Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η Τροιζήνα, Παρελθόν και Παρόν

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η Τροιζήνα, Παρελθόν και Παρόν"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η Τροιζήνα, Παρελθόν και Παρόν
Project Ά Λυκείου Εσπερινό Γ/σιο – Λ.Τ Γαλατά

2 Τροιζήνα Μια επίσκεψη στην Τροιζήνα είναι κυρίως ένα ταξίδι στην ίδια την μνήμη μας. Πάνω σε έναν λόφο που δεσπόζει πάνω από ένα κοιμισμένο θαλάσσιο στενό και μια πεδιάδα όπου βλέπεις να αστράφτουν εδώ και εκεί τα μάρμαρα από κάποιες πλαγιασμένες μέσα στα χόρτα Κολώνες "Jacques Lacarriere

3 Η Τροιζήνα είναι ένα από τα πιο ιστορικά και παραδοσιακά χωριά της Ελλάδας, καταπράσινη, στη βορειοανατολική πλευρά της Πελοποννήσου σκαρφαλωμένη στους πρόποδες των Αδέρων. Η σύζυγος του Θησέα, Φαίδρα, είπε την Τροιζήνα "προνώπιον" που σημαίνει εξώστης, εξέδρα, μπαλκόνι.

4 Η Τροιζήνα είναι ένας ιδανικός τόπος για ξεκούραση και ηρεμία
Η Τροιζήνα είναι ένας ιδανικός τόπος για ξεκούραση και ηρεμία. Όσοι αγαπούν την φύση μπορούν να τη χαρούν μέσα από διάφορες δραστηριότητες, πεζοπορία, ποδήλατο, να "εξερευνήσουν" τα γύρω βουνά, το φαράγγι στο Διαβολογέφυρο και να κάνουν μπάνιο στις μικρές λίμνες του φαραγγιού.

5 Τοποθεσία Η Τροιζήνα είναι ένα καταπράσινο χωριουδάκι στη, περιτριγυρισμένο από λεμονιές, πορτοκαλιές, μανταρινιές, ελιές, πολύ πράσινο και καταλήγει στο Βίδι, που βρίσκεται στον κόλπο του Πόρου. Δεξιά, σε απόσταση 10 χλμ. περίπου, βρίσκεται ο Γαλατάς με απέναντι τον κοσμοπολίτικο Πόρο. Συνεχίζοντας το δρόμο, φθάνουμε στο περίφημο Λεμονοδάσος και στην παραλία της Αλυκής, που μπορείτε να κολυμπήσετε, όλα στο Σαρωνικό κόλπο. Αριστερά σε 15 χλμ. περίπου, η λουτρόπολις των Μεθάνων - και αυτή στο Σαρωνικό κόλπο - και το Βαθύ, ένα παραθαλάσσιο ψαροχώρι στον κόλπο της Επιδαύρου με παραλία για να κολυμπήσετε και όμορφες ψαροταβέρνες.

6 Μυθολογία Η Τροιζήνα ήταν πανάρχαια πόλη της νοτιοανατολικής Αργολίδας με επίνειο το λιμάνι "Πώγων" - που βρισκόταν απέναντι από τον Πόρο - στον Σαρωνικό κόλπο σε απόσταση περίπου 3 χλμ. Ο πρώτος βασιλιάς αυτής της περιοχής ήταν ο Ώρος, που της έδωσε το όνομα Ωραία. Ο Άλθηπος - γιος του Ποσειδώνα και της Ληίδας, κόρης του Ώρους - μετονόμασε την Ωραία σε Αλθηπία. Μετά τον Άλθηπο βασίλευσε ο Σάρων. Κατά την παράδοση ο Σάρων αγαπούσε πολύ το κυνήγι και για αυτό το λόγο ίδρυσε το ναό της Άρτεμης, κοντά στη Φοιβαία λίμνη. Κατά τη μυθολογία, ενώ κυνηγούσε πνίγηκε στη θάλασσα, που μετονομάστηκε Σαρωνικός Κόλπος. Μετά τον Σάρωνα, ακολούθεί σειρά άλλων βασιλιάδων. Μεταξύ αυτών ήταν ο Υπέρης και ο Άνθος, γιοι του Ποσειδώνα και της Αλκυόνης, κόρης του Άτλαντα.

