Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο ΜΑΣΤΟΣ ΚΑΙ Η ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο ΜΑΣΤΟΣ ΚΑΙ Η ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο ΜΑΣΤΟΣ ΚΑΙ Η ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

2 Ο μαστός ύστερα από την ωοθήκη
αποτελεί το πιο « θηλυκό » όργανο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

3 Ο χειρουργός βλέπει το μαστό σα νεοπλασία
Ο παθολόγος σα μαστίτιδα Η διάγνωση της ατυπίας δεν συνιστά σε καμμιά περίπτωση διάγνωση επί της ουσίας. Ο ενδοκρινολόγος σα γαλακτόρροια

4 Ποιος όμως θα δει τον μαστό στο σύνολό του ; Ασφαλώς εκείνος που βρίσκεται περισσότερο κοντά στη γυναίκα. Εκείνος, που πρώτος θα την εξετάσει. Καθιέρωση ενιαίας γλώσσας Αποδεκτή ορολογία Διευκόλυνση συνεργασίας Διαγνωστικό επίπεδο Θεραπευτικό επίπεδο Ο γυναικολόγος

5 Η μελέτη του μαστού είναι ανεξάντλητη γιατί
αποτελεί την προβολή ολόκληρου του οργανισμού της γυναίκας και καθρεπτίζονται σ΄αυτόν όλα τα σκαλοπάτια της ζωής της. Από το λίκνο της ως τον τάφο της. Το εύρος της απόκλισης των μορφολογικών χαρακτήρων των κυττάρων από το φυσιολογικό, Μπορεί να ποικίλλει, με αποτέλεσμα ο κυτταρολόγος νη μη δύναται να τυποποιήσει τα κύτταρα και να τα χαρακτηρίζει ως «άτυπα».

6 Στο λίκνο οι μαστοί θα δώσουν το « παρών τους ».
Θα διογκωθούν και θα βγάλουν λίγο γάλα, λειτουργία που αποτελεί τη συνέχεια των ενδοκρινικών μηχανισμών της μητέρας. Το εύρος της απόκλισης των μορφολογικών χαρακτήρων των κυττάρων από το φυσιολογικό, Μπορεί να ποικίλλει, με αποτέλεσμα ο κυτταρολόγος νη μη δύναται να τυποποιήσει τα κύτταρα και να τα χαρακτηρίζει ως «άτυπα».

7 της παιδικής ηλικίας της γυναίκας
Ύστερα από λίγα χρόνια, οι μαστοί θα χαθούν ανάμεσα στις κούκλες και στα άλλα παιχνίδια της παιδικής ηλικίας της γυναίκας Καθιέρωση ενιαίας γλώσσας Αποδεκτή ορολογία Διευκόλυνση συνεργασίας Διαγνωστικό επίπεδο Θεραπευτικό επίπεδο

8 Μετά τα δέκα της χρόνια θα αρχίσει
το άνθισμά τους

9 Κι αργότερα στην ήβη, θα κάνουν μεγαλόπρεπα την εμφάνισή τους.
Το εύρος της απόκλισης των μορφολογικών χαρακτήρων των κυττάρων από το φυσιολογικό, Μπορεί να ποικίλλει, με αποτέλεσμα ο κυτταρολόγος νη μη δύναται να τυποποιήσει τα κύτταρα και να τα χαρακτηρίζει ως «άτυπα».

10 σφιχτότεροι και ευαίσθητοι
Στην ωριμότητά τους η γυναίκα παρακολουθείται συστηματικά από τους μαστούς της. Μαλακότεροι μετά την εμμηνορρυσία, γίνονται, λίγες ημέρες πριν από αυτή, Καθιέρωση ενιαίας γλώσσας Αποδεκτή ορολογία Διευκόλυνση συνεργασίας Διαγνωστικό επίπεδο Θεραπευτικό επίπεδο σφιχτότεροι και ευαίσθητοι

11 Στο διάστημα της εγκυμοσύνης οι μεταβολές τους θα γίνουν πιο έκδηλες.
Κι όταν θα έρθει η στιγμή να εκπληρώσουν τη σπουδαιότερη αποστολή τους, τη γαλουχία, θα ολοκληρωθούν. Το εύρος της απόκλισης των μορφολογικών χαρακτήρων των κυττάρων από το φυσιολογικό, Μπορεί να ποικίλλει, με αποτέλεσμα ο κυτταρολόγος νη μη δύναται να τυποποιήσει τα κύτταρα και να τα χαρακτηρίζει ως «άτυπα».

