Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Φορητός υπολογιστής.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Φορητός υπολογιστής."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Φορητός υπολογιστής

2 Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή!

3 Το κάθε ένα από αυτά την ιστορία των υπολογιστών ξεκινάει με τον άβακα το 2200 π.Χ. που ήταν η πρώτη αριθμομηχανή. Οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι είχαν αναπτύξει πολύ το εµπόριο και χρειάζονταν κάτι να τους βοηθά στους υπολογισμούς τους. Αυτή η ανάγκη τους οδήγησε στο να δηµιουργήσουν τον πρώτο υπολογιστή, που δεν ήταν άλλος από το γνωστό Αριθµητήριο που χρησιμοποιούν όλα (σχεδόν) τα παιδιά στην πρώτη τάξη του σχολείου. Το επίσημο όνοµά του είναι Άβακας.Τον Άβακα τον βελτίωσαν αρκετά οι Κινέζοι αρκετά χρόνια αργότερα και του έδωσαν τη µορφή που έχει σήμερα. Αναφέρουμε, επίσης, ότι αρκετά σχολεία σε φτωχές χώρες του Κόσμου χρησιμοποιούν τον Άβακα όχι μόνο στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, αλλά και σε µεγαλύτερες.

4 Το Κόσκινο του Ερατοσθένη, 130 π.Χ.
Ο αρχαίος Έλληνας Ερατοσθένης, μεγάλος μαθηματικός, ανακάλυψε μια μέθοδο για να υπολογίζει τους πρώτους αριθμούς. Το 'κόσκινο' του ήταν μια σπουδαία ανακάλυψη για την εποχή του και ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα του σημαντικού αυτού προσώπου.

5 Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, 150 με 100 π.Χ.
   Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι συσκευή αστρονομικών υπολογισμών που χαρακτηρίζεται παγκόσμια ως ο «Αρχαιότερος Υπολογιστής». Κατασκευάστηκε γύρω στο 87 π.Χ. στη Ρόδο και διέθετε 32 οδοντωτά γρανάζια. Κατά τη μεταφορά του στη Ρώμη το πλοίο που τον μετέφερε βυθίστηκε κοντά στα Αντικύθηρα και ανακαλύφθηκε γύρω στα 1900 από ομάδα σφουγγαράδων. Σήμερα βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

6 Μέχρι τη δεκαετία του 1930 δημιουργούνται σύνθετες υπολογιστικές μηχανές, όπως είναι οι μηχανές του Πασκάλ, του Λάιμπνιτς και του Μπάμπατζ, που θεωρείται ο πατέρας των υπολογιστών.

7 Τα «Κόκκαλα του Νέπιερ», 1610 μ.Χ.
   Ο γνωστός από τη δημιουργία των Νεπερίων λογαρίθμων Σκώτος μαθηματικός Τζον Νέπιερ βασίστηκε σε ένα αρχαίο Ινδικό σύστημα υπολογισμών και δημιούργησε ένα αβάκιο με ράβδους, που έμεινε στην Ιστορία με την ονομασία «Κόκκαλα του Νέπιερ», επειδή οι ράβδοι του ήταν κοκκάλινες. Με τα «κόκκαλα» αυτά ήταν δυνατός ο σχετικά εύκολος υπολογισμός γινομένων αλλά και πηλίκων. Η μέθοδος αυτή ήταν αρκετά δημοφιλής και την χρησιμοποιούσαν μέχρι κα τον 20 αιώνα σε πολλές χώρες, ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στα «κόκκαλα του Νέπιερ» έγιναν, με την πάροδο του χρόνου, αρκετές βελτιώσεις, ώστε να έχουν καλύτερη αναγνωσιμότητα και να μπορούν να χρησιμοποιούνται και για άλλους υπολογισμούς, όπως π.χ. για τον υπολογισμό της τετραγωνικής ρίζας ενός αριθμού.

