Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΗΠΟΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ 2005-2006.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΗΠΟΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ 2005-2006."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΗΠΟΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ

2

3 ΚΗΠΟΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ Το πρόγραμμα της Αγωγής Σταδιοδρομίας που υλοποιήθηκε φέτος στο σχολείο μας είχε τους εξής στόχους: Να φέρει τα παιδιά σε στενότερη επαφή με το περιβάλλον. Να διαμορφώσουν οικολογική συνείδηση. Να ευαισθητοποιηθούν και να γίνουν γνώστες και υποστηρικτές της παγκόσμιας προσπάθειας για την προστασία του περιβάλλοντος.

4 Να προαχθεί το ομαδικό πνεύμα και η συνεργασία.
Να διευρύνουν τις γνώσεις τους για το φυσικό περιβάλλον. Να διακρίνουν την ποικιλομορφία των φυτών. Να αναλογιστούν ότι σ’έναν κόσμο γεμάτο εντάσεις που προκαλούν ανεπανάληπτες καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον, ο καθένας μας θα πρέπει να αντιτάξει τις δυνάμεις του για την προστασία του.

5 Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ

6 ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΩ ΓΝΩΣΕΙΣ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ - ΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ
ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΩ ΓΝΩΣΕΙΣ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ - ΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ ΣΠΟΥΔΑΖΩΝΤΑΣ ΣΕ ΤΕΕ ( ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ) ΣΕ ΙΕΚ ( ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ) ΣΕ ΤΕΙ ( ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ) ΣΕ ΑΕΙ ( ΑΝΩΤΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ)

7 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ σχετικά με κήπους, θερμοκήπια και γενικά με τη γεωργία
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ σχετικά με κήπους, θερμοκήπια και γενικά με τη γεωργία Κηπουρός-Ανθοκόμος // Τεχνικός Ανθοκομίας Τεχνολόγος Ανθοκομίας & Αρχιτεκτονικής Τοπίου Τεχνικός Θερμοκηπίων Τεχνολόγος Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών & Ανθοκομίας Τεχνολόγος Γεωργικών Προϊόντων Τεχνολόγος Φυτικής Παραγωγής Γεωπόνος Φυτικής Παραγωγής Τεχνικός Βιολογικής & Οικολογικής Γεωργίας Γεωπόνος Βιοτεχνολόγος Τεχνικός Αμπελουργίας – Οινοτεχνίας Γεωπόνος Δασολόγος & Φυσικού Περιβάλλοντος

8

9 ΚΗΠΟΥΡΟΣ – ΑΝΘΟΚΟΜΟΣ Τι κάνει:
Φυτεύει , ποτίζει , κλαδεύει , προστατεύει από ασθένειες και γενικά περιποιείται λουλούδια , δένδρα, θάμνους και καλλωπιστικά φυτά , σε πάρκα , ιδιωτικούς και δημόσιους κήπους και θερμοκήπια . Χρειάζεται να του αρέσει να δουλεύει με φυτά και να διαθέτει δημιουργικότητα και φαντασία επίσης να είναι οργανωμένος , μεθοδικός και υπομονετικός . Η δουλειά που κάνει είναι αρκετά κουραστική γιατί εργάζεται άλλοτε όρθιος και άλλοτε σκυφτός ή γονατιστός . Αν δεν έχει δικό του κατάστημα πώλησης ανθοκομικών ειδών , δεν έχει συγκεκριμένο ωράριο αφού η δουλειά του εξαρτάται κατά πολύ από την εποχή και τις καιρικές συνθήκες . Άλλο αρνητικό σημείο είναι ότι αρκετές φορές χρησιμοποιεί διάφορα φυτοφάρμακα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία.

10 ΚΗΠΟΥΡΟΣ – ΑΝΘΟΚΟΜΟΣ Που μπορεί να εκπαιδευτεί:
Σπουδές σχετικά με τον κλάδο της Ανθοκομίας γενικά , μπορεί να πραγματοποιήσει κάποιος στο τμήμα Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου στο ΤΕΙ Ηπείρου (Άρτα ) , καθώς και στο τμήμα Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας στα ΤΕΙ Μεσολογγίου, Καλαμάτας ,Κρήτης (Ηράκλειο) .Η διάρκεια σπουδών είναι 8 εξάμηνα.

