Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΟΔΗΓΗΣΗ ΔΙΚΥΚΛΩΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΟΔΗΓΗΣΗ ΔΙΚΥΚΛΩΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΟΔΗΓΗΣΗ ΔΙΚΥΚΛΩΝ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΟΔΗΓΗΣΗ ΔΙΚΥΚΛΩΝ ΚΑΙ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΖΩΝ, ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΔΗΓΩΝ.

2 ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΟΔΗΓΗΣΗ ΔΙΚΥΚΛΩΝ ΚΑΙ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΟΔΗΓΗΣΗ ΔΙΚΥΚΛΩΝ ΚΑΙ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΖΩΝ, ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΔΗΓΩΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΩΡΙΣΤΟΥΝ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ

3 Ι ΟΔΟΙ ΙΙ ΟΧΗΜΑΤΑ ΙΙΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΔΩΝ, ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ, ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΩΝ, ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΔΗΓΩΝ, ΕΠΙΒΑΤΩΝ, ΠΕΖΩΝ. Ι ΟΔΟΙ ΙΙ ΟΧΗΜΑΤΑ ΙΙΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

4 ΟΔΟΙ ΓΕΩΛΟΓΟΣ ΑΓΡΟΝΟΜΟΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΓΕΩΔΑΙΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
ΑΓΡΟΝΟΜΟΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΓΕΩΔΑΙΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ, ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΩΝ, ΟΔΙΚΩΝ ΑΡΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΧΙΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΗΧΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΠΤΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

5 ΟΧΗΜΑΤΑ ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΕΔΗΣΗΣ ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΑΝΤΛΙΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΙΝΗΤΗΡΩΝ ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΕΞΑΕΡΩΤΗΡΩΝ – ΑΝΑΜΕΙΚΤΗΡΩΝ (ΚΑΡΜΠΥΡΑΤΕΡ) ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΚΑΥΣΑΕΡΙΩΝ (ΣΙΓΑΣΤΗΡΩΝ) ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΨΥΓΕΙΩΝ ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΤΡΟΧΩΝ ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΦΑΝΟΠΟΙΙΑΣ ΚΑΙ ΒΑΦΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΤΑΠΕΤΣΕΡΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟΣ ΒΕΝΖΙΝΗΣ (ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ)

6 ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΩΝ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΣ ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ΙΑΤΡΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΙΣΤΩΝ

7 ΓΕΩΛΟΓΟΣ Ο γεωλόγος ερευνά, μελετά και αναλύει με επιστημονικές μεθόδους το έδαφος για να διερευνήσει τη καταλληλότητα του προκειμένου να γίνουν κατασκευαστικά έργα και να επιλυθούν διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη της υποδομής των σύγχρονων πόλεων. Σπουδές προσφέρονται στο τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και στα τμήματα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Πάτρας. Η φοίτηση διαρκεί 8 εξάμηνα.

8 ΑΓΡΟΝΟΜΟΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ Ο αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός μελετά και εκτελεί τοπογραφικές, κτηματογραφικές, χαρτογραφικές και άλλες εργασίες που αποσκοπούν στην ακριβή καταμέτρηση, τον καθορισμό, την αναπαράσταση του μεγέθους και της μορφής της επιφάνειας της γης . Μελετά επίσης συγκοινωνιακά, εγγειοβελτιωτικά υδραυλικά δομικά και τεχνικά έργα Συνεργάζεται άμεσα με τον αρχιτέκτονα, τον πολιτικό μηχανικό και τον τεχνικό τοπογραφικών εφαρμογών , αλλά ο ίδιος έχει την τελική ευθύνη του έργου. Η δουλειά του γενικά προηγείται της οδοποιίας και των έργων υποδομής, της πολεοδομίας , της χάραξης οικοπέδων και αποτελεί προϋπόθεση του Εθνικού Κτηματολογίου. Σπουδές παρέχονται στα τμήματα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου η φοίτηση διαρκεί δέκα εξάμηνα.

9 ΓΕΩΔΑΙΤΗΣ Ο γεωδαίτης ασχολείται με τη συλλογή, επεξεργασία και παρουσίαση στοιχείων του περιβάλλοντος, την ανάληψη δημοσίων έργων και τη μελέτη χωροταξικών, πολεοδομικών, συγκοινωνιακών και υδραυλικών έργων. Σπουδές παρέχονται στο τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου η φοίτηση διαρκεί δέκα εξάμηνα. και στο τμήμα Τοπογραφίας του ΑΤΕΙ Αθηνών και Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας του ΑΤΕΙ Σερρών, όπου η φοίτηση διαρκεί 8 εξάμηνα.

