Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩN

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩN"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩN
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – ΤΖΕΗΜΣ ΜΑΝΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2008

2 ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΒΑΣΙΚΕΣ Α’ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΝΟΗ: «ΠΝΟΗ – Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού» Διεύθυνση: Μιχαλακοπούλου 159 – Αθήνα Τηλ: Fax: ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ: Γ’ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 21, ΤΗΛ , , , ΣΩΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΣΑΜΑΡΕΙΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ Καρόλου και Αγ. Ανδρέα 8, Πάτρα, τηλ και φαξ:

3 ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Α’ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΠΑΡΕΧΕΙ Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ (ΕΡΥΘΡΑ ΗΜΙΣΕΛΗΝΟΣ ΣΤΙΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ) ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΚΕΝΤΡΑ ΑΜΕΣΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ (ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ).

4 ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ Α’ ΒΟΗΘΕΙΩΝ
ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ.

5 ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΛΑ ΝΥΞΕΙΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΕΥΟΥΝ ΩΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΗΔΗ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠ’ ΟΥΔΕΝΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Α’ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΒΑΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΑ. ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ. ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣΕΤΕ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ.

6 ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΗΨΗ

7 ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΠΗ
ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΠΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΥΠΟΞΑΙΜΙΑ, ΟΞΕΩΣΗ ΚΑΙ ΝΕΚΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΟΚΑΛΕΙ ``ΑΝΑΚΟΠΗ΄΄.

8 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΙΤΙΑ ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ
ΕΝΗΛΙΚΕΣ: ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ, ΤΡΑΥΜΑ. ΠΑΙΔΙΑ: ΕΙΣΡΟΦΗΣΗ, ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ ΠΟΥ ΑΠΟΦΡΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΕΡΑΓΩΓΟΥΣ, ΤΡΑΥΜΑ.

9 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΝΗΣΗ (CPR)
ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΝΗΣΗ Ή ΑΝΑΝΗΨΗ ΕΙΝΑΙ: ΟΙ ΜΑΛΑΞΕΙΣ (ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΣΥΜΠΙΕΣΕΙΣ) ΚΑΙ OI EMΦΥΣΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΄΄ΦΙΛΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ΄΄ (ΤΕΧΝΗΤΗ ΑΝΑΠΝΟΗ).

10 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΝΗΨΗΣ
ΑΝΑΝΗΨΗ ΜΕΧΡΙ 4-5 ΛΕΠΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΠΗ: Ο ΑΡΡΩΣΤΟΣ ΑΝ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΝΟΔΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. ΑΝΑΝΗΨΗ ΑΠΟ 4 ΩΣ 10 ΛΕΠΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΠΗ: Ο ΑΡΡΩΣΤΟΣ ΑΝ ΕΠΙΖΗΣΕΙ ΣΥΧΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΑ.

11 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΝΗΣΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΝΑΚΟΠΗ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΗ ΕΙΔΙΚΟ. ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΠΩΣ ΑΜΕΣΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΛΗΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ (ΤΗΛ ΕΛΛΑΔΑ 166, ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ 112).

12 ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΠΕΣΜΕΝΟ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ:
Α)ΒΕΒΑΙΩΝΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΘΥΜΑΤΟΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ (ΣΕ ΠΝΙΓΜΟ, ΦΩΤΙΑ, ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ, ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ). Β)ΡΩΤΑΜΕ ΤΟ ΘΥΜΑ ΜΕ ΕΝΤΟΝΗ ΦΩΝΗ ``ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ΄΄; ΠΙΑΝΟΝΤΑΣ ΔΥΝΑΤΑ ΤΟΝ ΒΡΑΧΙΟΝΑ ΤΟΥ.

13 ΑΝ ΤΟ ΘΥΜΑ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑ: ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΒΟΗΘΕΙΑ

14 ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑΓΩΓΟ
ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ HEAD TILT & CHIN LIFT ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΑΝΥΨΩΣΗ ΤΟΥ ΣΑΓΟΝΙΟΥ ΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΛΑΒΗ (ΤΟ ΕΝΑ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΗ ΚΑΙ 2 ΔΑΚΤΥΛΑ ΣΤΟ ΟΣΤΕΙΝΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΑΓΟΝΙΟΥ). ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΛΑΒΗΣ: ΣΕ ΥΠΟΨΙΑ ΚΑΚΩΣΗΣ ΑΥΧΕΝΑ. ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ, ΙΔΙΩΣ ΣΕ ΥΠΟΨΙΑ ΚΑΚΩΣΗΣ ΑΥΧΕΝΑ, ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ JAW THRUST: ΕΛΞΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΓΝΑΘΟΥ ΜΕ ΛΑΒΗ (Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΔΑΚΤΥΛΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΓΝΑΘΟΥ ΚΑΙ ΣΤΙΣ 2 ΠΛΕΥΡΕΣ, ΕΝΩ ΟΙ ΑΝΤΙΧΕΙΡΕΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΟ ΣΤΟΜΑ).

15 BΛΕΠΩ, ΑΚΟΥΩ, ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ
ΑΦΟΥ ΑΝΟΙΞΕΙΣ ΤΟΝ ΑΕΡΑΓΩΓΟ ΜΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 2 ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΛΑΒΕΣ, ΒΑΛΕ ΤΟ ΜΑΓΟΥΛΟ ΣΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΗ ΚΑΙ ΓΙΑ 10 ΤΟ ΠΟΛΥ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ΔΕΣ ΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΗ ΝΑ ΑΝΥΨΩΝΕΤΑΙ, ΑΚΟΥΣΕ ΚΑΙ ΑΙΣΘΑΝΣΟΥ ΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ ΤΟΥ.

16 ΑΝ ΤΟ ΘΥΜΑ ΑΝΑΠΝΕΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ
ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΘΥΜΑ ΣΕ ΘΕΣΗ ΑΝΑΝΗΨΗΣ (ΣΤΑ ΠΛΑΓΙΑ, ΜΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΥΧΕΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ, ΣΕ ΥΠΟΨΙΑ ΚΑΚΩΣΗΣ ΤΟΥ) ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΜΕ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ

17 ΑΝ ΤΟ ΘΥΜΑ ΔΕΝ ΑΝΑΠΝΕΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ
ΚΑΛΟΥΜΕ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ (ΕΛΛΑΔΑ 166, ΕΥΡΩΠΗ 112) KAI ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΣΥΜΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΕΜΦΥΣΗΣΕΙΣ, ΜΕ ΡΥΘΜΟ 30 ΣΥΜΠΙΕΣΕΙΣ: 2 ΕΜΦΥΣΗΣΕΙΣ (CPR).

18 ΣΕ ΣΦΥΓΜΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 40 ΣΦΥΞΕΙΣ ΤΟ ΛΕΠΤΟ (<60 ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ) ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ CPR.

19 ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΜΗΝ ΜΠΕΡΔΕΥΤΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΑΓΩΝΙΩΔΗ ΑΓΚΟΜΑΧΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΛΑΒΕΙΣ ΩΣ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ. ΑΡΧΙΣΕ ΑΜΕΣΩΣ ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΣΥΜΠΙΕΣΕΙΣ.

20 ΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΘΩΡΑΚΙΚΕΣ ΣΥΜΠΙΕΣΕΙΣ
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕ ΤΗΝ ΠΑΛΑΜΗ ΤΟΥ 1 ΧΕΡΙΟΥ ΣΟΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΣΤΗΘΟΥΣ ΤΟΥ ΘΥΜΑΤΟΣ (ΣΤΟ ΜΕΣΟΝ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ½ ΤΟΥ ΣΤΕΡΝΟΥ) ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΛΑΜΗ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΧΕΡΙΟΥ ΣΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΡΑΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΧΕΡΙΟΥ ΣΟΥ, ΠΛΕΞΕ ΤΑ ΔΑΚΤΥΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΚΩΝΕΣ ΚΑΝΕ ΣΥΜΠΙΕΣΕΙΣ ΜΕ ΡΥΘΜΟ 100 ΤΟ ΛΕΠΤΟ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΑΘΟΣ 4-5 ΕΚΑΤΟΣΤΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ Ή ΤΟ 1/3 ΤΗΣ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.

21 ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ 2 ΔΑΚΤΥΛΑ ΣΤΑ ΒΡΕΦΗ (<1 ΕΤΩΝ) Ή ΤΗΝ ΛΑΒΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥΣ ΑΝΤΙΧΕΙΡΕΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΜΟΝΟ 1 ΠΑΛΑΜΗ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΣΩΜΑ ΠΑΙΔΙΑ > 1 ΕΤΩΝ.

22 ΘΩΡΑΚΙΚΕΣ ΣΥΜΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΒΡΕΦΗ (<1 ΕΤΩΝ)
ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ 2 ΔΑΚΤΥΛΑ ΚΑΘΕΤΑ ΣΤΟ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΜΙΣΟ ΤΟΥ ΣΤΕΡΝΟΥ Ή ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ 2 ΑΝΤΙΧΕΙΡΕΣ ΜΑΣ, ΤΟΝ ΕΝΑΝ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟΝ, ΣΤΟ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΜΙΣΟ ΤΟΥ ΣΤΕΡΝΟΥ ΚΑΙ ΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ ΣΥΝΑΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΑ ΔΑΚΤΥΛΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥ.

