Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ιδέα για ανάπτυξη μεταλλείων χρυσού στη Β. Ελλάδα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ιδέα για ανάπτυξη μεταλλείων χρυσού στη Β. Ελλάδα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης Ημερίδα για την ανάπτυξη μεταλλείων χρυσού σε Μακεδονία και Θράκη
Η ιδέα για ανάπτυξη μεταλλείων χρυσού στη Β. Ελλάδα Περιβαλλοντική προσέγγιση με βάση το περιεχόμενο της ΜΠΕ της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός ΑΕ Εισήγηση Γεωργίου Κ. Τριανταφυλλίδη Μηχανικού Μεταλλείων – Μεταλλουργού Λέκτορα του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της ΠΣΑΠΘ

2 Οτιδήποτε αναφέρεται στα επόμενα ως στοιχείο κριτικής προσώπων ή δημόσιων υπηρεσιών αφορά μόνον την υπόθεση της ανάπτυξης μεταλλείων χρυσού στη Μακεδονία και Θράκη. Δεν έχει να κάνει με την εν γένει προσωπικότητα των ατόμων την οποία εκ προοιμίου τιμώ. Αφού όμως προωθούν ένα περιβαλλοντικό κακούργημα θα δεχθούν και την κριτική. Η δράση επιφέρει αντίδραση!!!!

3 Ο πόλεμος του «νερού»!!!!!!! Με την αδειοδότηση μεταλλείων χρυσού στον Κάκκαβο ξεκινά από τη Χαλκιδική ο περιβόητος «Πόλεμος του Νερού». Ούτε Τούρκοι, ούτε Σκοπιανοί….ούτε Βούλγαροι….. Το «ΣΥΣΤΗΜΑ» (δηλαδή οι κυβερνήσεις με τους πολιτικούς και τις εταιρίες) θέλει να αρπάξει χρυσό ρημάζοντας τον τόπο. Από όπου να το πιάσετε το θέμα καταλήγει στη βάναυση επιμόλυνση των υπόγειων νερών με δηλητήρια….. Κανείς ΔΕΝ έχει το δικαίωμα ούτε να αφαιρέσει μαζικά μέταλλα από τη γη (…με την κυάνωση) ούτε να επιμολύνει τα υπόγεια νερά με δηλητήρια!!!!!!!

4 Νομικό πλαίσιο ανάπτυξης της πρότασης
Κεντρικό σημείο ο Ν. 210/1973 ή νόμος της «Βικτώριας και του Αλβέρτου» ή «νόμος της μεταλλειοκτησίας» Οπου βρούμε…..ό,τι βρούμε…. αν μπορούμε να το σκάψουμε…. το σκάβουμε….. Το παίρνουμε με όποιο τρόπο θέλουμε…..είναι ΔΙΚΟ ΜΑΣ Κάνουμε και μια ΜΠΕ για να ρίξουμε στάχτη στα μάτια των…….. Ιθαγενών Περιβάλλον, βουνά, δάση, εθνικοί δρυμοί, κάτοικοι, δραστηριότητες, νερά….πάνε περίπατο στο βωμό του χρήματος …..και μη μιλάτε για περιβαλλοντικά αδικήματα….δεν έχουν νομικά προσδιορισθεί μέχρι σήμερα…… Αλωνίζει ο νόμος Πάχτα……αλλά πολύ περισσότερο η λογική του στον αδειοδοτικό μηχανισμό…… Οπότε στη Χαλκιδική αντλούν 300 m3 την ώρα βιτριόλι από τα υπόγεια…….και όλοι κάνουν το κορόϊδο!!!!!

5 Οικονομικό πλαίσιο ανάπτυξης της πρότασης
Οριστικές Παραχωρήσεις (δηλαδή ιδιωτικά μεταλλεία) ……0% υπέρ του δημοσίου!!!!! Δημόσια μεταλλεία…εξαρτάται από τις συμβάσεις…άντε πείτε 1,5% …….αλλά πείτε μου ποιο είναι το 100 για να πάρει το δημόσιο το 1,5!!!!!! Από την άμεση φορολογία των μεταλλευτικών ΑΕ θα πάρει…..ό,τι παίρνει μέχρι σήμερα……..από τίποτε μέχρι ψίχουλα!!!!!!! Ας μας πει το ΥΠΕΚΑ τι άμεσους φόρους εισέπραξε το δημόσιο από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΥΣΟΣ ΑΕ από το 2005 μέχρι σήμερα; Και μένει η άμεση φορολογία των εργαζομένων. Ας μας πουν οι οικονομικοί γεωλόγοι του ΙΓΜΕ (βουβουζέλες της ανάπτυξης!!!!) τι ποσό μένει για το δημόσιο από τα 1400 US$ της εμπορικής αξίας της ουγγιάς του χρυσού;

