Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

[Ο συντονιστής Αιμίλιος Πολίτης θυμάται]: «Ήταν ένα κρύο πρωινό του Φλεβάρη του 2005… Στην αλληλογραφία του σχολείου ανακάλυψα ένα καινούργιο πρόγραμμα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "[Ο συντονιστής Αιμίλιος Πολίτης θυμάται]: «Ήταν ένα κρύο πρωινό του Φλεβάρη του 2005… Στην αλληλογραφία του σχολείου ανακάλυψα ένα καινούργιο πρόγραμμα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2

3 [Ο συντονιστής Αιμίλιος Πολίτης θυμάται]: «Ήταν ένα κρύο πρωινό του Φλεβάρη του 2005… Στην αλληλογραφία του σχολείου ανακάλυψα ένα καινούργιο πρόγραμμα : eTwinning «ηλεκτρονική δυδιμοποίηση», μου φάνηκε ενδιαφέρον και μπήκα στον ιστότοπό τους. Εκεί ανακάλυψα την συνέντευξη του Σεσλάβ Μικαλεφσκί, καθηγητή φιλοσοφίας στο Γαλλικό Λύκειο των Σεβρών.

4 Ενδιαφέρον – η φιλοσοφία ήταν πάντοτε το απωθημένο μου…Ένα κλικ πιο πέρα ανακάλυπτα τον εκπληκτικό ιστότοπο του Λυκείου των Σεβρών τον Σύλλογο Φιλοσοφίας (Club philo) - qu’est-ce que c’est ça? = βιβλιοθήκη φιλοσοφικών κειμένων, πινακοθήκη, μαγνητοσκοπημένες συναντήσεις, διαλέξεις γάλλων πανεπιστημιακών - ένας μικρός παράδεισος. Έστειλα ένα ηλεκτρονικό μήνυμα ζητώντας απλώς να ενημερωθώ για τις εργασίες τους. Η απάντηση υπήρξε άμεση: ελάτε με το σχολείο σας. – Μα, λέω, δεν ξέρω αν οι μαθητές μου είναι σε θέση να γράψουν φιλοσοφικές πραγματείες στα γαλλικά ! Όμως o κος Μικαλεφσκί, συντονιστής και οργανωτής του ιστότοπου και των σχετικών δραστηριοτήτων ήταν σαφής: ελάτε όπως είστε ! – να’μαστε λοιπόν κι’εμείς ένα ελληνικό δημόσιο λύκειο με έναν προβληματικό εξοπλισμό… »Club philo

5 Ο δρόμος αυτός αν και θεωρητικά δύσκολος είναι γοητευτικός…εξ’άλλου δεν είμαστε μόνοι. Μαζί μας συνοδοιπόροι, σχολεία απ΄όλη την Ευρώπη, συνεργάτες στο πρόγραμμα «Ευρώπη, Παιδεία, Σχολείο» [Europe,Éducation, École] Lycée de Sèvres - Γαλλία Liceo Classico “Ludovico Antonio Muratori” - Ιταλία École secondaire Dzukija - Λιθουανία Gymnasium Jozefa Gregora Tajovskeho - Σλοβακία Gymnazium Matyase Lercha – Δημοκρατία της Τσεχίας 7o Γενικό Λύκειο Περιστερίου - Ελλάδα

6 Η συνεργασία μας πήρε την παραπάνω μορφή: εβδομαδιαίες και εξαμηνιαίες συναντήσεις. Χρησιμοποιούμενες τεχνικές: • Ηλεκτρονική συνομιλία (chat) • Φόρουμ συζητήσεων •Τηλεδιάσκεψη (videoconference) Σχέδιο Το Σχέδιο Europe, Éducation, École, [texte du project] είναιtexte du project « η ανάπτυξη ενός δικτύου ανταλλαγών από απόσταση που έχει ήδη πραγματοποιηθεί εν μέρει, ανάμεσα σε γαλλόφωνους μαθητές λυκείου, φοιτητές και καθηγητές, για να στοχαστούν μαζί πάνω στον ρόλο του πολιτισμού, της παιδείας και ιδιαίτερα του σχολείου στην Ευρώπη του μέλλοντος. » Στόχος του Σχεδίου «είναι να προκαλέσει, σε όλους αυτούς που σκέφτονται με την καρδιά τους τον ρόλο του πολιτισμού για το μέλλον της Ευρώπης, την ιδέα ότι υπάρχει ένας στενός δεσμός ανάμεσα στον θεσμό των σχολείων, την προώθηση του πολιτισμού και την ανάπτυξη μιας ελεύθερης κρίσης. »

