Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πρωτοπόρων Δασκάλων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πρωτοπόρων Δασκάλων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πρωτοπόρων Δασκάλων
4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πρωτοπόρων Δασκάλων Συνεργάτες στη Μάθηση Microsoft Hellas

2 Τίτλος δραστηριότητας: Έρευνα και Πειραματισμός Όνομα Εκπαιδευτικού: Γιανναράκη Αικατερίνη Ειδικότητα: Εκπαιδευτικός Τεχνολόγος Πολιτικός Μηχανικός Σχολείο: Γενικό Λύκειο Νέας Κυδωνίας Χανίων Τηλ.Επικοιν.: Τηλ. Σχολείου:

3 Έρευνα και Πειραματισμός
Αντικείμενο: Στα πλαίσια του μαθήματος της Τεχνολογίας, οι μαθητές καλούνται να πραγματοποιήσουν μια έρευνα, η οποία αφορά είτε μια δημοσκόπηση είτε ένα πείραμα. Τάξη: Α’ Λυκείου Σκοπός: Γενικός σκοπός του μαθήματος είναι να εξοικειωθούν οι μαθητές με την έρευνα και τον πειραματισμό. Ειδικότερα, να αναζητήσουν πληροφορίες για το θέμα τους, να εκτελέσουν την δημοσκόπηση ή το πείραμα τους, να σχεδιάσουν διαγράμματα και να εξαγάγουν συμπεράσματα τα οποία θα διασταυρώσουν με τις αρχικές τους υποθέσεις. Τέλος, να παρουσιάσουν στους συμμαθητές τους τα ερευνητικά τους πορίσματα. Λογισμικό: Το Λογισμικό που είναι απαραίτητο για την παραπάνω διαδικασία είναι αρχικά ο Internet explorer, για αναζήτηση πληροφοριών, το Word για τη σύνταξη της εργασίας, το Excel για τα διαγράμματα, και τέλος το PowerPoint για την παρουσίαση. Στις περιπτώσεις όπου χρειάζεται να πάρουν συνέντευξη από άτομα σχετικά με το θέμα που έχουν επιλέξει ή έχουν κάποια βίντεο σχετικά με την εργασία τους, χρησιμοποιούν το Windows Movie Maker για περαιτέρω επεξεργασία και το Windows Media Player για αναπαραγωγή. Επιπλέον χρησιμοποιούν και το πρόγραμμα προβολής εικόνων των Windows σε περίπτωση που έχουν φωτογραφικό υλικό.

4 Περιγραφή δραστηριότητας
Αρχικά, στο μάθημα της τεχνολογίας , οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν από μία εργασία την οποία θα διεξάγουν ολόκληρη τη σχολική χρονιά. Αν και υπάρχει προτεινόμενη θεματολογία, δεν τους περιορίζει σε συγκεκριμένα πλαίσια. Οι μαθητές είναι ελεύθεροι να επιλέξουν οποιοδήποτε θέμα τους ενδιαφέρει προκειμένου να πραγματοποιήσουν μια δημοσκόπηση ή ένα πείραμα. Οι προετοιμασία των μαθητών γίνεται με την συλλογή πληροφοριών μέσω internet και μέσω βιβλιογραφίας. Μετά την συλλογή των πληροφοριών προχωράμε στη σύνταξη ερωτηματολογίων αν πρόκειται για δημοσκόπηση ή στην διεξαγωγή του πειράματος αν πρόκειται για πείραμα. Στη συνέχεια σχεδιάζονται τα διαγράμματα και εξάγονται τα συμπεράσματα. Ωστόσο, προκειμένου να εποπτεύονται τα στάδια των εργασιών των παιδιών για τυχόν λάθη ή για προτεινόμενες επιπλέον προσθήκες στοιχείων στην εργασία τους, οφείλει ο διδάσκων να συλλέξει στοιχεία και πληροφορίες από το Internet για το κάθε θέμα που έχουν επιλέξει, αφού πρέπει να έχει μια πιο σφαιρική και όσο δυνατόν πιο ολοκληρωμένη άποψη του κάθε θέματος που καλείται να διορθώσει. Οι μαθητές οι οποίοι έχουν στη διάθεση τους Η/Υ επεξεργάζονται τις εργασίες του σε ηλεκτρονική μορφή. Απαραίτητα προγράμματα είναι το Word και το Excel, και όποιος μαθητής έχει την διάθεση και τον χρόνο ολοκληρώνει την παρουσίαση του μέσω του PowerPoint. Περιστασιακά έχουν χρησιμοποιηθεί και άλλα προγράμματα όπως το Windows Media Player, για αναπαραγωγή βίντεο και πιο συχνά το Πρόγραμμα προβολής εικόνων των Windows.