6 Να πως στήνεται μία (πιθανότατη) αρπαχτή
Μαζεύονται πέντε-δέκα λαμόγια από την Αθήνα και τα περίχωρά της. Συστήνουν μία εταιρία σε χώρα του εξωτερικού (πχ Αυστραλία) και μάλιστα την εισάγουν και σε κάποιο χρηματιστήριο εκεί (πχ την Cooperfields SA στο Sydney!!!!). Στη συνέχεια η εταιρία αυτή συστήνει μία θυγατρική της στην Ελλάδα (πχ τη Bulgarian Gold SA!!!!). Aρχηγός ο κ. Μπούχτας!!!! Η εν Ελλάδι εταιρία παίρνει συμβάσεις για μεταλλεία χρυσού τζάμπα με παιχνίδι (δηλαδή με νόμο) επώνυμων πολιτικών!!! Μέχρι εδώ τα λαμόγια ΔΕΝ ΕΒΑΛΑΝ φράγκο, μάλλον έβαλαν……….. δεκάρες!!!!! Η χρηματιστηριακή αξία της μητρικής έτσι ανεβαίνει κατακόρυφα. Θα βρεθούν σίγουρα μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι για να χρηματοδοτήσουν…..…ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ. Και το ΥΠΕΚΑ θα τη χαρακτηρίσει…..ιδιαιτέρως συμφέρουσα για την εθνική οικονομία!!!! Οπότε θα την επιδοτήσουν με λεφτά του Ελληνα φορολογούμενου μέχρι 50%!!!!!! Μετρείστε τι έβαλαν και τι παίρνουν τα λαμόγια. Και αναλογιστείτε εάν αυτό το μασκαραλίκι είναι επένδυση!!!!

7 60 δις € αρπαχτή εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος
1.000 έως τόνοι χρυσού σε Μακεδονία και Θράκη δόθηκαν ήδη στα λαμόγια με μία μονοκονδυλιά του Ν. 210/1973 Μετράτε μέχρι 60 δις € να τα ξεκοκαλίσει το εμπορικό κύκλωμα Το δημόσιο δεν θα πάρει φράγκο όπως είπαμε…..Τι θα μείνει όμως στον τόπο; Η περιβαλλοντική του καταστροφή (περιγράφεται ακολούθως). Θα είναι μία ακόμη κληρονομιά των πολιτικών της γενιάς του Πολυτεχνείου στα παιδιά μας….μετά το δημόσιο χρέος της χώρας..….Αυτά θα πληρώσουν όλο το τίμημα!!!!!

8 Το μέγεθος των εμφανίσεων είναι τεράστιο για τα ελληνικά δεδομένα.
Και τώρα για το περιεχόμενο της ΜΠΕ Προσέξτε τις χρυσοφόρες εμφανίσεις της κάρτας 9 Είναι χάρτης της εταιρίας DUNDEE Precious Metals η οποία πρόσφατα δραστηριοποιήθηκε στη Βουλγαρία. Το μέγεθος των εμφανίσεων είναι τεράστιο για τα ελληνικά δεδομένα. Το γεωλογικό μοντέλο της παρουσίας χρυσού αναπτύχθηκε στο παρελθόν από τους κ.κ. Ν. Αρβανιτίδη και Π. Παπαδόπουλο. Καιρός να επιβεβαιώσουν ό,τι είπαν πριν 10 χρόνια. Τι άλλαξε; Βέβαια οι γεωλόγοι (πχ του ΙΓΜΕ) τα ξέρουν πολύ καλά…… αλλά επιδεικτικά σιωπούν, δηλαδή επιλέγουν συνειδητά τη στυγνή οικονομική τους επιβίωση (με τα «εκτός έδρας»!!!) από την περιβαλλοντική ακεραιότητα του τόπου που τους γέννησε.

9

10 Οι χρυσοφόρες πορφυρικές διεισδύσεις, από τα βάθη της γης έως την επιφάνειά της ή πολύ κοντά σ’ αυτήν H ζώνη από το Στρατώνι έως τη Δοϊράνη κυριαρχείται από το φαινόμενο αυτό H ΜΠΕ δε λέει πως εξελίσσεται το φαινόμενο στα πέριξ!!!!