23 ΕΜΦΥΣΗΣΕΙΣ ΟΙ ΕΜΦΥΣΗΣΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΕ POCKET MASKS ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΜΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ (Π.Χ. ΜΠΑΚΑΚΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ) ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΒΙΔΑ ΠΟΥ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ.

24 ΣΤΟΜΑΤΟΦΑΡΥΓΓΙΚΟΣ ΑΕΡΑΓΩΓΟΣ
Ο ΣΤΟΜΑΤΟΦΑΡΥΓΓΙΚΟΣ ΑΕΡΑΓΩΓΟΣ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΟΝ ΑΕΡΑΓΩΓΟ ΑΝΟΙΧΤΟ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΑΠΟ ΕΙΣΡΟΦΗΣΗ. ΣΕ ΑΠΕΙΛΗ ΕΙΣΡΟΦΗΣΗΣ (Π.Χ. ΕΞΟΔΟ ΕΜΕΤΟΥ) ΓΥΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΣΤΑ ΠΛΑΓΙΑ. ΤΑ ΜΕΓΕΘΗ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΦ. ΑΕΡΑΓΩΓΟΥ ΕΙΝΑΙ 2,3,4 ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΣΩΜΟΥΣ, ΜΕΣΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣΩΜΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ. ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΜΗΚΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤ. ΑΕΡΑΓΩΓΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΘΕΤΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΧΕΙΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΓΝΑΘΟΥ. ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΟΝ ΣΤΟΜΑΤΟΦ. ΑΕΡΑΓΩΓΟ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΜΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ (Π.Χ. ΜΠΑΚΑΚΟΣ).

25 ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΟΜΑΤΟΦΑΡΥΓΓΙΚΟΥ ΑΕΡΑΓΩΓΟΥ
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ, ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΡΑΤΟ ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ ΑΠΟΚΑΚΡΥΝΤΕ ΤΟ (ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ: ΟΧΙ ΤΥΦΛΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟΜΑΤΟΣ) ΕΙΣΑΓΕΤΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑΓΩΓΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΤΑΦΥΛΗ ΓΥΡΙΣΤΕ ΤΟΝ 180 ΜΟΙΡΕΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΕΤΕ ΤΟΝ. ΟΧΙ ΣΤΡΟΦΗ 180 ΜΟΙΡΩΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣΤΕ ΓΛΩΣΣΟΠΙΕΣΤΡΟ (ΞΥΛΑΚΙ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΦ. ΑΕΡΑΓΩΓΟΥ. ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑΓΩΓΟ ΣΕ ΑΣΘΕΝΗ ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Ή ΕΜΦΑΝΙΣΕΙ ΒΗΧΑ Ή ΕΜΕΤΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΑΕΡΑΓΩΓΟΥ.

26 CPR (ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ): ΕΜΦΥΣΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΙΕΣΕΙΣ.
ΜΕΤΑ ΤΙΣ 30 ΘΩΡΑΚΙΚΕΣ ΣΥΜΠΙΕΣΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΜΕ ΕΝΑΛΛΑΓΗ 30 ΣΥΜΠΙΕΣΕΩΝ ΜΕ 2 ΕΜΦΥΣΗΣΕΙΣ (CPR) ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟΝ ΑΕΡΑΓΩΓΟ (ΒΛ ΛΑΒΗ ΠΡΙΝ) ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΜΥΤΗΣ (ΟΧΙ ΣΤΑ ΒΡΕΦΗ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΜΑΣ ΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΥΤΗ ΤΟΥΣ). ΣΤΙΣ ΕΜΦΥΣΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ CHIN LIFT Ή JAW THRUST ΓΙΑ ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ ΑΕΡΑΓΩΓΟΥ. ΣΤΙΣ ΕΜΦΥΣΗΣΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΘΩΡΑΚΑ, ΕΙΔΑΛΛΩΣ ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΥΨΩΝΕΤΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΛΑΒΗ ΔΙΑΝΟΙΞΗΣ ΤΟΥ ΑΕΡΑΓΩΓΟΥ Ή ΤΥΧΟΝ ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑΓΩΓΟ.

27 ΚΑΘΕ 2 ΛΕΠΤΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΩΣΤΗ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΟΠΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΥΜΠΙΕΣΕΩΝ.

28 ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ.

29 ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΠΙΝΙΔΙΣΤΗ (AED)
ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΟ CPR ΜΕ ΡΥΘΜΟ 30 ΣΥΜΠΙΕΣΕΙΣ :2 ΕΜΦΥΣΗΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΔΙΩΝ ΤΟΥ AED. ΑΦΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΘΕΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΡΥΘΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΝΙΔΩΣΙΜΟΣ ΔΙΝΕΤΑΙ ΣΟΚ 150 – 360 (ΣΥΝΗΘΩΣ 200) Joule ΜΕ ΔΙΦΑΣΙΚΟ ΑΠΙΝΙΔΙΣΤΗ. AΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟ CPR. ΣΕ ΜΗ ΑΠΙΝΙΔΩΣΙΜΟ ΡΥΘΜΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟ CPR. ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΔΙΑ (Paddles) ΤΟΥ ΑΠΙΝΙΔΙΣΤΗ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΤΟ ΕΝΑ ΔΕΞΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ΚΛΕΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΜΑΣΧΑΛΙΑΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΜΑΣΧΑΛΗΣ.

30 ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΙΝΙΔΩΣΗΣ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ: ΄΄ ΜΗΝ ΑΓΓΙΖΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ΄΄ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΟΠΤΙΚΑ ΟΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ. ΕΙΔΑΛΛΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑΣ. EΠΙΣΗΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΥΜΕ ΜΑΣΚΑ Ή ΓΥΑΛΙΑ ΟΞΥΓΟΝΟΥ 1 ΜΕΤΡΟ ΜΑΚΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΙΝΙΔΩΣΗ.

31 ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ < 1 ΕΤΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Ο AED
ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ < 1 ΕΤΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Ο AED. ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 1 – 8 ΕΤΩΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΙΝΙΔΙΣΤΗΣ ΜΕ ATENUATOR. H ΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΣΟΚ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ 4 JOULE ΑΝΑ ΚΙΛΟ ΜΕ ΔΙΦΑΣΙΚΟ ΑΠΙΝΙΔΙΣΤΗ.

32 ΣΕ ΘΥΜΑΤΑ ΠΝΙΓΜΟΥ ΣΕ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ:
ΔΩΣΤΕ 5 ΕΜΦΥΣΗΣΕΙΣ, ΕΛΕΓΞΤΕ ΑΝ ΕΧΕΙ ΣΦΥΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝ ΟΧΙ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΙΣ ΣΥΜΠΙΕΣΕΙΣ. ΑΝ Ο ΔΙΑΣΩΣΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ 1 ΛΕΠΤΟ CPR ΠΡΙΝ ΠΑΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΒΟΗΘΕΙΑ.

33 EΛΕΓΧΟΣ ΣΦΥΞΕΩΝ EΛΕΓΧΟΣ ΣΦΥΓΜΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΩΤΙΔΑ ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ (2 ΔΑΚΤΥΛΑ ΔΕΞΙΑ Ή ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΠΌ ΤΟ ΜΗΛΟ ΤΟΥ ΑΔΑΜ) Ή ΣΤΗΝ ΒΡΑΧΙΟΝΙΟ Ή ΜΗΡΙΑΙΑ ΑΡΤΗΡΙΑ ΣΤΑ ΒΡΕΦΗ.

34 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΝΙΓΜΟΥ ΑΠΟ ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ (Π.Χ. ΤΡΟΦΗ) ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ
ΡΩΤΑ ΤΟ ΘΥΜΑ - ΄΄ΠΝΙΓΕΣΑΙ΄΄; ΑΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΄΄ΝΑΙ΄΄ΚΑΙ ΜΙΛΑ, ΒΗΧΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΠΝΕΕΙ Ή ΚΛΑΙΕΙ (ΠΑΙΔΙ) ΤΟΤΕ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕ ΤΟ ΘΥΜΑ ΝΑ ΒΗΞΕΙ.

35 ΑΝ ΤΟ ΘΥΜΑ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑ, ΔΕΝ ΜΙΛΑ, ΔΕΝ ΑΝΑΠΝΕΕΙ, ΕΧΕΙ ΣΥΡΙΓΜΟ (ΑΝΑΠΝΟΗ ΣΑΝ ΣΦΥΡΙΓΜΑ), ΔΕΝ ΒΗΧΕΙ Ή ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ Ή ΕΧΕΙ ΚΥΝΩΣΗ (ΜΠΛΕ ΧΡΩΜΑ) ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΔΩΣΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΑΜΗ ΤΟΥ 1 ΧΕΡΙΟΥ 5 ΔΥΝΑΤΑ ΡΑΠΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ (ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΩΜΟΠΛΑΤΩΝ) ΚΡΑΤΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΤΟ ΕΝΑ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΓΕΡΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΠΡΟΣ.

