Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τροιζήνα, Μύθοι και Ιστορίες

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τροιζήνα, Μύθοι και Ιστορίες"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τροιζήνα, Μύθοι και Ιστορίες
Τροιζήνα, Μύθοι και Ιστορίες Project Ά Λυκείου Εσπερινό Γ/σιο – Λ.Τ Γαλατά

2 Κρασοπαναγιά Ο μύθος λέει:
Ήταν ένας βαρκάρης και έφερνε κρασί με τη βάρκα του στο όμορφο Βαθύ, ένα χωριό κοντά στα Μέθανα. Στο ταξίδι του τον έπιασε θαλασσοταραχή και προσευχήθηκε στην Παναγία λέγοντας «Παναγία μου βοήθησε με να φτάσω στον προορισμό μου στο Βαθύ και θα σου φτιάξω μια εκκλησία από κρασί» Ο βαρκάρης γλύτωσε από την θαλασσοταραχή και έτσι της έφτιαξε την εκκλησία από κρασί και χώμα για λάσπη. Η Κρασοπαναγιά υπάρχει μέχρι και σήμερα 3 μίλια μακριά από το Βαθύ, και μπορεί να πάει κανείς βαρκάδα και να δει από κοντά το τάμα που έκανε ο βαρκάρης με το κρασί του.

3

4

5 Τακτικούπολη Η Τακτικούπολη είναι ένα πολύ ωραίο χωριό χτισμένο σε λόφο, στη χερσόνησο των Μεθάνων. Στο κέντρο του χωριού είναι χτισμένη η εκκλησία Ζωοδόχος Πηγή . Το χωριό πήρε το όνομα του από τον Τακτικό στρατό. Λίγα μέτρα πιο κάτω βρίσκεται το κάστρο του Φαβιέρου , πήρε το όνομα του από τον αρχηγό του στρατού τον Φαβιέρο.

6 Το Κάστρο  του Φαβιέρου Ο     Φαβιέρος ( )  ήταν  γάλλος στρατηγός. Πήρε μέρος στους  πολέμους που έκανε ο Ναπολέων και διακρίθηκε  για τη γενναιότητά του,  και ανέβηκε ταχύτατα, τους βαθμούς  της στρατιωτικής ιεραρχίας. Σε  ηλικία   30 ετών, ήταν συνταγματάρχης,  και   είχε  τιμηθεί   με τον ταξιάρχη  της  Λεγεώνας της Τιμής   και είχε πάρει τον τίτλο του  βαρόνου. Μετά την παλινόρθωση  των Βουρβώνων,  αποτάχθηκε, όπως  και  οι περισσότεροι  αξιωματικοί του Ναπολέοντα.

7 Επειδή  εδιώκετο,  κατέφυγε στην Αγγλία,  και  το 1823, τέθηκε  στην υπηρεσία     της Ανεξαρτησίας της  Ελλάδας. Αποβιβάστηκε στο Ναύπλιο  με το ψευδώνυμο « Ντε Μπορέλ» έμεινε  λίγο, και ξανάφυγε στην Αγγλία, για να   επιστρέψει το  1825. Από κει  και  μετά  επιδόθηκε με όλες  τις  δυνάμεις  στη  δημιουργία του  πρώτου  τακτικού στρατού και ανέλαβε   τη διοίκησή του. Τα   πλεονεκτήματα  αυτού  του στρατού φάνηκαν  στην εκστρατεία  της Εύβοιας   στη μάχη του Χαϊδαρίου, των Σπετσών και της Υδρας. ( Είχε  στο στρατό του και πολλούς φιλέλληνες  μεταξύ των οποίων  και τον Κεφαλλονίτικης  καταγωγής  Ιωσήφ Αμπάτη  από το Βονιφάτιο της Κορσικής). Ο  Φαβιέρος ήταν αγαπητός  και  οι  Ελληνες   πολεμιστές  τον τιμούσαν.     Ο  «κολονέλος» έγινε ένδοξος  με την είσοδό του στην πολιορκημένη, από τον Κιουταχή,   Ακρόπολη, επικεφαλής 500 ανδρών, που ήταν φορτωμένοι με σάκους  πυρίτιδας.      Για την προσφορά του κατά την Γ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας πολιτογραφήθηκε Έλληνας.

8 Επιχείρησε  εκστρατεία στη  Χίο, αλλά απέτυχε  εξ αίτίας   της αντίθεσης των μεγάλων δυνάμεων.     Τέλος  ήρθε  σε   προστριβές   με Έλληνες παράγοντες,  κι  αργότερα με τον  ίδιο τον Καποδίστρια, και έφυγε στη Γαλλία.      Εκεί πήρε μέρος στην επανάσταση  του Ιουλίου του 1830, οπότε διορίστηκε   φρούραρχος των Παρισίων. Το 1839  έγινε  γενικός επιθεωρητής στρατού, και το 1845 ομότιμος της   Ανω Βουλής.  Τρία  χρόνια πριν  , το 1842, η Ελληνική Εθνοσυνέλευση τον είχε   ανακηρύξει επίτιμο    Ελληνα πολίτη. Τότε εκείνος είπε: « Η Ελλάς  μου  πληρώνει   μεγαλοπρεπώς   ολίγας  σταγόνας  αίματος  χυθέντος  για    την αγίαν  υπόθεσίν της». Και δεν έπαψε ποτέ να μιλάει  για την Ελλάδα  και να ενδιαφέρεται  για τα     Ελληνικά πράγματα.