12 μέταλλα λιπίδια Αληθινό χάος χημείας τότε, το μαστικό λοβίδιο, όπου :
λευκώματα λιπίδια Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τα παραπάνω δεδομένα είναι ξεκάθαρα : υδατάνθρακες όλα μαζί σε έναν ασύλληπτο μεταβολισμό

13 Ο μαστός συμβολίζει : Ομορφιά Παρθενικότητα Γονιμότητα Μητρότητα
Αγνότητα Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τα παραπάνω δεδομένα είναι ξεκάθαρα : Λαγνεία Έννοιες δεμένες με την γυναικολογία

14 Και στα γεράματα, κι αυτοί θα γεράσουν.
Όταν η γυναίκα διανύσει τη γενετησιακή της ηλικία και φθάσει στην κλιμακτήριο, οι μαστοί θα την παρακολουθήσουν. Και στα γεράματα, κι αυτοί θα γεράσουν. Το εύρος της απόκλισης των μορφολογικών χαρακτήρων των κυττάρων από το φυσιολογικό, Μπορεί να ποικίλλει, με αποτέλεσμα ο κυτταρολόγος νη μη δύναται να τυποποιήσει τα κύτταρα και να τα χαρακτηρίζει ως «άτυπα».

15 Ποιο άλλο όργανο παρακολουθεί τη γυναίκα περισσότερο ;
Και ποιος άλλος εκτός από το Γυναικολόγο, μπορεί να παρακολουθήσει την εξέλιξη αυτή της λειτουργίας των μαστών ; Γυναίκες με ASCUS υπεραντιδραστικής εξεργασίας θα πρέπει να παρακολουθούνται με μία από τις ακόλουθες μεθόδους : Δύο επαναληπτικά Test – ΠΑΠ ( με μεσοδιάστημα 4-6 μηνών) μέχρις ότου διαγνωστούν δύο φυσιολογικά διαδοχικά επιχρίσματα. Αν κάποιο από τα επαναληπτικά τεστ διαγνωστεί ως ASCUS ή ως ακόμη σοβαρότερη αλλοίωση θα πρέπει να διενεργείται άμεσα κολποσκόπηση. Κολποσκόπηση : αν το αποτέλεσμα της κολποσκόπησης είναι αρνητικό για ενδοεπιθηλιακή αλλοίωση, η παρακολούθηση πρέπει να περιορίζεται σε επαναληπτικό Test – ΠΑΠ μετά παρέλευση ενός έτους. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, και εφόσον επιβεβαιωθεί με τη λήψη βιοψίας, επιβάλλεται άμεση θεραπευτική παρέμβαση. HPV – Test : Όλες οι γυναίκες με θετικό HPV – Test για HPVs υψηλού κινδύνου, θα πρέπει να υποβάλλονται σε κολποσκόπηση.

16 Επίκουρη έρχεται. Δεν διεκδικεί η Γυναικολογία να πάρει
το μαστό από τη γενική χειρουργική. Επίκουρη έρχεται. Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τα παραπάνω δεδομένα είναι ξεκάθαρα :

17 Έχει αυτό το δικαίωμα, γιατί στο
γυναικολόγο θα δείξει ευκολότερα η γυναίκα τον όγκο της ή θα του μιλήσει για τη μασταλγία ή για κάποια έκκριση που παρατήρησε από τη θηλή της. Το εύρος της απόκλισης των μορφολογικών χαρακτήρων των κυττάρων από το φυσιολογικό, Μπορεί να ποικίλλει, με αποτέλεσμα ο κυτταρολόγος νη μη δύναται να τυποποιήσει τα κύτταρα και να τα χαρακτηρίζει ως «άτυπα».

