Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αντιλήψεις και Θεωρίες για το γήρας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αντιλήψεις και Θεωρίες για το γήρας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αντιλήψεις και Θεωρίες για το γήρας
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΑΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: Γιοβανούδη Παγώνα Ξανθοπούλου Αναστασία Καμπουρίδου Μαρία Μωυσίδου Πελαγία

2 ΤΟ ΑΝΘΟΣ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ
είναι Σ Ο Φ Ι Α

3 Γενικά για την Τρίτη ηλικία
Όλα τα άτομα άνω των 65 ετών ανήκουν τυπικά στην πληθυσμιακή ομάδα των τόμων της τρίτης ηλικίας Οι ηλικιωμένοι είναι μία πληθυσμιακή ομάδα με ποικίλα προβλήματα και αυξημένες ανάγκες. Οι ανάγκες αυτές καλύπτονται από το οικογενειακό φιλικό περιβάλλον, τον ιδιωτικό, κερδοσκοπικό ή μη κερδοσκοπικό τομέα και από την κρατική πρόνοια.

4 Η γήρανση του πληθυσμού της Ελλάδος
Γενικά στη χώρα μας από τα υπάρχοντα στοιχεία προκύπτει ότι η μέση διάρκεια της ανθρώπινης ζωής στην Αρχαία Ελλάδα κατά τον 4ο π.Χ αιώνα ήταν 30 περίπου χρόνια, ενώ στις Ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ 13ου και 17ου αιώνα χρόνια. Από τις αρχές του 20ου αιώνα η κατά ομάδες ηλικιών δομή του πληθυσμού της Ελλάδος εμφανίζει συνεχή μείωση των παιδικών ηλικιών (0-14 χρονών) με αντίστοιχη αύξηση των γεροντικών ηλικιών (65 χρόνων και άνω). Αύξηση της αναλογίας των ηλικιωμένων στο γενικό πληθυσμό σημειώθηκε σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, όμως ο ρυθμός γήρανσης του πληθυσμού της Ελλάδος ήταν ο ταχύτερος σε σχέση με τις γειτονικές χώρες και τις χώρες Ε.Ο.Κ. Έρευνες που έχουν γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια έχουν δώσει πολύτιμες δημογραφικές πληροφορίες για το γεροντικό πληθυσμό της χώρας. Η πρώτη πληροφορία αναφέρεται στην προοπτική παρουσίας υψηλότερου ποσοστού υγιών μορφωμένων ηλικιωμένων ατόμων, στο μέλλον, σε σχέση με τα αντίστοιχα σημερινά ποσοστά αυτών των ομάδων. Αυτή η προοπτική πρέπει να αποτελέσει πολύτιμη ευκαιρία για την ελληνική κοινωνία, που πρέπει να βρει τρόπους να στηρίξει τις δυνατότητες αυτού του αξιόλογου ανθρώπινου δυναμικού και να επωφεληθεί από αυτές. Παράλληλα όμως η μικρότερη επιβίωση πολλών ηλικιωμένων με σοβαρές αναπηρίες ή άλλα προβλήματα υγείας, αποτελεί μία νέα κατάσταση που χρειάζεται μελέτη και σωστή αντιμετώπιση.

5 Το προσδόκιμο επιβίωσης του Ελληνικού πληθυσμού
Κατά την περίοδο των ετών η αύξηση της προσδοκώμενης ζωής κατά τη γέννηση ήταν για τους άνδρες και τις γυναίκες 9 και 10 χρόνια αντίστοιχα. Η αύξηση της προσδοκώμενης ζωής για ηλικιωμένους 65 ετών ήταν 1,7 για τους άνδρες και 2 χρόνια για τις γυναίκες, ενώ η αύξηση στα 80 ήταν ασήμαντη. Από τα διεθνή συγκριτικά στοιχεία προκύπτει ότι η διάρκεια ζωής των Ελλήνων και Ελληνίδων βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο συγκρινόμενο με εκείνη των άλλων Βαλκανικών χωρών, χωρίς να υστερεί σημαντικά από τα υψηλότερα επίπεδα μακροβιότητας που παρατηρούνται στις χώρες της ΕΟΚ.