5 Επιμόρφωση: Νοέμβριος 2001 - Απρίλιος 2002
Windows 2000 , Excel , Powerpoint , Word ( 65 ώρες ) Access , Δικτύωση , Internet , Front Page ( 65 ώρες ) Ύλη σχολικών βιβλίων στο Γυμνάσιο & στο Λύκειο στη Πληροφορική ( Pascal ) ( 80 ώρες ) Visual Basic ( 40 ώρες ) Autocad ( 40 ώρες ) Macromedia Director ( 70 ώρες ) Επεξεργασία εικόνας ( Photoshop – Corel ) ( 40 ώρες ) (Ένωση Ελλήνων Φυσικών) Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2003 Παρακολούθηση ταχύρυθμου τμήματος για Τεχνικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ( Διάρκεια 90 ώρες.) (DML Studies) Μάρτιος 2005 Πιστοποίηση Δεξιοτήτων Εκπαιδευτικών στο πλαίσιο της Πράξης «Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών στην Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση». (Υπ.Ε.Π.Θ)

6 Διδασκαλία Κάθε μαθητής αναλαμβάνει μια ατομική εργασία. Κάθε εργασία αποτελείται από επιμέρους ενότητες : 1η Ενότητα) Τίτλος, παρουσίαση του προβλήματος, σκοπός, κοινωνικές ανάγκες, υποθέσεις, παράμετροι που θεωρούμε ότι δεν επηρεάζουν την έρευνα. 2η Ενότητα) Πληροφορίες – φωτογραφικό υλικό 3η Ενότητα) Πειραματικό μέρος ( ερωτηματολόγιο – διαγράμματα) 4η Ενότητα) Παράμετροι που επηρεάζουν την αξιοπιστία, περιγραφή της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, ορισμός μεταβλητών, συμπεράσματα, προτάσεις συμπληρωματικής έρευνας, βιβλιογραφία. Η διάρκεια του μαθήματος είναι 2 ώρες εβδομαδιαίως. Στο α΄ τετράμηνο οι μαθητές αποφασίζουν τι εργασία θα αναλάβουν, συζητάμε τα στάδια και την διαδικασία πραγματοποίηση της, και στο β΄ τετράμηνο γίνονται οι παρουσιάσεις των εργασιών. Από τα παιδιά ζητείται να φέρουν εις πέρας ένα πείραμα ή μια δημοσκόπηση. Η πλειοψηφία των παιδιών στρέφεται στην πραγματοποίηση μιας δημοσκόπησης λόγω έλλειψης υλικοτεχνικής υποδομής . Οι μαθητές που έχουν Η/Υ, έχουν την δυνατότητα να παραδώσουν τόσο τα στάδια της εργασίας τους όσο και την τελική τους εργασία σε ηλεκτρονική μορφή ( cd-dvd-usb). Η παρουσίαση αυτών των εργασιών γίνεται μέσω Η/Υ.