7 δάσος ξέφωτο ξέφωτο, Ο δρόμος ήταν όπως είπαμε γοητευτικός αλλά διακόπτεται απ’το πυκνό και καταπιεστικό δάσος της καθημερινότητας. Ευτυχώς εμφανίζεται στην πορεία μας που και που κάποιο ξέφωτο [clairière, lichtung]. Πρώτο ξέφωτο, η Πανευρωπαϊκή Ημερίδα με θέμα «Τι σημαίνει να είναι κανείς Ευρωπαίος;» στις 9 Μαΐου 2005. Η μαθήτρια τότε της Γ’ Λυκείου Τζίνα Γαρμπή θυμάται: Η συμμετοχή μας στην Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη υπήρξε αναμφίβολα το βίωμα που σηματοδότησε μία περίοδο ενδιαφέροντος από τη μεριά μας για τα κοινωνικά και πολιτιστικά κυρίως ζητήματα που απασχολούν τον Ευρωπαίο πολίτη. Πέρα από την ευκαιρία που μας δόθηκε για βελτίωση της γαλλικής γλώσσας, η εμπειρία και μόνο του ταυτόχρονου διαλόγου με μαθητές διαφόρων ευρωπαϊκών κρατών μας έδωσε την αίσθηση της δύναμης που δίνει στον κάθε Ευρωπαίο πολίτη ο ίδιος ο πολιτιστικός πλούτος της χώρας του[…] Σε γενικές γραμμές αποκομίσαμε την αίσθηση ότι αν και μαθητές είχαμε την δυνατότητα διαμόρφωσης της δικής μας διπλωματίας… Και σήμερα, φοιτήτρια πια της Νομικής Αθηνών θα επισημάνει: …Η εμμονή σε μια παράδοση την οποία εμείς οι ίδιοι θεωρούμε εξιδανικευμένη, προκαλεί αισθήματα σοβινιστικά. Θετικό στοιχείο είναι η «εκδυτικοποίηση» της Ελλάδας, η αποκόλληση της από την αδράνεια του ανατολικού της εαυτού, καθώς και η διάδοση των κλασικών ελληνικών τεχνών που έχει να επιδείξει η Ελλάδα. Παρ’όλα αυτά, υπάρχει ο κίνδυνος ενός γλωσσικού εξισωτισμού, μιας αφομοίωσης των λαών, ζήτημα στο οποίο πολλές φορές αναφέρεται ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια.[…] Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στον ηγεμονισμό μιας γλώσσας εις βάρος όλων των άλλων, πράγμα ολέθριο για την πολιτισμική πολυμορφία του κόσμου αλλά και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα μετατρεπόταν σε μια μορφή πολιτιστικής τυραννίας.

8 ξέφωτο Επόμενο ξέφωτο στις 26/01/06 η ημερίδα με θέμα «Παιδεία και ψυχανάλυση» κάτω βεβαίως από την επιβλητική μορφή του μπαρμπα- Φρόιντ. O σοφός γέρων λέει για την σχέση της παιδείας με την ψυχανάλυση: «Όμως το Λύκειο…πρέπει να τους παρέχει την επιθυμία της ζωής και να τους προσφέρει ένα στήριγμα σε μια εποχή της ζωής τους όπου είναι αναγκασμένοι από τις συνθήκες της εξέλιξής τους να απομακρυνθούν από την πατρική κατοικία και την οικογένειά τους. [το Λύκειο πρέπει] να προσφέρει ένα υποκατάστατο στην οικογένεια και να αφυπνίσει το ενδιαφέρον για την εξωτερική ζωή και τον κόσμο.» Και η μαθήτρια της Γ΄Λυκείου Ευγενία Κακογιάννου σχολιάζει: « Μέσω της εκπαίδευσης ένας έφηβος μπορεί να δέχεται εμπειρίες και γνώσεις οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την πορεία της διάπλασης του χαρακτήρα του…Επομένως είναι πολύ σημαντικό ένας έφηβος να δεχθεί τέτοια μηνύματα ώστε να αποκτήσει μια υγιή και ισορροπημένη προσωπικότητα. Καθοριστικός στην διαμόρφωση μιας τέτοιας προσωπικότητας είναι ο ρόλος του εκπαιδευτικού διότι η σχέση του με κάθε μαθητή είναι άμεση και ξεχωριστή. Ένας καθηγητής μπορεί να δώσει ερεθίσματα σε μαθητές που να αποδειχτούν σταθμός στην πορεία της ζωής τους.»

9 Εν τω μεταξύ χωρίς να το πάρουμε χαμπάρι (η τύχη μας δουλεύει και… νυχτερινό ωράριο) μαθαίνουμε ότι βραβευθήκαμε από κοινού με τα συνεργαζόμενα σχολεία με το Πανευρωπαϊκό Βραβείο !!!Παιδαγωγικής Καινοτομίας eTwinningeTwinning Η απονομή έλαβε χώρα στις 13 - και Παρασκευή! - Ιανουαρίου 2006 στην ιστορική πόλη του Linz (Αυστρία) στο υπερσύγχρονο Κέντρο Βιομηχανικού Σχεδίου. (ο κύριος που παραλαμβάνει το βραβείο είναι ο γενικός συντονιστής Σεσλάβ Μικαλεφσκί)