8 Πασκάλ Λάιμπνιτς Μπάμπατζ

9 Ο Γάλλος μαθηματικός Μπλεζ Πασκάλ (Blaise Pascal) κατασκεύασε το 1645 την πρώτη αληθινή αριθμομηχανή, η οποία επονομάστηκε Πασκαλίνα (Pascaline). Με τη μηχανή αυτή μπορούσε κάποιος να κάνει (σχετικά) εύκολα μαθηματικούς υπολογισμούς. Η μηχανή του Pascal είχε τροχαλίες, τις οποίες, όταν περιέστρεφε ο χρήστης εμφάνιζαν τα αποτελέσματα. Η μηχανή είχε μικρές διαστάσεις και μπορούσε εύκολα να χωρέσει σε ένα μικρό τραπέζι. Ο αρχικός «υπολογιστής» είχε πέντε γρανάζια (με αποτέλεσμα να μπορεί να κάνει υπολογισμούς με σχετικά μικρούς αριθμούς), αλλά κατασκευάστηκε και σε παραλλαγές με έξι και οκτώ γρανάζια. Η μηχανή εκτελούσε δύο πράξεις, πρόσθεση και αφαίρεση. Στο επάνω μέρος υπήρχε μια σειρά από οδοντωτούς τροχούς (γρανάζια), που το καθένα περιείχε τους αριθμούς από 0 έως 9. Ο πρώτος τροχός συμβόλιζε τις μονάδες, ο δεύτερος τις δεκάδες, ο τρίτος τις εκατοντάδες, κ.ο.κ.

10 O Leibniz, το1674, τελειοποίησε τη μηχανή του Pascal ώστε να μπορεί να εκτελεί πολλαπλασιασμούς και διαιρέσεις. Στα αρχικά στάδια της καριέρας του, επινόησε το δυαδικό αριθμητικό σύστημα που αποτελεί μέχρι και σήμερα τη βάση για τις γλώσσες προγραμματισμού των υπολογιστών.

11 Ο υπολογιστής του Μπάμπατζ
Ο υπολογιστής αυτός αν και ήταν μια τερατώδης μηχανή, που έκανε φοβερό θόρυβο και χαλούσε πολύ συχνά, λειτούργησε μέχρι το 1959, ενώ σήμερα εκτίθεται στο πανεπιστήμιο του Harvard. Οι διαστάσεις του ήταν μήκος 15 μέτρα, πλάτος 2,5 μέτρα. Περιελάμβανε 500 χιλιόμετρα καλώδια. Οι επιδόσεις του ήταν: πρόσθεση με 23 ψηφία σε 3 δέκατα του δευτερολέπτου, πολλαπλασιασμός σε 6 δευτερόλεπτα και διαίρεση σε 12 δευτερόλεπτα.

12 Άντα Λάβλεϊς, η πρώτη αναλύτρια/προγραμματίστρια
Η μηχανή του Μπάμπατζ ήταν πολύ πρωτοποριακή για την εποχή της, γι’ αυτό και δεν κατάφερε να την δημιουργήσει όπως την ήθελε. Τα σχέδιά του, όμως, δεν πήγαν χαμένα, μια και η Άντα Λάβλεϊς‎ (Ada Lovelace) τα κατέγραψε και τα επεξεργάστηκε, κάνοντάς την να μείνει στην ιστορία ως η πρώτη προγραμματίστρια / αναλύτρια υπολογιστών στην ιστορία. Προς τιμή της, μια από τις σύγχρονες γλώσσες προγραμματισμού πήρε το όνομά της (Ada). Αξίζει να αναφέρουμε πως η λαίδη Άντα ήταν κόρη του φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα που βοήθησε πάρα πολύ την Ελληνική Επανάσταση.

13 Η Καθολική Μηχανή Turing, 1936
Ο Άλαν Τούρινγκ, ο Bρετανός μαθηματικός και καθηγητής της λογικής, κατάφερε να θέσει τα θεμέλια της σύγχρονης πληροφορικής, να καθορίσει τα κριτήρια της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και να αποκωδικοποιήσει τους μυστικούς κώδικες του γερμανικού στρατού. Η πρώτη έκδοση της «Αυτόματης Υπολογιστικής Μηχανής» του Άλαν Τούρινγκ, ήταν ο πιο γρήγορος υπολογιστής στον κόσμο.

14 Αλλά επίσης κατάφερε, μαζί με την ομάδα του, να σπάσει τους κώδικες της κρυπτογραφικής μηχανής «Αίνιγμα», που χρησιμοποιούσαν οι ναζί για τις επικοινωνίες τους μέσω των γερμανικών υποβρυχίων στο βόρειο Ατλαντικό. Ορισμένοι ιστορικοί εκτιμούν ότι αυτό συνέβαλε στην ταχύτερη πτώση του Χίτλερ, ο οποίος διαφορετικά θα παρέμενε στην εξουσία για ακόμη δύο ή περισσότερα χρόνια. Το 1936 ο Άλαν Τούρινγκ, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι θέλει να «κατασκευάσει έναν εγκέφαλο», δημοσιεύει άρθρο στο οποίο περιγράφει την «καθολική μηχανή Τούρινγκ». Ήταν ο πρώτος, που εξέτασε πώς να προμηθεύει προγράμματα σε μια μηχανή υπό μορφή «δεδομένων», τα οποία θα μπορούν πολλοί να επεξεργάζονται ταυτόχρονα.