11 ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ :
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ : Ο τεχνικός της ανθοκομίας ασχολείται με όλες τις φάσεις της καλλιέργειας και της παραγωγής όλων των ανθοκομικών προϊόντων, τη συλλογή, τη συντήρηση και τη συσκευασία των λουλουδιών. Δημιουργεί σχέδια για τη διαμόρφωση κήπων, νησίδων και δενδροστοιχιών και αναλαμβάνει την περιποίηση και συντήρηση τους. Χρησιμοποίει και συντηρεί τα απαραίτητα μηχανήματα. Και τέλος έχει τη δυνατότητα να αναλάβει και την εμπορία ανθοκομικών προϊόντων.

12 ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Εργάζεται σε ανθοκομικές επιχειρήσεις. Για μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους , εκτεθειμένος στις καιρικές συνθήκες, προκειμένου να επιβλέπει την υλοποίηση των σχεδίων του ή την πορεία ανάπτυξης των ανθοκομικών προϊόντων. Η χρήση διάφορων φυτοφαρμάκων ή λιπασμάτων, μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές δερματοπάθειες ή αναπνευστικά προβλήματα, σε ευάλωτους οργανισμούς.

13 ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ :
Είναι ένα επάγγελμα που απαιτεί ιδιαίτερη αγάπη για τη φύση και τα λουλούδια. Η αγάπη για το περιβάλλον, η αισθητική άποψη, η δεξιοτεχνία στις κινήσεις των χεριών και κυρίως στις λεπτές χειρονακτικές εργασίες, αποτελούν πρωταρχικά χαρακτηριστικά. Επιπλέον η μεθοδικότητα, η υπομονή, η καλή υγεία και σωματική αντοχή είναι απαραίτητα προσόντα.

14 ΣΠΟΥΔΕΣ Σπουδές παρέχονται σε δημόσια ή ιδιωτικά ΙΕΚ. Η κατάρτιση διαρκεί τέσσερα εξάμηνα για τους απόφοιτους των Ενιαίων Λυκείων και δύο εξάμηνα για τους απόφοιτους των ΤΕΕ. Όσοι ολοκληρώνουν επιτυχώς τη φοίτηση τους λαμβάνουν βεβαίωση επαγγελματικής κατάρτισης που τους δίνει το δικαίωμα συμμετοχής στις Πανελλήνιες Εξετάσεις Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης . Επίσης έχουν δικαίωμα για πρακτική άσκηση έξι μηνών προτού πάρουν μέρος στις Εξετάσεις Πιστοποίησης.

15 ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ ΤΟΜΕΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ ΤΟΜΕΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ Μπορεί να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας, υπάλληλος , εργοδηγός σε ιδιωτικές ανθοκομικές επιχειρήσεις ,δήμους , ιδρύματα , δημόσιους οργανισμούς που διατηρούν κήπους ,καθώς και σε ανθοπωλεία, φυτώρια και υπηρεσίες πρασίνου .

16 ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ Περιγραφή Επαγγέλματος
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ Περιγραφή Επαγγέλματος Ο τεχνικός θερμοκηπίων κατασκευάζει θερμοκήπια βάσει μελέτης , συναρμολογεί και εγκαθιστά τον εξοπλισμό τους , καλλιεργεί φυτά , ελέγχει και ρυθμίζει τα συστήματα αυτοματισμού και λειτουργίας , συντονίζει το προσωπικό της επιχείρησης και τηρεί τα βασικά οικονομικά στοιχεία του θερμοκηπίου. Συνθήκες Εργασίας Εργάζεται κυρίως στην ύπαιθρο στο χώρο που είναι εγκατεστημένα τα θερμοκήπια. Οι συνθήκες είναι μάλλον ανθυγιεινές , γιατί ο χώρος των θερμοκηπίων είναι υγρός και πολύ ζεστός . Επίσης χρησιμοποιεί φυτοφάρμακα .

17 ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες Χρειάζεται να εργάζεται σχολαστικά , μεθοδικά , υπομονετικά , με αγάπη για τη φύση και με μεγάλη υπευθυνότητα στην τήρηση των κανόνων ασφαλείας . Σπουδές Σπουδές μπορούν να γίνουν σε δημόσια ή ιδιωτικά ΙΕΚ για τέσσερα εξάμηνα καθώς και στο τμήμα Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας στα ΤΕΙ Μεσολογγίου , Καλαμάτας , Κρήτης όπου οι φοίτηση διαρκεί οκτώ εξάμηνα . Τομείς Απασχόλησης Μπορεί να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας σε δικές του εγκαταστάσεις , ως υπάλληλος εργοδηγός των βιομηχανιών και βιοτεχνιών κατασκευής θερμοκηπίων και του εξοπλισμού τους , καθώς και των θερμοκηπιακών επιχειρήσεων παραγωγής φυτικών προϊόντων .

