Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ Ε5.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ Ε5."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ Ε5

2 Ο Άρης είναι πλανήτης του Ηλιακού μας Συστήματος.
Είναι ο τέταρτος κοντινότερος πλανήτης στον Ήλιο και ο δεύτερος πιο κοντινός πλανήτης στη Γη . Λέγεται και «κόκκινος πλανήτης» εξαιτίας του χρώματος που παρουσιάζει και που οφείλεται στο τριοξείδιο του σιδήρου στην επιφάνειά του. Έχει δύο μικρούς δορυφόρους: τον Φόβο και τον Δείμο. Τα γενικά χαρακτηριστικά της μορφολογίας του είναι παρόμοια με αυτά της Γης. Η ομοιότητα αυτή έδωσε βάση αφενός σε μια εκτεταμένη συζήτηση για την ύπαρξη ζωής σε αυτόν, αφετέρου σε σκέψεις μελλοντικής αποίκισής του.

3 Ο Άρης δημιουργήθηκε πριν από 4,2 δισ. έτη.
Στα αρχικά στάδια εξέλιξής του, καλυπτόταν σε ορισμένα σημεία του από υγρό νερό. Το βόρειο ημισφαίριό του αποτελείται από «πεδιάδες» που χαρακτηρίζονται από σχετικά μικρή πυκνότητα κρατήρων, ενώ το νότιο ημισφαίριο βρίσκεται σε μεγαλύτερο υψόμετρο και είναι εμφανώς πιο καταπονημένο από προσκρούσεις μετεωριτών. Ο Άρης έχει μία πολύ αραιή ατμόσφαιρα και η ατμοσφαιρική πίεση στην επιφάνεια του πλανήτη είναι περίπου ίση με το 1% της πίεσης στην Γη. Η πολύ λεπτή αυτή ατμόσφαιρα, αποτελείται κυρίως από διοξείδιο του άνθρακα σε ποσοστό 95,3%, άζωτο 2,7%, αργό 1,6% ενώ υπάρχει και λίγο οξυγόνο και υδρατμοί οι οποίοι μπορούν να σχηματίσουν σύννεφα.

4 Η μάζα του πλανήτη είναι αρκετά μικρότερη από της Γης, ενώ η βαρυτική έλξη είναι περίπου ίση με το 1/3 αυτής της Γης. Υπάρχει έντονη διακύμανση στη θερμοκρασία ανάμεσα σε ημέρα και νύχτα. Ο Άρης κάνει μία πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονά του σχεδόν στον ίδιο χρόνο με την Γη. Η θερμοκρασία στην επιφάνειά του κατά την διάρκεια της ημέρας μπορεί να ανέβει στους 20 βαθμούς Κελσίου ενώ κατά την διάρκεια της νύχτας κατεβαίνει στους -140 βαθμούς. Ο Άρης είναι μέχρι σήμερα ο πλανήτης στον οποίο έχουν σταλεί οι περισσότερες διαστημοσυσκευές, και για τον οποίο γνωρίζουμε τα περισσότερα από κάθε άλλον στο ηλιακό σύστημα. (πληρ: Ε5 ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ )

5 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΟΝΙΜΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΛΑΝΗΤΗ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΤΕΡΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΔΑΦΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΤΟΥ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΤΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΚΕΙ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΔΑΦΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΠΛΟΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΣΤΟΝ ΑΡΗ (πληρ: ΕΒΙΤΑ ΔΡΑΚΟΥ, ΑΘΗΝΑ ΖΟΥΜΠΕΡΗ, ΜΑΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑ,ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΛΛΙΡΗ, ΙΑΣΩΝ ΝΙΛΣΕΝ)

6 Το διαστημόπλοιό μας θα πρέπει να είναι καλυμμένο από παχύ στρώμα κεραμεικών υλικών ώστε να μην πιάσει φωτιά μόλις βγει από τη γήινη ατμόσφαιρα. Θα πρέπει να γίνουν συστηματικές και ακριβείς μελέτες ώστε το διαστημόπλοιό μας να φτάσει στον Άρη τη στιγμή που οι δύο πλανήτες θα βρίσκονται σε νοητή ευθεία...