36 ΛΑΒΗ HEIMLICH AN ΔΕΝ ΑΡΘΕΙ Η ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΤΟΤΕ ΣΤΑΣΟΥ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΘΥΜΑ ΚΑΙ ΤΥΛΙΞΕ ΜΕ ΤΑ 2 ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ ΤΟ ΑΝΩ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΟΜΦΑΛΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΚΡΟΥ ΤΟΥ ΣΤΕΡΝΟΥ (ΞΙΦΟΕΙΔΗΣ ΑΠΟΦΥΣΗ) ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΓΕΡΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΠΡΟΣ, ΣΓ\ΦΙΞΕ ΤΗ ΓΡΟΘΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΙΕΣΕ ΑΠΟΤΟΜΑ ΤΗ ΛΑΒΗΤΗΣ ΓΡΟΘΙΑΣ ΣΟΥ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ. ΕΠΑΝΕΛΑΒΕ ΩΣ 5 ΦΟΡΕΣ. ΣΕ ΜΗ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΡΑΞΗΣ ΚΑΝΕ ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΧΤΥΠΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΛΑΒΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ.

37 ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΙΣΧΥΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ >1 ΕΤΩΝ
ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΙΣΧΥΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ >1 ΕΤΩΝ. ΟΜΩΣ ΣΕ ΒΡΕΦΟΣ (<1 ΕΤΩΝ) ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΒΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ (ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ > 1 ΕΤΩΝ) ΓΙΝΟΝΤΑΙ 5 ΣΥΜΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ, ΕΦΟΣΟΝ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ. ΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΚΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ, ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑΓΩΓΟ, ΔΙΝΟΥΜΕ 5 ΕΜΦΥΣΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ CPR 15 ΣΥΜΠΙΕΣΕΙΣ : 2 ΕΜΦΥΣΗΣΕΙΣ. ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΝΕΛΘΕΙ ΣΕ 1 ΛΕΠΤΟ, ΚΑΛΟΥΜΕ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ. ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑΓΩΓΟΥ ΚΟΙΤΑΜΕ ΓΙΑ ΕΜΦΑΝΕΣ ΞΕΝΜΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΚΟΥΠΙΣΜΑ (SWEEP).

38 ΑΝ ΤΟ ΘΥΜΑ ΠΝΙΓΜΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ
ΚΑΛΕΣΕ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΑ CPR ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΜΕ ΘΩΡΑΚΙΚΕΣ ΣΥΜΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΜΦΥΣΗΣΕΙΣ ΜΕ ΡΥΘΜΟ 30ΣΥΜΠΙΕΣΕΙΣ:2 ΕΜΦΥΣΗΣΕΙΣ.

39 ΣΤΟ ΒΡΕΦΟΣ ΜΕ ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΑΕΡΑΓΩΓΟΥ ΑΠΟ ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΥΜΥΤΑ ΣΤΟ ΓΟΝΑΤΟ ΜΑΣ ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΣΑΓΟΝΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΡΑΣΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ ΤΟΥ (ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΘΙΣΜΕΝΟΙ) ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΜΕ 5 ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΩΜΟΠΛΑΤΩΝ. ΑΝ ΔΕΝ ΑΠΟΦΡΑΧΘΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΓΥΡΝΑΜΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΑΝΑΣΚΕΛΑ (ΚΙΝΗΣΗ ΣΑΝΤΟΥΙΤΖ) ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΜΕ 5 ΘΩΡΑΚΙΚΕΣ ΣΥΜΠΙΕΣΕΙΣ ΜΕ ΛΙΓΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΑΡΓΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΩΡΑΚΙΚΕΣ ΣΥΜΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΟ CPR.

40 CPR ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΛΕΓΞΕ ΠΡΩΤΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΟΥ (ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ, ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ, ΠΝΙΓΜΟΣ ΣΤΟ ΝΕΡΟ). ΕΡΕΘΙΣΜΟΣ: ΜΕ ΤΟ 1 ΧΕΡΙ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΣΤΟΝ ΒΡΑΧΙΟΝΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΟΥΝΑ ΤΟΝ ΒΡΑΧΙΟΝΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΡΩΤΑ ΤΟ ΄΄ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ΄΄; ΖΗΤΑ ΒΟΗΘΕΙΑ

41 ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΑΕΡΑΓΩΓΟΥ ΒΛ. ΠΡΙΝ. Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΗΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΤΟ ΒΡΕΦΟΣ (< 1 ΕΤΩΝ) Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΟΥΔΕΤΕΡΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ Π.Χ. ΜΕ ΜΙΑ ΠΕΤΣΕΤΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΩΜΟΥΣ. ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ> 1 ΕΤΩΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΒΑΘΜΟΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ.

42 ΒΛΕΠΩ, ΑΚΟΥΩ, ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ

43 ΑΝ ΑΝΑΠΝΕΕΙ ΒΑΛ’ΤΟ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΑΝΑΝΗΨΗΣ (ΠΛΑΓΙΑ ΘΕΣΗ) ΜΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΥΧΕΝΑ ΚΑΙ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΣΕ ΥΠΟΨΙΑ ΚΑΚΩΣΗΣ ΤΟΥΣ.

44 ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΑΠΝΕΕΙ ΔΩΣΕ 5 ΕΜΦΥΣΗΣΕΙΣ. ΚΑΘΕ ΕΜΦΥΣΗΣΗ ΝΑ ΚΡΑΤΑ 1 – 1,5 ΔΕΥΤΕΡΟΛ.

45 ΜΕΤΑ ΤΙΣ 5 ΕΜΦΥΣΗΣΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΦΥΞΕΩΝ (ΚΑΡΩΤΙΔΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΒΡΑΧΙΟΝΙΟΣ Ή ΜΗΡΙΑΙΑ ΑΡΤΗΡΙΑ ΣΤΑ ΒΡΕΦΗ) ΜΕΣΑ ΣΕ 10 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ. ΣΕ ΑΠΟΥΣΙΑ ΣΦΥΞΕΩΝ Ή ΣΦΥΞΕΙΣ ΚΆΤΩ ΑΠΟ 60, ΑΡΧΙΣΕ ΣΥΜΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΜΦΥΣΗΣΕΙΣ ΜΕ ΡΥΘΜΟ 15 ΠΡΟΣ 2 ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ (30:2 ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ) ΓΙΑ 1 ΛΕΠΤΟ. ΕΛΕΓΞΕ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΣΦΥΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΛΕΣΕ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ. ΣΕ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΓΝΩΣΤΟ ΚΑΡΔΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΛΕΣΕ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ.

46 ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΣΥΜΠΙΕΣΕΩΝ: 100 ΤΟ ΛΕΠΤΟ. ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΕΜΦΥΣΗΣΕΩΝ: 12 – 20 ΤΟ ΛΕΠΤΟ. ΣΤΑ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ: 120 ΣΥΜΠΙΕΣΕΙΣ ΤΟ ΛΕΠΤΟ ΚΑΙ 30 ΕΜΦΥΣΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΛΕΠΤΟ. ΒΑΘΟΣ ΣΥΜΠΙΕΣΕΩΝ: ΤΟ 1/3 ΤΗΣ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ ΤΟΥ ΘΩΡΑΚΑ.

47 ΣΤΟΜΑΤΟΦΑΡΥΓΓΙΚΟΣ ΑΕΡΑΓΩΓΟΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ: 0 ΣΕ ΠΡΟΩΡΟ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟ.
ΕΛΕΓΧΟΣ ΞΕΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ: ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΟ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕ ΤΟ ΜΕ ΕΝΑ ΕΥΓΕΝΙΚΟ ΣΚΟΥΠΙΣΜΑ (SWEEP). ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΒΡΕΦΗ.

48 ΑΝΑΝΗΨΗ ΣΕ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΓΕΝΝΑ ΚΟΙΤΑΜΕ ΑΝ ΤΟ ΜΩΡΟ ΑΝΑΠΝΕΕΙ Ή ΚΛΑΙΕΙ, ΑΝ ΕΧΕΙ ΚΑΛΟ ΜΥΙΚΟ ΤΟΝΟ Ή ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΔΑΡΟ, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟΜΗΝΟ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΑΜΝΙΑΚΟ ΥΓΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΟ (ΑΛΛΙΏΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΙΣΡΟΦΗΣΗΣ ΑΠΟ ΜΥΚΩΝΙΟ)

49 ΑΝ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΖΕΣΤΑΝΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΕ ΠΕΤΣΕΤΕΣ
ΑΝ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΖΕΣΤΑΝΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΕ ΠΕΤΣΕΤΕΣ. ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕ ΤΥΧΟΝ ΥΓΡΕΣ ΠΕΤΣΕΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΥΨΕ ΚΕΦΑΛΙ (ΟΧΙ ΠΡΟΣΩΠΟ) ΚΑΙ ΣΩΜΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΜΕ ΝΕΕΣ ΖΕΣΤΕΣ ΠΕΤΣΕΤΕΣ. ΕΡΕΘΙΣΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΕ ΞΥΣΙΜΟ ΤΗΣ ΠΛΑΤΗΣ ΤΟΥ Ή ΤΗΣ ΠΑΤΟΥΣΑΣ ΤΟΥ. ΔΙΑΝΟΙΞΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑΓΩΓΟ (ΟΧΙ ΕΚΤΑΣΗ, ΑΛΛΑ ΜΕΣΗ ΘΕΣΗ).

