Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1 «ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ;» ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΩΤΗΡΟΥΔΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ (19 ο Ενιαίο Λύκειο Θεσ/νίκης)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1 «ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ;» ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΩΤΗΡΟΥΔΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ (19 ο Ενιαίο Λύκειο Θεσ/νίκης)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1 «ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ;» ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΩΤΗΡΟΥΔΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ (19 ο Ενιαίο Λύκειο Θεσ/νίκης) Email: vsotirudas@hotmail.comvsotirudas@hotmail.com Blog: http://edu4adults.blogspot.comhttp://edu4adults.blogspot.com ΕΝΩΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

2 2 Είπαν για την επιστήμη… •«… η επιστήμη είναι η ασφαλής και η αναμφίβολη γνώση» (Πλάτωνας) •«… η επιστήμη μπορεί να δημιουργηθεί μονάχα από εκείνους που είναι ισχυρά διαποτισμένοι από τον πόθο για την αλήθεια και την κατανόηση» (Einstein)

3 3 Η πληροφορική είναι η επιστήμη που ερευνά την κωδικοποίηση, διαχείριση και μετάδοση συμβολικών αναπαραστάσεων γνώσεων και πληροφοριών. (ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ) Στην Ελλάδα έχει επικρατήσει ο όρος πληροφορικός (ή και ακόμα χειρότερα πληροφορικάριος, μάλλον κατά το αποθηκάριος) για την περιγραφή του κατάλληλα καταρτισμένου επιστήμονα ενώ στον αγγλοσαξονικό κόσμο επικρατεί ο όρος επιστήμονας υπολογιστών. Η πληροφορική ως επιστήμη

4 4 Στη σημερινή εποχή η δημιουργία, η κατανομή και ο χειρισμός της πληροφορίας είναι η πιο σημαντική οικονομική και πολιτιστική δραστηριότητα. Ο πλούτος παράγεται μέσα από την οικονομική εξερεύνηση και εκμετάλλευση της γνώσης. Στην Κοινωνία της Πληροφορίας, η πληροφορία αποτελεί κυριολεκτικά την πρώτη ύλη και την κινητήρια δύναμη των επιστημονικών, οικονομικών, διοικητικών και άλλων κοινωνικών δραστηριοτήτων. Αποτελεί το πιο σημαντικό οικονομικό αγαθό Η σημασία της πληροφορίας

5 5 Το ζητούμενο Αν μέχρι σήμερα Το ζητούμενο ήταν η πρόσβαση στην πληροφορία, Στη σημερινή εποχή το ζητούμενο είναι: Η βέλτιστη διαχείριση και δυναμική επεξεργασία του τεράστιου όγκου ψηφιοποιημένης πληροφορίας Που τείνει να κατακλύσει τον πολίτη των δικτύων (netizen).

6 6 ΠΟΣΟ ΕΤΟΙΜΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ;

7 7 Τι λένε οι αριθμοί •Η «οικογένεια» του Facebook ανέρχεται σε περίπου 500 εκατομμύρια μέλη •Τα τελευταία 3-4 χρόνια η χρήση των διαφόρων «μέσων κοινωνικής δικτύωσης» παρουσίασε αύξηση 700-800% •Τον Ιανουάριο του 2009 καταγράφηκαν 133.000.000 blogs (ιστολόγια) από το Technorati με ρυθμό αύξησης ένα blog ανά 1,5”

8 8 Τι λένε οι αριθμοί •4.190.000 προφίλ μόνο στον blogger δηλώνουν χώρα Ελλάδα •Πλήθος εκπαιδευτικών ιστολογίων στο σχολικό δίκτυο: 5.050 τα οποία διαβάζονται από περισσότερους από 135.000 μοναδικούς επισκέπτες ανά μήνα. (Ιούνιος 2010) •Μεταβολή της συνολικής δικτυακής κίνησης στο σχολικό δίκτυο την τελευταία πενταετία: +80% ετησίως.

9 9 Ερώτημα: Αξιοποιούν οι εκπαιδευτικοί τις νέες αυτές δυνατότητες ;

10 10 Προσπάθειες Συναδέλφων Μία απλή περιήγηση σε εκπαιδευτικές σελίδες και ιστολόγια συναδέλφων αρκεί, για να διαπιστώσει κανείς την εξαιρετική δουλειά τους αναφορικά με την παιδαγωγική αξιοποίηση των νέων αυτών δεδομένων της παγκόσμιας κοινότητας του διαδικτύου. http://didaskw.blogspot.com/ http://www.katsiras.gr/ http://nkaridis.blogspot.com/ http://edu4adults.blogspot.com

11 11 Προσπάθειες Συναδέλφων Πλήθος διαδικτυακών κοινοτήτων πρακτικής και μάθησης έχουν οργανωθεί στο πνεύμα του «του Κοινωνικού Κατασκευαστικού Εποικοδομητισμού» π.χ. http://logogreekworld.ning.com – Η Logo στην εκπαίδευσηhttp://logogreekworld.ning.com Εκπαιδευτικές εφαρμογές στο scratch κ.α.

12 12 Στην πραγματικότητα όμως… Κάθε τέτοια προσπάθεια κινείται έξω από το θεσμοθετημένο πρόγραμμα σπουδών και αποτελεί μεμονωμένη προσπάθεια των συναδέλφων που σπάνια εντάσσεται στην καθημερινή εκπαιδευτική πρακτική.

13 13 Στον Αντίποδα •Η πληροφορική διδάσκεται 96 ώρες ΣΥΝΟΛΙΚΑ στο γυμνάσιο (32 εβδομάδες χ 1 ώρα την εβδομάδα χ 3 τάξεις) Για να μάθουν άραγε ΤΙ οι μαθητές; •Αποτελεί μάθημα ΕΠΙΛΟΓΗΣ στο ενιαίο λύκειο, εκτός από την ΑΕΠΠ (της Γ’ λύκείου) που διδάσκεται 2 ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ώρες την εβδομάδα ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα (που συνιστά και εργαστηριακή εφαρμογή!!!)

