Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ιστορία του Θεατρικού Μουσείου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ιστορία του Θεατρικού Μουσείου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Η ιστορία του Θεατρικού Μουσείου
Το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου, ένα όραμα ζωής για τους ανθρώπους του θεάτρου, άνοιξε και επίσημα τις πύλες του στις 26 Μαρτίου 2012, για να προσφέρει μαγικές εμπειρίες και γνώσεις σε ότι αφορά το θεατρικό σανίδι και τα θεατρικά δρώμενα της Κύπρου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και ιδιαίτερα τον τελευταίο αιώνα. Το 1987 ο Νίκος Σ. Νικολαΐδης ( ), οπτικός στο επάγγελµα αλλά και ερασιτέχνης ηθοποιός, δωρίζει το σπάνιο θεατρικό του αρχείο στο Δήµο Λεµεσού. Αυτή του η πράξη αποτέλεσε και την απαρχή µιας µακροχρόνιας έρευνας και προσπάθειας που έκαναν από κοινού ο Δήµος Λεµεσού και ο Θεατρικός Οργανισµός Κύπρου για την ίδρυση ενός Θεατρικού Μουσείου, διαβλέποντας την ανάγκη για διαφύλαξη της θεατρικής ιστορίας του τόπου. Μετά από τη γενναιόδωρη δωρεά του Πάνου Σολοµωνίδη προς τον Δήµο Λεµεσού, αγοράστηκε το λιθογραφείο Κουβά, το οποίο µετατράπηκε σε Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολοµωνίδης, χώρος που στεγάζει και το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου.

3 Θεματικές Ενότητες του Μουσείου
Η Ιστορία Πρόκειται για µια αναδροµή στους σηµαντικούς σταθµούς της θεατρικής δραστηριότητας στην Κύπρο, µε έµφαση στις περιόδους που σηµατοδοτούν τις αλλαγές στην εξέλιξη του θεατρικού γίγνεσθαι.

4 Αφίσα του έργου Βαβυλωνία του Δημήτριου Βυζάντιου που παρουσιάστηκε το 1879 στο θέατρο Απόλλων της Σύρου από τον θίασο Μένανδρος, με κορυφαίους ηθοποιούς της εποχής, κι ένα κοστούμι του χορού, σχεδιασμένο από τη Λίζα Ζαϊμη για το έργο Αίαντας (ΘΟΚ, 1973) είναι μερικά από τα παλαιότερα αντικείµενα της συλλογής του µουσείου που εκτίθεται στην ενότητα αυτή.

5 Θεματικές Ενότητες του Μουσείου
Συντελεστές Φωτογραφίες, µακέτες, σκίτσα, κοστούµια, αφίσες και οπτικοακουστικό υλικό αποτελούν το περιεχόµενο της συγκεκριµένης ενότητας. Μέσα από τα εκθέµατα διαφαίνεται η συνάντηση όλων εκείνων των τεχνών που συνθέτουν την τέχνη του θεάτρου. Η σύµπραξη δηµιουργών, όπως συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, σκηνογράφοι, ενδυµατολόγοι, µουσικοί, φωτιστές, χορογράφοι και τεχνικοί, καταλήγει στη δηµιουργία της θεατρικής παράστασης. Σκίτσα του Τηλέµαχου Κάνθου από την δεκαετία του 1940 είναι µερικά από τα παλαιότερα εκθέµατα της συγκεκριµένης ενότητας.

6 Αφίσα από τη συλλογή της ενότητας Συντελεστές του Μουσείου για την παράσταση του έργου Πλούτος του Αριστοφάνη από τον Οργανισμό Θεατρικής Ανάπτυξης Κύπρου (ΟΘΑΚ, ). Δυο σκίτσα του Τηλέμαχου Κάνθου από τη δεκαετία του 1940.

7 Θεματικές Ενότητες του Μουσείου
Η παράσταση Το κεντρικό µέρος του µουσείου, στο οποίο παρουσιάζονται κοστούµια από σηµαντικές και εµβληµατικές παραστάσεις της θεατρικής πορείας του τόπου.

8 Το κοστούµι της Μάνας Κουράγιο από την παράσταση του ΘΟΚ Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της (1977).
Ενδυματολόγος: Γκλυν Χιούζ Κοστούμι της αγελάδας από το έργο Zoo (Paravan Proactions, 2007). Τα κοστούμια της παράστασης τιμήθηκαν με βραβείο ΘΟΚ (2005-7). Ενδυματολόγοι: Μελίτα Κούτα, Χάρης Καυκαρίδης

9 Θέατρο για παιδιά Συλλογή από κοστούμια, σκηνικά αντικείμενα, μακέτες σκηνικών και κοστουμιών από παραστάσεις παιδικού θεάτρου.

10 Το καμαρίνι «Δοκιμάζω ένα κοστούμι, μπαίνω σ’ενα ρόλο!»

11 Εκπαιδευτικά προγράμματα με κατασκευές
Εκπαιδευτικά προγράμματα με κατασκευές Νηπιαγωγείο (4-5 ετών και Προδημοτική) - Διάρκεια 60΄ A΄- Γ΄ Δημοτικού - Διάρκεια 80΄ Δ΄- ΣΤ΄ Δημοτικού - Διάρκεια 90΄ A΄- Γ΄ Γυμνασίου - Διάρκεια 90΄ A΄- Γ΄ Λυκείου - Διάρκεια 100΄

12 Βιβλιοθήκη και Αρχείο του Μουσείου
Η βιβλιοθήκη του Μουσείου, εκτός από το αρχείο του Νίκου Σ. Νικολαΐδη, περιλαµβάνει το αρχείο του Γεώργιου Φιλή αναφορικά µε τον Οργανισµό Θεατρικής Ανάπτυξης Κύπρου (ΟΘΑΚ), το φωτογραφικό αρχείο του Γιώργου Βατυλιώτη, υλικό από το αρχείο του Θεατρικού Οργανισµού Κύπρου, καθώς και υλικό από επαγγελµατίες του θεάτρου και θιάσους που δώρισαν ή παραχώρησαν επί δανείω αντικείµενα από το αρχείο τους.

13 Φωτογραφικό υλικό από εκδηλώσεις του Μουσείου
Εκδήλωση Χριστουγέννων – Δεκέμβριος 2012

14 Αποσπάσματα παραστάσεων στο χώρο του Μουσείου στα πλαίσια των εορτασμών της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου – Μάρτιος 2013

15 Παράσταση της Αντιγόνης του Σοφοκλή από τον ΘΟΚ στο χώρο του Μουσείου στα πλαίσια των εορτασμών της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρο– Μάρτιος 2013

16 Από την επίσκεψη και ξενάγηση των εταίρων του προγράμματος ‘Songs of my Neighbours’ το οποίο συντονίζεται από το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ και με Asssociate partner το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου - Νοέμβριος 2013

17 Παράσταση και εργαστήρι για παιδιά της θεατρικής ομάδας ‘Πλαστελίνη’ – Δεκέμβριος 2013

18 Ανάγνωση χριστουγεννιάτικων παραμυθιών και εργαστήριο δραματοποίησης - Δεκέμβριος 2013

19 Θεατρικό Μουσείο Κύπρου
Πάνου Σολoµωνίδη 2-8 (πρώην Ανδρούτσου) 3032 Λεμεσός Τ: , Φ: Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη 9:00 -13:00 Τρίτη, Παρασκευή 9:00-13:00 και 16:00-19:00 Κυριακή 10:00-14:00


Κατέβασμα ppt "Η ιστορία του Θεατρικού Μουσείου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google