Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΣΕ ΜΑΝΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΣΕ ΜΑΝΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΣΕ ΜΑΝΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ
Μαιευτική Κλινική Νοσοκομείου Κυπαρισσίας ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ Ομιλία από την Παπαδοπούλου Ιωάννα Μαία ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΣΕ ΜΑΝΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ

2 ΙΔΑΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΙΔΑΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Το γάλα είναι ένας ζωντανός ιστός με πολλούς αμυντικούς παράγοντες, περιέχει λευκώματα, λίπη, υδατάνθρακες, βιταμίνες και άλατα. Το μητρικό γάλα έχει ένα θαυμαστό τρόπο να εξατομικεύεται κάθε φορά σε κάθε παιδί και να αλλάζει, ανάλογα με την περίσταση, πάντα προς το μέγιστο δυνατό όφελος για την υγεία του μωρού. Το επεξεργασμένο γάλα αγελάδας για βρέφη παραμένει ίδιο για κάθε παιδί, για κάθε μέρα σε διάστημα έξι ή δώδεκα μηνών. Το ξένο γάλα αποτελεί μονότονο φαστ-φουντ, σε σύγκριση με την αξεπέραστη ποικιλία του

3 ΤΟ ΜΗΤΡΙΚΟ ΓΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΣΕ ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, ΤΟ ΜΗΤΡΙΚΟ ΓΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΣΕ ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ 1. Από παιδί σε παιδί. 2. Από παιδί σε παιδί της ίδιας μητέρας. 3. Ανάλογα με το φύλο του παιδιού. Έχει βρεθεί ότι μητέρες που έχουν αγοράκι παράγουν γάλα με 25% περισσότερη ενέργεια σε σύγκριση με εκείνες που έχουν κοριτσάκι, προφανώς για να ικανοποιηθούν μεγαλύτερες ανάγκες! 4. Ανάλογα με την ηλικία του μωρού. 5. Ανάλογα με αυτά που τρώει η μητέρα. 6. Ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Το βράδυ το μητρικό γάλα εμφανίζει σημαντικά ποσά μελατονίνης, μιας ορμόνης του σώματος που φέρει ύπνο! 7. Από στήθος σε στήθος της ίδιας μητέρας 8. Κατά τη διάρκεια του ίδιου γεύματος.

4 9. Ανάλογα με την εποχή του χρόνου.
Το καλοκαίρι, για να ανταπεξέλθει στη ζέστη, το μωρό θηλάζει πιο συχνά τη μητέρα του. Με τον τρόπο αυτό παίρνει περισσότερο από το πρώτο γάλα, στην αρχή του γεύματος, το οποίο, είναι πιο υδαρές. 10. Όταν το μωρό κρυολογήσει. Κάθε φορά που το παιδί παθαίνει μια λοίμωξη, το ίδιο μικρόβιο βρίσκεται και στη μητέρα, επειδή ζει στο ίδιο περιβάλλον. Η μητέρα καταπολεμά τη λοίμωξη καλύτερα, φτιάχνει γρήγορα ειδικά αντισώματα τα οποία φτάνουν στο παιδί μέσα από το γάλα της.

5 Χορήγηση έτοιμων αντισωμάτων και αντιφλεγμονωδών παραγόντων
Με αποτέλεσμα την προστασία από λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερικού συστήματος και από ιώσεις. Μέσα στη μήτρα το έμβρυο ζει σε ένα περιβάλλον χωρίς μικρόβια. Μετά τον τοκετό έρχεται ξαφνικά σε επαφή με εκατομμύρια μικροοργανισμούς. Το ευαίσθητο και ανώριμο ακόμα ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού, χρειάζεται περίπου ένα χρόνο για να μπορεί από μόνο του να παράγει αρκετά αντισώματα και να προστατεύει αποτελεσματικά τον οργανισμό από μολύνσεις. Aρχικά, το μωρό προστατεύεται από τα αντισώματα που έχει πάρει από τη μητέρα του, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα παιδιά που θηλάζουν, πάσχουν πολύ λιγότερο από ασθένειες όπως γαστρεντερίτιδες, μολύνσεις του αναπνευστικού, ωτίτιδες και ουρολοιμώξεις.

