Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 13ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Ενδοδοντίας Αθήνα Πολεμικό Μουσείο 20-21 Νοεμβρίου 2004.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 13ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Ενδοδοντίας Αθήνα Πολεμικό Μουσείο 20-21 Νοεμβρίου 2004."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 13ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Ενδοδοντίας Αθήνα Πολεμικό Μουσείο 20-21 Νοεμβρίου 2004

2 •Παρόλες τις σύγχρονες εξελίξεις στην τεχνολογία της συγκόλλησης των πολυμερών εμφρακτικών υλικών με την ανάπτυξη των υβριδικών ζωνών, δεν έχει γίνει ακόμα εφικτή η πλήρης εξάλειψη του περιεμφρακτικού χώρου. Η περιορισμένη διείσδυση στην απασβεστιωμένη με οξέα οδοντίνη, η διαπερατότητα της υβριδικής ζώνης σε υδατικά διαλύματα, το ανομοιογενές πάχος του συγκολλητικού παράγοντα, η συστολή πολυμερισμού των ρητινών, και η μειωμένη αντοχή των διεπιφανειών στη δυναμική φόρτιση, είναι τα κύρια σημεία που εστιάζουν το ερευνητικό ενδιαφέρον. Παράλληλα άρχισαν να αναπτύσσονται συγκολλητικά συστήματα με αντιμικροβιακή δράση για την αντιμετώπιση της πιθανής προσβολής από τα παραμείναντα μικρόβια, και τα μικρόβια που διεισδύουν από τον περιεμφρακτικό χώρο. Αν και τα αρχικά εργαστηριακά αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, το μέλλον φαίνεται ότι εναπόκειται στην κατανόηση των φαινομένων που αφορούν την επίδραση των κλινικών χειρισμών στην οδοντίνη. 1η ΣΥΝΕΔΡΙΑ 1 η Εισήγηση Γ.Ηλιάδης: Πόσο τελικά προστατεύεται ο πολφός από τα μικρόβια.

3 •Τα εμφρακτικά συστήματα αισθητικής Οδοντιατρικής εμφανίζουν μεγάλο εύρος λυτικής δράσης σε κυτταρικές καλλιέργειες που φαίνεται ότι παρεμβαίνει στο σύστημα άμυνας και επανόρθωσης του πολφού μεταβάλλοντας την αντίσταση του στη δράση των μικροβίων, ιδιαίτερα όταν η εφαρμογή τους γίνεται σε μεγάλο βάθος κοιλότητας. Τα συστήματα αυτά δεν συστήνονται για άμεση κάλυψη πολφού. 1 η ΣΥΝΕΔΡΙΑ 2 η Εισήγηση Δ.Τζιαφάς: Υλικά αποκατάστασης: πόσο βλαπτικά μπορεί να είναι για τον πολφό;

4 •Δόντια με ζωντανό πολφό και βαθιές τερηδονικές βλάβες μπορούν να αποκατασταθούν συντηριτικά χωρίς Ε.Θ. εφόσον δεν έχουν συμπτώματα και διαθέτουν ικανοποιητικό μέγεθος μυλικού θαλάμου. •Αντίθετα δόντια όπου ο μυλικός θάλαμος έχει ενασβεστιωθεί επιβάλλεται πρώτα η Ε.Θ. και στη συνέχεια ακολουθεί η αποκατάσταση έστω και αν δεν έχουν συμπτώματα και αν διαθέτουν ζωντανό πολφό. Αυτό συμβάλει στην πρόληψη βλαβών των περιακρορριζικών ιστών εξαιτίας της διαρκώς μειούμενης άμυνας του πολφού και τελικά της νέκρωσής του. •Η εφαρμογή απομονωτήρα προάγει τη δημιουργία επανορθωτικής οδοντίνης στην περίπτωση αποκάλυψης του πολφού και εφόσον αποφασιστεί η διατηρησή του. Άντίθετα εαν αποφασιστεί Ε.Θ. τότε ο απομονωτήρας εξασφαλίζει την απαραίτητη άσηπτη τεχνική για την επιτυχία της. 1η ΣΥΝΕΔΡΙΑ Εισήγηση Μ.Χαμπάζ: Κλινικά όρια μεταξύ Οδοντικής Χειρουργικής και Ενδοδοντολογίας.

5 •Η συμβολή της μεγέθυνσης και του φωτισμού στην Ενδοδοντία είναι πολύ σημαντική. Έχει οδηγήσει σε ανάληψη δυσκολότερων περιστατικών και στην καλύτερη ποιότητα των ενδοδοντικών θεραπειών. 2 η ΣΥΝΕΔΡΙΑ Στρογγυλό τραπέζι. Συντονιστής Π.Μπελτές Κ.Παπαδούλη: Σύγχρονα οπτικά μέσα παρατήρησης: Τι δεν βλέπει το μάτι του κλινικού.

