Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΛΑΙΟΓΡΑΦΙΑ Αποτελεί σπουδαίο μέσο εικαστικής έκφρασης που χρησιμοποιείται σε παγκόσμια κλίμακα. Ονομάζεται έτσι εξαιτίας των ελαιοχρωμάτων που χρησιμοποιεί.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΛΑΙΟΓΡΑΦΙΑ Αποτελεί σπουδαίο μέσο εικαστικής έκφρασης που χρησιμοποιείται σε παγκόσμια κλίμακα. Ονομάζεται έτσι εξαιτίας των ελαιοχρωμάτων που χρησιμοποιεί."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΛΑΙΟΓΡΑΦΙΑ Αποτελεί σπουδαίο μέσο εικαστικής έκφρασης που χρησιμοποιείται σε παγκόσμια κλίμακα. Ονομάζεται έτσι εξαιτίας των ελαιοχρωμάτων που χρησιμοποιεί ο ζωγράφος.

2 H TAΦΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ (ΡΑΦΑΗΛ)
Τα ελαιοχρώματα έχουν ως βάση χρωστικές ουσίες αναμιγμένες με αγνό λινέλαιο. Τα χρώματα αυτά αργούν πολύ να στεγνώσουν και το χαρακτηριστικό τους είναι η μεγάλη αντοχή στο χρόνο και στο φως. Το λάδι που χρησιμοποιείται είναι ειδικό ξηραντικό λάδι. Κατά την ανάμειξη δημιουργείται μια πάστα που διαθέτει ιδιότητες απαραίτητες στη ζωγραφική: - ελαστικότητα - λιπαρότητα - διατήρηση της υφής - σταθερότητα χρωμάτων

3 Επίσης χρησιμοποιείται, εκτός από το λινέλαιο, και παπαρουνέλαιο, ειδικά βερνίκια και νέφτι
Προσωπογραφία (Βαν Άυκ)

4 ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΕ ΚΑΡΔΕΡΙΝΑ (Ραφαήλ)
Η κατάλληλη επιφάνεια για ελαιογραφία είναι ο καμβάς αφού πρώτα καλυφθεί με κάποιο υλικό προετοιμασίας. Οι ελαιογραφίες πάνω στον καμβά αντέχουν πολύ στο χρόνο. Συχνά έχουν χρησιμοποιηθεί και άλλες επιφάνειες , όπως το ξύλο και το χαρτί ή το χαρτόνι, μόνο που η αντοχή τους είναι επισφαλής. Πριν την εφαρμογή του ελαιοχρώματος στον καμβά , αυτός ασταρώνεται με δύο στρώματα ενός υλικού που ονομάζεται γκέσο. Διαφορετικά το ελαιόχρωμα, που συχνά περιέχει χημικές ουσίες, είναι δυνατό να σαπίσει τις ίνες του καμβά.

5 ΓΕΡΟΣ ΜΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΤΟΛΗ (Ρέμπραντ)
ΓΕΡΟΣ ΜΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΤΟΛΗ (Ρέμπραντ) Στην ελαιογραφία ο ζωγράφος χρησιμοποιεί α) πινέλα διαφόρων μεγεθών β) σπρέι γ) την τεχνική των δακτύλων (thumbs techniques) δ) την ανάγλυφη τεχνική με διαδοχικά στρώματα χρώματος (κάθε στρώμα θέλει μέρες για να στεγνώσει, επομένως πρόκειται για χρονοβόρα τεχνική) ε) σφουγγάρι (για ματ τελείωμα).

6 Ο ΜΙΚΡΟΣ ΣΑΛΠΙΓΚΤΗΣ (Ιακωβίδης)
Τέλος ο ζωγράφος μπορεί να αναμείξει άμμο με λαδομπογιά για να δώσει στο έργο του τραχιά υφή, ενώ συχνά ζωγραφίζει πάνω σε καμβά περασμένο με στρώμα γύψου για να δώσει όψη αντίκας.

7 Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΕ ΤΟ ΒΡΕΦΟΣ (Βαν Άυκ)
Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΕ ΤΟ ΒΡΕΦΟΣ (Βαν Άυκ) Αντίθετα με την κοινή αντίληψη, η ελαιογραφία δεν εφευρέθηκε από τους αδελφούς Βαν Άυκ, αλλά από τους Βενετούς. Τα λάδια στην αρχή τα παρασκεύαζαν μόνοι τους, ο καθένας με τη δική του συνταγή και τα δικά του υλικά (τα οποία κρατούσαν μυστικά).Επίσης έπρεπε να βρούν υλικά τέτοια που εκτός από την δημιουργία της κατάλληλης απόχρωσης, έπρεπε να έχουν και ανθεκτικότητα

8 Ευχαριστώ για την προσοχή σας!
Ελένη Καννά


Κατέβασμα ppt "ΕΛΑΙΟΓΡΑΦΙΑ Αποτελεί σπουδαίο μέσο εικαστικής έκφρασης που χρησιμοποιείται σε παγκόσμια κλίμακα. Ονομάζεται έτσι εξαιτίας των ελαιοχρωμάτων που χρησιμοποιεί."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google