11 Τι σημαίνει πρακτικά χρυσός στα πετρώματα;
Επί χιλιετίες ο άνθρωπος εκμεταλλεύθηκε το χονδρομερή χρυσό στα ποτάμια που τον μάζευε με βαρυτομετρικές μεθόδους. Από τα τέλη του 19ου αιώνα ο χρυσός αυτός άρχισε να εξαντλείται οπότε άρχισαν να βάζουν χέρι το λεπτομερή χρυσό που βρίσκεται εμποτισμένος στα διάφορα πετρώματα. Συναντάται σε περιεκτικότητες μερικών γραμμαρίων στον τόνο του μητρικού πετρώματος (ppm). Για την Ελλάδα (αλλά και ολόκληρη τη βαλκανική) η περιεκτικότητα αυτή είναι η μέση περιεκτικότητα του στερεού φλοιού της γης (ppb). Για να τον πάρουν θα κάνουν κυάνωση των πετρωμάτων.. ……Το ΚΡΥΒΟΥΝ!! Οπότε η γη ολόκληρη καθίσταται αυτόματα κυανιούχο σκουπίδι.

12 Η κυάνωση πετρωμάτων Γιγαντιαίες εξορύξεις πετρωμάτων επιλεκτικά όπου υπάρχουν τα ppm του χρυσού (κάρτα 13). Τυπική διάμετρος εκσκαφής 1500 m, βάθος 500 m Λειοτρίβηση και εκχύλιση του χρυσού στα μπάνια κυανίου. Είναι υδρομεταλλουργία και απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού σε μία χώρα που το έχει δραματικά ανάγκη για την επιβίωση. Απόθεση του κυανιούχου σκουπιδιού..…. όπου στη γη υπάρχει τρύπα ανοιχτή…….(αποθέωση της πολιτικής της ΕΕ και του ΥΠΕΚΑ…………ΚΥΑ 39624/2209/Ε103 στο ΦΕΚ 2076 Β της 25/9/2009). Aυτή είναι μία…..κοιλότητα (κάρτα 13) όπου οι εταιρίες θα πάρουν ΑΕΠΟ από το ΥΠΕΚΑ για να πετούν μέσα τα κυανιούχα σκουπίδια.

13

14 Αλεση πετρωμάτων - κυάνωση
Δύο περιβαλλοντικά κακουργήματα!!! Η άλεση μεταβάλλει δραματικά την ειδική επιφάνεια του πετρώματος και τη συμπεριφορά του στην ανταλλαγή ουσιών έναντι του νερού. Η κυάνωση αφ’ ενός αφαιρεί τα μέταλλα από τα πετρώματα (άρα ριζικά καταστρέφει τη φυσική ισορροπία μεταλλικών ιόντων στα νερά) και αφ’ ετέρου εγκαταλείπει τερατώδεις λίμνες με προσροφημένα κυάνια τα οποία είναι υδατοδιαλυτά!!!!! Πρόκειται για τις λίμνες με κυάνιο του ΥΠΕΚΑ της ΚΥΑ 39624/2209/Ε103 στο ΦΕΚ 2076 Β της 25/9/2009. Τι είναι «λίμνη» ρε παιδιά του ΥΠΕΚΑ; Ποια «λίμνη» έχει σήμερα κυάνιο στην Ελλάδα;

15 Είναι όμως μόνον αυτό το κακό;
Δυστυχώς τα περισσότερα χρυσοφόρα πετρώματα στην Ελλάδα είναι θειούχα. Όταν εκτεθούν στις ατμοσφαιρικές συνθήκες (νερό και οξυγόνο) οξειδώνουν το θείο τους προς θειϊκό οξύ (βιτριόλι) επί τόπου στη γη. Το φαινόμενο καταλύεται βιολογικά (από μύκητες……. άγρια δηλητήρια). Πρόκειται για δραματική υποβάθμιση της ποιότητας των φυσικών (κυρίως υπόγειων…αλλά και επιφανειακών) νερών. Το φαινόμενο ονομάζεται όξινη απορροή μεταλλείων. Δείτε στην κάρτα 16 το επιθερμικό μοντέλο χρυσού στο Πέραμα Εβρου με τα θειούχα πετρώματα. Υπάρχουν 120 τέτοια «πυριτικά καπέλα» στην περιοχή Αισύμης – Σαππών – Πετρωτών!!!!!!! Kαι στην κάρτα 17 την κατάσταση στο Ovacik…το 2004!!! Σήμετα τα ορύγματα είναι περισσότερα!!!!! Φαντασθείτε την επερχόμενη έκταση της όξινης απορροής!!!!!!!!