6 •Σε γενικές γραμμές οι ηλεκτρονικοί εντοπιστές ακρορριζίου 4ης γενιάς είναι σε θέση να αντικαταστήσουν την ενδιάμεση ακτινογραφία. Παραμένει η ανάγκη για λήψη αρχικής και τελικής ακτινογραφίας και για ενδιάμεση όταν υπάρχει ανάγκη απεικόνησης παρά μέτρησης. 2η ΣΥΝΕΔΡΙΑ Στρογγυλό τραπέζι. Συντονιστής Π.Μπελτές Ν.Καπετανάκου: Ηλεκτρονικές συσκευές ή ενδιάμεση ακτινογραφία για τον ακριβέστερο εντοπισμό του μήκους εργασίας;

7 •Τα μηχανοκινούμενα εργαλεία NI-Ti έχουν εξελιχθεί αρκετά και μας προσφέρουν ταχύτητα παρασκευής και ομαλό σχήμα στο ριζικό σωλήνα. Εάν συνδιαστούν με τα κλασσικά εργαλεία χειρός, μπορούν να προσφέρουν πολλά στην κλινική πράξη σε δύσκολες περιπτώσεις. 2η ΣΥΝΕΔΡΙΑ Στρογγυλό τραπέζι. Συντονιστής Π.Μπελτές Ν.Κερεζούδης: Εργαλεία χειρός ή μηχανοκινούμενα συστήματα Ni-Ti για την καλύτερη προπαρασκευή του ριζικού σωλήνα;

8 •Η χρήση NaOCl σε συνδιασμό με CHx και EDTA, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, μπορεί να μεγιστοποιήσει το αποτέλεσμα κατά τη χημική προπαρασκευή του ριζικού σωλήνα. 2η ΣΥΝΕΔΡΙΑ Στρογγυλό τραπέζι. Συντονιστής Π.Μπελτές Ν.Οικονομίδης: Ο ρόλος των χημικών μέσων στην προπαρασκευή του ριζικού σωλήνα.

9 •Καμία μέχρι σήμερα προτεινόμενη τεχνική δεν προσφέρει απόλυτα ερμητική έμφραξη. •Υπάρχουν σημαντικές τεχνολογικές βελτιώσεις •Μπορούμε να δεχθούμε μικροατέλειες στην έμφραξη •Δεν υπάρχει δυνατότητα απόλυτου ελέγχου της ερμητικής έμφραξης του Ρ.Σ. 2η ΣΥΝΕΔΡΙΑ Στρογγυλό τραπέζι. Συντονιστής Π.Μπελτές Π.Μπελτές: Είναι δυνατή η ερμητική έμφραξη του ριζικού σωλήνα;

10 •Η προσθετική αποκατάσταση των ενδοδοντικά θεραπευμένων δοντιών αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τη επιτυχή διατήρηση τους στο φραγμό. Η αποκατάσταση τους με ενδορριζικούς άξονες αποτελεί συχνά το αίτιο οριζόντιων και επιμήκων καταγμάτων. Η εισαγωγή νέων τύπων αξόνων με βιολογικά υλικά όπως είναι τα ολοκεραμικά, που συγκολλούνται με τις οδοντικές ουσίες, πιθανώς να δώσουν λύση στο φλέγον ζήτημα της χρήσης αξόνων. 2η ΣΥΝΕΔΡΙΑ Στρογγυλό τραπέζι. Συντονιστής Π.Μπελτές Κ.Γεωργιάδης: Επιλογή προσθετικής αποκατάστασης των ενδοδοντικά θεραπευμένων δοντιών.

11 •Έχουμε καλύτερα αποτελέσματα σε περιπτώσεις θεωρητικής και πρακτικής εκμάθησης των μηχανοκινούμενων συστημάτων ΧΜΕ από τον γενικό οδοντίατρο. •Η συνεχιζόμενη πρακτική εξάσκηση βοηθάει σημαντικά στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων οδοντιατρικών υπηρεσιών. 3 η ΣΥΝΕΔΡΙΑ A.Molander: Η χρήση των μηχανοκινούμενων συστημάτων Ni-Ti από τον γενικό οδοντίατρο μπορεί να βελτιώσει το τελικό αποτέλεσμα της ενδοδοντικής θεραπείας;

12 •Η κυριότερη αιτία αποτυχίας μίας lege artis ολοκληρωμένης ενδοδοντικής θεραπείας είναι η παρουσία βακτηρίων, μυκήτων και ιών στους περιακρορριζικούς ιστούς. •Η παρουσία ιών στους περιακρορριζικούς ιστούς παρεμβαίνει στην ανοσολογική απάντηση, εμποδίζοντας την λειτουργία των δενδριτικών κυττάρων. •Το ποσοστό επιτυχίας της ενδοδοντικής θεραπείας σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα σε 1,5 εκατομύριο δόντια που παρακολουθήθηκαν για 8 χρόνια, ανέρχεται στο 97% 3η ΣΥΝΕΔΡΙΑ J.Simon: Καθοριστικοί παράγοντες που ευθύνονται για την αποτυχία μιας αποδεκτής, κλινικά και ακτινογραφικά, ενδοδοντικής θεραπείας.