7 Ο γιος του Άνθου, Αέτιος, μετονόμασε την χώρα σε Ποσειδωνία
Ο γιος του Άνθου, Αέτιος, μετονόμασε την χώρα σε Ποσειδωνία. Μαζί με τον Αέτιο συμβασίλευαν οι γιοι του Πέλοπα, Πιτθέας και Τροιζήν, στον οποίο οφείλει η περιοχή το σημερινό της όνομα. Κόρη του Πιτθέα υπήρξε η Αίθρα η οποία με το βασιλιά των Αθηνών Αυγέα, γέννησε στην Τροιζήνα τον Θησέα, τον σημαντικότερο ήρωα μετά τον Ηρακλή, όχι μόνο του τόπου αλλά και όλης της Χώρας. Ο Αυγέας, φεύγοντας για την Αθήνα και υποπτευόμενος ότι η Αίθρα ήταν έγκυος, εκρυψε κάτω από ένα βράχο ένα ξίφος και ένα ζευγάρι πέδιλα. Στη συνέχεια, παράγγειλε στην Αίθρα ότι αν γεννηθεί γιος, τότε μόνο όταν ενηλικιωθεί, θα έπρεπε να σηκώσει το βράχο, να πάρει το ξίφος και τα πέδιλα και να πάει να τον συναντήσει στην Αθήνα.

8 Έτσι και έγινε. Ο Θησέας κατά τη διαδρομή του προς την Αθήνα, διαμέσου της ξηράς, επάλευσε και σκότωσε το γίγαντα Περιφήτη, στον Ισθμό τον Σίνι, τον Κρομμυώνυμο κάπρο, τον κακοποιό Σκείρωνα, στην Ελευσίνα τον Κεκρυόνα, και στις όχθες του Αττικού Κηφισσού τον Προκρούστη. Το μεγαλύτερο από τα ανδραγαθήματα που έκανε ο Θησέας, ήταν ο σκοτωμός του Μινώταυρου. Γιος του Θησέα και της Υππόλυτης, βασίλισσας των Αμαζόνων, ήταν ο Υππόλυτος, που αργότερα έγινε βασιλιάς της Τροιζήνας. Ο Υππόλυτος έχτισε στην Τροιζήνα το ναό της Λυκίας Αρτέμιδος και σκοτώθηκε όταν το άρμα του αναποδογυρίστηκε έξω από την Τροιζήνα.

9 Αρχαία ιστορία Οι Τροιζήνιοι έλαβαν μέρος στον Τρωϊκό πόλεμο, όπως αναφέρεται στην Ομήρου Ηλιάδα (στ στη β' ραψωδία στον περίφημο "Νηών Κατάλογο"). Το 413 π.Χ. οι Τροιζήνιοι, παίρνουν μέρος στον Πελοποννησιακό πόλεμο, με 10 πλοία, μαζί με τους Επιδαύριους, τους Ερμιονείς και τους Μεγαρείς. Το 287 π.Χ. οι Τροιζήνιοι βοήθησαν το Δημήτριο στην εκστρατεία του στην Μ. Ασία.

10 Επανάσταση 1821 Αμέσως μετά την έναρξη της Επανάστασης της 25ης Μαρτίου 1821, οι κάτοικοι της περιοχής Τροιζηνίας, που πολλοί από αυτούς είχαν μυηθεί στη Φιλική Εταιρία, ξεσηκώθηκαν σαν ένα σώμα κατά του κατακτητή και ενώθηκαν με τους υπόλοιπους επαναστατημένους Έλληνες, προσφέροντας όσες δυνάμεις είχαν. Εξαίρετος ναυμάχος της Επανάστασης του '21 ήταν ο Αναγνώστης Δαμαλίτης από την Τροιζήνα, ο οποίος εγκαταστάθηκε στην Ύδρα.

11 Νεότερη ιστορία Πολλοί Δαμαλίτες πήραν μέρος στην Αντίσταση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Σε συμπλοκή ανταρτών - Γερμανών σκοτώθηκε ο Αδάμης Σαραντόπουλος. Οι Γερμανοί για να διαλύσουν την Αντίσταση στην Τροιζήνα βομβάρδισαν την περιοχή, και τότε σκοτώθηκε ο Γεώργιος Κουλαρμάνης. Ταυτόχρονα έκαψαν πολλά σπίτια στον Αγιο Γεώργιο, δίπλα στο δρόμο. Μετά την Κατοχή 41-44, η Κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας έστειλε ευχαριστήριο στην Κοινότητα για τη συμβολή των Δαμαλιτών στη δράση των Νεοζηλανδών κομάντος στην ευρύτερη περιοχή.