16 Επιθερμικό μοντέλο χρυσού – πυριτικά καπέλα

17 Ovacik Τουρκίας, εξέλιξη της εκμετάλλευσης

18 Και για τη βόρεια Χαλκιδική;
ΌΛΑ τα πετρώματα στις Σκουριές, Τσικάρα, Πιάβιτσα, Φισώκα….Δοϊράνη, Ευκαρπία κλπ είναι θειούχα. Ειδικά στη Χαλκιδική είναι φορείς του νερού που τροφοδοτεί τον κάμπο και τις γεωτρήσεις υδροληψίας. Για την Ευκαρπία – Δοϊράνη δεν γνωρίζω την υπόγεια υδατική πραγματικότητα. Η λέξη ΟΞΙΝΗ ΑΠΟΡΡΟΗ δεν αναφέρεται πουθενά στο κείμενο της ΜΠΕ…….Την κάνουν….γαργάρα!!!!!!

19 Μεταλλουργία χρυσού λοιπόν
Είναι το συνδυασμένο αποτέλεσμα όξινης απορροής και κυάνωσης στο φυσικό περιβάλλον. Αναπόφευκτος και μη προβλέψιμος δηλητηριασμός των υπόγειων νερών από την όξινη απορροή. Ποτάμια νερού θα αχρηστευθούν από το κυάνιο…..ανέκκλητα. Γιατί;…… Ρωτήστε το ΥΠΕΚΑ!!!!! Λίμνες κυανιούχων καταλοίπων όπου γης. Εξάτμιση αερίου υδροκυανίου ανεξέλεγκτη. Χρυσοφόρα λαμόγια θα αρπάξουν το χρυσό. Το πτωχευμένο πια ελληνικό δημόσιο…θα πάρει………τίποτε…0%…!!!!Ενώ θα κάνει…αυστηρό έλεγχο στις εταιρίες!!!!!! Και τα παιδιά μας θα αναλάβουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

20 Εξειδίκευση των προηγούμενων με κριτική της ΜΠΕ για τη βόρεια Χαλκιδική
Συνέχιση – επέκταση της υπάρχουσας δραστηριότητας του μεταλλείου Στρατωνίου σε τρεις κατευθύνσεις: 1. Συνέχιση του μεταλλείου μικτών θειούχων «Μαύρων Πετρών» με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα 2. Ενεργοποίηση του μεταλλείου μικτών θειούχων Ολυμπιάδας 3. Λειτουργία το μεταλλείου στις «Σκουριές» με παραγωγή τελικά χαλκού – χρυσού Δηλαδή το ΥΠΕΚΑ προκλητικά προωθεί την ανεξέλεγκτη επέκταση του μοντέλου «Στρατωνίου» στις εξορυκτικές δραστηριότητες στη Μακεδονία και Θράκη. Βγάλτε χρήμα ξεσκίζοντας τον τόπο.…αλλά με περιβαλλοντική ευαισθησία.

21 Το τριτοκοσμικό μοντέλο Στρατωνίου βάση για την…
Το τριτοκοσμικό μοντέλο Στρατωνίου βάση για την….ανάπτυξη της Μακεδονίας και Θράκης Εξορύσσονται με εκρηκτικά 800 περίπου τόνοι την ημέρα μικτών θειούχων (σφαλερίτης, γαληνίτης, σιδηροπυρίτης). Λειοτριβούνται και υφίστανται εμπλουτισμό σε ειδικά μπάνια. Στα μπάνια πέφτουν ημερήσια 80 κιλά κυανιούχο νάτριο. ΟΛΟ κολλάει στον (σήμερα) αρσενο-σιδηροπυρίτη…..και αυτός επανέρχεται στα υπόγεια ως…….λιθογόμωση!!!!!! Ο σφαλερίτης και ο γαληνίτης πωλούνται στο εξωτερικό. Δηλαδή ετήσια (για 250 εργάσιμες) περίπου 20 τόνοι κυανιούχο νάτριο ευωδιάζουν…….στα υπόγεια νερά. Αυτά όμως δεν είναι νερά…….είναι ΒΙΤΡΙΟΛΙ…….300 m3 την ώρα από βιτριόλι αντλείται από τα υπόγεια!!!!!! Πόσο άλλο διαχέεται στους υπόγειους υδροφορείς;…….. Να απαντήσει το ΥΠΕΚΑ.