7 Θα πρέπει επίσης να υπολογιστούν με ακρίβεια οι συνθήκες εκτόξευσης του διαστημόπλοιου, το σημείο προσγείωσης, τα αποθέματα καυσίμων, προμηθειών και νερού, προκειμένου να είναι επαρκή και για την επιστροφή από τον Άρη και για κάποια πιθανή καθυστέρηση στο ταξίδι, και φυσικά να ελεγχθούν με κάθε προσοχή τα συστήματα επικοινωνίας με το κέντρο ελέγχου στη γη, οι διαστημικές στολές και οι εναλλακτικοί τρόποι ενέργειας (π.χ.ηλιακά κύτταρα). Θα πρέπει να εφοδιαστεί το διαστημόπλοιο με θερμοκήπιο ώστε να υπάρχει η δυνατότητα συνεχούς καλλιέργειας λαχανικών και κατά τη διάρκεια της πτήσης και κατά τη διαμονή του πληρώματος στον Άρη. ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

8 Θα πρέπει να έχουν εφοδιαστεί με αφυδατωμένα τρόφιμα και να είναι εξοπλισμένοι με συσκευές διάσπασης του νερού. Θα πρέπει να έχουν μαζί τους φάρμακα για κάθε πιθανή ασθένεια καθώς και ένα βαλιτσάκι με απλό χειρουργικό και φαρμακευτικό υλικό. Θα πρέπει να γίνει σωστή επιλογή των μελών της αποστολής τόσο της βασικής όσο και της ΄΄αναπληρωματικής΄΄ ομάδας, καθώς και κατάλληλη και μακροχρόνια εκπαίδευσή τους. (πληρ: ΜΑΡΙΟΣ ΖΕΥΓΟΥΛΑΣ, ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΜΑΝΩΛΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΟΣ, ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΟΥ)

9 ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΑΡΙΘΜΟΣ : 8 : 4 άντρες – 4 γυναίκες (Για ψυχολογικούς λόγους θα πρέπει να υπάρχει αναλογία ανδρών-γυναικών) ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ-ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΓΕΩΛΟΓΟΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΜΑΓΕΙΡΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

10 ΠΡΟΣΟΝΤΑ : ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ : Άριστη φυσική και διανοητική κατάσταση
ΠΡΟΣΟΝΤΑ : Άριστη φυσική και διανοητική κατάσταση Ανώτατη μόρφωση ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ : Μονοετής Βασική Εκπαίδευση Μονοετής Υποχρεωτική Εκπαίδευση Δεκαοκτάμηνη Εξειδικευμένη Εκπαίδευση (πληρ: ΕΒΙΤΑ ΔΡΑΚΟΥ, ΑΘΗΝΑ ΖΟΥΜΠΕΡΗ, ΜΑΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑ,ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΛΛΙΡΗ, ΙΑΣΩΝ ΝΙΛΣΕΝ)

11 Η απόσταση Γης-Άρης είναι περιπού 78.400.000 km.
Το διαστημόπλοιο θα εκτοξευτεί στις 27 Φεβρουαρίου του 2011, ώστε να μπει σε τροχιά γύρω από τον Άρη στις 27 Αυγούστου που έχει υπολογιστεί ότι ο Κόκκινος Πλανήτης θα βρίσκεται τόσο κοντά στη Γη που θα είναι ορατός και με γυμνό μάτι (απόσταση: 34,99 αστρονομικά μίλια). Το ταξίδι για τον Άρη θα διαρκέσει 6 μήνες. Η διάρκεια παραμονής μας στον κόκκινο πλανήτη θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα συναντήσουμε εκεί και από το χρόνο που θα χρειαστούμε προκειμένου να συγκεντρώσουμε όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες, ώστε να κριθεί η αποστολή μας επιτυχής.