50 ΕΛΕΓΞΕ ΤΙΣ ΑΝΑΠΝΟΕΣ ΣΤΟ 1 ΛΕΠΤΟ, ΕΛΕΓΞΕ ΤΟΝ ΣΦΥΓΜΟ ΤΟΥ (ΣΤΗΝ ΟΜΦΑΛΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΟΜΦΑΛΟΥ) ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ (ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΡΟΔΑΛΟ Ή ΚΥΑΝΟ, ΔΗΛ. ΜΠΛΕ). ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΑΠΝΕΕΙ Ή ΕΧΕΙ < 100 ΑΝΑΠΝΟΕΣ ΤΟ ΛΕΠΤΟ ΤΟΤΕ ΚΑΛΕΣΕ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΔΩΣΕ ΕΜΦΥΣΗΣΕΙΣ (ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ 2 – 3 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ Η ΚΑΘΕΜΙΑ), ΓΙΑ 30 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ.

51 ΣΕ ΜΗ ΑΝΑΠΝΟΗ Ή ΑΝΑΠΝΟΕΣ < 60 ΤΟ ΛΕΠΤΟ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ ΣΩΣΤΕΣ ΕΜΦΥΣΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕ ΚΑΙ ΘΩΡΑΚΙΚΕΣ ΣΥΜΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑ 30 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ. ΣΕ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΜΗ ΑΝΑΠΝΟΗΣ Ή ΑΝΑΠΝΟΕΣ < 60 ΤΟ ΛΕΠΤΟ ΣΥΝΕΧΙΣΕ TO CPR ΜΕ ΡΥΘΜΟ 3 ΣΥΜΠΙΕΣΕΙΣ : 1 ΕΜΦΥΣΗΣΗ.

52 ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΕ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ.

53 ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ
ΕΙΝΑΙ ΞΥΠΝΙΟΣ; ΑΝΤΙΔΡΑ ΣΕ ΛΕΚΤΙΚΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ (ΤΟΝ ΡΩΤΑΜΕ ΔΥΝΑΤΑ: ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ); ΑΝΤΙΔΡΑ ΣΕ ΕΠΩΔΥΝΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ; ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ;

54 ΣΕ ΑΠΛΗ ΛΙΠΟΘΥΜΙΑ ΣΕ ΑΠΛΗ ΛΙΠΟΘΥΜΙΑ (Π.Χ. ΠΟΛΥΩΡΗ ΟΡΘΟΣΤΑΣΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΥΠΟΤΑΣΗΣ) ΣΕ ΞΑΠΛΩΜΕΝΟ ΑΣΘΕΝΗ ΑΠΛΑ ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ 45 ΜΟΙΡΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΣΥΝΕΡΧΕΤΑΙ. ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΙΣΤΟΣ ΤΟΝ ΦΕΡΝΟΥΜΕ ΣΕ ΣΚΥΦΤΗ ΘΕΣΗ.

55 ΣΕ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ ΑΝ Ο ΛΙΠΟΘΥΜΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΑΝΑΠΝΕΕΙ, ΤΟΝ ΓΥΡΝΑΜΕ ΣΕ ΘΕΣΗ ΑΝΑΝΗΨΗΣ (ΣΤΟ ΠΛΑΪ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ ΣΕ ΥΠΟΨΙΑ ΚΑΚΩΣΗΣ), ΑΦΟΥ ΠΡΙΝ ΑΦΑΙΡΕΣΟΥΜΕ ΤΥΧΟΝ ΚΩΛΥΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ (ΤΡΟΦΕΣ, ΜΑΣΕΛΑ).

56 ΕΦΟΣΟΝ ΤΟ ΘΥΜΑ ΑΝΑΠΝΕΕΙ:
ΤΟ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΣΕ ΘΕΣΗ ΑΝΑΝΗΨΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΛΑΓΙΑ ΘΕΣΗ (ΣΕ ΥΠΟΨΙΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΑΥΧΕΝΑ ΤΟΝ ΓΥΡΝΑΜΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ). Η ΠΛΑΓΙΑ ΘΕΣΗ ΑΝΑΝΗΨΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟ ΘΥΜΑ ΑΠΟ ΕΙΣΡΟΦΗΣΗ ΕΜΕΤΟΥ, ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΤΛ. ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΕ ΚΩΜΑ ΑΠΟ ΜΕΘΗ, ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΤΛ.

57 ΓΙΑΤΙ ΕΚΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΗ ΚΑΙ ΑΝΥΨΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΗΓΟΥΝΙ;
ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΑΝΑΚΟΠΗ Η ΓΛΩΣΣΑ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΥΣ (ΓΕΝΕΙΟΓΛΩΣΣΙΚΟΣ), ΧΑΛΑΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΡΑΣΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΟΔΟ. Ο ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ ΤΟΝ ΑΕΡΑΓΩΓΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΑΣΑΝ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ (ΤΟΥΣ ``ΓΥΡΙΣΕ Η ΓΛΩΣΣΑ΄΄ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ) ΚΑΙ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Η ΑΠΟΨΗ ΝΑ ΤΡΑΒΑΝΕ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΜΕ ΛΑΒΙΔΑ. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ. ΑΡΚΕΙ Ο ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ.

58 ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΦΟΥ ΕΚΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΑΝΥΨΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΗΓΟΥΝΙ:
ΑΠΛΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΕΧΝΗΤΗ ΑΝΑΠΝΟΗ (ΤΟ ΦΙΛΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ). ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΛΑΒΗ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΗ. ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΧΕΙΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΕΙΚΤΗ ΤΟ ΕΝΟΣ ΧΕΡΙΟΥ ΜΑΣ ΤΗ ΜΥΤΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ (ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΣΥΧΝΑ ΤΟ ΞΕΧΝΑΜΕ) ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ 2 ΔΑΚΤΥΛΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΧΕΡΙΟΥ ΜΑΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΗΓΟΥΝΙ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ. ΠΡΟΣΟΧΗ: ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΕΝΤΟΝΗ Η ΕΜΦΥΣΗΣΗ, ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΑΘΕΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΚΑΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΝΑ ΠΑΘΕΙ ΕΙΣΡΟΦΗΣΗ. ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΜΦΥΣΗΣΗ ΤΟΝ ΘΩΡΑΚΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΗ ΝΑ ΑΝΑΣΗΚΩΝΕΤΑΙ. ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΜΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΜΦΥΣΗΣΗ.

59 ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟΣ Ο ΑΕΡΑΣ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΦΙΛΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ;
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΣΝΠΕΕΙ 21% ΟΞΥΓΟΝΟ (ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΔΡΑΝΕΣ ΑΕΡΙΟ ΑΖΩΤΟ) ΚΑΙ ΕΚΠΝΕΕΙ 16% ΟΞΥΓΟΝΟ, ΑΡΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΜΟΛΙΣ 4% ΟΞΥΓΟΝΟ. ΑΡΑ ΣΤΗΝ ΕΜΦΥΣΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΔΙΝΕΙ 16% ΟΞΥΓΟΝΟ.

60 ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΝΤΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ ΤΟ ΦΙΛΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΕ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΑΠΟ ΑΕΡΙΑ ΌΠΩΣ ΜΟΝΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ (ΠΥΡΚΑΓΙΑ), ΓΚΑΖΙ, ΚΥΑΝΙΟΥΧΑ Π.Χ. ΘΥΜΑ ΠΟΥ ΕΙΣΕΠΝΕΥΣΕ ΚΑΠΝΟ ΑΠΟ ΚΑΥΣΗ ΑΦΡΟΥ ΠΟΛΥΟΥΡΕΘΑΝΗΣ Π.Χ. ΠΛΑΣΤΙΚΑ.

61 ΠΩΣ ΧΟΡΗΓΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΟΞΥΓΟΝΟ
ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΚΕΥΗ ΑΜΠΟΥ (ΑΣΚΟΣ) ΠΟΥ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΜΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ ΚΑΙ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ (ΟΠΩΣ Ο ΜΠΑΚΑΚΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ) Η ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΣΚΕΥΗ ΟΞΥΓΟΝΟΥ Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΚΡΙΒΕΣ. ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΕΘΑΝΕΙ ΑΠΟ ΑΝΑΚΟΠΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΑΝ ΘΑ ΣΩΝΟΤΑΝ ΜΕ ΤΟ ΟΞΥΓΟΝΟ. ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΑΣ, ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΙ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΕΣ ΣΕ (ΚΑΠΟΙΑ) ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ.

