κυλάει ελεύθερα. Κινώντας το ποντίκι πάνω σε μια σχετικά λεία επιφάνεια, η μπίλια μεταφέρει την κίνηση αυτή σε δύο κάθετες μεταξύ τους πλαστικές ράβδους στο εσωτερικό του κυρίου σώματος, οι οποίες έχουν προσαρμοσμένους στα άκρα τους δύο γρανάζια ή διάτρητους πλαστικούς δίσκους (λεπτομέρεια 2).

12 Μηχανικό ποντίκι Η κίνηση των δίσκων διακόπτει μια δέσμη φωτός από ένα LED (λεπτομέρεια 3) προς μια φωτοδίοδο (λεπτομέρεια 5). Ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα μέσω της συχνότητας των διακοπών αυτών παράγει ένα ψηφιακό σήμα, που αντιστοιχεί στην διανυσματική ταχύτητα (κατεύθυνση και τιμή) του ποντικιού. Το ψηφιακό σήμα μεταφέρεται στον Η/Υ μέσω του καλωδίου επικοινωνίας. Ο Η/Υ τότε μετακινεί τον κέρσορα στην οθόνη, βασιζόμενος στην προηγούμενη του θέση και στο ψηφιακό σήμα.

13 Εσωτερικά μέρη ενός τυπικού μηχανικού ποντικιού:
1. Μπίλια. 2. Πλαστικοί ράβδοι & γρανάζια. 3. LED.( Δίοδος Εκπομπής Φωτός.) 5. Φωτοδίοδος.

14 Οπτικό ποντίκι Ένα οπτικό ποντίκι χρησιμοποιεί μια δίοδο εκπομπής φωτός και φωτοδίοδο για την ανίχνευση της κυκλοφορίας σε σχέση με την υποκείμενη επιφάνεια, αντί να μετακινούνται ορισμένα από τα τμήματά της - όπως και σε μηχανικό ποντίκι.

15 Ποντίκι Laser Το ποντίκι laser χρησιμοποιεί μια υπέρυθρη δίοδο λέιζερ, αντί για μια LED για να φωτίζει την επιφάνεια κάτω από τους αισθητήρες.

16

17 Αιωρούμενο ποντίκι…  O Ρώσος σχεδιαστής Vadim Kibardin ανέπτυξε το «BAT» το πρώτο αιωρούμενο ασύρματο ποντίκι του υπολογιστή.   Αποτελείται από…έναν πλοηγό και μαγνητικό δαχτυλίδι βάσης. Θέλοντας να καταπολεμήσει το σύνδρομο του καρπιαίου (δυσλειτουργία των νεύρων), που εμφανίζεται με τη μακροχρόνια χρήση του ποντικιού του υπολογιστή.

18 Από πού πήρε το όνομα του το ποντίκι του υπολογιστή και γιατί;
Η µονάδα αυτή του υπολογιστή, ονοµάστηκε έτσι γιατί µοιάζει µε ένα ποντίκι όπου η ουρά του είναι το καλώδιο µε το οποίο συνδέεται µε τη µονάδα συστήµατος του υπολογιστή, ενώ τα αυτιά του, τα δύο πλήκτρα του.

19 Κάτω από το ποντίκι… Αν το κοιτάξουμε από κάτω, βλέπουμε
μία μικρή σφαίρα από την κίνηση της οποίας καθορίζεται η θέση του δείκτη στην οθόνη.

20 Συμβουλή! Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες με το διπλό κλικ, μπορείτε να ρυθμίσετε την ταχύτητα του διπλού κλικ (του χρόνου που είναι αποδεκτός μεταξύ των κλικ). Ακολουθήστε τα εξής βήματα: Ανοίξτε το "Ποντίκι" κάνοντας κλικ στο κουμπί Έναρξη, έπειτα κάντε κλικ στον Πίνακα Ελέγχου, επιλέξτε Υλικό και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο Ποντίκι. Κάντε κλικ στην καρτέλα Κουμπιά και, στη συνέχεια, στην περιοχή Ταχύτητα διπλού κλικ, μετακινήστε το ρυθμιστικό για να αυξήσετε ή να μειώσετε την ταχύτητα.

21 Συμβουλές για ασφαλή χρήση του ποντικιού
Το κατάλληλο κράτημα και η κίνηση του ποντικιού θα σας βοηθήσει να αποφύγετε πόνους ή τραυματισμούς στους καρπούς, τα χέρια και τους βραχίονες, ιδιαίτερα εάν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας για μεγάλα διαστήματα. Παρακάτω παρουσιάζονται μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε προβλήματα: Τοποθετήστε το ποντίκι σας στο ύψος του αγκώνα. Το επάνω μέρος των βραχιόνων σας πρέπει να είναι χαλαρό και δίπλα στα πλευρά σας. Μην κρατάτε με δύναμη και σφιχτά το ποντίκι σας. Να το κρατάτε χαλαρά. Να μετακινείτε το ποντίκι κουνώντας τον βραχίονα από το ύψος του αγκώνα. Μην λυγίζετε τον καρπό σας προς τα επάνω, προς τα κάτω ή προς τις πλευρές. Πιέζετε ελαφρά το κουμπί του ποντικιού όταν κάνετε κλικ. Διατηρείτε τα δάχτυλά σας χαλαρωμένα. Μην αφήνετε τα δάχτυλά σας να αιωρούνται απλώς πάνω από τα κουμπιά. Όταν δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε το ποντίκι, μην το κρατάτε. Κάνετε σύντομα διαλλείματα από τον υπολογιστή σας κάθε 15 με 20 λεπτά.

22 Σύνοψη Το ποντίκι είναι µια µονάδα για να επικοινωνούµε µε τον υπολογιστή. Το ποντίκι του υπολογιστή έχει τρία βασικά μέρη. Επίσης υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη ποντικιού τα οποία το καθένα απ’αυτά έχει ξεχωριστή ιδιότητα , αλλά για να χρησιμοποιήσεις ένα ποντίκι πρέπει να ακολουθείς και κάποιους «κανόνες» για να αποφύγουμε τραυματισμούς στους καρπούς!!

23 Βιβλιογραφία/Πηγές… Wikipedia. Google. Windows. Pi-schools.gr
Η ιστορία σαν σήμερα… My magazine.

24 Καλό διάβασμα!! Ευχαριστώ!!


Κατέβασμα ppt "Τι ειναι το ποντικι του υπολογιστη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google