12 ΠΙΘΑΝΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΑΞΙΔΙΟΥ 18-24 ΜΗΝΕΣ
Ο καθορισμός της ημερομηνίας της επιστροφής μας θα εξαρτηθεί και από το πότε η απόσταση των δύο πλανητών θα είναι και πάλι η κατά το δυνατόν μικρότερη (ευθυγράμμιση τροχιάς πλανητών). Η επιστροφή μας στη Γη θα διαρκέσει 6 μήνες. ΠΙΘΑΝΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΜΗΝΕΣ (πληρ: ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΒΑΛΛΙΕΡΑΤΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ, ΜΑΝΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΣΑΜΠΡΑΣ)

13 Παρόλο που κάθε 24 ώρες οι αστροναύτες βιώνουν  πολλά ξημερώματα, διατηρούν το εικοσιτετράωρο καθημερινό κύκλο που είχαν στη Γη, καθώς οποιοσδήποτε άλλος ρυθμός θα δημιουργούσε  στα πληρώματα μια κατάσταση μόνιμου jet lag. Οι περισσότεροι αστροναύτες δένουν τους υπνόσακούς τους σε ένα τοίχο, ενώ πολλοί επιλέγουν να κοιμηθούν με ωτασπίδες μέχρι να συνηθίσουν τον εκκωφαντικό θόρυβο. Το ντύσιμο γίνεται με γοργούς ρυθμούς, γιατί δεν είναι και τόσο βολικό να καθυστερείς ενώ τα άκρα σου παίρνουν παράξενες γωνίες λόγω της έλλειψης βαρύτητας. Τα ρούχα είναι μιας χρήσης.

14 Οι τροφές, στερεές και υγρές, πρέπει να βρίσκονται συσκευασμένες για να μην αιωρούνται στο περιβάλλον και ανακατεύονται συνήθως με νερό γιατί είναι σε σκόνη. Τα ποτά και οι σούπες βρίσκονται σε πλαστικές σακούλες και καταναλώνονται με καλαμάκια, ενώ τα πιάτα βρίσκονται κολλημένα με μαγνήτες στα τραπέζια. Καθημερινά οι αστροναύτες οφείλουν να εκτελούν πολλά επιστημονικά πειράματα και να συντηρούν τον εξοπλισμό. Οι αστροναύτες πραγματοποιούν αστρονομικές παρατηρήσεις (που είναι καλύτερες όταν γίνονται σε τροχιά), ερευνούν πώς η έλλειψη βαρύτητας επιδρά στην ανάπτυξη των φυτών και στη μείξη διαφορετικών υγρών μεταξύ τους και υποβάλλονται διαρκώς σε ιατρικές και ψυχολογικές εξετάσεις, όπου ειδικοί αισθητήρες καταγράφουν τη λειτουργία του εγκεφάλου τους και τον καρδιακό ρυθμό υπό συνθήκες έντονης άσκησης. Επιπλέον όλο και κάποιος δύσκολος ελιγμός του σκάφους απαιτείται πού και πού.

15 Η καθημερινή άσκηση είναι απαραίτητη, αφού σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας το ανθρώπινο σώμα χάνει μυϊκή και ωστική μάζα. Η άσκηση βοηθά επίσης να μειώνονται τα αποτελέσματα της συσσώρευσης των υγρών του σώματος στο κεφάλι, που προκαλούν ναυτία κλπ. Οι αστροναύτες δένονται στα όργανα (ποδήλατο και «μαγγανοπήγαδο»), αλλιώς οι προσπάθειες θα τους έκαναν να αιωρούνται στο χώρο.  Το ντους, στο οποίο οι σταγόνες του νερού βγαίνουν από τρύπες στο πάνω μέρος και τις ρουφά ένας ανεμιστήρας στο κάτω μέρος, χρησιμοποιείται με σύνεση για εξοικονόμηση του νερού. Οι αστροναύτες «πλένονται» κυρίως χρησιμοποιώντας υγρά μαντηλάκια. Οι αστροναύτες έχουν ελεύθερο χρόνο πριν τον βραδινό ύπνο. Στέλνουν s στους δικούς τους, βλέπουν ταινίες σε dvd ή εκπέμπουν σε ραδιοσυχνότητες.