6 ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΛΛΕΡΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Ειδικά σε οικογένειες που ο ένας ή και οι δύο γονείς είναι αλλεργικοί, υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστεί κάποια αλλεργία και στο παιδί.Ήδη, από την εγκυμοσύνη, μπορεί το έμβρυο να ευαισθητοποιηθεί σε κάποιους παράγοντες, που προκαλούν αλλεργίες. Οι πρωτεΐνες που περιέχονται στο γάλα της αγελάδας, ευθύνονται για πολλές αλλεργίες που εμφανίζονται για πρώτη φορά ανάμεσα στον πρώτο και τον έκτο μήνα. Ακόμα και ένα μπουκάλι ξένο γάλα, είναι στους πρώτους έξι μήνες αρκετό για να προκαλέσει μια αλλεργία. Γι’ αυτό το λόγο, ειδικά σε οικογένειες με αλλεργικούς γονείς, ο θηλασμός για τους πρώτους έξι μήνες είναι πολύ σημαντικός!

7 ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΩΡΩΝ
Ειδικά για τα πρόωρα είναι η ιδανική τροφή, καθώς τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι το γάλα μητέρων που γεννούν πρόωρα έχει σημαντικά μεγαλύτερη περιεκτικότητα λευκωμάτων από το γάλα μητέρων που γεννούν κανονικά.

8 ΑΣΗΠΤΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΙΤΙΣΗΣ ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ Το μητρικό γάλα είναι άμεσα διαθέσιμο την ώρα που πεινάει το βρέφος χωρίς να μεσολαβεί βρασμός και αποστείρωση διατηρώντας με αυτόν τον τρόπο αναλλοίωτα τα θρεπτικά του συστατικά.

9 ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ Έχει αποδειχθεί ότι συμβάλει στην καλύτερη πνευματική ανάπτυξη του παιδιού.

10 Προστασία από κίνδυνο νεανικού διαβήτη
Ελάττωση της συχνότητας του παιδικού καρκίνου Βελτίωση του λόγου σε παιδιά με σχιστίες Πρόληψη παχυσαρκίας Πρόληψη για μελλοντικό κίνδυνο στεφανιαίας νόσου Η πιο κατάλληλη τροφή για πολλές ασθένειες της νεογνικής και βρεφικής ηλικίας.

11 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΥΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ
ΟΔΟΝΤΟΦΥΙΑ Αντίθετα με το μπουκάλι, όπου το γάλα ρέει σχεδόν από μόνο του, ο θηλασμός απαιτεί πιο μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά του μωρού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να γυμνάζονται καλά οι μύες του προσώπου, πράγμα που έχει μακροχρόνιες επιδράσεις στην ανάπτυξη των οστών, στην οδοντοφυΐα και φυσικά στην ανάπτυξη του λόγου. Επίσης, το γεγονός ότι το μητρικό γάλα δεν περιέχει ζάχαρη, σε αντίθεση με το τροποποιημένο γάλα αγελάδας, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, για την πρόληψη της τερηδόνας!

12 ΤΟ ΜΗΤΡΙΚΟ ΓΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΠΕΠΤΟ
Τα μωρά που θηλάζονται, έχουν λιγότερους κωλικούς και  δερματικούς ερεθισμούς στην περιοχή της πάνας Συχνός θηλασμός από την πρώτη στιγμή, μειώνει τον κίνδυνο του νεογνικού ίκτερου. Κινδυνεύουν πολύ λιγότερο από τον  ξαφνικό νεογνικό θάνατο, οι ακριβείς αιτίες του οποίου, δεν έχουν ακόμα διαλευκανθεί.

13 ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΗΡΕΜΙΑ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ Με το θηλασμό γίνεται ομαλότερη η μετάβαση του νεογνού από τον κόσμο της μήτρας στον έξω, καθώς η επαφή δέρμα με δέρμα (skin to skin) του δίνει τη δυνατότητα να μυρίζει τη μητέρα του, να νιώθει τον γνώριμό χτύπο της καρδιάς της που του δίνει ασφάλεια και ηρεμία.