62 ΡΙΝΟΦΑΡΥΓΓΙΚΟΣ ΑΕΡΑΓΩΓΟΣ ΚΑΙ ΦΟΡΗΤΗ ΜΑΣΚΑ ΤΕΧΝ ΑΝ
ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΜΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ ΚΑΙ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ (ΟΠΩΣ Ο ΜΠΑΚΑΚΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ) ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΡΙΝΟΦΑΡΥΓΓΙΚΟΥΣ ΑΕΡΑΓΩΓΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΘΥΜΑΤΑ ΜΕ ΑΝΑΚΟΠΗ Ή ΑΠΩΛΕΙΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ (ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΕ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ ΑΝΑΠΝΕΟΥΝ) ΚΑΙ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΒΑΘΜΟ ΤΗΝ ΕΙΣΡΟΦΗΣΗ (ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΩΛΗΝΑ) ΕΜΕΤΟΥ. ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ ΘΥΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ``ΑΓΚΙΣΤΡΟ΄΄ ΝΑ ΚΟΙΤΑΕΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟΝ ΦΑΡΥΓΓΑ ΤΟ ΓΥΡΝΑΜΕ 180 ΜΟΙΡΕΣ ΩΣΤΕ ΤΟ ``ΑΓΚΙΣΤΡΟ΄΄ ΤΟΥ ΡΙΝΟΦΑΡΥΓΓΙΚΟΥ ΣΩΛΗΝΑ ΝΑ ΚΟΙΤΑΕΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ. Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ, ΟΜΩΣ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑΓΩΓΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΧΕΙΑΣ ΑΠΟ ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ. ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΜΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ ΚΑΙ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ ΜΠΟΡΕΙΤΑΙ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ POCKET MASK ΓΙΑ ΤΕΧΝΗΤΗ ΑΝΑΠΝΟΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΤΥΣΣΟΜΕΝΗ ΜΑΣΚΑ ΓΙΑ ΤΕΧΝΗΤΗ ΑΝΑΠΝΟΗ ΠΟΥ ΜΑΛΙΣΤΑ ΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΛΒΙΔΑ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΟ ΣΩΛΗΝΑ ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ ΕΜΕΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΥΓΡΩΝ ΤΟΥ ΘΥΜΑΤΟΣ. ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΜΑΣΚΑ ΤΖΑΜΠΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΑΦΟΥ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΘΑ ΣΙΧΑΘΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΦΙΛΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΓΝΩΣΤΟ ΟΠΩΣ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΗ Ή ΘΥΜΑ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΜΕ ΑΙΜΑΤΑ, ΑΝ ΚΑΙ ΤΟ AIDS ΠΟΥ ΠΟΛΛΟΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΦΙΛΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ (ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΞΕΛΚΩΣΗ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ ΑΝΑΝΗΠΤΗ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΗΓΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ ΘΥΜΑΤΟΣ). ΦΟΡΗΤΗ ΜΑΣΚΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΝΟΗ: ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ 159, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ –

63 ΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΜΠΙΕΣΕΙΣ
ΛΙΓΟΙ ΤΙΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΕΛΕΙΑ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΕΞΙΑ ΤΟΥ ΘΥΜΑΤΟΣ, ΓΟΝΑΤΙΣΤΟΙ. ΠΛΕΚΟΥΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΚΩΝΕΣ ΣΥΜΙΕΖΟΥΜΕ ΣΕ ΒΑΘΟΣ 4 – 5 ΕΚΑΤΟΣΤΑ. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΣΥΜΠΙΕΣΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΦΕΥΓΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΠΙΟ ΠΙΣΩ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΛΑΜΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΤΕΡΝΟ.

64 ΠΟΤΕ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΝΗΨΗ
ΔΕΝ ΤΗΝ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΩΣΠΟΥ ΝΑ ΕΛΘΕΙ ΤΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ. ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΞΑΝΤΛΗΘΟΥΜΕ. ΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΟ ΜΕΡΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΑΠΟΨΗ Η ΑΝΑΝΗΨΗ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 30 – 60 ΛΕΠΤΑ. ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ΑΝΑΝΗΨΗ ΝΑ ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ: ΥΠΟΘΕΡΜΙΑΣ (ΧΙΟΝΙ, ΠΝΙΓΜΟΣ), ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑΣ, ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΑΠΟ ΥΠΝΩΤΙΚΑ/ ΒΑΡΒΙΤΟΥΡΙΚΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΑ ΑΙΤΙΑ.

65 ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ ΠΟΥ ΑΠΟΦΡΑΣΣΕΙ ΤΟΝ ΑΕΡΑΓΩΓΟ
ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΦΗ (ΟΠΩΣ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ, ΤΣΟΥΡΕΚΙ, ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙ, ΕΝΩ ΣΕ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ) Ή ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΚΑΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΠΟΣΗΣ ΟΠΩΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ Ή ΚΡΑΝΙΟΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΚΑΚΩΣΗ.

66 Η ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΗΨΗ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ/ ΒΡΕΦΗ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ (ΕΔΑΦΟΣ, ΣΑΝΙΔΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΞΑΠΛΩΜΕΝΟ ΣΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ ΑΣΘΕΝΗ).

67 ΑΛΛΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΕ ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ
ΣΕ ΒΡΕΦΗ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΨΑΞΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ, ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΑΦΕΝΟΣ ΝΑ ΤΟ ΣΠΡΩΞΟΥΜΕ ΒΑΘΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΦΕΤΕΡΟΥ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΜΕ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ. ΣΕ ΕΓΓΥΕΣ Η ΛΑΒΗ HEIMLICH ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΘΩΡΑΚΑ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ. ΑΝ ΠΝΙΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΡΟΦΗ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΡΕΚΛΑ ΝΑ ΔΙΠΛΩΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΠΡΩΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΒΓΕΙ Η ΤΡΟΦΗ.

68 ΑΥΤΟΜΑΤΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΑΠΙΝΙΔΩΤΕΣ
ΟΙ ΑΥΤΟΜΑΤΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΑΠΙΝΙΔΩΤΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΡΟΗΓΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΟΡΗΓΟΥΝ ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΑΝΑΚΟΠΗ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΥΚΟΛΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΑ ΜΕΡΗ (ΟΠΩΣ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ, ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ) ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΑΠΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ. ΜΕ ΤΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΠΙΝΙΔΩΤΗ ΧΟΡΗΓΟΥΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ.

69 ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ
Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΥΓΙΕΙΝΗ ΖΩΗ (ΠΤΩΧΗ ΣΕ ΖΩΙΚΑ ΛΙΠΑΡΑ, ΑΛΑΤΙ, ΖΑΧΑΡΗ, ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ), ΑΣΚΗΣΗ (ΙΔΙΩΣ ΑΕΡΟΒΙΑ ΟΠΩΣ ΤΡΕΞΙΜΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ Ή ΚΑΙ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ), ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΛΗΨΗ ΑΣΠΙΡΙΝΗΣ ΜΕΤΑ ΤΑ 5Ο, ΜΙΚΡΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ (ΚΟΚΚΙΝΟ) ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ, ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ (ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΕΧΕΙ 50% ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ). Η ΣΩΣΤΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΥΡΥ ΚΟΙΝΟ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ Α’ ΒΟΗΘΕΙΩΝ (Π.Χ. ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΔΙΠΛΩΜΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Α’ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ) ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ (ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΠΕΡΙΠΟΛΟΥΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ, ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ – ΑΝ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ - ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΕΣ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ/ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΙΑΤΡΟΙ ΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ – ΕΧΟΥΝ ΣΑΚΟ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ – ΠΡΙΝ ΦΘΑΣΕΙ ΤΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ/ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΣΥΧΝΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ). ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΥΤΟΜΑΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΙΝΙΔΩΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΣΕ ΜΕΡΗ ΟΠΩΣ ΣΤΑΔΙΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ, ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΤΛ.

70 ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΝΙΓΜΟΥ ΑΠΟ ΤΡΟΦΗ
ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΑΡΓΑ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ ΜΕ ΔΥΣΑΡΕΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ. ΙΔΕΑΤΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΤΟ ΓΕΥΜΑ ΣΕ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 30 ΛΕΠΤΩΝ. ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΟΣ ΦΑΓΗΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΥΣΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΗ ΛΑΒΗ ΗΕΙΜLICH ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΝΙΓΜΟΥ ΑΠΟ ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑΓΩΓΟ ΣΤΑ ΒΡΕΦΗ. Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΧΝΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΟΤΙ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ.

71 ΙΔΕΑΤΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ, ΟΛΑ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΠΙΝΙΔΩΤΗ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΜΙΑ ΣΥΣΚΕΥΗ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΜΕ ΑΣΚΟ ΤΥΠΟΥ ``ΑΜΠΟΥ΄΄ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΑ Π.Χ. 6 ΚΙΛΩΝ ΤΥΠΟΥ Α,Β,C E (Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ). ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ, ΑΦΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΤΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ ΘΑ ΦΘΑΣΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ Ή ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΑΝΑΚΟΠΗ. Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ. ΤΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ ΣΥΧΝΑ ΑΡΓΕΙ (Π.Χ. ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ), ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΗΓΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΥ 10 – 15 ΛΕΠΤΑ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΝΑ ΦΘΑΣΕΙ, ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 5 ΛΕΠΤΑ ΣΕ ΑΝΑΚΟΠΗ ΑΝ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ ΘΑ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ 10 ΛΕΠΤΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΕΘΑΝΕΙ. ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΤΙ Η ΑΝΑΚΟΠΗ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΓΕΡΟΥΣ, ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ. ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ. ΟΛΟΙ ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΝΑΚΟΠΗ. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΑ (ΣΥΧΝΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΡΡΕΙΑ ΑΛΚΟΟΛ) ΚΑΙ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΥΣ/ ΜΑΧΑΙΡΩΜΑΤΑ (ΙΔΙΩΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ). Η ΚΥΡΙΑ, ΟΜΩΣ, ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΕΣ. Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΦΘΗΝΟΤΕΡΕΣ ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΤΙΜΕΣ, ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΤΟ ΕΥΡΥ ΚΟΙΝΟ ΝΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΑΝ ΕΚΑΝΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΤΑ ΕΞΟΔΑ ΠΟΥ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ. ΟΜΩΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΑΚΟΠΗΣ Ή ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ Ή ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΑΣ ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΑΝ ΑΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΟΥΤΟΠΙΕΣ, ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Α’ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΟΠΩΣ ΤΑ ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ.