12 Η Αρχαία Πόλη Η Αρχαία Τροιζήνα ήταν μια πόλη του ελληνικού κόσμου που άκμασε κατά μεγάλες περιόδους. Είναι βέβαιο ότι διέθετε μια οικονομικά εύρωστη τάξη, η οποία επιδείκνυε τον πλούτο της και συμμετείχε σε πανελλήνιους αθλητικούς αγώνες. Η αρχαία Τροιζήνα ήταν κτισμένη στη βόρεια πλαγιά του όρους Αδέρες και σε τμήμα της προσχωσιγενούς πεδιάδας, από την οποία σωζονται ελάχιστα, αφού άλλα καταστράφηκαν και άλλα χρησιμοποιήθηκαν για μετεγενέστερες κατασκευές. Η αγορά βρισκόταν στην ομαλή περιοχή στις υπώρειες του βουνού, ενώ το "επιφανέστατον" (Παυσανίας ΙΙ.32.1) τέμενος του Ιππολύτου βρισκόταν εκτός των τειχών της πόλεως, δυτικά του Γεφυραίου ρέματος, σε απόσταση περίπου 800 μ. από την αρχαία αγορά και σε ψηλότερο επίπεδο των υπωρειών του ίδιου βουνού.

13 Στο τέλος της Ελλινιστικής περιόδου κατασκευάστηκε "ένα διατείχισμα" που χώριζε την κυρίως Πόλη από τα περίχωρα και εξασφάλιζε έτσι καλύτερη οχύρωση για την Ακρόπολη, σε περίπτωση πολιορκίας. Από αυτό σώζονται τα λείψανα 2 τετράγωνων πύργων καθώς και το κατώτερο τμήμα ενός μεγαλύτερου, που είναι γνωστός σαν "το Παλάτι του Θησέα". Πάνω σε αυτό κατασκευάστηκε πύργος από τον Φράγκο ηγεμόνα της περιοχής, κατά την Μεσαιωνική εποχή, μέρος του οποίου σώζεται. Στην κορυφή του λόφου ήταν η Ακρόπολη, ξεχωριστά οχυρωμένη και σε αυτή βρισκόταν ο ναός της Σθένιας Αθηνάς. Όπως λένε οι αρχαιολόγοι, στην αρχαία Τροιζήνα υπήρχε διαχρονικά μια κλειστή, συντηρητική κοινωνία αγροτικού χαρακτήρα, χωρίς μεγάλη εμπορική δραστηριότητα.

14 Το Ασκληπιείο της Τροιζήνας
Το Ασκληπιείο χτίστηκε περί τον 3ο αι. π.Χ. Ηταν ένα ορθογώνιο κτίριο με εσωτερική αυλή και δωμάτια στις τρεις πλευρές όπου βρέθηκαν ίχνη από κρεβάτια, τραπέζια και τζάκια. Πρέπει λοιπόν αυτά να ήταν τα δωμάτια των αρρώστων. Στην άλλη πλευρά βρισκόταν μια μεγάλη αίθουσα με εσωτερική κιονοστοιχία. Από αυτό το κτίριο μπορούσες με έναν διάδρομο να περάσεις σε ένα άλλο κτίριο με αίθουσα και αυλή που πρέπει να ήταν το Θεραπευτήριο

15 Η Τροιζήνα σήμερα Η Κοινότητα της Τροιζήνας αποτελείται από 2 οικισμούς, την Τροιζήνα και τον Αγιο Γεώργιο, που έχουν περίπου 800 κατοίκους και υπάγεται στο Δήμο Τροιζηνίας, με έδρα το Γαλατά. Έχει 2 δημοτικά σχολεία, ένα τριθέσιο στην Τροιζήνα και ένα μονοθέσιο στον Αγ. Γεώργιο και ένα νηπιαγωγείο. Στην πλατεία του χωριού υπάρχουν δυο καφενεία-ταβέρνες, φούρνος, μανάβικο-παντοπωλείο, κρεοπωλείο και 2 ψιλικατζίδικα, ενώ στο δρόμο για τις αρχαιότητες βρίσκεται το εργαστήριο κεραμικής τέχνης. Οι κάτοικοι κυρίως ασχολούνται με την γεωργία, καλλιεργώντας έναν μεγάλο κάμπο με ελιές, λεμονιές, πορτοκαλιές, μανταρινιές, ανθοκομικά και κηπευτικά.