18 ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ-ΟΙΝΟΤΕΧΝΙΑΣ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ Ο τεχνικός αμπελουργίας πραγματοποιεί τις εργασίες για την εκμετάλλευση και την επεξεργασία των προϊόντων της αμπέλου. Χρησιμοποιεί μηχανήματα,όργανα και υλικά για την καλλιέργεια αμπελώνων. Επίσης πρέπει να φροντίζει για την ασφάλεια των εργαζομένων, την προστασία του περιβάλλοντος και να επεξεργάζεται τα οικονομικά στοιχειά της αμπελοοινικής επιχείρησης.

19 τα κατάλληλα μέτρα για την ανάπτυξη των φυτών.
ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ. Εργάζεται στην ύπαιθρο για να επιβλέπει την πορεία της αμπέλου και να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα για την ανάπτυξη των φυτών. Πρέπει να είναι μεθοδικός στην δουλειά του και να έχει υπευθυνότητα στο χειρισμό των εργαλείων.

20 ΣΠΟΥΔΕΣ Σπουδές παρέχονται σε δημόσια ή ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. Όσοι ολοκληρώνουν τη φοίτηση τους λαμβάνουν βεβαίωση επαγγελματικής κατάρτισης για την απόκτηση διπλώματος. Σπουδές στον κλάδο της οινολογίας μπορούν να γίνουν στο Τ.Ε.Ι. Αθηνών.

21 ΤΟΜΕΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ Ο τεχνικός αμπελουργίας μπορεί να απασχοληθεί σε μικρές αμπελοοινικες επιχειρήσεις στις οποίες δεν απασχολούνται συνήθως επιστήμονες . Σε μεγάλες επιχειρήσεις ο τεχνικός εργάζεται κάτω από την εποπτεία επιστημόνων. Μπορεί να δημιουργήσει και δική του αμπελουργική ή αμπελοοινική επιχείρηση.

22 ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Ο τεχνικός βιολογικής και οικολογικής γεωργίας ασχολείται με την παραγωγή προϊόντων βιολογικής γεωργίας αξιοποιώντας καλύτερα τις φυσικές και χημικές ιδιότητες του εδάφους . Με αυτό τον τρόπο περιορίζει τη χρήση ανόργανης χημικής λίπανσης . Φροντίζει για την προετοιμασία του εδάφους ώστε να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα στις καλλιέργειές του . Επίσης συσκευάζει και διακινεί τα βιολογικά προϊόντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο .

23 Συνθήκες εργασίας Εργάζεται κυρίως στην ύπαιθρο ώστε να βλέπει την πορεία των καλλιεργειών . Ιδιαίτερα προσωπικά χαρακτηριστικά και ικανότητες Πρέπει να αγαπάει το περιβάλλον και να είναι υπομονετικός ,προσεκτικός και μεθοδικός στην δουλειά του . Σπουδές Μπορεί να σπουδάσει σε δημόσια ή ιδιωτικά ΙΕΚ για 4 εξάμηνα καθώς και στο ΤΕΙ Ηπείρου για 8 εξάμηνα . Τομείς απασχόλησης Μπορεί να απασχοληθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων , ως μελισσοκόμος , παραγωγός αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών αλλά και ως υπάλληλος σε συνεταιριστικές οργανώσεις , στην Τοπική Αυτοδιοίκηση .

24 ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Περιγραφή επαγγέλματος Η αντιμετώπιση και η επίλυση των γεωργικών προβλημάτων που αφορούν την φυτική παραγωγή αποτελούν το αντικείμενο της εργασίας του . Συνθήκες εργασίας Ο τεχνολόγος φυτικής παραγωγής εργάζεται στην ύπαιθρο. Κάποιες φορές χρειάζεται να μετακινηθεί σε μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να παράσχει συμβουλές γεωργικού περιεχομένου . Ιδιαίτερα προσωπικά χαρακτηριστικά και ικανότητες Πρέπει να αγαπάει τη ζωή στην ύπαιθρο , να είναι συνεργάσιμος , κοινωνικός και να παίρνει πρωτοβουλίες .