14 Ο μαστός αποτελεί για το νεογέννητο σημείο
αναφοράς για να βρει τη θέση του στο περιβάλλον μέσα στο οποίο γεννιέται. Όταν ο θηλασμός δεν υφίσταται από την αρχή το νεογέννητο αρχίζει να βιώνει πολύ περισσότερο συνθήκες έλλειψης, εξάρτισης και φόβου. Οι γυναίκες που θηλάζουν έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, αναπτύσσουν γρηγορότερα δεσμό με το μωρό τους και εγκαταλείπουν τα παιδιά τους σπανιότερα.

15 Ο μητρικός θηλασμός είναι ένας τρόπος ανατροφής του βρέφους ο οποίος προσφέρει σωματική και ψυχική επαφή ανάμεσα στη μητέρα και το βρέφος. Η επαφή αυτή είναι αναπλήρωτη και απαραίτητη για την ανάπτυξη της ψυχικής υγείας του βρέφους. Έχει παρατηρηθεί ότι βρέφη που δεν θήλασαν, έγιναν ευερέθιστα σε δυσάρεστα ερεθίσματα , όπως θορύβους , παρουσία αγνώστων ανθρώπων, φωνές γονέων. Απέκτησαν φόβους και πιο δύσκολα μπόρεσαν τα βρέφη αυτά να προσαρμοστούν αρμονικά στο περιβάλλον καθώς μεγάλωναν ως παιδιά κι αργότερα ως ενήλικες . Αν ο μητρικός θηλασμός είναι ικανοποιητικός τότε το βρέφος έχει βασικά θεμέλια να γίνει ανεξάρτητο παιδί κι ενήλικας.

16 ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ Προστασία από καρκίνο του μαστού
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ Προστασία από καρκίνο του μαστού (μειώνεται κατά 7% στις γυναίκες που θηλάζουν 6-7 μήνες) Μείωση της συχνότητας καρκίνου του ενδομητρίου Προστασία από οστεοπόρωση

17 ΤΑΧΕΙΑ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΤΗΣ ΛΕΧΩΝΑΣ
Μετά τον τοκετό η μήτρα πρέπει να ξαναμικρύνει και να βρει την αρχική της θέση της στην πύελο, αυτό επιτυγχάνεται πιο γρήγορα και χωρίς χορήγηση φαρμάκων μόνο με τον θηλασμό αφού παράγεται μία ορμόνη, η οκυτοκίνη που βοηθάει την μήτρα να συσπαστεί. Αυτό συμβαίνει με τους λεγόμενους υστερόπονους, που μοιάζουν με τους πόνους της περιόδου. Μέσω της καλής σύσπασης της μήτρας, η γυναίκα χάνει λιγότερο αίμα και το σώμα της επανέρχεται πιο γρήγορα στο κανονικό.

18 ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ
Με το θηλασμό ο οργανισμός αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει το αποθηκευμένο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λίπος για την παραγωγή γάλακτος, άρα η γυναίκα ακολουθώντας ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής χάνει τα κιλά της εγκυμοσύνης γρηγορότερα. ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ ΑΠΟ ΝΕΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Όταν έχουμε πλήρη και αποκλειστικό θηλασμό -μέχρι τους πρώτους 6 μήνες δηλαδή- μπορούμε να έχουμε προστασία μέχρι 98%, αλλά όχι πάντα.

19 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΙΑ Με το μητρικό θηλασμό εξοικονομούνται τα χρήματα που θα ξοδεύονταν σε γάλα του εμπορίου αλλά και σε φάρμακα για τις πιθανές ασθένειες που θα προκαλούνταν στο βρέφος ακριβώς εξαιτίας αυτού του λόγου. Δεν χρειάζεται βράσιμο νερού, αποστειρωτή, μπιμπερό και είναι άμεσο και στη σωστή θερμοκρασία