13 •Κατά τη διάρκεια της κλινικής πράξη πολύ συχνά βρισκόμστε αντιμέτωποι με προβληματισμούς που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Το ενδοδοντικό σχέδιο θεραπείας σε αυτές τις περιπτώσεις αποτελεί πραγματική πρόκληση για τον κλινικό Οδοντίατρο που ασχολείτει με την Ενδοδοντολογία. Σκοπός λοιπόν αυτής της αντιπαράθεσης απόψεων ήταν η προσπάθεια επίλυσης των προβληματισμών που προκύπτουν στην κλινική πράξη, η εντόπιση ζητημάτων που έχουν ήδη διασαφηνιστεί καθώς και η εντόπιση προβληματισμών που δεν έχουν διασαφηνιστεί πλήρως και αποτελούν ανοιχτά ερευνητικά πεδία. 4η Συνεδρία Ε.Κοντακιώτης, Α.Χανιώτης: Αντιπαράθεση: Αντικρουόμενες απόψεις στην αντιμετώπιση διαφόρων περιστατικών στην κλινική πράξη.

14 •Απαιτείται ορθολογιστική κριτική αξιολόγηση των σύγχρονων τεχνολογιών, προκειμένου αυτές να συμβάλλουν στην ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας της ενδοδοντικής θεραπείας. 4η Συνεδρία Χ.Σ.Συκαράς, Γ.Δ.Κωστούρος: Ενημέρωση για τα νέα υλικά, φάρμακα, εργαλεία, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούμε στην κλινική Ενδοδοντολογία.

15 •Η παραπομπή ενδοδοντικών περιστατικών από τον Οδοντίατρο στον Ενδοδοντολόγο είναι διαδικασία ιδιαίτερης σχέσης και απαιτεί προσοχή,σεβασμό και ενημέρωση από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Ο Οδοντίατρος είναι ο βασικός άξονας παραπομπής του ασθενούς στον Ενδοδοντολόγο. 4η Συνεδρία Κ.Νιαμονητός: Παραπομπή ενδοδοντικών περιστατικών στον ενδοδοντολόγο από τον γενικό οδοντίατρο: υποχρεώσεις και από τις δύο πλευρές.

16 •Η Ενδοδοντολογία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ακτινογραφία •Οι περιορισμοί της ακτινογραφίας συνίστανται σε: α. Αναντιστοιχία ακτινογραφικής – ιστολογικής εικόνας β. Υποκειμενικότητα ερμηνείας γ. Δυσκολία επακριβούς επανάληψης κατά τις επανεξετάσεις •Η ψηφιακή ακτινογραφία αποτελεί πολλά υποσχόμενη εξέλιξη στην καθημερινή πράξη •Η ψηφιακή αφαιρετική ακτινογραφία συμβάλλει σημαντικά στην διάγνωση αρχόμενων περιακροριζικών βλαβών καθώς και στην έγκαιρη εκτίμηση της πορείας αποκατάστασης τους 5 η ΣΥΝΕΔΡΙΑ Στρογγυλό τραπέζι. Συντονιστης Θ. Λαμπριανίδης

17 •Η αντιμετώπιση του πόνου στον ενδοδοντικό ασθενή απαιτεί γνώση, ταχύτητα και ψυχραιμία. Ιδιαίτερα, όταν η συμπτωματολογία αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της ΕΘ, η ενημέρωση και η συνεργασία με τον ασθενή θεωρείται απαραίτητη. 5η ΣΥΝΕΔΡΙΑ Εισήγηση Μ.Γεωργοπούλου: Συμπτωματολογία πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση της Ενδοδοντικής θεραπείας: πρόληψη-αντιμετώπιση.

18 Κριτήρια επιτυχίας της Ε.Θ. θεωρούνται: Απουσία συμπτωμάτων και φυσικών ή ακτινογραφικών σημείων περιακρορριζικής ή και περιοδοντικής φλεγμονής Κριτήρια αποτυχίας της Ε.Θ. Θεωρούνται: Παρουσία συμπτωμάτων και φυσικών ή ακτινογραφικών σημείων περιακρορριζικής ή και περιοδοντικής φλεγμονής 5η ΣΥΝΕΔΡΙΑ Εισήγηση Σ.Μάγκος, Ε.Φαρμάκης: Κλινικά κριτήρια επιτυχίας- αποτυχίας της ενδοδοντικής θεραπείας.

19 Σας Ευχαριστούμε πολύ Για Την Ανταπόκρισή σας


Κατέβασμα ppt "ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 13ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Ενδοδοντίας Αθήνα Πολεμικό Μουσείο 20-21 Νοεμβρίου 2004."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google