72 ΑΛΛΑ ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Α’ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

73 ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ

74 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑΣ:
Α)ΕΞΑΣΚΩ ΠΙΕΣΗ ΣΤΟ ΤΡΑΥΜΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΓΑΖΕΣ. ΠΡΟΣΘΕΤΩ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΓΑΖΩΝ. ΔΕΝ ΑΦΑΙΡΩ ΤΙΣ ΓΑΖΕΣ, ΑΛΛΑ ΣΥΝΕΧΙΖΩ ΝΑ ΒΑΖΩ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΝΕΕΣ ΓΑΖΕΣ, ΑΛΛΙΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΟΛΛΗΘΕΙ Ο ΘΡΟΜΒΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ Η ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ.

75 Β)ΑΝΥΨΩΝΩ ΤΟ ΜΕΛΟΣ. Γ)ΣΕ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ (ΤΟ ΑΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΙ ΤΡΕΧΕΙ ΚΑΤΑ ΩΣΕΙΣ ΣΑΝ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ) ΑΣΚΩ ΠΙΕΣΗ ΣΕ ΕΙΔΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΙΕΣΗΣ ΣΤΙΣ ΑΡΤΗΡΙΕΣ Π.Χ. ΣΤΗΝ ΒΡΑΧΙΟΝΙΟ ΑΡΤΗΡΙΑ ΠΙΕΖΩ ΣΤΗΝ ΑΥΛΑΚΑ ΤΟΥ ΔΙΚΕΦΑΛΟΥ, ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΜΗΡΙΑΙΑ ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ ΤΗΣ.

76 Δ)ΣΕ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΖΩ ΤΟΥΡΝΙΚΙΈ (ΛΕΥΚΗ ΠΕΡΙΔΕΣΗ): ΒΑΖΩ ΑΙΜΟΣΤΑΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ Ή ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΑΠΟ ΥΦΑΣΜΑ, ΔΕΝΩ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ ΤΟ ΜΕΛΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝΩ ΤΙΣ ΑΚΡΕΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΚΟΜΠΟ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΦΑΡΜΟΖΩ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΞΥΛΟ. ΣΤΡΙΒΟΝΤΑΣ ΤΟ ΞΥΛΟ ΔΕΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Ο ΚΟΜΠΟΣ ΚΑΙ ΣΦΙΓΓΕΙ Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΟ ΜΕΛΟΣ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ. Η ΤΑΙΝΙΑ ΝΑ ΧΑΛΑΡΩΝΕΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ (Π.Χ. ΚΑΘΕ 10 ΛΕΠΤΑ). Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ ΑΠΕΛΠΗΣΙΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΡΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ, ΚΑΙ ΕΝΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΟΠΩΣ ΙΣΧΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΝΕΚΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΟΥΣ. ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΛΥΣΗ ΜΕΧΡΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ.

77 ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΜΕ ΒΑΜΒΑΚΙ ΠΟΤΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΑ ΤΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ. ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΤΡΑΥΜΑ ΜΕ ΒΑΜΒΑΚΙ ΠΟΤΙΣΜΕΝΟ ΜΕ BETADINE. ΒΑΖΟΥΜΕ ΑΝΤΙΒΙΩΤΙΚΗ ΣΚΟΝΗ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΤΡΑΥΜΑ (ΤΕΡΑΜΥΚΙΝΗ) ΒΑΖΟΥΜΕ ΓΑΖΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΥΜΑ ΠΕΡΙΔΕΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ ΜΕ ΚΥΛΙΝΔΡΙΚΗ ΓΑΖΑ Ή ΛΕΥΚΟΠΛΑΣΤΗ. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΖΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΒΑΖΕΛΙΝΟΥΧΟ ΓΑΖΑ (FUCIDINE) ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΜΕΤΑ ΑΝΤΙΒΙΩΤΙΚΗ ΣΚΟΝΗ. ΑΝΥΨΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΟΥΣ (ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ).

78 ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ

79 ΠΟΛΛΑ ΕΙΔΗ: ΑΜΕΣΑ, ΕΜΜΕΣΑ, ΕΓΚΑΡΣΙΑ, ΛΟΞΑ, ΣΠΙΡΟΕΙΔΗ, ΣΥΜΠΙΕΣΤΙΚΑ (Π.Χ. ΣΤΟΥΣ ΣΠΟΝΔΥΛΟΥΣ ΣΕ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ), ΕΝΔΟΑΡΘΡΙΚΑ, ΑΠΟΣΠΑΣΤΙΚΑ, ΑΝΟΙΚΤΑ (ΤΟ ΟΣΤΟ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΡΜΑ), ΚΛΕΙΣΤΑ, ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΑ, ΡΩΓΜΩΔΗ, ΑΠΛΑ, ΕΠΙΠΕΠΛΕΓΜΕΝΑ, ΕΚ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗΣ, ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΑ.

80 ΤΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΛΞΗ ΚΑΙ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ. ΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΠΡΟΧΕΙΡΑ ΥΛΙΚΑ – ΟΠΩΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ Ή ΣΑΝΙΔΑ – ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΝΑΡΘΗΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΟΣ. ΣΕ ΚΑΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΑΚΡΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΞΥΛΟ ΓΙΑ ΝΑΡΘΗΚΑ Ή ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΟΔΙ ΩΣ ΝΑΡΘΗΚΑ ΔΕΝΟΝΤΑΣ ΤΑ 2 ΠΟΔΙΑ ΜΑΖΙ.ΣΕ ΚΑΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΒΡΑΧΙΟΝΑ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟΝ ΒΡΑΧΙΟΝΑ ΜΕ ΜΙΑ ΣΑΝΙΔΑ Ή ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΙ ΠΕΡΝΑΜΕ ΕΝΑΝ ΤΡΙΓΩΝΙΚΟ ΕΠΙΔΕΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΚΡΟΥ Ή ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΔΕΝΟΥΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΟΝ ΘΩΡΑΚΑ.

81 ΣΤΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ (ΠΟΥ ΤΟ ΟΣΤΟ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΡΜΑ) ΠΛΕΝΟΥΜΕ ΤΟ ΤΡΑΥΜΑ ΜΕ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΟΡΟ ΚΑΙ BETADINE (ΑΡΑΙΩΜΕΝΟ ΜΕ ¼ ΟΞΥΖΕΝΕ) ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΜΕ ΓΑΖΕΣ (ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΛΟΥΡΑ).

82 ΣΕ ΚΑΚΩΣΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΜΙΑ ΠΟΡΤΑ Ή ΜΕΓΑΛΗ ΣΑΝΙΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΩΣ ΝΑΡΘΗΚΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΘΥΜΑ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΕΜΕΝΟΣ ΣΤΗ ΣΑΝΙΔΑ. ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΜΕ ΚΑΤΑΓΜΑ ΑΥΧΕΝΑ ΑΝ ΠΡΩΤΑ ΔΕΝ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΕΙ Ο ΑΥΧΕΝΑΣ ΜΕ ΚΟΛΑΡΟ, ΑΛΛΙΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΚΟ (ΠΑΡΑΛΥΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΔΙΑ) Ή ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΣΟΥΜΕ.

83 ΣΕ ΚΑΚΩΣΗ ΑΥΧΕΝΑ ΜΕ ΤΑ 2 ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ ΘΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΑΖΟΥΜΕ ΡΙΝΟΦΑΡΥΓΓΙΚΟ ΑΕΡΑΓΩΓΟ. ΓΙΑ ΕΜΦΥΣΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΝΑΚΟΠΗ ΚΑΝΟΥΜΕ JAW THRUST.

84 ΣΕ ΚΑΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΘΥΜΑ ΩΣΠΟΥ ΝΑ ΕΛΘΕΙ ΤΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ, ΑΛΛΙΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΠΑΡΑΛΥΤΟ Ή ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΣΟΥΜΕ (ΣΕ ΚΑΤΑΓΜΑ ΑΥΧΕΝΑ). ΟΜΩΣ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΑΜΕΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ 3 – 4 ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ, ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ, ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ, ΜΕ ΤΗΝ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΤΟΥ ΣΤΗΛΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ ΣΕ ΕΥΘΕΙΑ. ΦΥΣΙΚΑ Ο ΑΥΧΕΝΑΣ ΕΧΕΙ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΠΡΩΤΥΤΕΡΑ ΜΕ ΚΟΛΑΡΟ ΠΡΙΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΕΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ. Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΣΕ ΣΑΝΙΔΑ, ΔΕΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΥΡΝΑΕΙ Ο ΑΥΧΕΝΑΣ, ΒΑΖΟΥΜΕ 2 ΚΟΥΤΙΑ (Π.Χ. 2 ΟΡΟΥΣ) ΣΤΟ ΠΛΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΗ.

85 ΣΦΗΝΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΚΑΡΦΩΜΕΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΗ ΔΕΝ ΤΑ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΠΟΤΕ, ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑΣ. ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΟ ΘΥΜΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ.