25 Σπουδές Μπορεί να σπουδάσει στο αντίστοιχο τμήμα των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης , Κοζάνης, Ηπείρου , Λάρισας , Ηρακλείου , Καλαμάτας για 8 εξάμηνα .Επίσης μπορεί να σπουδάσει σε ΤΕΕ και σε ΙΕΚ . Τομείς απασχόλησης και προοπτικές εργασίας Ο τεχνολόγος φυτικής παραγωγής μπορεί να εργαστεί σε γεωργικούς οργανισμούς και συναιτερισμούς . Οι προοπτικές του επαγγέλματος διαγράφονται θετικές ειδικότερα τα τελευταία χρόνια .

26 ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ Περιγραφή Επαγγέλματος Η αναπτυξιακή και παραγωγική διαδικασία καθώς και η διάθεση ανθέων και καλλωπιστικών φυτών υπαίθρου και εσωτερικού χώρου , η κατασκευή κήπων και η αρχιτεκτονική τοπίου αποτελούν το αντικείμενο εργασίας του τεχνολόγου ανθοκομίας και αρχιτεκτονικής τοπίου . Συνθήκες εργασίας Εργάζεται σε γραφείο ή στην ύπαιθρο αντιμετωπίζοντας συχνά αντίξοες καιρικές συνθήκες . Πολλές φορές ξεπερνά το συγκεκριμένο ωράριο εργασίας του λόγω εποχής και καιρικών συνθηκών .

27 Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και προσόντα
Πρέπει να έχει καλό γούστο και δημιουργικές ιδέες . Να είναι επινοητικός και να έχει ιδιαίτερη δεξιοτεχνία στις κινήσεις των χεριών και στις λεπτές χειρωνακτικές εργασίες . Σπουδές Μπορεί να σπουδάσει στο τμήμα Ανθοκομίας- Αρχιτεκτονικής Τοπίου του ΤΕΙ Ηπείρου για 8 εξάμηνα . Το περιεχόμενο σπουδών του τμήματος καλύπτει τα γνωστικά αντικείμενα της εφαρμογής των βιολογικών , τεχνικών και οικονομικών επιστημών που αναφέρονται στους τομείς της επιχειρηματικής ανθοκομίας και της αρχιτεκτονικής τοπίου . Τομείς απασχόλησης Μπορεί να ασχοληθεί με την ανάπτυξη και φροντίδα κάθε είδους καλλωπιστικών φυτών , την ανάληψη , επίβλεψη και εκτέλεση έργων αρχιτεκτονικής τοπίου , καθώς και ως καθηγητής στην εκπαίδευση και κατάρτιση.

28 ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Η συγκομιδή των προϊόντων φυτικής προέλευσης και η διάθεση τους στην αγορά ως τελικά προϊόντα ή ως πρώτες ύλες είναι το αντικείμενο της εργασίας του Η φύση της εργασίας του είναι διοικητική και παραγωγική Πρέπει να ενημερώνεται για τις εξελίξεις στη διεθνή αγορά και την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρέπει να βοηθάει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων οργάνωσης και διαχείρισης των αγροτικών επιχειρήσεων και προϊόντων . Σπουδές μπορούν να γίνουν στο τμήμα Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων στο ΤΕΙ Καλαμάτας για 8 εξάμηνα . Ασχολείται σε βιομηχανίες και μπορεί να παρεμβαίνει τόσο σε επίπεδο γεωργικών εκμεταλλεύσεων όσο και σε επίπεδο μετασυλλεκτικών χειρισμών και πρώτης μεταποίησης- τυποποίησης των προϊόντων φυτικής προέλευσης .

29 ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ Περιγραφή επαγγέλματος Σ’αυτό το επάγγελμα συγκαταλέγονται διάφορες κατασκευές και συστήματα που βελτιώνουν την καλλιέργεια ανθοκομικών φυτών και λαχανικών σε θερμοκήπια και σε υπαίθριες καλλιέργειες , η φυτοπροστασία με βιολογικά μέσα , η κηποτεχνία και η αρχιτεκτονική τοπίου . Συνθήκες εργασίας Στα θερμοκήπια , λόγω της υγρασίας και της υπερβολικής ζέστης , οι συνθήκες είναι ανθυγιεινές επίσης η χρήση φυτοφαρμάκων δημιουργεί κινδύνους δηλητηριάσεων .

30 Ιδιαίτερα προσωπικά χαρακτηριστικά και ικανότητες
Λόγω αντικειμένου , πρέπει να είναι προσεκτικός, υπεύθυνος , τακτικός και σχολαστικός στους ελέγχους που πραγματοποιεί , να έχει την αίσθηση του χώρου, γνώσεις σχεδίου και αρχιτεκτονικής καθώς και επικοινωνιακές ικανότητες . Σπουδές Μπορεί να σπουδάσει στο τμήμα Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας στα ΤΕΙ Ηρακλείου, Καλαμάτας και Μεσολογγίου για 8 εξάμηνα . Τομείς απασχόλησης Εργάζεται στο Υπουργείο Γεωργίας , στην Αγροτική Τράπεζα , στην Τοπική Αυτοδιοίκηση , σε Επιχειρήσεις Εγκατάστασης Θερμοκηπίων και ως ελεύθερος επαγγελματίας .