16 Η απογείωση και η προσεδάφιση είναι τα δυο πιο επικίνδυνα στάδια μιας διαστημικής αποστολής. Επίσης σοβαροί κίνδυνοι μπορεί να προκύψουν στο ταξίδι από ηλιακές εκρήξεις, σμήνη μετεωριτών, διακοπή ρεύματος, βλάβη στους κινητήρες, βλάβη στους Η/Υ κ.ά. Έκθεση των αστροναυτών σε υψηλά επίπεδα κοσμικής ακτινοβολίας. Συνεπώς αύξηση του κινδύνου προσβολής από καρκίνο. Μείωση της μάζας των οστών και των μυών τους εξαιτίας της μακράς παραμονής σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Δημιουργία ψυχολογικών προβλημάτων στους αστροναύτες από ανία, αϋπνία, μοναξιά, απομόνωση, το αέναο σκοτάδι, το κρύο, τον εγκλεισμό και την ανεπαρκή υγιεινή. (πληρ: ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΑΚΡΙΒΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΤΗΡΗΣ, ΣΟΦΙΑ ΚΟΨΑΧΕΙΛΗ, ΕΛΕΝΗ ΚΥΡΙΑΖΗ, ΠΕΤΡΟΣ ΡΩΣΣΗΣ , ΖΕΤΑ ΤΣΙΟΔΡΑ)

17 Η προσεδάφιση στον Άρη θα είναι δύσκολη γι’ αυτό ίσως χρειαστεί να γίνει χρήση μπαλονιών.
Τέσσερα από τα μέλη του πληρώματος θα παραμείνουν σε τροχιά στο διαστημόπλοιο της αποστολής, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις θα επιβιβαστούν σε ειδικό όχημα και θα προσεδαφιστούν στον Κόκκινο Πλανήτη. Η προσεδάφιση θα γίνει σε ειδικό σημείο, πιθανόν σε μια επίπεδη έκταση (ίσως κάποιο παλιό θαλάσσιο πυθμένα, όπως η περιοχή ‘VASTITAS BOREALIS’).

18 Η επίπεδη περιοχή και η πυκνή ατμόσφαιρα προσφέρουν ιδανικές συνθήκες προσεδάφισης κι επιπλέον παρέχουν προστασία από την κοσμική ακτινοβολία. Καλό είναι επίσης το σημείο προσεδάφισης να βρίσκεται κοντά σε περιοχή που έχουν εντοπιστεί πιθανά απολιθώματα και σημεία ύπαρξης νερού. Εκεί θα στήσουν τον εξοπλισμό για τα πειράματά τους και το θερμοκήπιό τους για να τρέφονται. (πληρ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΡΑΝΙΑΣ, ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΑΙΟΥ , ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗ)

19 Ο Άρης έχασε τη μαγνητόσφαιρά του πριν 4 δισ
Ο Άρης έχασε τη μαγνητόσφαιρά του πριν 4 δισ. έτη κι έτσι ο ηλιακός άνεμος αλληλεπιδρά απευθείας με την ιονόσφαιρα του πλανήτη απομακρύνοντας άτομα από αυτόν. Η ατμόσφαιρα του Άρη, που είναι πολύ αραιή, αποτελείται από 95,32% διοξείδιο του άνθρακα, 2,7% άζωτο, 1,6% αργό, 0,1% μονοξείδιο του άνθρακα και 0,1% οξυγόνο. Κατά συνέπεια, ένας αστροναύτης χρειάζεται οπωσδήποτε διαστημική στολή, προκειμένου να περπατήσει στην επιφάνειά του, αν και ο κίνδυνος της κοσμικής ακτινοβολίας εξακολουθεί να είναι μεγάλος. Σύμφωνα με τη ΝΑΣΑ μπορούμε να παραμείνουμε στον Άρη από 1 έως 16 μήνες. (πληρ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΙΑΛΑΜΑ, ΛΑΜΠΗΣ ΚΑΖΑΜΙΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ)