10 ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τα έργα με τα οποία ασχολείται ο πολιτικός μηχανικός είναι τα συγκοινωνιακά δίκτυα, οι οικοδομικές κατασκευές ,τα υδραυλικά έργα(υδρεύσεις, αποχετεύσεις, εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων , αρδεύσεις, φράγματα) σήραγγες, διαμορφώσεις χώρων κ.ά. Σπουδές μπορούν να γίνουν στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στις Πολυτεχνικές Σχολές των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Θράκης και Θεσσαλίας ,όπου η διάρκεια σπουδών είναι δέκα εξάμηνα

11 ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Η παρακολούθηση, μέτρηση, αξιολόγηση και αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η ανθρώπινη παρέμβαση στο περιβάλλον είναι το αντικείμενο της εργασίας του. Σπουδές παρέχονται στο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης , όπου η φοίτηση διαρκεί δέκα εξάμηνα.

12 ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ Το τμήμα Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί το πρώτο και μοναδικό τμήμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα που παρέχει περιβαλλοντικές σπουδές σε τεχνολογικό επίπεδο, φιλοδοξώντας να καλύψει το κενό σε τεχνικά στελέχη που θα εφαρμόζουν στην πράξη τη σύγχρονη αντιρρυπαντική τεχνολογία και θα λειτουργούν τα συστήματα και τις εγκαταστάσεις διαχείρισης των διαφόρων ρύπων.

13 ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
Οι μηχανολόγοι μηχανικοί δραστηριοποιούνται σε τέσσερεις βασικούς τομείς: την ενέργεια, τις κατασκευές, την παραγωγή (βιομηχανίες, εργοστάσια) και τον μηχανολογικό σχεδιασμό και αεροναυπηγική. Σπουδές παρέχονται από το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθήνας, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, των Πανεπιστημίων Πάτρας, Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας, όπου η φοίτηση διαρκεί δέκα εξάμηνα. Επίσης σπουδές μπορούν να γίνουν και στο τμήμα Εκπαιδευτικών Μηχανολογίας της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, όπου η φοίτηση διαρκεί οκτώ εξάμηνα.

14 ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ
Ο τεχνολόγος πολιτικών έργων υποδομής ασχολείται με την επίβλεψη και κατασκευή συγκοινωνιακών, υδραυλικών, γεωτεχνικών και άλλων τεχνικών έργων μικρού προϋπολογισμού .Για τα έργα υψηλού κόστους ,δικαίωμα υπογραφής έχει μόνον ο πολιτικός μηχανικός. Σπουδές παρέχονται από τη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών των ΑΤΕΙ Αθηνών, Θεσσαλονίκης , Πάτρας, Λάρισας και από το τμήμα Εκπαιδευτικών Πολιτικών Έργων Υποδομής της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, όπου η φοίτηση διαρκεί οκτώ εξάμηνα.

15 ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
Έχει πολλά κοινά στοιχεία στη δουλειά του με τον πολιτικό μηχανικό και τον αρχιτέκτονα, με τους οποίους συνεργάζεται και ακολουθεί τις οδηγίες τους, προκειμένου να ολοκληρώσει ένα έργο. Σπουδές μπορούν να γίνουν στη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών των ΑΤΕΙ Πειραιά, Ηρακλείου, Σερρών, Λάρισας και στο τμήμα Εκπαιδευτικών Πολιτικών Δομικών Έργων της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, όπου η φοίτηση διαρκεί οκτώ εξάμηνα.

16 ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ Αντικείμενο της εργασίας του είναι η διαχείριση του κυκλοφοριακού προβλήματος των πόλεων, η ανάπτυξη δημόσιων και ιδιωτικών συγκοινωνιών, ο σχεδιασμός συστημάτων μεταφορών (αεροπορικές μεταφορές κ.ά), η μελέτη και κατασκευή σταθμών αυτοκινήτων ή άλλων σύγχρονων μέσων μεταφοράς, καθώς και η μελέτη θεμάτων οδικής ασφάλειας, συντήρησης εξοπλισμού και οδοποιίας. Η ειδικότητα του συγκοινωνιολόγου μηχανικού αποκτάται, κυρίως, με μεταπτυχιακές σπουδές και προϋποθέτει πρώτο πτυχίο πολιτικού μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Θράκης και Θεσσαλίας ή Τοπογράφου Μηχανικού από τα αντίστοιχα τμήματα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