31 ΓΕΩΠΟΝΟΣ Περιγραφή επαγγέλματος
Ο γεωπόνος σχεδιάζει ,ερευνά και εφαρμόζει τις μελέτες και τα προγράμματα γεωργικής ανάπτυξης με κύριο σκοπό την αύξηση της γεωργικής παραγωγής . Συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων και στην ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων . Προτείνει μέτρα για τη συγκομιδή και την αποθήκευση αγροτικών προϊόντων . Η βελτίωση της παραγωγικότητας του εδάφους , η μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων , ο έλεγχος και η διατήρηση των ισορροπιών του περιβάλλοντος είναι αρμοδιότητές του . Συνθήκες εργασίας Η εργασία του είναι συμβουλευτική και ασκείται σε χώρους γραφείου .Τα φυτοφάρμακα με τα οποία έρχεται σε επαφή απαιτούν να παίρνει τα αναγκαία μέτρα προστασίας .

32 Ιδιαίτερα προσωπικά χαρακτηριστικά και ικανότητες
Πρέπει να διαθέτει ευρύ πεδίο γνώσεων ,υψηλό αίσθημα ευθύνης, παρατηρητικότητα και ιδιαίτερη προσοχή. Επίσης ο γεωπόνος πρέπει να είναι οργανωτικός ,πολύ υπεύθυνος και να ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στην διεθνή αγορά . Σπουδές Σπουδές γεωπονικής μπορούν να γίνουν στα τμήματα Γεωπονίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης . Η διάρκειά τους είναι πέντε έτη . Τομείς απασχόλησης Μπορεί να εργαστεί στο υπουργείο Γεωργίας , στην Αγροτική Τράπεζα, σε συνεταιρισμούς, σε δική του επιχείρηση διατηρώντας γραφείο μελετών για έργα δασικής οδοποιίας , διευθετήσεις χειμάρρων , σε κάθε φύσης εδαφολογικές και εγγειοβελτιωτικές εργασίες που αφορούν τη γεωργία και τη διαμόρφωση του τοπίου .

33 ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΉΣ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΉΣ Τι κάνει: Είναι ο επιστήμονας που ασχολείται με την ποιοτική και ποσοτική βελτίωση της φυτικής παραγωγής και τη διεξαγωγή έρευνας για την ανάπτυξη της τεχνογνωσίας και της τεχνολογίας της φυτικής παραγωγής. Δίνει συμβουλές στους αγρότες για τις καλλιέργειες ,την αύξηση της παραγωγικότητας του φυτικού κεφαλαίου και τη χρήση των φυτοφαρμάκων και ελέγχει την καταλληλότητα των τροφίμων πριν από τη διάθεσή τους στην αγορά. Για να γίνει, χρειάζεται: Nα διαθέτει οργανωτικές και διοικητικές ικανότητες, υπευθυνότητα ,προσοχή και μεθοδικότητα στη δουλειά του. Επίσης να είναι εξοικειωμένος με το περιβάλλον διότι έρχεται σε επαφή με φυτοφάρμακα και άλλα χημικά προϊόντα.

34 Πρέπει ακόμα να γνωρίζει:
Πρέπει επίσης να αγαπά το περιβάλλον και να μελετά προβλήματα διαχείρισης και προστασίας του, να είναι εξοικειωμένος με την εργασία και τη ζωή των αγροτών και τέλος να ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στη διεθνή αγορά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πού μπορεί να εργαστεί: Μπορεί να εργαστεί στο Υπουργείο Γεωργίας ,στην Αγροτική Τράπεζα ,σε συναιτερισμούς ,δασικές βιομηχανίες ,βιομηχανίες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων ,σε δική του επιχείρηση, διατηρώντας γραφείο μελετών διαμόρφωσης κήπων και πάρκων, στην εμπορία γεωργικών φαρμάκων, αγροτικών μηχανημάτων και εργαλείων . Πού μπορεί να εκπαιδευτεί: Μπορεί να εκπαιδευτεί στο τμήμα Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης .Η διάρκεια των σπουδών είναι πέντε έτη. Οι φοιτητές συμμετέχουν σε πρακτική άσκηση στα πανεπιστημιακά δάση και δασαρχεία .