86 ΣΕ ΕΞΟΔΟ ΚΟΙΛΙΑΚΟΥ ΣΠΛΑΓΧΝΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΟΥΜΕ ΠΙΣΩ, ΑΛΛΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑ ΑΠΟ ΕΠΙΔΕΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΕ ΓΑΖΕΣ. ΤΟ ΘΥΜΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΛΥΓΙΣΜΕΝΑ ΤΑ ΓΩΝΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΕΝΤΩΝΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ. ΤΗΝ ΚΟΥΛΟΥΡΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΑ ΤΡΑΠΕΖΟΜΑΝΤΗΛΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΥΛΙΓΟΥΜΕ ΣΕ ΡΟΛΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΥΛΙΓΟΥΜΕ ΜΙΑ ΓΑΖΑ ΠΑΝΩ ΤΟΥ. ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΙΑ ΝΑΥΛΟΝ ΣΑΚΟΥΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΒΑΖΕΛΙΝΟΥΧΑ ΓΑΖΑ FUCIDINE.

87 ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΜΙΑΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ (ΚΟΙΝΩΣ ΤΟ ΛΕΓΟΜΕΝΟΝ: ΣΤΡΑΜΠΟΥΛΗΓΜΑ ΤΟΥ ΑΣΤΡΑΓΑΛΟΥ). ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΑΓΟΥ (ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΡΙΜΜΕΝΟ ΠΑΓΟ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΤΣΕΤΑ Ή ΣΑΚΟΥΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΦΟΥ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ ΧΑΡΤΙ ΚΟΥΖΙΝΑΣ) ΓΙΑ 10 – 15 ΛΕΠΤΑ, ΕΠΙΔΕΣΗ ΜΕ ΕΛΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΔΕΣΜΟ, ΑΝΑΓΛΗΤΙΚΗ/ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ ΑΛΟΙΦΗ ΚΑΙ ΧΑΠΙΑ (ΟΠΩΣ VOLTAREN, NIFLAMOL)

88 ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΝ ΔΟΥΜΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΜΑΞΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΚΩΝΟ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΡΚΕΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ (ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΟΦΗ, ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΡΟΦΗ) ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΣΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ. ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΥΧΤΑ ΜΕ ΦΑΚΟ (ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΜΑΞΙΑ) ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΕΡΧΟΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ. ΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ. ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΑΣΧΕΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΟΥΝ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΓΜΑ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΠΑΡΑΛΥΤΟΥΣ Ή ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ (ΣΕ ΚΑΤΑΓΜΑ ΑΥΧΕΝΑ).

89 ΔΕΝ ΚΑΠΝΙΖΟΥΜΕ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΧΥΜΕΝΑ ΚΑΥΣΙΜΑ.
ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΟ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΤΡΑΒΑΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΜΑΞΙ ΛΟΓΩ ΦΟΒΟΥ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ. ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΓΜΑ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΠΑΡΑΛΥΤΟΥΣ Ή ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΩΣΟΥΜΕ (ΣΕ ΚΑΤΑΓΜΑ ΑΥΧΕΝΑ).

90 ΑΝ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΑΜΑΞΙ ΤΗΝ ΣΒΥΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΑ (Π. Χ
ΑΝ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΑΜΑΞΙ ΤΗΝ ΣΒΥΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΑ (Π.Χ. 6 ΚΙΛΩΝ ΣΚΟΝΗΣ) ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΓΟΜΩΣΕΙ. ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΟ ΘΥΜΑ ΝΑ ΚΑΕΙ ΑΜΕΣΑ, ΤΟΤΕ ΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΛΑΒΗ ΤΟΝ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΕΞΩ: ΚΟΛΛΑΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ (ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ ΣΑΝ ΝΑΡΘΗΚΑ) ΜΕ ΤΟ ΕΝΑ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΥΛΙΓΜΕΝΟ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΕΡΝΟΥΜΕ ΕΞΩ. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΣΤΟ ΘΥΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΑΘΙΣΜΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΚΕΦΑΛΟ ΤΟΥ ΚΑΘΙΣΜΑΤΟΣ ΩΣ ΝΑΡΘΗΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ ΤΟΥ ΘΥΜΑΤΟΣ ΠΑΝΩ ΤΟΥ, ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΤΟΝ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΝΑΡΘΗΚΑ (Π.Χ. ΜΙΑ ΠΕΤΣΕΤΑ).

91 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ΕΙΔΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΩΝ: Α: ΣΤΕΡΕΑ (ΞΥΛΟ, ΕΛΑΣΤΙΚΑ)
Β: ΥΓΡΑ (ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, ΠΑΡΑΦΙΝΗ) C: ΑΕΡΙΑ (ΥΓΡΑΕΡΙΟ) D: ΜΕΤΑΛΛΑ (Na, K, Mg) Ε: ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ.

92 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΕΣ ΕΙΔΗ: ΞΗΡΗΣ ΣΚΟΝΗΣ ΑΦΡΟΥ
ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΟΣ CO2 (Ρ=250 Atm, ΥΠΟΒΙΒΑΖΕΙ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΤΟΥΣ -78 ΒΑΘΜ C)

93 ΣΤΟΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΑ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ Η ΒΕΛΟΝΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΔΕΙΞΗ
ΣΤΟΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΑ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ Η ΒΕΛΟΝΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΔΕΙΞΗ. ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΘΕΛΕΙ ΑΝΑΓΟΜΩΣΗ. ΣΕ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ. ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΑΚΟΠΤΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ. ΑΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ, ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ (ΤΥΠΟΥ Ε).

94 ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΡΕΑ ΙΔΑΝΙΚΟΤΕΡΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΜΕ ΝΕΡΟ.
ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΑΦΑΙΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΥΣΙΜΟ ΥΛΗ. ΤΑ ΥΓΡΑ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΑΖΑ ΤΟΥΣ. ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΟΞΥΓΟΝΟ (ΠΟΥ ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ). ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΠΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΑ. ΣΕ ΚΑΙΓΟΜΕΝΟ ΚΤΙΡΙΟ ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΑΠΟΤΟΜΑ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΕΝΟΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ Η ΦΩΤΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΚΤΙΝΑΞΕΙ.

95 ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΗ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΥΠΟ ΟΞΕΙΑ ΓΩΝΙΑ.
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΑΣ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΟΣ (CO2): ΚΑΛΟΣ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙ. ΟΜΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΕ ΜΙΚΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ: ΑΝ ΚΑΛΥΨΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 35% ΤΟΥ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΙΣΠΝΟΗΣ CO2 ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΞΙΚΟ.

96 ΣΕ ΚΑΙΟΜΕΝΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ ΕΡΠΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΔΑΠΕΔΟ ΜΕ ΕΝΑ ΜΑΝΤΙΛΙ ΜΕ ΝΕΡΟ ΣΤΗ ΜΥΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΜΑΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΠΝΕΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΠΝΟ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΑ. ΑΝ ΠΙΑΣΕΙ ΦΩΤΙΑ Ο ΚΑΤΩ ΟΡΟΦΟΣ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΕΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΤΑΡΑΤΣΑ.

97 ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ Ο ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΑΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΟΡΟΦΟ ΣΤΟΝ ΔΙΑΔΡΟΜΟ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΑ 6 ΚΙΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ (ΤΥΠΟΥ Α,Β C, E). OMOIΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΜΑΞΙ. ΣΕ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΑΜΑΞΙ ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ΤΟ ΚΑΠΟ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΚΑΙ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΑ.

98 ΤΟ ΓΚΑΖΑΚΙ ΤΟ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ
ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΦΙΑΛΕΣ ΓΚΑΖΙΟΥ ΣΕ ΙΣΟΓΕΙΟ/ ΥΠΟΓΕΙΟ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΕΓΛΩΒΙΖΕΤΑΙ. ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ ΑΠΟ ΣΠΙΝΘΗΡΑ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΦΩΣ. ΣΕ ΔΙΑΡΡΟΗ ΦΩΤΑΕΡΙΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ. ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. ΣΕ ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΠΑΝΩ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΚΟΥΒΕΡΤΑ ΑΠΟ ΑΜΙΑΝΤΟ Ή ΧΩΜΑ.

99 ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ ΟΧΙ ΠΑΝΙΚΟΣ. ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ ΠΑΜΕ ΟΛΟΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΓΕΡΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Ή ΚΡΕΒΑΤΙ Ή ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΣΑ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ. ΑΦΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΔΟΝΗΣΗ ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΞΩ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ, ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΟΙΚΙΕΣ (Π.Χ. ΣΕ ΜΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑ). ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΠΟΙΟΥΜΕ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΑ. ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΓΥΜΝΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ. ΞΑΝΑΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΕΦΟΣΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ (ΤΟ ΕΛΕΓΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ).