6 ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΟΥ ΓΗΡΑΤΟΣ Θεωρία του βιολογικού ρολογιού Θεωρία φθοράς
Θεωρία των ελεύθερων ριζών Θεωρία μεταβολής των πρωτεϊνών Ενδοκρινική θεωρία Θεωρία της αυτοανοσίας

7 Φυσιολογικές μεταβολές κατά το γήρας
Οι διεργασίες του γήρατος αρχίζουν από την γέννηση του ανθρώπου και συνεχίζονται μέχρι το θάνατό του. Η μείωση της λειτουργικότητας των διαφόρων οργάνων που χαρακτηρίζει το γήρας έχει σχέση με μεταβολές στον αριθμό και τη σύνθεση των κυττάρων. Είναι γνωστό ότι στην ηλικία μεταξύ χρόνων, ο ολικός αριθμός των κυττάρων του σώματος μειώνεται κατά 30% ενώ ταυτόχρονα ελαττώνονται οι πρωτεΐνες του αίματος και το ενδοκυττάριο υγρό. Τα περισσότερα από τα πολύτιμα αυτά στοιχεία αντικαθίστανται με λίπος. Καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου το εξωκυττάριο υγρό, για λόγους σωματικής ισορροπίας, παραμένει σταθερό. Επίσης τα στερεά συστατικά των κυττάρων μεταβάλλονται κι ενώ στην ηλικία των 25 χρόνων αποτελούσαν το 19% της κυτταρικής μάζας στα 70 χρόνια μειώνονται στο 12%. Τα υγρά του σώματος από 61% στην ηλικία των 25 χρόνων γίνονται 53% στα 70 χρόνια ζωής. Μείωση παρατηρείται και στα άλατα του σώματος. Αξιοσημείωτες είναι και οι μεταβολές που παρατηρούνται στο βάρος των διαφόρων οργάνων σε σχέση με την ηλικία.

8 Παράγοντες που ασκούν επίδραση στη διαδικασία της γήρανσης:
-Κληρονομικότητα -το οικογενειακό περιβάλλον -η κοινωνική προσαρμογή και συμπεριφορά -η ψυχοσύνθεση του ατόμου -η υγιεινή διαβίωση

9 Φυσιολογικές σωματικές αλλαγές κατά το γήρας
-Εμφάνιση -Κινητικότητα (σκελετικό) -καρδιαγγειακό σύστημα -αναπνευστικό σύστημα -εκκριτικό σύστημα -τροφή και πέψη -αυτόνομο νευρικό σύστημα -κεντρικό νευρικό σύστημα -αναπαραγωγικό σύστημα -μείωση οξύτητας των αισθητήρων (ακοή, όραση)

10 Μεταβολές στο Νευρικό Σύστημα
ΑΝΟΙΑ ALZHEIMER

11 Μεταβολές στο σκελετό και το μυϊκό σύστημα

12 ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΑ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ
ΟΡΑΣΗ ΑΚΟΗ - Γεύση-Όσφρηση-Αφή :

13 ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

14 ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΚΑΡΔΙΑ ΑΓΓΕΙΑ

15 ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

16 ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΟ ΟΥΡΟΠΟΙΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

17 ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ

18 ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ
Η υπόφυση μειώνεται σε βάρος , σε όγκο , λειτουργικότητα. Ο θυρεοειδής αδένας μειώνεται επίσης σε βάρος και λειτουργικότητα. Οι παραθυρεοειδείς παθαίνουν λιπώδη εκφύλιση με αποτέλεσμα διαταραχή στο μεταβολισμό του ασβεστίου και την ανάπτυξη οστεοπόρωσης και οστεομαλάκυνσης. Οι όρχεις μειώνονται σε όγκο και βάρος. Οι ωοθήκες με την εμμηνόπαυση παθαίνουν διάφορες κυτταρολογικές και ιστολογικές αλλοιώσεις και μειώνεται ο όγκος και η λειτουργικότητα τους. Τα επινεφρίδια παρουσιάζουν διάφορες εκφυλιστικές αλλοιώσεις και μειώνεται το βάρος τους.