16 Οι Εκκλησίες της Τροιζήνας
Ο Άγιος Ιωάννης Ο Ναός βρίσκεται στο ύψωμα του χωριού και αποτελεί τον Ναό της Ενορίας του χωριού. Η ακριβής χρονολογία κτίσεως του Ναού χάνεται στα βάθη των αιώνων. Σύμφωνα όμως με την προφορική παράδοση πρέπει να χτίστηκε στη θέση αυτή, ναϊδριο προς τιμή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου κατά το 13ο αιώνα από τον Επίσκοπο Δαμαλών Χρυσόστομο.

17 Ο Άγιος Λεωνίδης Χτίστηκε δίπλα από την πλατεία του χωριού σε οικόπεδο που δώρισε ο Θεόδωρος Α. Παπαγεωργίου. Θεμελιώθηκε την 8 Μαΐου 1997 και λειτούργησε την 21 Απριλίου 1998, με δαπάνη πιστών, μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες του πατέρα Θεόδωρου. Τσουκάτου.

18 Ο Άγιος Δημήτριος Είναι ο Ναός του παλιού Μοναστηριού του Αγίου Δημητρίου, που ιδρύθηκε το 1455,για τη διατήρηση και διάσωση του Χριστιανισμού. Ο Ναός είναι διατηρητέος, μεταβυζαντινό κτίσμα με πολύ αξιόλογες τοιχογραφίες.

19 Ο Ναός της Παναγίας της Επισκοπής
Πρόκειται για ένα επιμηκές κτίριο, που κατασκευάστηκε στη θέση κάποιου παλιού ναού της Τροιζήνας. Από τα σωζόμενα λείψανα διακρίνονται τα εξής: α) ο κυρίως ναός, β) ο νάρθηκας, γ) τα προσκίματα έξω από το νάρθηκα μαζί με τον περίβολο. Αυτά τα στοιχεία κατασκευάστηκαν διαδοχικά, όπως συμπεραίνουμε από τη διαφορετική τοιχοδομία τους, αλλά και από άλλες τεχνικές ενδείξεις.

20 Χλωρίδα και Πανίδα Στη Ψήφτα υπάρχει και ο υδροβιότοπος της λιμνοθάλασσας της Ψήφτας, που αποτελεί καταφύγιο για πολλά ήδη πουλιών και έχει τεράστια σημασία για τα μεταναστευτικά πουλιά, σαν σταθμός ξεκούρασης και ανεφοδιασμού. Πρόκειται για μια ρηχή λιμνοθάλασσα με πλούσιους καλαμιώνες και βάλτους, σε μια περιοχή που περιλαμβάνει ημιορεινά φαράγγια με ρέματα και πυκνή βλάστηση. Συνήθως το χειμώνα πλημμυρίζει, ενώ το καλοκαίρι η υδατική επιφάνεια κατεβαίνει.

21 Σύμφωνα με μελέτες ειδικών ορνιθολόγων έχει εκτιμηθεί ότι 89 είδη πουλιών από 34 διαφορετικές οικογένειες μεταναστεύουν ή διαχειμάζουν σε αυτόν τον τόσο σημαντικό υδροβιότοπο. Επίσης, αποτελεί σημαντικό καταφύγιο για διαχειμάζοντα πουλιά, κυρίως κύκνους, ερωδιούς και πάπιες. Σε περιπτώσεις βαρυχειμωνιάς οι αριθμοί των πουλιών αυξάνονται καθώς και η ποικιλία των ειδών. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι αριθμοί διαφόρων ερωδιών όλο το καλοκαίρι, φτάνουν τουλάχιστον τους πενταπλάσιους συγκριτικά με παλαιότερα.

22 Στην περιοχή της Τροιζήνας, υπάρχουν λαγοί, αγριοκούνελα, ασβοί, ποντίκια, σκαντζόχοιροι, χελώνες, ποντίκια και νυφίτσες. Στο Όρος Αδέρες υπάρχουν αλεπούδες και μερικοί λύκοι. Από ερπετά δενδρογαλιά, (δραγκωλιά), αστρίτης, σαΐτα, σπανίως οχιά και συχνά βρίσκει κανείς σαύρες. Από πτηνά υπάρχουν κοράκια, χελιδόνια, πετροχελίδονα, σπουργίτια, κουκουβάγιες, γκιώνιοι, μπούφοι, θαλασσοπούλια, αγροοπερίστερα, σουσουράδες, κεφάλες, κοτσίφια, κοκκινολέμηδες, καρακάξες και διάφορα ωδικά όπως σπίνοι, καρδερίνες και φλώροι. Στην Τροιζήνα υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις από λεμονιές, πορτοκαλιές, μανταρινιές, ελιές και καλλιεργούνται οπωροκηπευτικά. Επίσης υπάρχουν πολλά θερμοκήπια με κάθε είδους καλλιεργήσιμα λουλούδια, αλλά κυρίως γαρύφαλλα. Αξιοσημείωτο είναι το πλήθος από τα αγριολούλουδα που φυτρώνουν στην περιοχή, τα κυκλάμινα και οι παπαρούνες. Το σκηνικό συμπληρώνουν πεύκα, κυπαρίσσια, θυμάρι, σχίνα και θάμνοι.