15 Ο Πρώτος Υπολογιστής, Ατανάσοφ και Μπέρι, 1937-1938
  Μέσα σε μια νύχτα το χειμώνα του , μετά από ένα μακρινό ταξίδι οι σκέψεις του δημιούργησαν ένα δύσκολο γρίφο, από το οποίο γεννήθηκε η ιδέα για έναν καινούργιο υπολογιστή.     Το Κρατικό πανεπιστήμιο στην Αϊόβα υποστηρίζει την ιδέα του και έτσι ο Ατανάσοφ, μαζί με τον βοηθό του, Κλίφορντ Μπέρι, δημιούργησε την συσκευή ΑΒC (Atanasoff – Berry Computer) και με το όνομα αυτό έμεινε στην ιστορία ως ο πρώτος υπολογιστής.    Αυτός διέφερε από τις προηγούμενες παρόμοιες μηχανές με τους νέους επαναστατικούς υπολογισμούς, εφαρμοσμένοι στο δυαδικό σύστημα, καθώς και στην λειτουργική της μνήμη.   

16 Ζ3, 1941   Ο Ζ3 είναι ο πρώτος προγραμματισμένος υπολογιστής του κόσμου.Ο Z3 κατασκευάστηκε με ηλεκτρονόμους, είχε συχνότητα ρολογιού από 5 έως 10 Ηz, και μήκος λέξης 22 bit. Οι υπολογισμοί γίνονταν σε δυαδική αριθμητική κινητής υποδιαστολής. Η μηχανή ολοκληρώθηκε το 1941 (στις 12 Μαίου) του ίδιου χρόνου παρουσιάστηκε με επιτυχία σε κοινό επιστημόνων στο Βερολίνο.

17 Δεκαετία του ’40 χαρακτηρίζεται από τη χρήση λυχνιών , μεγάλες φυσικές διαστάσεις και χαμηλές ταχύτητες. Το 1944 ο Άικεν κατασκευάζει τον πρώτο ψηφιακό υπολογιστή.

18 Ενώ το 1946 ο Μόκλι και ο Έκερτ κατασκευάζουν τον ENIAC, που είναι ο πρώτος υπολογιστής γενικής χρήσης με ηλεκτρονικές λυχνίες.

19 Τρανζίστορ Δεκαετία του ‘50
Χαρακτηρίζεται από τα transistors και από τον μικρότερο όγκο και τη βελτιωμένη ταχύτητα. Το 1950 τα τρανζίστορ αντικαθιστούν τις λυχνίες και τέλος δημιουργούνται ολοκληρωμένα κυκλώματα (microchips), επιτρέποντας τη δημιουργία των πρώτων οικιακών υπολογιστών. Το 1951 η αμερικανική εταιρεία IBM λάνσαρε τον πρώτο υπολογιστή γενικής χρήσης τον IBM701. Τρανζίστορ

20 Η αρχική μορφή των υπολογιστικών συσκευών ήταν, πιθανότατα, κάποια ράβδος με εγκοπές. Μεταγενέστερα βοηθήματα αποθήκευσης πληροφοριών είναι τα Φοινικικά πήλινα σχήματα, που αντιπροσώπευαν τον αριθμό αντικειμένων (ζώων ή καρπών) σε δοχεία. Παρόμοιοι "αριθμοί" έχουν βρεθεί σε μινωικές ανασκαφές. Οι βοηθητικές συσκευές για υπολογισμούς έχουν αλλάξει από τις απλές συσκευές για μέτρηση και καταγραφή, τον άβακα ή το λογαριθμικό κανόνα, στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

21 Δεκαετία του ’60 Χαρακτηρίζεται από η χρήση ολοκληρωμένων κυκλωμάτων , με συνέπεια τη δραστική μείωση όγκου και κόστους , την περαιτέρω αύξηση της ταχύτητας , και τη δυνατότητα των κατασκευαστών για μαζική παραγωγή ηλεκτρόνιων υπολογιστών .