19 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΗΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ Π.Φ.Υ.
Α)ΚΕΝΤΡΑ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ (ΚΑΠΗ) Β)Το πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»

20 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΗΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ Π.Φ.Υ.
Γ)Τηλεσυναγερμός του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Δ)Ιατρεία Ηλικιωμένων

21 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΗΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ Π.Φ.Υ.
Ε)Ιδρύματα Περίθαλψης Ηλικιωμένων ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΟΙΚΟΙ ΕΥΓΗΡΙΑΣ στ) Γεύμα στο σπίτι

22 Ο ρόλος του Νοσηλευτή στη φροντίδα του υπερήλικα

23 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΑ-ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΑ
Για να ληφθεί μία απόφαση για να χειρουργηθεί κάποιος ηλικιωμένος λαμβάνονται από τον γιατρό υπόψιν τα εξής: -Η ηλικία σε συνδυασμό με την γενική του κατάσταση -Το πόσο σοβαρή είναι η πάθηση και πόσο διαρκεί -Αν συνυπάρχουν παθήσεις εκτός απ΄αυτήν που χρειάζεται χειρουργική επέμβαση και -εκτιμάται η πορεία της πάθησης με ή χωρίς την επέμβαση -Αφού ληφθεί η απόφαση εισάγεται ο ασθενής αρκετές μέρες νωρίτερα για να εκτιμηθεί η κατάστασή του και να αντιμετωπιστούν και να ρυθμιστούν προβλήματα που τυχόν συνυπάρχουν -Ο ηλικιωμένος έχει αρκετό χρόνο να προσαρμοστεί καθώς επίσης του γίνεται ενημέρωση για την διαδικασία και τις εξετάσεις που θα χρειαστεί να κάνει -Γίνεται προσπάθεια να μειωθεί το άγχος του με ψυχολογική ή φαρμακευτική υποστήριξη. -Εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή κατάσταση του οργανισμού με την ρύθμιση του βάρους του σώματος, την διόρθωση των διαταραχών της θρέψης, ηλεκτρολυτών, νερού, την εξέταση του κυκλοφοριακού συστήματος (της καρδιάς και του περιφερικού αγγειακού συστήματος) με τον έλεγχο του αναπνευστικού συστήματος (τις λειτουργίες των πνευμόνων), την εξέταση του ουροποιητικού συστήματος (των νεφρών, ύπαρξη υπερτροφίας προστάτη κ.α) -Τηρούνται όλα τα προεγχειρητικά μέτρα όπως λήψη ζωτικών, τήρηση διαγράμματος ισοζυγίου υγρών και ηλεκτρολυτών, προετοιμασία προεγχειρητικού πεδίου, περιποίηση στοματικής κοιλότητας. -Προετοιμάζεται ο άρρωστος ψυχολογικά και -Εκτελείται η προνάρκωση σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού

24 ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΑ η φροντίδα είναι η ίδια με τα ενήλικα άτομα και επιπλέον:
-Επιβάλλονται πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση όλων των συστημάτων του οργανισμού -Δίνεται προσοχή για σημεία shock και διαταραχές υγρών και ηλεκτρολυτών -Γίνεται διδασκαλία και προετοιμασία του αρρώστου και της οικογένειας για το πώς θα συνεχίσουν την φροντίδα του στο σπίτι.

25 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΓΗΡΑΤΟΣ Σ΄ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ

26 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ

27 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ! ΚΑΛΑ ΓΕΡΑΜΑΤΑ!!!


Κατέβασμα ppt "Αντιλήψεις και Θεωρίες για το γήρας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google