17 ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ, ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΩΝ, ΟΔΙΚΩΝ ΑΡΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΧΙΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ Ο συγκεκριμένος επαγγελματίας μελετά, σχεδιάζει, επιβλέπει, εγκαθιστά, επισκευάζει και συντηρεί ηλεκτρικό εξοπλισμό σηματοδότησης προκειμένου να επιτυγχάνεται αποτελεσματικός έλεγχος της οδικής κυκλοφορίας σε αυτοκινητόδρομους και οδικές αρτηρίες. Σπουδές προσφέρονται στις ειδικότητες Τεχνικός Συναρμολόγησης Ηλεκτρονικών Μικροσυσκευών και Τεχνικός Οργάνων Μετρήσεων του Τομέα Ηλεκτρονικών και Αυτοματισμού σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ με διάρκεια φοίτησης από δύο έως τέσσερα εξάμηνα. Επίσης σπουδές μπορούν να γίνουν στο Τμήμα Ηλεκτρονικής του ΑΤΕΙ Αθήνας Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Λαμίας και Κρήτης, όπου η διάρκεια των σπουδών είναι οκτώ εξάμηνα

18 ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΗΧΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΠΤΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΗΧΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΠΤΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ Ο κατασκευαστής ηλεκτρικών ηχητικών και οπτικών συσκευών σηματοδότησης ερευνά σε συνεργασία με άλλους ειδικούς διάφορα συστήματα ελέγχου της φωτεινής σηματοδότησης προκειμένου να αμβλύνεται η κυκλοφοριακή συμφόρηση στις μεγαλουπόλεις. Επιπλέον φροντίζει για την τοποθέτηση ηχητικών συσκευών προειδοποίησης στους φωτεινούς σηματοδότες προκειμένου να διευκολύνονται ειδικές ομάδες πληθυσμού στις καθημερινές μετακινήσεις τους. Σπουδές προσφέρονται στις ειδικότητες Τεχνικός Συναρμολόγησης Ηλεκτρονικών Μικροσυσκευών και Τεχνικός Οργάνων Μετρήσεων του Τομέα Ηλεκτρονικών και Αυτοματισμού σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ με διάρκεια φοίτησης από δύο έως τέσσερα εξάμηνα. Επίσης σπουδές μπορούν να γίνουν στο Τμήμα Ηλεκτρονικής του ΑΤΕΙ Αθήνας Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Λαμίας και Κρήτης, όπου η διάρκεια των σπουδών είναι οκτώ εξάμηνα..

19 ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Ο ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων εντοπίζει και επισκευάζει βλάβες στα ηλεκτρικά συστήματα των αυτοκινήτων. Σπουδές προσφέρονται στις Επαγγελματικές Σχολές,στα Επαγγελματικά Λύκεια και στα ΙΕΚ.

20 ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ Η συντήρηση και η επισκευή του ηλεκτρικού και μηχανικού μέρους του αυτοκινήτου αποτελεί το βασικό αντικείμενο της εργασίας του. Σε συνεργασία με τον μηχανικό αυτοκινήτου αποσυναρμολογεί και συναρμολογεί τα τμήματα της μηχανής, ελέγχει και κάνει τις απαραίτητες επισκευές. Σπουδές προσφέρονται στις Επαγγελματικές Σχολές, στα Επαγγελματικά Λύκεια και στα ΙΕΚ. Στους αποφοίτους ΙΕΚ της ειδικότητας Τεχνικός αυτοκινήτων-οχημάτων, μετά από διετή προϋπηρεσία, χορηγούνται οι παρακάτω άδειες χωρίς εξετάσεις: Μηχανοτεχνίτη, Τεχνίτη συστήματος πέδησης, Τεχνίτη αναρτήσεων, Τεχνίτη Αντλιών πετρελαιοκινητήρων, Τεχνίτη εξαερωτήρων-αναμικτήρων, Ηλεκτροτεχνίτη και Τεχνίτη οργάνων ( 3ετή προϋπηρεσία ), Τεχνίτη συστημάτων εξαγωγής καυσαερίων, Τεχνίτη ψυγείων, Τεχνίτη τροχών, Τεχνίτη μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων, Τεχνίτη αμαξωμάτων, Τεχνίτη βαφής, Τεχνίτη συσκευών υγραερίου αυτοκινήτων (Άδεια Μηχανοτεχνίτη ή Ηλεκτροτεχνίτη και 1 έτος προϋπηρεσία).