22 Εκροές δηλητηρίων στα υπόγεια νερά – Οξινη απορροή
Στις στοές από το Στρατώνι μέχρι τη Στρατωνίκη το καθαρό νερό μετατρέπεται σε βιτριόλι με τη βοήθεια μυκήτων που τους αναπτύσσει η φύση μόνη της (όξινη απορροή). Το βιτριόλι ενεργοποιεί βαρέα μέταλλα και τα κάνει υδατοδιαλυτά….το ίδιο κάνει και το κυάνιο (ιδιαίτερα ευαίσθητο στη διαλυτοποίηση αρσενικού του αρσενοπυρίτη). Με απλά λόγια ΟΛΟ το βουνό είναι ανεξέλεγκτα μολυσμένο. Το φαινόμενο επιτείνεται με τη λιθογόγωση με το λειοτριβημένο σιδηροπυρίτη (έχει ενεργό επιφάνεια για αντίδραση με το νερό εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από όση είχε στη φυσική του αδιατάρακτη θέση)……Περιβαλλοντικό έγκλημα…..με ΑΕΠΟ!!!!!!

23 Λιθογόμωση…απύθμενη τριτοκοσμικότητα (1)
Αλεσμένος αρσενοπυρίτης με κυάνιο πετιέται ως λιθογόμωση στις στοές. Για την εκχυλισιμότητά του σε βαρέα μέταλλα και δη αρσενικό μέσα σε περιβάλλον βιτριολίου…….έκαναν δοκιμές!!!! Εβαλαν λοιπόν έναν Καθηγητή Πανεπιστημίου και τους μέτρησε στο μπουκαλάκι την εκχυλισιμότητα σε κάποια μέταλλα και τη βρήκε…..όπως πάντοτε σε ανάλογες ΜΠΕ….εντός προδιαγραφών. Τι μετρούν…πως το μετρούν….μόνον αυτοί το ξέρουν. Το πείραμα όμως κράτησε μία…δύο….τρεις…μέρες!!!!!!! Και επέκτειναν στο ΥΠΕΚΑ την καμπύλη….στο άπειρο…..με το χέρι……. Ντροπή τους!!!! Αυτό μπορεί να γίνει επιστημονικά…..μόνον όταν ο μηχανισμός κινιτικής της αντίδρασης εκχύλισης είναι απόλυτα προσδιορισμένος….ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ!!!!

24 Ας μας πει το ΥΠΕΚΑ….τι έκανε μέχρι σήμερα….
Για να μετρήσει την κινητική της παρουσίας βιτριολίου στα υπόγεια νερά. Για την ποσότητα του βιτριολίου που διαχέεται ανεξέλεγκτα στους υπόγειους υδροφορείς (τα σίγουρα είναι το 300 m3 την ώρα που αντλούνται)……τα εκρηκτικά ΔΕΝ το επεκτείνουν το φαινόμενο κατείσδυσης δηλητηρίων στις υδροφορίες; …τα μετρήσατε; Για τη χαρτογράφηση της παρουσίας μυκήτων στα υπόγεια (μέχρι σε ποιά έκταση έφθασαν μέχρι σήμερα). Για την επικοινωνία των υπόγειων νερών με την υπόλοιπη υπόγεια υδροφορία της Χαλκιδικής ………με πείραμα …(όχι με μοντέλα και τέτοια παραμύθια). Δηλαδή ΕΧΕΙ ή όχι σχέση το αρσενικό που βρίσκεται όλο και πιο πολύ στα υπόγεια νερά …δώθε-κείθε…και σφραγίζονται γεωτρήσεις με την εκχύλιση αρσενικού από το κυάνιο της λιθογόμωσης; Και να μη λεν ότι ευθύνονται τα φυτοφάρμακα…..Αυτά τα μέτρησαν για να αποκλείσουν την προέλευση του αρσενικού;

25 Λιθογόμωση…απύθμενη τριτοκοσμικότητα (2)
Από το Στρατώνι μέχρι τη Στρατωνίκη στις στοές υπάρχει έλλειμα πλήρωσής τους με υλικά λιθογόμωσης σε όγκο ………τεράστιο. Δηλαδή: όσος ο όγκος σφαλερίτη – γαληνίτη που πουλήθηκε τα τελευταία 100 χρόνια + ο όγκος του σιδηροπυρίτη που πέταξαν στη θάλασσα στο Στρατώνι + ο όγκος του υλικού στο Καρακόλι + ο όγκος των απαράδεκτων υλικών που τα διασπείρουν στη Χαλκιδική ως αδρανή Δηλαδή υπάρχουν ΟΛΕΣ οι επιστημονικά αποδεκτές προϋποθέσεις (άφθονο οξυγόνο και υπόγειο νερό, μύκητες και αλεσμένος σιδηροπυρίτης) για να συνεχίζεται η όξινη απορροή στην περιοχή…. για αιώνες με ευθύνη του ΥΠΕΚΑ. Στη ΜΠΕ ΔΕΝ το ακουμπούν το πρόβλημα (ΔΕΝ έχουν τι να πουν βέβαια) και λεν ότι όταν θα κλείσουν……η κατάσταση….θα είναι καλύτερη από σήμερα!!!! …..Πάλι Ντροπή!!!!