20 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΘΗΛΑΣΜΟ

21 Έναρξη θηλασμού αμέσως μετά τον τοκετό
Ο πρώτος θηλασμός πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα μετά τον τοκετό, αν είναι δυνατόν αμέσως μετά. Με αυτόν τον τρόπο ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί παραγωγής γάλακτος στη μητέρα, και το νεογνό παίρνει το πρωτόγαλα, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και αντισώματα. Το σώμα της μητέρας βοηθά το νεογνό να κρατηθεί ζεστό, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για πρόωρα και λιπόβαρα μωρά. Να μη δίνεται στα νεογέννητα καμία άλλη τροφή ή υγρό παρά μόνο μητρικό γάλα, εκτός κι αν επιβάλλεται να γίνει διαφορετικά για ιατρικούς λόγους

22 Να παραμένει η μητέρα μαζί με το μωρό της από τις πρώτες ώρες μετά
τον τοκετό Οι μητέρες που μετά τον τοκετό μένουν με το παιδί τους, είναι για τις επόμενες ημέρες πιο στοργικές, μιλάνε περισσότερο μαζί του και το αποχωρίζονται πιο δύσκολα, από τις μητέρες στις οποίες δεν προσφέρθηκε η δυνατότητα του «δεσίματος» Ενθάρρυνση του θηλασμού όταν το μωρό το αποζητά, χωρίς να θέτουμε εμείς ωράριο Ο θηλασμός πρέπει να είναι απεριόριστος και χωρίς πρόγραμμα. Δεν εφαρμόζουμε ωράριο ούτε στη διάρκεια του θηλασμού ούτε στη συχνότητα.

23 Η γυναίκα να διεκδικεί το δικαίωμα στο θηλασμό, να ενημερώνεται
σωστά από ειδικούς και να απαιτεί βοήθεια από το περιβάλλον της όποτε το έχει ανάγκη Η υποστήριξη από τον περίγυρό, ιδιαίτερα στην αρχή του θηλασμού, είναι πολύ σημαντική. Ο σύντροφος μπορεί να βοηθήσει, φροντίζοντας όλες τις υπόλοιπες δουλειές που πρέπει να γίνουν. Αυτό επιτρέπει στη μητέρα και το μωρό της να αποσυρθούν στο δικό τους, μικρό κόσμο και να εστιάζουν απόλυτα στο θηλασμό και στο δεσμό που αναπτύσσεται μεταξύ τους.

24 Όχι πιπίλες ή άλλα αντικείμενα για το στόμα
όταν το μωρό θηλάζει Η χρήση της πιπίλας στους πέντε με έξι μήνες του θηλασμού είναι καταστροφική. H πιπίλα εμποδίζει την ικανότητα του νεογέννητου να θηλάσει αλλά χάνεται μαζί και η επαφή με την μητέρα. Προκαλούνται απώλειες γευμάτων, μειωμένη παραγωγή γάλακτος και μη επαρκή πρόσληψη βάρους από το μωρό. Στα νεογέννητα πρέπει να ικανοποιούνται η πείνα και η λαχτάρα να είναι μαζί με την μητέρα, άσχετα με την ώρα της μέρας ή της νύχτας.Το βρέφος νιώθει απογοήτευση και ματαίωση όταν θηλάζει μια ξερή λαστιχένια θηλή ενώ θέλει να θηλάσει από τη μητέρα του.

25 Να διευκολύνεται η εργαζόμενη μητέρα που θηλάζει με πιο
ελαστικό ωράριο και δυνατότητα θηλασμού κατά την διάρκεια της εργασίας Η εργασία δεν πρέπει να είναι εμπόδιο. Είναι πιο δύσκολο όταν η μητέρα πρέπει να επιστρέψει στην δουλειά της σύντομα αμέσως μετά το τοκετό. Τότε πρέπει να σκεφτεί να συλλέγει το γάλα για να το δίνει κάποιος άλλος στο μωρό όταν εκείνη λείπει. Η συλλογή του μητρικού γάλακτος δεν χρειάζεται ιδιαίτερες ευκολίες αλλά μόνο ένα φιλικό για τη μητέρα εργασιακό χώρο ο οποίος να εξασφαλίζει άνεση.

26 Η μητρική αγκαλιά γίνεται μια μαγική φωλιά και ο δεσμός ανάμεσα στη μητέρα και το μωρό που θηλάζει δυναμώνει ολοένα και περισσότερο.


Κατέβασμα ppt "ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΣΕ ΜΑΝΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google