100 ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ.
ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΚΟΠΤΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ. ΑΝ ΤΟ ΘΥΜΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΚΟΠΗ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΚΑΡΔΙΟΑΝ. ΑΝΑΝΗΨΗ. ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΟ ΘΥΜΑ ΕΧΕΙ ΕΓΚΑΥΜΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΙΣΟΔΟΥ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΘΕΙ ΚΑΤΑΓΜΑ. ΜΕΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΘΕΙ ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ, ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΝΕΦΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ (ΑΠΟ ΡΑΒΔΟΜΥΟΛΥΣΗ). ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΠΑΝΤΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΟ ΘΥΜΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ. ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΚΟΠΤΗ, ΤΟΤΕ ΤΡΑΒΑΜΕ ΤΟ ΘΥΜΑ ΜΕ ΕΝΑ ΥΛΙΚΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΟΠΩΣ ΣΤΕΓΝΟ ΞΥΛΟ, ΠΛΑΣΤΙΚΟ Κ.Α. ΣΕ ΑΓΩΓΟ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ ΔΕΝ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ (ΒΟΛΤΑΙΚΟ ΤΟΞΟ). ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ.

101 ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ ΕΙΔΗ: ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΑ (ΜΕ ΕΡΥΘΡΟΤΗΤΑ, ΠΟΝΟ, ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ) ΜΕΣΑΙΟΥ ΠΑΧΟΥΣ (ΠΟΝΟΣ, ΕΡΥΘΡΟΤΗΤΑ, ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ ΚΑΙ ΦΛΥΚΤΑΙΝΕΣ, ΔΗΛ. ΦΟΥΣΚΑΛΕΣ) ΟΛΙΚΟΥ ΠΑΧΟΥΣ (ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΥΡΩΝ, ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΔΕΝ ΠΟΝΑΕΙ, ΕΧΕΙ ΚΑΕΙ ΤΟ ΔΕΡΜΑ) Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΤΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ 1ου, 2ου και 3ου ΒΑΘΜΟΥ. ΧΗΜΙΚΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ ΕΚ ΤΡΙΒΗΣ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ (ΟΠΩΣ ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΕΦΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΧΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΣΕΡΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ)

102 ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ Η ΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟΥ ΕΓΚΑΥΜΑΤΟΣ.
ΣΕ ΕΓΚΑΥΜΑ 1ου ΒΑΘΜΟΥ (Π.Χ. ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ) Ή 2ου ΒΑΘΜΟΥ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΟΣ ΣΕ ΚΡΥΟ ΝΕΡΟ (ΟΧΙ ΜΕ ΠΑΓΑΚΙΑ) ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 20 ΛΕΠΤΑ. ΤΟ ΝΕΡΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΧΟΥΜΕΝΟ. ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΒΑΖΕΛΙΝΟΥΧΕΣ ΓΑΖΕΣ FUCIDIN ΜE ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΑΥΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ (ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΤΥΛΙΓΟΥΜΕ ΜΕ ΓΑΖΑ) ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΙΔΙΚΑ ΣΠΡΕΙ. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ.

103 ΤΙΣ ΦΛΥΚΤΑΙΝΕΣ (ΦΟΥΣΚΑΛΕΣ) ΔΕΝ ΤΙΣ ΣΠΑΜΕ.
ΑΦΑΙΡΟΥΜΕ ΤΑ ΝΑΥΛΟΝ ΡΟΥΧΑ ΠΟΥ ΤΡΙΒΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΑΘΑΡΟ ΑΣΗΠΤΟ ΥΓΡΟ ΣΕΝΤΟΝΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΥΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ. ΕΠΙΣΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΙΔΙΚΑ ΦΥΛΛΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ. Ο ΕΓΚΑΥΜΑΤΙΑΣ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΛΑΦΡΥ ΕΓΚΑΥΜΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΟΨΙΜΕΣ (ΑΠΩΤΕΡΕΣ) ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΟΠΩΣ ΝΕΦΡΙΚΗ ΑΝΕΑΡΚΕΙΑ, ΑΡΡΥΘΜΙΕΣ, ΛΟΙΜΩΞΗ, ΕΣΧΑΡΕΣ ΚΑΙ ΟΥΛΕΣ ΚΤΛ.

104 ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ ΙΔΙΩΣ ΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ, ΝΗΠΙΑ/ΒΡΕΦΗ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ. ΛΙΠΟΘΥΜΙΑ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ 41 – 42 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ. ΤΙΘΕΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΘΕΡΜΟΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, ΩΧΡΟΤΗΤΑ, ΛΗΘΑΡΓΟΣ, ΚΩΜΑ, ΣΠΑΣΜΟΙ, ΕΝΔΕΧ. ΠΕΤΕΧΕΙΕΣ. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΣΕ ΜΙΑ ΜΠΑΝΙΕΡΑ ΜΕ ΚΡΥΟ ΝΕΡΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΤΟ ΟΡΘΟ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΣΤΟΥΣ 38. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΕΝΑ ΣΕΝΤΟΝΙ ΒΡΕΓΜΕΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΑ. ΤΟΝ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ.

105 ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ ΕΙΔΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΝ: ΣΤΕΡΕΑ, ΥΓΡΑ, ΑΕΡΙΑ.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ: ΑΠΟ ΠΕΠΤΙΚΟ/ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ/ ΔΕΡΜΑ (ΠΑΡΑΣΙΤΟΚΤΟΝΑ)/ ΔΗΓΜΑΤΑ (ΔΑΓΚΩΜΑ ΦΙΔΙΟΥ)

106 ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΩΝ

107 ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ/ ΠΕΠΤΙΚΟ
ΕΦΟΣΟΝ ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ (ΡΩΤΕΙΣΤΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΩΝ) ΠΡΟΚΑΛΟΥΜΕ ΕΜΕΤΟ ΣΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΕΡΕΘΙΣΜΟ ΤΟΥ ΦΑΡΥΓΓΑ ΤΟΥ. ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΟ ΑΝΘΡΑΚΑ (ΚΑΡΒΟΥΝΑΚΙ) ΝΑ ΚΑΤΑΠΙΕΙ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΕΙ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ. ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΛΥΣΗ ΣΤΟΜΑΧΟΥ.

108 ΟΧΙ ΕΜΕΤΟΣ ΣΕ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΑΠΟ ΙΣΧΥΡΑ ΟΞΕΑ (ΟΠΩΣ ΒΙΤΡΙΟΛΙ), ΒΑΣΕΙΣ (ΠΟΤΑΣΑ), ΒΕΝΖΙΝΗ, ΝΕΦΤΙ, ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΗ. ΟΧΙ ΕΜΕΤΟΣ ΣΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΚΩΜΑ.

109 ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΑΠΟ ΓΚΑΖΙ ΣΕ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΑΠΟ ΓΚΑΖΙ (ΠΡΟΠΑΝΙΟ) ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΥΜΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΟ ΘΥΜΑ, ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ, ΔΕΝ ΑΝΑΒΟΥΜΕ ΦΩΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ.

110 ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΑΠΟ ΜΟΝΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ (CO)
ΤΟ ΜΟΝΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΟΣΜΟ, ΤΟΞΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ ΑΤΕΛΟΥΣ ΚΑΥΣΗΣ ΤΟΥ ΟΞΥΓΟΝΟΥ. ΣΥΧΝΗ ΠΑΛΙΑ Η ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΜΕ ΤΑ ΜΑΓΚΑΛΙΑ. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ, ΚΕΡΑΣΟΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΩΠΕΙΟ (ΚΟΚΚΙΝΗ ΧΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ – ΧΕΙΛΕΩΝ), ΠΑΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΕ ΑΕΡΙΖΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΤΕΧΝΗΤΗ ΑΝΑΠΝΟΗ ΜΕ ΑΜΠΟΥ, ΟΧΙ ΣΤΟΜΑ ΜΕ ΣΤΟΜΑ ΕΜΦΥΣΗΣΕΙΣ. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΟΞΥΓΟΝΟΥ 100%.

111 ΔΑΓΚΩΜΑ ΑΠΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗ ΦΙΔΙΑ
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΟΧΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΕΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: ΑΚΙΝΗΣΙΑ, ΧΑΜΗΛΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΟΥΣ, ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΑΓΟΥ Ή ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΚΡΥΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΠΛΥΣΙΜΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΠΕΡΙΔΕΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ (Π.Χ. ΜΕ ΠΑΝΙ) - ΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΔΕΣΗ. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑ ΑΝΤΙΟΦΙΚΟ ΟΡΟ (ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΟΣ, ΑΦΟΥ ΠΟΛΛΟΙ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟΝ).

112 ΜΕΘΗ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΚΩΜΑ ΣΕ ΒΑΡΙΑ ΜΕΘΗ ΜΕ ΠΑΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΚΑΙ ΕΙΣΡΟΦΗΣΗ. ΕΠΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥ (ΙΔΙΩΣ ΑΝ ΟΔΗΓΕΙ). ΕΠΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΑΣ. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: ΠΑΝΤΑ ΘΕΣΗ ΑΝΑΝΗΨΗΣ (ΠΛΑΓΙΑ) ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΙΣΡΟΦΗΣΗΣ, ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΕΜΕΣΜΑΤΑ, ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ.

113 ΚΥΡΙΕΣ ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΕΡΓΑΣΙΑ
Α)ALS 2006 Β)EPLS 2006 Γ)ATLS 2002 Δ)ΜΑΘΗΜΑΤΑ Α’ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ Ε)ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΝΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΝΙΓΜΟΥ ΑΠΟ ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ, ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΒΡΕΦΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ <<ΠΝΟΗ>>. «ΠΝΟΗ – Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού» Διεύθυνση: Μιχαλακοπούλου 159 – Αθήνα Τηλ: Fax:


Κατέβασμα ppt "ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩN"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google