26 Και τώρα η ΜΠΕ και το μέλλον της Χαλκιδικής
Ερώτημα πρώτο…..ποια η αναμενόμενη έκταση της επέμβασης στις Σκουριές; Λέει η ΜΠΕ την αλήθεια ή επιδεικτικά (με τις πλάτες του ΥΠΕΚΑ) την κρύβει; Δείτε στην κάρτα 27 το περίφημο ….κοιτασματολογικό μοντέλο…των οικονομικών γεωλόγων του ΙΓΜΕ. Και στη κάρτα 28 τι εννοεί η ΜΠΕ όταν μιλάει για εκμετάλλευση…εξόρυξη κλπ. Προβλέπουν εξόρυξη σε ένα κύλινδρο με διάμετρο 700 m με τη μέθοδο που επικαλούνται…………

27 Ας δούμε λοιπόν τώρα τη ΜΠΕ στις Σκουριές Αυτό είναι το κοίτασμα
Ας δούμε λοιπόν τώρα τη ΜΠΕ στις Σκουριές Αυτό είναι το κοίτασμα

28 Ας δούμε λοιπόν τώρα τη ΜΠΕ στις Σκουριές Αυτός είναι ο τρόπος που θα το πάρουν Κύρια Μελέτη Σχήμα

29 Που τελειώνει ο πορφύρης με το χρυσό;
Σκουριές (Κύρια Μελέτη, Κεφάλαιο ): Η ηλικία του κοιτάσματος των Σκουριών είναι Ολιγοκαινική-Μειοκαινική. Φιλοξενείται σε ένα σχεδόν κάθετο πορφυρικό βαθύλιθο, που έχει μορφή αυλού (σωλήνα) και έχει διεισδύσει μέσα σε αμφιβολιτικούς και βιοτιτικούς σχιστολίθους. Ο μεταλλοφόρος πορφύρης, γνωστός και ως κεντρική ζώνη μεταλλοφορίας, εμφανίζεται στην επιφάνεια με διάμετρο περίπου 200m. Η κεντρική ζώνη περιλαμβάνει δύο περιοχές με υψηλή περιεκτικότητα, μία κοντά στην επιφάνεια και μία δεύτερη στα 350m κάτω από την επιφάνεια. ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ; ……….Στον πυθμένα της εκμετάλλευσης;

30 Που αρχίζει η υποκρισία τους;
Για τον σχεδιασμό της εκμετάλλευσής πρέπει (Κύρια Μελέτη ): Να γίνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόληψη του κοιτάσματος Να μην υποθηκευτεί η επέκταση της εκμετάλλευσης στις χαμηλότερες περιεκτικότητες όταν τα οικονομοτεχνικά δεδομένα επιτρέψουν κάτι τέτοιο. Η έρευνα, είτε επέκτασης γνωστών κοιτασμάτων είτε προσδιορισμού νέων, εξελίσσεται παράλληλα με την όλη δραστηριότητα (2.2-17). Ποια είναι επομένως τα κριτήρια προσδιορισμού της οριακής περιεκτικότητας εκμετάλλευσης (cut-off grade) και του βάθους εκμετάλλευσης; Θα σταματήσει εκεί που λέει….η ΜΠΕ; Μήπως η τιμή του χρυσού; Με ποια τιμή της ουγγιάς κάνατε τους υπολογισμούς για την οριακή περιεκτικότητα; Με 400 ή με 1400 δολλάρια την ουγγιά;

31 ΔΕΝ τελειώνει η δραστηριότητα στα 30 χρόνια Το «κλείσιμο του μεταλλείου είναι απάτη»
Επομένως όλος ο σχεδιασμός εκμετάλλευσης όπως εμφανίζεται στη ΜΠΕ είναι τελείως υποκριτικός. Είναι εύλογα ανοικτή η επέκταση σε βάθος και πλάτος και όσα γράφονται……. περί κλεισίματος είναι παραμύθια. Για να βγάλετε τέτοιο χρυσό κύριοι του ΥΠΕΚΑ από ΟΛΗ τη Μακεδονία και τη Θράκη θέλετε κυάνιο….….Πολύ κυάνιο…..Οχι ακαριαία τήξη και άλλα τέτοια παραμύθια. Πείτε το ανοικτά στον κόσμο και αφήστε κατά μέρος τις….διαβουλεύσεις. Η μήπως είμαι ψεύτης;