22 Ενδιάμεσα (δεκαετία ‘70-’80) έχουμε τη δημιουργία των
Δεκαετία ’70 Χαρακτηρίζεται από την περαιτέρω τεχνολογική εξέλιξη , στον τομέα των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στην κατασκευή των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων υψηλής πυκνότητας. Σε αυτά οφείλουν τα ανάπτυξη τους οι μικροϋπολογιστές . Ενδιάμεσα (δεκαετία ‘70-’80) έχουμε τη δημιουργία των πρώτων φορητών υπολογιστών. Δεκαετία του ’80 Έχουμε σημαντικές εξελίξεις και στον τομέα της Τεχνιτής Νοημοσύνης και των επικοινωνιών υπολογιστών . Οι εξελίξεις αυτές , καθώς και η τεράστια εξάπλωση και η περαιτέρω εξέλιξη των μικροϋπολογιστών, σηματοδότησαν την είσοδο, στις αρχές της παρούσας δεκαετίας , στην πέμπτη γενιά ηλεκτρονικών υπολογιστών.

23 Και τώρα φτάσαμε στον σύγχρονο υπολογιστή.
Ο σύγχρονος υπολογιστής διακρίνεται σε 4 είδη: Υπερυπολογιστές(ερευνητικά κέντρα). Μεγάλα Συστήματα(τράπεζες, μεγάλοι οργανισμοί, βιομηχανίες). Προσωπικός Υπολογιστής(για έναν άνθρωπο). Υπολογιστές Παλάμης .

24 Φορητός Υπολογιστής (Laptop Computer/Notebook) είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής μικρού μεγέθους και βάρους με εύκολη μεταφερσιμότητα, που διαθέτει ενεργειακή αυτονομία. Συνήθως ανήκει στους υπολογιστές τετάρτης γενιάς (αν και υπάρχουν και παλαιότερες υλοποιήσεις). Ο φορητός υπολογιστής ενσωματώνει πολλές και καινοτόμες τεχνολογίες με προσιτό πλέον κόστος. Μία από αυτές είναι η τεχνολογία οθόνης LED, ή διόδου εκπομπής φωτός.

25 Με τον όρο μέσο μεταφοράς εννοούμε οποιαδήποτε τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τη μετακίνηση ανθρώπων ή προϊόντων από το ένα μέρος σο άλλο. Οι μεταφορές μπορούν να ταξινομηθούν σε τρεις κατηγορίες , χερσαίες, θαλάσσιες, εναέριες. Με τον όρο επικοινωνία των ανθρώπων εννοούμε την ανταλλαγή πληροφοριών . Η επικοινωνία είναι μία από τις βασικές ανάγκες του ανθρώπου και μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη στάση του σώματος, τον προφορικό λόγο , το γραπτό λόγο και τις εικόνες . Από τα παλιά χρόνια ο άνθρωπος επινόησε αρκετούς τρόπους επικοινωνίας από απόσταση . Κάποιοι από αυτούς είναι : σήματα φωτιάς , γραφή , τηλέφωνο , υπολογιστής κ.ά. Ο υπολογιστής ανήκει στις μεταφορές και επικοινωνίες , σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και τα εξής: Κάρο, άμαξα ,σχεδία, αυτοκίνητο, ελικόπτερο, βάρκα, αλεξίπτωτο, αερόστατο, αερόπλοιο, διαστημόπλοιο, υποβρύχιο, πλοίο, όργανα μουσικής, λεωφορείο, κάμερα κ.α.

26 Μέγεθος ενός φορητού υπολογιστή
Το μέγεθός τους είναι σχεδόν όσο ένα μεγάλο τετράδιο, ενώ το βάρος τους κυμαίνεται από 1 έως 4 κιλά περίπου. Έχουν δε μπαταρία, ώστε να μπορούν να λειτουργούν ορισμένες ώρες χωρίς να είναι συνδεδεμένοι στο ηλεκτρικό ρεύμα. Παρόλο το μικρό τους μέγεθος, έχουν ανάλογες δυνατότητες με έναν επιτραπέζιο Προσωπικό Υπολογιστή.

27 Τα στοιχεία που συναποτελούν έναν υπολογιστή είναι το υλικό (hardware) και το λογισμικό (software). Το υλικό είναι τα μέρη του υπολογιστή που μπορούμε να πιάσουμε με τα χέρια μας, είναι, δηλαδή, οι επιμέρους εξωτερικές συσκευές, όπως η οθόνη ή το πληκτρολόγιο. Το λογισμικό είναι οι εντολές που λένε στον υπολογιστή τι να κάνει. Είναι δηλαδή τα διάφορα προγράμματα, όπως το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι κ.τ.λ., τα οποία αποθηκεύονται σε αποθηκευτικά μέσα, όπως π.χ. το CD-ROM.