7 Παραδείγματα: Εφαρμογή Word για σύνταξη της εργασίας.
Τίτλος: Οι απόψεις και οι αντιλήψεις των νέων σχετικά με τις καταχρήσεις ( Ρουσελιωτάκη Λιζα)

8 Τίτλος: Οι διατροφικές συνήθειες των εφήβων ( Οικονομίδου Μαργαρίτα)

9 Τίτλος: Οι γνώσεις και οι απόψεις των νέων για τα αυτοκίνητα και την εξέλιξη τους ( Τζιφάκης Μάνος – Πρωιμάκης Νίκος)

10 Τίτλος: Η στάση των νέων σχετικά με τα τροχαία ατυχήματα (Χριστοδουλάκης Κωνσταντίνος)

11 Τίτλος: Οι γνώσεις και οι απόψεις των συμμαθητών μου για την ναυαγοσωστική. (Τζομπανάκης Αντώνης)

12 Τίτλος: Οι γνώσεις και οι αντιλήψεις των συμμαθητών μου για τους τρόπους αλίευσης. ( Μπατίλας Μιχάλης)

13 Τίτλος: Έρευνα για τους υπολογιστές και το Ίντερνετ στην ζωή των νέων
Τίτλος: Έρευνα για τους υπολογιστές και το Ίντερνετ στην ζωή των νέων . (Κρομμυδάκης Σπύρος)

14 Παραδείγματα: ( εφαρμογή του Word για την σύνταξη ερωτηματολογίων)
Τίτλος: Οι γνώσεις και οι απόψεις των συμμαθητών μου για την Ανοιχτή και Εξ΄ Αποστάσεως Εκπαίδευση. (Μπαλαντίνου Ελευθερία)

15 Τίτλος: Οι γνώσεις και οι αντιλήψεις των συμμαθητών μου για την μεσογειακή διατροφή .(Αβαράκη Δανάη)

16 Τίτλος: Το αλκοόλ και οι επιπτώσεις του, στη ζωή των νέων
Τίτλος: Το αλκοόλ και οι επιπτώσεις του, στη ζωή των νέων. (Κανδαράκη Αντωνία)

17 Τίτλος: Γιαπωνέζικα κόμικς και ταινίες, και η θέση τους στην ζωή των εφήβων. ( Σταματάκη Λουκία)

18 Παραδείγματα: Εφαρμογή του Excel για τα διαγράμματα.
Τίτλος: Το Ευρώ στη σύγχρονη ζωή και σε ποιο βαθμό την έχει επηρεάσει. (Γεωργουσάκης Κωνσταντίνος)

19 Τίτλος: Οι γνώσεις και οι αντιλήψεις των συμμαθητών μου για το αλκοόλ (Δροσινού Παναγιώτα)

20 Τίτλος: Οι ταινίες στη ζωή των νέων (Ζερβουδάκης Κωνσταντίνος)

21 Τίτλος: Η ηλιακή ενέργεια ανάλογα με την ώρα της ημέρας
Τίτλος: Η ηλιακή ενέργεια ανάλογα με την ώρα της ημέρας. ( Κασιωτάκης Αλέξανδρος)

22 Παραδείγματα: Εφαρμογή του PowerPoint για την παρουσίαση της εργασίας.
Τίτλος: Οι απόψεις των συμμαθητών μου για την ξενοφοβία και τον ρατσισμό .(Χαραλαμπάκη Κωνσταντίνα)

23 Τίτλος: Οι γνώσεις των νέων για την μόλυνση του περιβάλλοντος
Τίτλος: Οι γνώσεις των νέων για την μόλυνση του περιβάλλοντος.( Βεστάκης Μάριος)

24 Τίτλος: Οι απόψεις και οι αντιλήψεις των συμμαθητών μου για τη χρήση Η/Υ.
Παπαδοκωνσταντάκης Δημήτρης.

25 Παραδείγματα: Παρουσίαση φωτογραφιών
Τίτλος: Ναυαγοσωστική ( Ασφάλεια και Διάσωση σε Άγρια Ποτάμια)

26 Τίτλος: Οι στάσεις και οι αντιλήψεις των συμμαθητών μου για τις ταινίες και το cinema. ( Θυμιανός Γιάννης)