18 Ο όρος « Μαστολογία » ξεχώρισε πολλά
χρόνια πριν και απέκτησε δική του οντότητα αφού παρασύρει μαζί του τόσο κόσμο. Το εύρος της απόκλισης των μορφολογικών χαρακτήρων των κυττάρων από το φυσιολογικό, Μπορεί να ποικίλλει, με αποτέλεσμα ο κυτταρολόγος νη μη δύναται να τυποποιήσει τα κύτταρα και να τα χαρακτηρίζει ως «άτυπα».

19 Βιολογικές επιστήμες (εμβρυολογία, ιστολογία)
Βιολογικές επιστήμες (εμβρυολογία, ιστολογία) Ιατρική (γυναικολογία, παθολογία, κυτταρολογία, ακτινολογία, χειρουργική) Ανθρωπιστικές επιστήμες Τέχνες, γράμματα Νεοπλασματικά Βιομηχανίες (κατασκευή στηθόδεσμων, πλαστικές προθέσεις, καλλυντικά)

20 Συνηθίσαμε να βλέπουμε το μαστό σαν «όγκο» ή σαν «γάλα».
Παραβλέπουμε ότι είναι « στην υπηρεσία ολόκληρου του οργανισμού της γυναίκας ». Το εύρος της απόκλισης των μορφολογικών χαρακτήρων των κυττάρων από το φυσιολογικό, Μπορεί να ποικίλλει, με αποτέλεσμα ο κυτταρολόγος νη μη δύναται να τυποποιήσει τα κύτταρα και να τα χαρακτηρίζει ως «άτυπα».

21 από το σημερινό πολιτισμό μας όσο κανένα άλλο όργανο.
Ο μαστός δέρνεται από το σημερινό πολιτισμό μας όσο κανένα άλλο όργανο. Το εύρος της απόκλισης των μορφολογικών χαρακτήρων των κυττάρων από το φυσιολογικό, Μπορεί να ποικίλλει, με αποτέλεσμα ο κυτταρολόγος νη μη δύναται να τυποποιήσει τα κύτταρα και να τα χαρακτηρίζει ως «άτυπα».

22 Αρρενοποίησή της Έχουν το αντίκτυπο στους μαστούς
Χειραφέτηση της γυναίκας Αρρενοποίησή της Ηρεμιστικά φάρμακα Συνθήκες εργασίας Διατροφή της Αποφυγή γαλουχίας Έχουν το αντίκτυπο στους μαστούς Έχουν το αντίκτυπο στους μαστούς

23 Η απόφαση της μαστεκτομής δεν μοιάζει με την απόφαση της υστερεκτομής.
Το εύρος της απόκλισης των μορφολογικών χαρακτήρων των κυττάρων από το φυσιολογικό, Μπορεί να ποικίλλει, με αποτέλεσμα ο κυτταρολόγος νη μη δύναται να τυποποιήσει τα κύτταρα και να τα χαρακτηρίζει ως «άτυπα».

24 Τις στρογγυλές αυτές κατασκευές που επιδέξια
σμίλη σκάλισε στο πιο φανερό σημείο του κορμιού της γυναίκας, επάνω στον θώρακα, εκεί που κρεμάει την καρφίτσα της ή το λουλούδι της, Το εύρος της απόκλισης των μορφολογικών χαρακτήρων των κυττάρων από το φυσιολογικό, Μπορεί να ποικίλλει, με αποτέλεσμα ο κυτταρολόγος νη μη δύναται να τυποποιήσει τα κύτταρα και να τα χαρακτηρίζει ως «άτυπα». εύκολα δεν τις αποχωρίζεται !!!

25 Τα προβλήματα του μαστού πρέπει να τα
παρακολουθούμε όχι μονάχα με τις γνώσεις μας αλλά και με την προσωπικότητά μας και την ανθρωπιά μας. Το εύρος της απόκλισης των μορφολογικών χαρακτήρων των κυττάρων από το φυσιολογικό, Μπορεί να ποικίλλει, με αποτέλεσμα ο κυτταρολόγος νη μη δύναται να τυποποιήσει τα κύτταρα και να τα χαρακτηρίζει ως «άτυπα».

26 Η ιατρική είναι επιστήμη Ανθρωπιστική.
Ο μαστός ζητάει αυτή την ανθρωπιά μας.


Κατέβασμα ppt "Ο ΜΑΣΤΟΣ ΚΑΙ Η ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google