28 Βασικά Χαρακτηριστικά ενός φορητού υπολογιστή
Η οθόνη του είναι ενσωματωμένη. Η χωρητικότητα του σκληρού δίσκου ξεκινά από τα 320GB και φτάνει μέχρι το 1,5 TB. Ορισμένα φορητά έχουν και δίσκους SSD (Solid State Drive) με χωρητικότητες 120, 256 ή 512 GB. Η κεντρική μνήμη RAM ξεκινά από τα 4 GB τύπου DDR3 και φτάνει μέχρι τα 8 GB.

29 Βασικά Χαρακτηριστικά ενός φορητού υπολογιστή
Η οθόνη του είναι ενσωματωμένη. Η χωρητικότητα του σκληρού δίσκου ξεκινά από τα 320GB και φτάνει μέχρι το 1,5 TB. Ορισμένα φορητά έχουν και δίσκους SSD (Solid State Drive) με χωρητικότητες 120, 256 ή 512 GB. Η κεντρική μνήμη RAM ξεκινά από τα 4 GB τύπου DDR3 και φτάνει μέχρι τα 8 GB.

30 Όλα τα σύγχρονα laptop περιέχουν:
Κάρτα γραφικών. Οπτικό δίσκο. Θύρες USB και Bluetooth . Κάρτα δικτύου. Υποδοχή για εξωτερικό πληκτρολόγιο. Έξοδο για σύνδεση με εξωτερική οθόνη, και τουλάχιστον μία έξοδο HDMI. Eνσωματωμένα στερεοφωνικά ηχεία και μικρόφωνο. Έξοδο ακουστικών και είσοδο μικροφώνου. Δυνατότητα ασύρματης επικοινωνίας Wi-Fi. Ενσωματωμένη Web camera. Ενσωματωμένο στην τιμή λειτουργικό σύστημα, συνήθως κάποια έκδοση των Windows 7. Εγγύηση τουλάχιστον 2 ετών. Ορισμένα φορητά έχουν εγγύηση 3 ετών ή και 4.

31 Στα σύγχρονα laptop αρκετά σπάνιο να ενσωματώνουν στη βασική τους έκδοση (φυσικά είναι δυνατή η ενσωμάτωσή τους με εξωτερικές συσκευές): Σειριακή (RS 232) ή παράλληλη θύρα. Floppy Disk Drive (FDD). Λειτουργικό σύστημα διαφορετικό από Windows 7, όπως Linux και άλλα.

32 IBM 5100 Δεν είναι απαραίτητα laptop, αλλά αρκετά μικρό για να μεταφέρεται. Το IBM 5100 ήταν ένας πρωτοποριακός υπολογιστής που σχεδιάστηκε το από την IBM και όσοι ήταν απελπισμένοι (και αρκετά δυνατοί), μπορούσαν να το βάλουν σε μια τσάντα και να το πάρουν μαζί τους. GRiD Compass Για πολλούς, το GRiD Compass υπήρξε το πρώτο γνήσιο laptop. Αναπτύχθηκε το 1979 από τον Βρετανό βιομηχανικό σχεδιαστή Bill Moggridge, «φορούσε» μνήμη 340kb και χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τη NASA τη δεκαετία του ‘80.

33 Ζύγιζε 11 κιλά, κόστιζε 1600 ευρώ και ενσωμάτωνε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Ο λόγος για το πρώτο λάπτοπ στον κόσμο, το οποίο έκανε την εμφάνισή του το και παρά την αλμυρή τιμή του την επόμενη χρονιά κατάφερε να πουλήσει τεμάχια. Κατασκευαστής του δεν ήταν κάποιο γνωστό όνομα της τεχνολογίας, αλλά η εταιρεία Osborne. Το λάπτοπ, που θύμιζε περισσότερο ηλεκτρική γραφομηχανή, είχε οθόνη 5 ιντσών, μνήμη 64 Kb, έπαιρνε δύο δισκέτες και « έτρεχε» το λειτουργικό σύστημα CP/M.

34 Gavilan Το Gavilan διεκδικεί επίσης τον τίτλο του αυθεντικού laptop, αφού ήταν το πρώτο που λανσαρίστηκε ως φορητός υπολογιστής και θεωρήθηκε επαναστατικό όταν βγήκε στα ράφια το Φορτωμένο με τον τελευταίας τεχνολογίας επεξεργαστή Intel 8088 των 5Mhz και έχοντας τη δυνατότητα να διαβάσει τις θρυλικές δισκέτες (floppy disks), το Gavilan γνώρισε αμέσως τεράστια εμπορική επιτυχία. IBM Convertable Κυκλοφόρησε τον 1986 και έφερε μια αλλαγή-ορόσημο για την ιστορία των laptop. Το IBM Convertable ήταν το πρώτο που μπορούσε να πάει «για ύπνο» με το απλό πάτημα ενός κουμπιού.