32 ΜΠΕ και περιβαλλοντικές επιπτώσεις Ακαριαία τήξη και σκοροδίτης
Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να κρίνει την πρόταση ΔΙΟΤΙ δεν υπάρχουν τεχνικά δεδομένα και μάλιστα στοιχεία κινητικής. Η πρόταση είναι ευχολόγιο επί χάρτου……. Και βγαίνουν στα ΜΜΕ και τη διαφημίζουν. Χιλιάδες τόνοι αρσενικού θα κατακρημνισθούν υπό μορφή σκοροδίτη και θα είναι αδιάλυτος στο νερό μέσα στο χώρο τέλματος!!!!!!! Ποιο πειραματικό κινητικό δεδομένο (όχι βιβλιογραφίες και παραμύθια τούμπανα ούτε μετρήσεις σε μπουκαλάκια από Καθηγητές Πανεπιστημίου) το επιβεβαιώνει; Να μας το φέρουν και να μας χρηματοδοτήσουν να το ελέγξουμε πειραματικά (αφού οι ίδιοι μέχρι σήμερα ΔΕΝ το έκαναν).

33 Ο σκοροδίτης της ΜΠΕ και οι 300 του Λεωνίδα!!!
Ένα τέτοιο ακτινογράφημα του σκοροδίτη σημαίνει «τέλεια κρυστάλλωση» όπως «τέλειο» ήταν το συγκρότημα των 300 του Λεωνίδα!!!! Στη μάχη άρχισαν οι απώλειες και το συγκρότημα έχασε τη στιβαρότητά του. Ετσι και στην επεξεργασία του μεταλλεύματος ο σκοροδίτης για χίλιους λόγους παύει να είναι κρυσταλλογραφικά τέλειος. Τότε αρχίζουν και «χοντραίνουν» οι ανακλάσεις στη βάση τους, η τελειότητα χάνεται και ο σκοροδίτης είναι υδατοδιαλυτός!!!!! …… Εγκλημα…… Ας μας πει το ΥΠΕΚΑ πότε θα χαθεί…. η τελειότητα του σκοροδίτη την οποία επικαλείται η ΜΠΕ με βάση τις ακτίνες Χ!!!!

34 ΜΠΕ και περιβαλλοντικές επιπτώσεις Οξινη (ΟΑΜ) απορροή στον Κάκκαβο
Δεν αναφέρεται πουθενά ο όρος ΟΑΜ στη ΜΠΕ………(γαργάρα)!!! Η επέμβαση στις Σκουριές θα είναι 25 φορές μεγαλύτερη από το Στρατώνι ( τόνοι την ημέρα έναντι 800 τόνων σήμερα στο Στρατώνι) Και θα την αποφύγουν στραγγίζοντας το βουνό. Αφού με το στράγγισμα θα την αποφύγουν γιατί τόσα χρόνια δεν στραγγίζουν και το Στρατώνι……… Υποκριτές!!! Αντε τώρα μετρείστε στην ΟΑΜ……. και την Πιάβιτσα, Φισώκα, Τσικάρα με επεμβάσεις….. δέκα τουλάχιστον φορές μεγαλύτερες από αυτήν στις Σκουριές. Τι νερό θα πίνουμε στη Χαλκιδική μωρέ; …..Ανθρωπόμορφα τέρατα!!!

35 Κατασκευή δύο φραγμάτων, στα παρακείμενα ρέματα Καρατζά Λάκκος και Λοτσάνικο (πηγές του Aσπρόλακκα!!!) Θα αχρηστεύσουν τις υπόγειες υδροφορίες με το ίδιο βάρος των απορρίψεων και σε ποια έκταση; Μπορούν να το μετρήσουν; Παράδειγμα το φράγμα ΔΕΗ στη Γρατινή Κομοτηνής. Ουτοπία η επαναφορά του νερού. Η αρχή του φαινομένου είναι ίδια με αυτήν της δοκιμασίας σε διείσδυση των μετάλλων που εμφανίζεται στο σχήμα