9 Ο   βαρόνος  Νικόλαος Κάρολος  Φαβιέρος, το 1826,    επισκεύασε  το φρούριο  που είχαν κατασκευάσει οι Αθηναίοι  το  425 π.Χ, στη στενή  λωρίδα  που ενώνει  την Πελοπόννησο με τη  χερσόνησο  των Μεθάνων   - λίγο  μετά  την Τακτικούπολη, που πήρε το όνομά  της  από τον τακτικό στρατό, που δημιούργησε ο Φαβιέρος - αφού παρέλαβε  ό,τι  υπήρχε  από  το συνταγματάρχη  Ροδίου. Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 80 μ. πάνω στο λόφο του στενού των Μεθάνων, στη στενή εκείνη λωρίδα γης που συνδέει τα Μέθανα με την Πελοπόννησο. Απέχει περίπου 6 χλμ από τα Μέθανα. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής μπορεί να διανυθεί και με ποδήλατο

10

11 Φαράγγι Διαβολογέφυρο
Φαράγγι Διαβολογέφυρο Το Φαράγγι με το όνομα «Διαβολογέφυρο» βρίσκεται στην Πελοπόννησο, στους ορεινούς όγκους που περιβάλλουν την Τροιζήνα. Πρέπει να ήταν γνωστό από παλιά και να αποτελούσε κάτι σαν διάβαση, γιατί στο τέλος του Φαραγγιού, υπάρχουν ίχνη από δρόμο λαξευμένο στα βράχια, όπως και μια τεχνητή γέφυρα. Πιο κάτω βρίσκεται και μια φυσική γέφυρα, που σχηματίστηκε από τη δράση του νερού πάνω στο βράχο, και σύμφωνα με τις παραδόσεις της περιοχής, ονομάστηκε «το Διαβολογέφυρο».

12 Ενας θρύλος αναφέρει ότι επί Τουρκοκρατίας, ο πασάς της περιοχής διέταξε φημισμένο πρωτομάστορα να κατασκευάσει γέφυρα σε μια πολύ απόκρημνη τοποθεσία, στο μεγάλο ποτάμι του Δαμαλά, το Χρυσορρόα, αλλιώς θα τούπερνε το κεφάλι. Η δυσκολία βρισκόταν στο γεγονός ότι στο σημείο εκείνο οι δυο βράχοι που θα μπορούσε να στηριχτεί η γέφυρα, ήταν πολύ μακριά ο ένας από τον άλλο.

13 Ο γεφυροποιός προσπάθησε δυο φορές να στηρίξει την γέφυρα, αλλά δεν το κατόρθωσε. Ενώ ετοιμαζόταν για την τρίτη προσπάθεια -αν αποτύγχανε θα αποκεφαλιζόταν- εμφανίστηκε ο Διάβολος , ο οποίος του υποσχέθηκε να τον βοηθήσει με αντάλλαγμα την ψυχή του. Ο γεφυροποιός δέχτηκε, και τότε σε μια νύχτα, ο μαυροφόρος κατασκεύασε τη γέφυρα, αφού έφερε πιο κοντά τους βράχους. Το ίδιο βράδυ δώρισε στον πρωτομάστορα ένα πιθάρι χρυσά φλουριά. Ο γεφυροποιός έγινε πάμπλουτος, αλλά δεν πρόλαβε να χαρεί τα πλούτη του πέρα από έξη χρόνια. Μια μέρα ενώ διέσχιζε τη γέφυρα, για να επισκεφθεί το σημείο που είχε κρυμμένο το θησαυρό του, σηκώθηκε άγριος άνεμος , τον πήρε κaι τον εξαφάνισε. Την ίδια στιγμή κεραυνός έκαψε το σπίτι και την οικογένεια του κολασμένου. Ετσι η γέφυρα αυτή ονομάστηκε «διαβολογέφυρο».

14 Το περίεργο είναι ότι στους βράχους γύρω από τη γέφυρα, υπάρχουν βαθουλώματα σαν διχαλωτές πατημασιές κατσίκας- τέτοια πόδια έχει λένε και ο Διάβολος. Iσως αυτές να έδωσαν την αφορμή να πλαστεί ο θρύλος. Όμως η οπλή αυτή, μπορεί να είναι και αλόγου, πράγμα που ίσως έκανε τους αρχαίους Τροιζήνιους να πιστεύουν ότι την έκανε το φτερωτό άλογο «Πήγασος», και ονόμασαν το νερό που έτρεχε «Ιπποκρήνη».

15

16 Σας Ευχαριστούμε πολύ!!!


Κατέβασμα ppt "Τροιζήνα, Μύθοι και Ιστορίες"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google