35 Mac Portable Ο πρόγονος της κυρίαρχης σήμερα σειράς των MacBook, ήταν η πρώτη προσπάθεια της εταιρίας Apple να δημιουργήσει έναν φορητό υπολογιστή με μπαταρία. Σημαντικό χαρακτηριστικό του Mac Portable ήταν η οθόνη του, που έμοιαζε περισσότερο με αυτή των desktop σε σχέση με όλα τα προηγούμενα laptop. iBook Ίσως το πιο εικονικό μοντέλο της Apple, το iBook συμβολίζει μια τεράστια αλλαγή ως προς την τιμή των φορητών υπολογιστών. Ήταν ένα από τα πρώτα προσιτά laptop του εμπορίου και πούλησε εκατομμύρια κομμάτια μέχρι το 2006 που αντικαταστάθηκε από τη σειρά Macbook.

36 Και τώρα οι πιο εξελιγμένες μορφές φορητών υπολογιστών.
Και τώρα οι πιο εξελιγμένες μορφές φορητών υπολογιστών.

37 Alienware M11x Το «εξωγήινο» Alienware M11x αποτέλεσε ένα σημαντικότατο άλμα για την ισχύ των φορητών υπολογιστών, αφού η επαναστατική του τεχνολογία απέδειξε πως το desktop δεν είναι πλέον μονόδρομος για τις βαριές υπολογιστικές δουλειές.

38 Acer Iconia Τα αποκαλυπτήρια του έγιναν πριν από λίγες μέρες και το Acer Iconia, που συνδυάζει δύο οθόνες 14 ιντσών, αποτελεί την τελευταία λέξη της «λαπτοπικής» τεχνολογίας. Αντί για το καθιερωμένο πληκτρολόγιο, το Iconia λειτουργεί με δύο οθόνες αφής που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για πληκτρολόγηση και συμβολίζει την αρχή μιας νέας εποχής για τους φορητούς υπολογιστές, η οποία φαίνεται πως θα στηριχθεί στην τεχνολογία «touch screen»

39 Υπολογιστής σε μορφή SD κάρτας.
Κι όμως υπολογιστής Υπολογιστής σε μορφή SD κάρτας.

40 Διαδικασία- βήματα Πρώτα , πήραμε το μακετόχαρτο και το κόψαμε έτσι ώστε να φαίνεται σαν ένα βιβλίο χωρίς σελίδες .Ύστερα κολλήσαμε το πληκτρολόγιο και το φόντο επιφάνειας εργασίας. Μετά από λίγο κολλήσαμε την κάμερα, το ποντίκι και το κουμπί έναρξης και το αφήσαμε να στεγνώσει, μετά από 9 ώρες δουλειάς ήταν έτοιμο.

41 Διαστάσεις Ύψος: 24,5 cm. Μήκος: 49,5 cm. Πλάτος: 30,2 cm.

42 Κβαντικός υπολογιστής ονομάζεται μία υπολογιστική συσκευή που εκμεταλλεύεται χαρακτηριστικές ιδιότητες της κβαντομηχανικής, όπως την αρχή της υπέρθεσης και της διεμπλοκής καταστάσεων, για να φέρει εις πέρας επεξεργασία δεδομένων και εκτέλεση υπολογισμών. Η εξέταση της λειτουργίας των κβαντικών υπολογιστών και η διατύπωση κατάλληλων αλγορίθμων από τη σκοπιά της θεωρητικής πληροφορικής, είναι ένα σύγχρονο ακαδημαϊκό πεδίο με τίτλο κβαντικός υπολογισμός. Οι κβαντομηχανικές ιδιότητες και αρχές λειτουργίας των κβαντικών υπολογιστών μελετώνται και από την επιστήμη της φυσικής. Η σχετική πρακτική τεχνολογία είναι ακόμα στα πολύ πρώιμα στάδια ανάπτυξης.