36 Λοτσάνικο – Ρέμα Καρατζά
Από τη μία θα αποστραγγίζουν το βουνό και από την άλλη θα ρίξουν ένα βουνό μπάζα πάνω στο άλλο!!!! Η κάρτα 35 έδειξε τι θα γίνει. Τα πετρώματα θα παραμορφωθούν σε απρόβλεπτο βάθος και η πολύτιμη σήμερα υδροφορία για τον Ασπρόλακκα θα χαθεί!!!! Και λεν στη ΜΠΕ ότι θα την επαναφέρουν όταν κλείσει το έργο…..(που δεν θα κλείσει ΠΟΤΕ)…με εισπίεση νερού!!! Δηλαδή θα βάλουν αντλίες και θα παραμερίζουν ένα βουνό μπάζα (100 τουλάχιστον μέτρα ύψος) για να ξαναπάει το νερό στη θέση του!!!!!! ΥΠΕΚΑ….ΥΠουργείο…Ελεγχόμενης….ΚΑταστροφής….της Χαλκιδικής!!!!!

37 Ρήγματα…τεκτονική…..εκρηκτικά
Πόσο σίγουροι είναι στο ΥΠΕΚΑ ότι αυτό το τερατούργημα που αποφάσισαν να επιβάλλουν δεν θα ενεργοποιήσει κάποιο υπόγειο ρήγμα ……με αποτέλεσμα να εξαφανισθεί ΟΡΙΣΤΙΚΑ το νερό από τον Κάκκαβο; Τότε τι νερό θα δώσουν στον κόσμο; Μήπως από τον Ολυμπο (πρόσφατη πρόταση των…… οικονομικών γεωλόγων!!!!) ή……με αφαλάτωση; Και θέλουν και δημόσια διαβούλευση!!!!!!

38 Και με το κυάνιο τι γίνεται ρε παιδιά του ΥΠΕΚΑ; Μήπως θα κάνετε διαβούλευση….για ενημέρωση;
Σε τεχνικό επίπεδο η πρόταση με την ακαριαία τήξη για οικονομικό αποτέλεσμα είναι πλήρως ανοικτή για παραγωγή χαλκού-χρυσού. Εάν δεν πετύχει τότε θα βάλετε κυάνωση….. Πόσες λίμνες με κυάνια θα αντέξει ο τόπος; Εχετε δικαίωμα εσείς να γυρίσετε την ελληνική κοινωνία πίσω στο 1880; Κάντε και καμμιά διαβούλευση να μας ενημερώσετε.

39 Εάν θέλουν χρυσό…Χρυσός είναι ο τόπος!!!
Αντιληφθείτε στο ΥΠΕΚΑ ότι τέτοιες προτάσεις ΔΕΝ αντέχουν τη βάσανο της κριτικής. Είναι τριτοκοσμικές και καταστροφικές για τον τόπο. Μην κάνετε τον κόπο να κάνετε διαβουλεύσεις. Ποιόν θα πείσετε; Μόνον τους κ.κ. Πάχτα και Ζωγράφο. Σας πήρανε ΟΛΟΙ οι άλλοι χαμπάρι. Αυτά επιβάλλονται σε ιθαγενείς με δώρο καθρεφτάκια. ΟΛΟΙ οι πολιτισμένοι κοιτάνε να τα αποφύγουν.

40 Κλείσιμο της αυλαίας Ευχαριστώ για την προσοχή σας
Κλείσιμο της αυλαίας Ευχαριστώ για την προσοχή σας Μετά από αυτά που ακούσατε πείτε μου να πάω στη διαβούλευση του ΥΠΕΚΑ στην Αθήνα ή όχι; Eγώ λέω ότι ΔΕΝ πρόκειται να κάνουν πια διαβούλευση γιατί κατάλαβαν ότι την πάτησαν!!!! Θα βγάλουν ΑΕΠΟ πέντε μέρες πριν τις επόμενες εκλογές. Οποτε αυτές γίνουν. Η θα βάλουν τις μπουλντόζες με τα ΜΑΤ…….Ετσι κάνουν πάντα!! Πολιτική γενναιότητα της γενιάς των πολιτικών που κατάντησαν σκλάβο τον Ελληνα με το δημόσιο χρέος!!!

41 Φίλες, φίλοι «Ορθιος ο Κάκκαβος» Γιώργος Κ
Φίλες, φίλοι «Ορθιος ο Κάκκαβος» Γιώργος Κ. Τριανταφυλλίδης Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.


Κατέβασμα ppt "Η ιδέα για ανάπτυξη μεταλλείων χρυσού στη Β. Ελλάδα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google