10 ξέφωτο Έτσι, απτόητοι συνεχίζουμε στο επόμενο ξέφωτο στις 20/03/06, την ημερίδα με θέμα «Εκπαιδεύοντας στην Ευρώπη» Αυτή τη φορά είπαμε να συνεισφέρουμε με κάτι ελληνικό μεταφράζοντας ένα πολύ ωραίο κείμενο του Γιώργου Θεοτοκά από το «Ελεύθερο Πνεύμα»,«Ελεύθερο Πνεύμα» με τον τίτλο Περίπατος στην Ευρώπη : « Η Ευρώπη είναι σαν ένας κήπος που συγκεντρώνει τα πιο διαφορετικά λουλούδια, τα πιο αταίριαστα χρώματα. Κάθε φορά που περνούμε τα σύνορα μιας ευρωπαϊκής χώρας, αισθανόμαστε πως όλα αλλάζουν τριγύρω μας, όχι μόνο η γλώσσα και οι κοινωνικές συμβάσεις μα κι ο αέρας που αναπνέουμε, κ’η ουσία της γης που πατούμε, κι ο χαρακτήρας των ανθρώπων που συναντούμε. Σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα αισθανόμαστε αμέσως μια ιδιαίτερη έκφραση, μοναδική και αμίμητη, μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία, ζωντανή και αεικίνητη, δημιούργημα της φύσης, των αιώνων και της ιδιοφυΐας ενός λαού. »

11 Μετά όμως από τόση διανοητική προσπάθεια ήρθε ο καιρός της ανταμοιβής:στο τέλος περίπλοκων διαπραγματεύσεων η Πέννυ και η Τζίνα μαζί με τον συνοδό Αιμίλιο Πολίτη θα πετάξουν για το εξωτικό νησί της Lanzarote (Κανάρια νησιά 27-30/04/2006). Αυτό είναι τα δώρο της Ε.Ε. στους νικητές: μια πανευρωπαϊκή κατασκήνωση (…τρόπος του λέγειν) όπου επί τέλους θα συναντήσουμε τους ηλεκτρονικούς εταίρους μας. ( εδώ η Τζίνα και η Πέννυ σε τοπικές αθλοπαιδιές!)

12 ξέφωτο Η ζωή όμως συνεχίζεται και έτσι καταχείμωνο φτάνουμε στο επόμενό μας ξέφωτο,(18 Ιανουαρίου 2007), τον Λιθουανικής καταγωγής και Εβραϊκής παράδοσης υπαρξιστή φιλόσοφο Emmanuel Levinas (1906-1995). Η μαθήτρια της Β’ Λυκείου Έλενα Παναγιωτοπούλου σχολιάζει τον Levinas: Το πρόσωπο αποτάσσει την κατοχή, τις δυνάμεις μου. Στην επιφάνειά του, στην έκφρασή του, το αισθητό [...] προβάλλει ολοκληρωτική αντίσταση στη σύλληψη. « Με αυτή του τη φράση ο Λεβινάς κατά τη γνώμη μου αναφέρεται στην προσωπικότητα (που παραβάλλεται εδώ με το ίδιο το πρόσωπο) του κάθε ανθρώπου η οποία δεν συλλαμβάνεται ούτε αλλοιώνεται εύκολα. Όταν κάποιος εκφράζεται, με τον δικό του ξεχωριστό, τρόπο, φαίνεται η άρνησή του να γίνει κάτι άλλο από αυτό που είναι.» Σε ένα άλλο τώρα απόσπασμά του ο Levinas καταγγέλλει συλλήβδην την Δυτική φιλοσοφία, (στη βάση της οποίας είναι η Κλασική Ελληνική σκέψη) ότι με το να ανάγει το Άλλο στο Ίδιο, στο Αυτό, οδηγεί στον εξοβελισμό του Άλλου, δηλαδή στο Ολοκαύτωμα. Εμείς εδώ θα του αντιτείνουμε ότι η δημοκρατική σχέση του Εγώ με το Έτερο εγκαινιάζεται στην Πλατωνική Διαλεκτική και συνεπώς πρέπει αλλού να αναζητηθεί η υπαιτιότητα για την μονομέρεια της Δυτικής Φιλοσοφίας που καταλήγει (;) στα κρεματόρια. αντιτείνουμε

13 Η φετινή μας περιπλάνηση τελείωσε με την Πανευρωπαϊκή Ημερίδα στις 26 Απριλίου 2007 με τον γενικό τίτλο «Διασταυρούμενα βλέμματα πάνω στην Ευρώπη» σε άμεση Σύνδεση με την 50ετία από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης. Δυστυχώς η συμμετοχή μας ήταν μόνο ηλεκτρονική και παρακολουθήσαμε από μακριά την Γιορτή της Ευρώπης… Εδώ τελειώνει το φετινό μας οδοιπορικό, εμείς όμως θα συνεχίσουμε την περιπλάνηση μας γιατί όπως έλεγε αινιγματικά και ένας ξεχασμένος Γερμανός Φιλόσοφος «πρέπει να ακολουθήσουμε τον δρόμο τον καλό…να μελετήσουμε την πιο απατηλή από τις οδούς (la fausse route des fausses routes), την Φιλοσοφία…»


Κατέβασμα ppt "[Ο συντονιστής Αιμίλιος Πολίτης θυμάται]: «Ήταν ένα κρύο πρωινό του Φλεβάρη του 2005… Στην αλληλογραφία του σχολείου ανακάλυψα ένα καινούργιο πρόγραμμα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google