21 ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ Ο Τεχνολόγος Οχημάτων κατασκευάζει και επισκευάζει τον μηχανολογικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό κάθε τύπου οχημάτων. Συνεργάζεται με τους τεχνίτες αλλά ο ίδιος είναι υπεύθυνος για τη σωστή εφαρμογή της μελέτης και τη διεκπεραίωση των εργασιών μέχρι την τελική παράδοση του οχήματος. Σπουδές γίνονται στο Τμήμα Οχημάτων του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και η διάρκεια των σπουδών είναι 8 εξάμηνα.

22 ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
Οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί μπορούν να εργαστούν σε δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς ή φορείς ως μηχανολόγοι μέσων μεταφορών. Όπως και οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, έτσι και οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί έχουν ένα ευρύτατο πεδίο δράσης στον επαγγελματικό τομέα, αφού εμπλέκονται σε όλους σχεδόν τους τομείς της αγοράς. Σπουδές παρέχονται από το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθήνας, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, των Πανεπιστημίων Πάτρας, Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας, όπου η φοίτηση διαρκεί δέκα εξάμηνα .Επίσης σπουδές μπορούν να γίνουν και στο Τμήμα Εκπαιδευτικών Μηχανολογίας της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) όπου η φοίτηση διαρκεί 8 εξάμηνα.

23 ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Ο σχεδιαστής αυτοκινήτων είναι υπεύθυνος για τη μορφή και τον τύπο του αυτοκινήτου, τον εξοπλισμό που θα το συνοδεύει, καθώς και την εσωτερική διαρρύθμισή του Όλα τα τμήματα του αυτοκινήτου σχεδιάζονται με μεγάλη προσοχή και λεπτομέρεια προκειμένου να εξασφαλίζεται όχι μόνο η αισθητική του, αλλά και η λειτουργικότητά του Σημαντικό κριτήριο είναι επίσης η ασφάλεια του οδηγού γι’ αυτό ο σχεδιαστής λαμβάνει υπόψη του όλες τις έρευνες που αφορούν θέματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας. Συναφείς σπουδές παρέχονται σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ στην ειδικότητα Σχεδιαστής μέσω Συστημάτων Η/Υ με διάρκεια φοίτησης 2-4 εξάμηνα. Επίσης σπουδές παρέχονται σε πανεπιστήμια του εξωτερικού στον τομέα του βιομηχανικού σχεδιασμού μοντέλων αυτοκινήτων. Οι ταλαντούχοι σχεδιαστές προωθούνται ως στελέχη στις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της παγκόσμιας αγοράς αυτοκινήτων.

24 ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟΣ ΒΕΝΖΙΝΗΣ(ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ)
Η εμπορία και η διάθεση υγρών καυσίμων είναι το κύριο αντικείμενο της εργασίας του. Κατόπιν σχετικής άδειας μπορεί να διαθέτει λιπαντήριο, συνεργείο και πλυντήριο αυτοκινήτων για να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους πελάτες του. Επίσης έχει τη δυνατότητα να προμηθεύεται και να πουλά διάφορα μικροανταλλακτικά, λιπαντικά και αξεσουάρ αυτοκινήτων. Η κατοχή απολυτηρίου Λυκείου θεωρείται επαρκές προσόν εφόσον δεν απαιτούνται ειδικές σπουδές για την άσκηση αυτού του επαγγέλματος

25 ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
Είναι ο ειδικός που αναλαμβάνει και διεκπεραιώνει όλες τις ασφαλιστικές εργασίες. Συνεργάζεται με τον ειδικό αναλογιστή για τον υπολογισμό ασφαλίστρων και αντασφαλίστρων, τις εξαγορές συμβολαίων, το διακανονισμό αποζημιώσεων και την επεξεργασία νέων ασφαλιστικών προγραμμάτων. Σπουδές παρέχονται σε δημόσια ή ιδιωτικά ΙΕΚ, όπου η φοίτηση διαρκεί 4 εξάμηνα., στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Ασφαλιστικής του ΤΕΙ Κρήτης και στα Τμήματα Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής των ΤΕΙ Καλαμάτας και Ηπείρου, όπου η φοίτηση διαρκεί 8 εξάμηνα. Επίσης και σε ΑΕΙ στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, όπου η φοίτηση διαρκεί 8 εξάμηνα.