43 Σε έναν συμβατικό ψηφιακό υπολογιστή (κατά κανόνα ηλεκτρονικό), στοιχειώδης μονάδα πληροφορίας πληροφορίας είναι το bit, ενώ σε έναν κβαντικό υπολογιστή το qubit. Η βασική αρχή της κβαντικής υπολογιστικής επιστήμης είναι το γεγονός ότι οι κβαντομηχανικές ιδιότητες της ύλης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναπαράσταση και τη δόμηση δεδομένων, καθώς και το γεγονός ότι μπορούν να επινοηθούν και να κατασκευαστούν μηχανισμοί στηριγμένοι στην κβαντομηχανική για την επεξεργασία αυτών των δεδομένων. Αν και οι κβαντικοί υπολογιστές βρίσκονται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, τα αποτελέσματα των σχετικών πειραμάτων με μικρό πλήθος από qubit) είναι ενθαρρυντικά.

44 Μεγάλης κλίμακας κβαντικοί υπολογιστές αναμένεται να λύνουν προβλήματα πολύ ταχύτερα από τους κλασικούς υπολογιστές, χρησιμοποιώντας τους καλύτερους μέχρι τώρα γνωστούς αλγόριθμους, όπως η παραγοντοποίηση μεγάλων αριθμών χρησιμοποιώντας τον αλγόριθμο του Shor ή η προσομοίωση μεγάλων συστημάτων. Αν δοθούν αρκετοί υπολογιστικοί πόροι σε έναν κλασικό υπολογιστή, μπορεί να προσομοιώσει οποιοδήποτε κβαντικό αλγόριθμο. Ωστόσο η υπολογιστική ισχύ 500 qubit, για παράδειγμα θα ήταν ήδη πολύ μεγάλη για να αναπαρασταθεί σε έναν κλασικό υπολογιστή γιατί θα χρειαζόταν να αποθηκευτούν 2500 τιμές (ένα terabyte πληροφορίας μπορεί να αποθηκεύσει 243 διακριτές τιμές).

45 Υλικά Μακετόχαρτο. Εικόνες που εκτυπώσαμε. 1 χαρτόνι. Κόλλα. Ψαλίδι. Μαρκαδόροι.

46 Κόστος Κόστισε περίπου 15€.

47 Θετικές επιδράσεις στην οικονομία
Καλύτερη οργάνωση συναλλαγών. Ελάττωση χρόνου, κατάργηση του εμποδίου των γεωγραφικών αποστάσεων. Βελτίωση , αναβάθμιση παρεχόμενων υπηρεσιών στη δημόσια διοίκηση και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

48 Στις επιστήμες: Οι υπολογιστές επιταχύνουν την επεξεργασία διάφορων ερευνητικών δεδομένων και βελτιώνουν τις μετρήσεις διάφορων οργάνων. Για παράδειγμα, τεράστια τηλεσκόπια έχουν εγκατασταθεί σε αστεροσκοπεία με ενσωματωμένους υπολογιστές για καλύτερη παρατήρηση του διαστήματος. Στις επιστήμες η μετάδοση της γνώσης γίνεται πιο εύκολα με τη δημοσίευση επιστημονικών άρθρων αλλά και βιβλίων σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες.

49 Στην Ιατρική: Οι γιατροί με τη βοήθεια εξειδικευμένων οργάνων, που συνδέονται σε υπολογιστές, μπορούν να κάνουν καλύτερες διαγνώσεις. Επίσης μπορούν να ανατρέχουν στον υπολογιστή τους και να ενημερώνονται για το ιστορικό των ασθενών τους, ώστε να χορηγούν τα κατάλληλα φάρμακα.

50 Στην Εκπαίδευση: Με τη βοήθεια του κατάλληλου εκπαιδευτικού λογισμικού μπορούμε να μαθαίνουμε με το δικό μας ρυθμό, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών μας. Από τον Παγκόσμιο Ιστό μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε βιβλιοθήκες, πανεπιστήμια ή άλλα σχολεία.

51 Στη Δημόσια Διοίκηση: Ολοένα και περισσότεροι υπολογιστές χρησιμοποιούνται στις δημόσιες υπηρεσίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Η έκδοση του απολυτηρίου μας, για παράδειγμα, γίνεται στα περισσότερα σχολεία με τη βοήθεια υπολογιστή.

52 Στις συγκοινωνίες: Υπολογιστές χρησιμοποιούνται για να διασφαλίσουν την καθημερινή μας μετακίνηση. Οι σηματοδότες στους δρόμους ελέγχονται από υπολογιστές. Η έγκαιρη πρόγνωση του καιρού με τη βοήθεια των υπολογιστών έχει βελτιώσει την ασφάλεια των ταξιδιών μας στη θάλασσα. Στην αεροπλοΐα υπολογιστές δίνουν τη σωστή πορεία στους πιλότους, ενώ τα αυτοκίνητα διαρκώς εξοπλίζονται με σύγχρονες τεχνολογίες για τον έλεγχο του οχήματος.