35 ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ Περιγραφή επαγγέλματος Ασχολείται με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών , μεθόδων και γεωργικών καλλιεργειών χρησιμοποιώντας τις σύγχρονες εξελίξεις της Βιολογίας , της Βιοτεχνολογίας και των εφαρμογών τους στην γεωργία . Συνθήκες εργασίας Εργάζεται στο εργαστήριο , στο γραφείο, ή στην ύπαιθρο αντιμετωπίζοντας τις αντίστοιχες συνθήκες εργασίας .Η εργασία του είναι περισσότερο πνευματική και συμβουλευτική παρά χειρωνακτική .

36 Ιδιαίτερα προσωπικά χαρακτηριστικά και ικανότητες
Ο γεωπόνος βιοτεχνολόγος πρέπει να διαθέτει οργανωτικές και διοικητικές ικανότητες , υπευθυνότητα , προσοχή και μεθοδικότητα στη δουλειά του . Να μελετά τα προβλήματα διαχείρισης και προστασίας του περιβάλλοντος και να ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στη διεθνή αγορά . Σπουδές Σπουδές παρέχονται από το τμήμα Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών όπου διαρκούν για δέκα εξάμηνα . Τομείς απασχόλησης και προοπτικές αγοράς εργασίας Μπορεί να εργαστεί στον Οργανισμό Βάμβακος , στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων και σε γεωργικούς συνεταιρισμούς .Στον ιδιωτικό τομέα , στην παραγωγή και ανάπτυξη εξειδικευμένων γεωπονικών προϊόντων όπως π.χ. πρωτεϊνών , ενζύμων, βιοδραστικών ουσιών, βιομάζας , κυτταρικών σειρών κτλ. Η αγορά εργασίας παρουσιάζεται ελπιδοφόρος διότι η Ελλάδα κάνει προσπάθειες για το σωστό σχεδιασμό, προγραμματισμό και ανάπτυξη της γεωργικής παραγωγής της χώρας μας .

37 ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Οι αρμοδιότητες του είναι η ανάπτυξη , η προστασία , η εκμετάλλευση των δασών και γενικά όλου του φυσικού περιβάλλοντος .Χρειάζεται να σχεδιάζει και να υλοποιεί προγράμματα αναδάσωσης και να παίρνει μέτρα για την προστασία του δασικού χώρου . Εργάζεται στο γραφείο του αλλά συχνά πάει και στην ύπαιθρο όπου είναι υποχρεωμένος αν χρειαστεί να συγκρουστεί με ιδιωτικά συμφέροντα . Το ωράριό του είναι κανονικό όμως το υπερβαίνει κατά την θερινή περίοδο λόγω των πυρκαγιών. Πρέπει να διαθέτει καλή υγεία και σωματική αντοχή .Επίσης πρέπει να είναι τολμηρός , αποφασιστικός και ενημερωμένος για τις νέες εξελίξεις της τεχνολογίας . Οι σπουδές του έχουν διάρκεια 5 χρόνων και μπορούν να γίνουν στο τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Θράκης. Μπορεί να εργαστεί στο υπουργείο Γεωργίας ,στις Διευθύνσεις Δασών των Νομαρχιών ,στο Πυροσβεστικό Σώμα, στο Εθνικό Κτηματολόγιο κ.α. Στον ιδιωτικό τομέα σε συνεταιρισμούς , δασικές εκμεταλλεύσεις , ιδιωτικά δάση . Οι προοπτικές είναι θετικές και η αγορά εργασίας πολύ ευνοϊκή .

38 ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Η διάρκεια σπουδών του ΤΕΧΝΙΚΟΥ είναι 2 χρόνια σε Ι.Ε.Κ. και δεν μπορεί να κάνει μεταπτυχιακές σπουδές. Η διάρκεια σπουδών του ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΥ είναι 4 χρόνια σε Τ.Ε.Ι. και μπορεί να κάνει μεταπτυχιακές σπουδές . Επίσης μπορεί να εργαστεί ως καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αν έχει το πτυχίο της ΑΣΠΑΙΤΕ( πρώην ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ). Η διάρκεια σπουδών του ΓΕΩΠΟΝΟΥ είναι 5 χρόνια σε Α.Ε.Ι.

39 Ευχαριστούμε


Κατέβασμα ppt "ΚΗΠΟΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ 2005-2006."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google