20 Εγκατάσταση του θερμοκηπίου και πειραματισμός ως προς το αν μπορεί να λειτουργήσει στο περιβάλλον του Άρη. Εγκατάσταση διαστημικού σταθμού. Συλλογή δειγμάτων αρειανού εδάφους, κομματιών βράχων και χώματος για τον εντοπισμό τυχόν απολιθωμάτων αποτυπωμένων σε πετρώματα που να επιβεβαιώνουν κάποια αποτυχημένη προσπάθεια εκκίνησης ζωής ή στοιχείων που να διαψεύδουν τις εικασίες ύπαρξης αυτής και υπεδάφους για τη συγκέντρωση πληροφοριών ως προς την ύπαρξη εκμεταλλεύσιμων πλουτοπαραγωγικών πηγών.

21 Ο Άρης δεν μπορεί, στη σημερινή εποχή, να κατοικηθεί καθώς δεν μπορεί να διατηρήσει υγρό νερό, εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών και της αραιής ατμόσφαιρας (η ατμοσφαιρική πίεση είναι χαμηλότερη του τριπλού σημείου του νερού, πίεση κάτω από την οποία ένα υλικό μπορεί να υπάρχει ως στερεό ή ατμός, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία). Εκτός από το νερό σε υγρή μορφή, η πιο βασική μορφή ζωής στη Γη χρειάζεται μία ατμόσφαιρα με την οποία να ανταλλάσει αέρια. Οι πιο πολύπλοκοι οργανισμοί έχουν πιο αυστηρές και περισσότερες απαιτήσεις αλλά οι μικροοργανισμοί έχουν μικρές απαιτήσεις. Ο μετασχηματισμός όμως του Άρη σε Γη είναι εφαρμόσιμος αφού διαθέτει τα δύο βασικά συστατικά-κλειδιά για τη διατήρηση της ζωής. Ο Άρης έχει παγωμένο διοξείδιο του άνθρακα στις άκρες των πόλων, το οποίο έχει απορροφηθεί από το έδαφος, και το οποίο θα απελευθερωνόταν αν ο πλανήτης θερμαινόταν. Η θέρμανση, επίσης, θα προκαλούσε την τήξη του παγωμένου νερού που έχει παρατηρηθεί στους πόλους. .

22 Εκτός από αυτό, αν ο Άρης θερμανθεί με κάποια μέθοδο(το φαινόμενο του θερμοκηπίου ίσως είναι ο πλέον κατάλληλος μηχανισμός για να συμβεί αυτό), θα υπάρξει θετική ανάδραση στην απελευθέρωση του διοξειδίου του άνθρακα από τους πόλους και από το εδαφικό κάλυμμα, συμπύκνωση της ατμόσφαιρας, περαιτέρω θέρμανση του πλανήτη, απελευθέρωση νερού, και ως επακόλουθο συνθήκες που επιτρέπουν το υγρό νερό να διατηρηθεί στην επιφάνεια. Η εγκατάσταση του θερμοκηπίου και του μόνιμου διαστημικού σταθμού-βάσης που θα φιλοξενήσει τους πρωτους άποικους-ερευνητές που θα ζουν μέσα σε διαφανείς θόλους με ατμοσφαιρική πίεση είναι τα πρώτα βήματα για την συστηματική και τακτική αποστολή επανδρωμένων αποστολών στον Άρη με απώτερο σκοπό την ανεύρεση τρόπων θέρμανσης και μετατροπής του πλανήτη σε μελλοντικό βιότοπο. ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΠΙΤΥΧΗΣ! Επιστροφή στη Γη.....


Κατέβασμα ppt "ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ Ε5."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google