14 14 Στον Αντίποδα •Οι Διδακτορικές διατριβές που έχουν εκπονηθεί με θέμα τα ιστολόγια είναι όλες κι όλες δύο (2) !!! -«ΤΟ BLOGGING ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ : ΠΡΟΦΙΛ, ΚΙΝΗΤΡΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΩΝ BLOGGERS» (Καραμπάσης, 2008) -«Ελληνόφωνα Weblogs και επικοινωνιακές πρακτικές» (Λως, 2010 σε εξέλιξη) •Ενώ οι μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες με το ίδιο θέμα είναι μόλις μία (1) !!! -«Πολιτική Ανάγνωση της Ελληνικής blogoσφαιαρας» (Παπαδημητρίου, 2009)

15 15 Στον Αντίποδα Ενώ υπάρχει και μία έρευνα της υπηρεσίας SYNC.GR για το χάρτη της Ελληνικής Μπλοκόσφαιρας το 2008

16 16 Ωστόσο… Οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία, έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με την ολοένα και πιο πιεστική επιθυμία - ανάγκη των μαθητών για «λίγο facebook», για λίγο «youtube» για το «αφήστε μας λίγο κύριε να μπούμε στο internet» Αντιμετωπίζουν δε τις νέες αυτές ανάγκες των μαθητών αυτοσχεδιάζοντας τις περισσότερες φορές καθώς δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ επιμόρφωσή τους για την παιδαγωγική αξιοποίησή τους στην τάξη.

17 17 Πως αντιμετωπίζουμε αυτήν την πραγματικότητα;

18 18 Εισηγήσεις/Προτάσεις •Προτείνεται η κατάργηση της πληροφορικής από το ενιαίο λύκειο ενώ •Εισάγεται η πληροφορική ως μάθημα από την πρώτη δημοτικού •Θεωρείται ότι η πληροφορική στο ενιαίο λύκειο δεν έχει να προσφέρει κάτι επιπλέον καθώς οι μαθητές έχουν μάθει ότι χρειάζονται στις προηγούμενες τάξεις •Ενώ επιπλέον θα χρησιμοποιείται ως εργαλείο για τα υπόλοιπα μαθήματα.

19 19 Αποτελέσματα •Δεκάδες ΑΕΙ και ΤΕΙ πληροφορικής θα δεχθούν αποφοίτους που δε θα έχουν διδαχθεί πληροφορική στο ενιαίο λύκειο !!! (θα συμφωνήσουμε υποθέτω, πως ο αλγόριθμος ή η ταξινόμηση πινάκων που είναι θεμελιώδεις έννοιες στην πληροφορική δε μπορούν να θεωρηθούν δεδομένες από το δημοτικό ή το γυμνάσιο) •Θα στερήσουμε τη δυνατότητα από τους μαθητές του λυκείου να έχουν μία ομαλή εξέλιξη στην απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων πληροφορικής με μεθοδικό και σχεδιασμένο τρόπο

20 20 Αποτελέσματα •Θα τους αποκόψουμε με βίαιο τρόπο τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις που εκ των πραγμάτων δεν είναι δυνατό να συμβεί στο δημοτικό ή το γυμνάσιο (π.χ. δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, ιστολόγια κ.α.) •Θα υποβιβάσουμε την πληροφορική από επιστήμη σε εργαλείο.

21 21 Το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα φαίνεται να αγνοεί τις παγκόσμιες εξελίξεις σε όλες του τις βαθμίδες.

22 22 Η κατεύθυνση θα έπρεπε να είναι προς την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών διαχείρισης της πληροφορίας προς όφελος του μαθητή, κατανοώντας τις ανάγκες του και αναγνωρίζοντας τις εξελίξεις που συντελούνται παγκοσμίως ως εγγενές στοιχείο της εκπαιδευτικής διεργασίας Τι πρέπει να γίνει

23 23 Τι πρέπει να γίνει •Ο σχεδιασμός που απαιτείται να γίνει για την πληροφορική στην εκπαίδευση οφείλει και πρέπει να γίνει από επιστήμονες της πληροφορικής που να έχουν άμεση σχέση με τη διδακτική πρακτική στα σχολεία. •Το κάθε σχέδιο δράσης θα πρέπει να εξετάζεται συνολικά και όχι αποσπασματικά (όπως λ.χ. η παροχή Η/Υ στους μαθητές της Α’ γυμνασίου, επιμόρφωση εκπαιδευτικών στη χρήση Η/Υ κ.α.)

24 24 Επιστήμη ή Εργαλείο; Η πληροφορική στην εκπαίδευση δεν είναι ούτε μόνο εργαλείο, ούτε μόνο επιστήμη. Είναι ΚΑΙ εργαλείο ΚΑΙ επιστήμη. Έτσι οφείλουμε να τη δούμε και έτσι οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε.

25 25 Η Πληροφορική έχει αναμφισβήτητα θέση στη Δια Βίου Εκπαίδευση του Ανθρώπου

26 26 Η Πληροφορική έχει αναμφισβήτητα θέση στη Δια Βίου Εκπαίδευση του Ανθρώπου Εμείς όμως οφείλουμε να αποφασίσουμε με ποιες εικόνες θα είμαστε περισσότερο ικανοποιημένοι !!!

27 27 ΣΑΣ ΕΥΧΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ !!!


Κατέβασμα ppt "1 «ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ;» ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΩΤΗΡΟΥΔΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ (19 ο Ενιαίο Λύκειο Θεσ/νίκης)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google