27 Σύγκριση Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η είσοδος πλέον των Η/Υ στα σπίτια των περισσότερων μαθητών έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο εργασίας τους. Η συλλογή πληροφοριών μέσω internet έχει γίνει πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των μαθητών, μιας και τους προσφέρει πλούσιο υλικό, απαραίτητο για τις εργασίες τους, χωρίς να καταργεί την παραδοσιακή αναζήτηση βιβλιογραφίας. Χρησιμοποιώντας το Word για την συγγραφή της εργασίας τους, εξοικονομούν πολύτιμο χρόνο και εξοικειώνονται με τις νέες τεχνολογίες οι οποίες θα αποτελέσουν απαραίτητο εργαλείο για την σταδιοδρομία τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η χρήση του Excel για τα γραφήματα, παρέχει αξιόπιστα αποτελέσματα, σε σύντομο χρόνο, με σαφήνεια και πληρότητα. Τέλος η χρήση αρχείων σε ηλεκτρονική μορφή, η παράδοση εργασιών και η διόρθωση αυτών μέσω του Η/Υ προσφέρει άμεση πρόσβαση στις εργασίες των μαθητών, εύκολη αποθήκευση, αναπαραγωγή και μείωση του όποιου οικονομικού κόστους εφόσον η εργασία δεν είναι απαραίτητο να εκτυπωθεί.

28 Αξιολόγηση Οι μαθητές της Α΄ Λυκείου έρχονται για πρώτη φορά αντιμέτωποι με την παρουσίαση μιας τέτοιας μορφής εργασίας στην τάξη τους. Οι εργασίες που έγιναν με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, προκαλούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ενισχύουν τη μαθησιακή διαδικασία, ειδικότερα όταν αυτές περιλαμβάνουν εικόνες, βίντεο ή μουσική κατά την διάρκεια της παρουσίασης. Οι μαθητές όχι μόνο αποδέχτηκαν θετικά αλλά αντέδρασαν με ενθουσιασμό στην ιδέα να πραγματοποιήσουν την εργασία τους μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών. Δικαιολογημένα, αφού οι περισσότεροι μαθητές είναι αρκετά εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες και ανταποκρίνονται θετικά στην ιδέα να διαφοροποιηθεί η τυποποιημένη μορφή διδασκαλίας. Ωστόσο, υπάρχει ένα ποσοστό μαθητών που δεν έχει Η/Υ και ούτε πρόσβαση στο Internet. Η περιεκτικότητα και η αξιοπιστία των εργασιών που έχουν γίνει με τη χρήση των νέων τεχνολογιών υπερέχει αδιαμφισβήτητα έναντι των εργασιών που έχουν γίνει χωρίς την βοήθεια τους, γεγονός που αποδεικνύει επιπρόσθετα όχι μόνο την συνεπικουρική χρήση των Η/Υ αλλά την ουσιαστική τους προσφορά στην όλη πορεία διεξαγωγής του μαθήματος. Οι παρουσιάσεις των εργασιών γίνονται στα περιορισμένα πλαίσια της σχολικής τάξης με αποτέλεσμα να απομονώνονται μέσα στα στενά πλαίσια της, μολονότι θα μπορούσαν να αποτελούν ένα επιπλέον βοήθημα στη διδασκαλία κάποιων μαθημάτων. Διαπιστώνοντας αυτήν την αδυναμία, αποφασίσαμε αυτήν τη σχολική χρονιά να δημοσιεύσουμε τις εργασίες στην ιστοσελίδα του σχολείου μας.

29 Επιπλέον Σχόλια Κατά μέσο όρο κάθε χρόνο το 70% των μαθητών της Α’ Λυκείου, διεξάγει τις εργασίες του μαθήματος της Τεχνολογίας μέσω της χρήσης των Η/Υ. Οι παραπάνω μαθητές έχουν την δυνατότητα να παραδώσουν την εργασία τους είτε σε ηλεκτρονική είτε σε έντυπη μορφή. Συμπερασματικά, η δραστηριότητα που παρουσιάζω δεν είναι μια και μόνο εργασία αλλά ένα σύνολο εργασιών που αφορά όλους τους μαθητές της Α’ Λυκείου στα πλαίσια του μαθήματος της Τεχνολογίας, οι οποίες πραγματοποιούνται και στη συνέχεια παρουσιάζονται με την βοήθεια των νέων τεχνολογιών.


Κατέβασμα ppt "4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πρωτοπόρων Δασκάλων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google