23 Το Διαβολογέφυρο Το Διαβολογέφυρο είναι μια απόκρημνη περιοχή με άγρια ομορφιά. που βρίσκεται μετά το χωριό της Τροιζήνας. Είναι μια πανέμορφη χαράδρα με πλούσια βλάστηση, γεμάτη από πικροδάφνες, αιωνόβια δέντρα και πλατάνια. Στο βάθος της τρέχει ένα μικρό ποτάμι, το οποίο κατεβαίνει από τα βουνά δημιουργώντας σε ορισμένα σημεία του μικρές λίμνες, ανάμεσα από τεράστια βράχια. Το φαράγγι είναι περπατητό, είναι καταπράσινο, χωρίς ίχνος πολιτισμού και περιλαμβάνει πολλές κολύμπες, jump, τσουλήθρες και νερό ακόμη και το καλοκαίρι

24 Θρύλος Επί Τουρκοκρατίας, ο πασάς της περιοχής διέταξε φημισμένο πρωτομάστορα να κατασκευάσει γέφυρα σε μια πολύ απόκρημνη τοποθεσία, στο μεγάλο ποτάμι του Δαμαλά, το Χρυσορρόα, αλλιώς θα του 'περνε το κεφάλι. Η δυσκολία βρισκόταν στο γεγονός ότι στο σημείο εκείνο οι δυο βράχοι που θα μπορούσε να στηριχτεί η γέφυρα, ήταν πολύ μακριά ο ένας από τον άλλο. Ο γεφυροποιός προσπάθησε δυο φορές να στηρίξει την γέφυρα, αλλά δεν το κατόρθωσε. Ενώ ετοιμαζόταν για την τρίτη προσπάθεια (αν αποτύγχανε θα αποκεφαλιζόταν) εμφανίστηκε ο διάβολος, ο οποίος του υποσχέθηκε να τον βοηθήσει με αντάλλαγμα την ψυχή του. Ο γεφυροποιός δέχτηκε, και τότε σε μια νύχτα κατασκευάστηκε η γέφυρα. Το ίδιο βράδυ ο διάβολος δώρισε στον πρωτομάστορα ένα πιθάρι χρυσά φλουριά. Ο γεφυροποιός έγινε πάμπλουτος, αλλά δεν πρόλαβε να χαρεί τα πλούτη του πέρα από έξη χρόνια. Μια μέρα ενώ διέσχιζε τη γέφυρα, για να επισκεφθεί το σημείο που είχε κρυμμένο το θησαυρό του, σηκώθηκε άγριος άνεμος, τον πήρε και τον εξαφάνισε. Την ίδια στιγμή κεραυνός έκαψε το σπίτι και την οικογένεια του. Έτσι η γέφυρα αυτή ονομάστηκε "διαβολογέφυρο".

25

26 Στην Τροιζήνα υπήρχαν πολλοί νερόμυλοι
Στην Τροιζήνα υπήρχαν πολλοί νερόμυλοι. Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να δει, από το Διαβολογέφυρο και κάτω, ερείπια συλλεκτήρων νερού, κατάπτωσης του νερού και άλλα. Πάνω από το Διαβολογέφυρο, όπου υπάρχουν γραφικότατες λιμνούλες μέσα σ ένα τοπίο μοναδικό, υπάρχουν τεράστια.... βότσαλα, που έχει δημιουργήσει το κατρακύλισμα του νερού. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ένα.... βότσαλο που έχει σχήμα κύβου, με πλευρές ως 80 πόντους, λες και το κατασκεύασαν άνθρωποι.

27 Επίσης, πολύ κοντά στην έξοδο του Φαραγγιού προς Τροιζήνα, βρίσκεται ένας Πύργος, που χρονολογείται στην ελληνιστική εποχή. Δυο άλλες πολύ ενδιαφέρουσες τοποθεσίες είναι το φαράγγι της Τροιζήνας, οι Πόρτες, και το φαράγγι του Ερωτα.


Κατέβασμα ppt "Η Τροιζήνα, Παρελθόν και Παρόν"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google