53 Στα διάφορα επαγγέλματα:
Διάφοροι επαγγελματίες, χωρίς να έχουν ιδιαίτερες γνώσεις Πληροφορικής χρησιμοποιούν υπολογιστές, ώστε να κάνουν πιο εύκολα τη δουλειά τους. Οι δικηγόροι με τη βοήθεια προγραμμάτων που περιέχουν όλη την ισχύουσα νομοθεσία, μπορούν να αναζητούν και να βρίσκουν διάφορους νόμους που χρειάζονται. Οι μηχανικοί αυτοκινήτων μπορούν με το κατάλληλο λογισμικό να βλέπουν το σχεδιάγραμμα του αυτοκινήτου που επισκευάζουν και να πληροφορούνται για τα απαραίτητα ανταλλακτικά. Οι έμποροι μπορούν να κάνουν αυτόματα τις παραγγελίες τους και να ελέγχουν τα εμπορεύματα που έχουν στο κατάστημα τους. Οι αρχιτέκτονες μπορούν με το κατάλληλο λογισμικό να κάνουν πιο γρήγορα τα σχέδια τους, να τα τροποποιούν με ευκολία και να τα εκτυπώνουν όποτε θέλουν.

54 Επιπτώσεις στο περιβάλλον
Η κατασκευή φορητών υπολογιστών θα απαιτήσει 25 εκατομμύρια τόνους ορυκτών καυσίμων. Περισσότερη ενέργεια από αυτή που καταναλώνει ολόκληρη την πολιτεία της Αϊόβα καταναλώνει σε ένα χρόνο. Και 39 εκατομμύρια γαλόνια νερού - αρκετά για να γεμίσουν εξήντα πέντε πισίνες ολυμπιακών προδιαγραφών. παλαιοί υπολογιστές θα αντικατασταθούν ... 35 εκατομμύρια θα καταλήξουν στις χωματερές, μαζί με το περιεχόμενό τους: Μόλυβδο, Βάριο, Χρώμιο και άλλα υλικά που διαταράσσουν το ανθρώπινο κεντρικό νευρικό σύστημα. Υπάρχουν πάνω από 1 δισ. υπολογιστών σε χρήση παγκοσμίως και ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το Σήμερα, μεταξύ των ωρών 9:00 και 5:00 οι υπολογιστές αυτοί θα χρησιμοποιήσουν 1,7 εκατομμύρια μεγαβάτ ενέργειας, ενέργεια αρκετή για να τροφοδοτήσει  το Yankee Stadium για κάθε εντός έδρας παιχνίδι τους.

55 Μια μέση οθόνη του υπολογιστή, όταν την αφήνουμε ανοιχτή όλη την ώρα καταναλώνει πάνω από κιλοβατώρες κάθε χρόνο. Πάνω από δύο φορές περισσότερη ενέργεια από ένα νέο ψυγείο . Εάν όλοι οι υπολογιστές έκλειναν θα εξοικονομούσαμε αρκετή ενέργεια για να ανάβει ο Πύργος του Άιφελ 24 ώρες την ημέρα για τα επόμενα 720 χρόνια.

56 Έλενα Φίτση και Δέσποινα Ψαρρή
Φορητός υπολογιστής Ο φορητός υπολογιστής , είναι πια ένα μέρος της καθημερινότητάς μας και εξασφαλίζει τις ανάγκες μας. Ο φορητός υπολογιστής έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό και οι δυνατότητές του είναι περισσότερες. Το κόστος του είναι ανάλογα με τις δυνατότητές του και τη μορφή του. Έλενα Φίτση και Δέσποινα Ψαρρή Α’5

57 Πηγές: Ψηφιακό Σχολείο Google Wikipedia
Ψηφιακό Σχολείο Google Wikipedia Ιστορική εξέλιξη υπολογιστών( εργασία μαθητών). Η ιστορία των προσωπικών υπολογιστών. Φιλολογικό Φροντιστήριο Σύγχρονο – Καρδίτσα. Βασικές Έννοιες της Αρχιτεκτονικής Ηλεκτρονικού Υπολογιστή Η ιστορία του πρώτου laptop Η ιστορία των laptop Η επίδραση των υπολογιστών στο περιβάλλον( Infographic).


Κατέβασμα ppt "Φορητός υπολογιστής."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google