26 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΩΝ
Είναι ο επαγγελματίας που γνωρίζει την νομοθεσία της Οδικής Κυκλοφορίας και είναι σε θέση να τη διδάξει στους υποψήφιους οδηγούς, μαζί με τον τρόπο ορθής οδήγησης. Επίσης, διδάσκει τις βασικές αρχές λειτουργίας όλων των συστημάτων και υποσυστημάτων του αυτοκινήτου, τις τυπικές εργασίες συντήρησης αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας κατά περίπτωση καθώς και τα συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειάς τους. Συντάσσει σχέδια μαθήματος, φύλλα διδασκαλίας και τεστ αξιολόγησης των μαθητών για την επιτυχή διεξαγωγή των μαθημάτων και την αξιολόγηση των υποψήφιων οδηγών. Σπουδές παρέχονται σε δημόσια ή ιδιωτικά ΙΕΚ, όπου η φοίτηση διαρκεί 4 εξάμηνα. Για την απόκτηση της άδειας του εκπαιδευτή υποψήφιων οδηγών αυτοκινήτου και μοτοσικλετών χρειάζονται εξετάσεις (γραπτές, προφορικές, πρακτικές) του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, στις αντίστοιχες Διευθύνσεις Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που εδρεύουν στις πόλεις όπου λειτουργούν Σχολές Εκπαιδευτών.

27 ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΣ Στην Αστυνομία υπάρχουν διάφορες υπηρεσίες. Ένας σημαντικός τομέας ευθύνης της Ελληνικής Αστυνομίας, έχει σχέση με την τροχαία κίνηση και ειδικότερα με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων τόσο σε προληπτικό, όσο και σε κατασταλτικό επίπεδο για την ασφαλή κίνηση όλων των τροχοφόρων, καθώς και των πεζών. H Αστυνομική Ακαδημία έχει την έδρα της στην Αθήνα και στόχο την εκπαίδευση, τη μετεκπαίδευση, καθώς και την επιμόρφωση του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας. Σε αυτήν υπάγονται: Η Σχολή Αξιωματικών, η οποία είναι Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Η Σχολή Αστυφυλάκων Η Σχολή Εθνικής Ασφάλειας Η Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Η Ελληνική Αστυνομία κατατάσσει στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων, σπουδαστές με το σύστημα των γενικών εξετάσεων και των ειδικών εισιτηρίων εξετάσεων, υποψηφίων εξωτερικού, με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις που ρυθμίζουν θέματα εισαγωγής σπουδαστών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και εφόσον οι υποψήφιοι κριθούν ΙΚΑΝΟΙ κατά τις προκαταρκτικές εξετάσεις που διενεργούνται από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ή του Στρατού και έπειτα από αίτησή τους στο Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας τους στις καθοριζόμενες από την προκήρυξη ημερομηνίες. Η φοίτηση στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας διαρκεί οκτώ (8) εξάμηνα, ενώ η φοίτηση στη Σχολή Αστυφυλάκων διαρκεί πέντε (5) εξάμηνα. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης οι δόκιμοι διαμένουν και σιτίζονται εντός των Σχολών.

28 ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ Ο σταθμάρχης οργανώνει, επιβλέπει και ελέγχει τα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς. Ειδικότερα, ρυθμίζει τον αριθμό και τη συχνότητα των δρομολογίων των μέσων μεταφοράς προκειμένου να συμβάλει στην έγκαιρη και ασφαλή μετακίνηση του επιβατικού κοινού στους τόπους προορισμού του Επίσης, πληροφορεί τους επιβάτες στους τελικούς σταθμούς ή στις αφετηρίες για τυχόν καθυστερήσεις. Σε περίπτωση βλάβης κατά τη διάρκεια του δρομολογίου φροντίζει για την ταχεία αντικατάστασή του με άλλο. Δεν απαιτούνται σπουδές για την άσκηση αυτού του επαγγέλματος. Συνήθως, σταθμάρχες είναι οδηγοί με μακρόχρονη εμπειρία στο χώρο.

29 ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ Ο δικηγόρος είναι το πρόσωπο που αναλαμβάνει την εκπροσώπηση και υπεράσπιση των προσώπων που καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη για την επίλυση διαφορών ή την απονομή δικαιοσύνης σε αξιόποινες πράξεις που έχουν υποστεί ή διαπράξει. Εξηγεί τους νόμους, τους κανονισμούς και τις δικαστικές αποφάσεις σε άτομα και επιχειρήσεις και αναλαμβάνει την παροχή νομικών συμβουλών σε φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και οργανισμούς του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα. Σπουδές παρέχονται στο Τμήμα Νομικής Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Κομοτηνής, όπου η φοίτηση διαρκεί 8 εξάμηνα, προσφέροντας στους απόφοιτους τρεις διεξόδους απασχόλησης: δικηγόρος, δικαστικός, συμβολαιογράφος.

30 ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Η μελέτη και η ερμηνεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς αποτελούν το αντικείμενο της εργασίας του ψυχολόγου. Η δομή της προσωπικότητας του ανθρώπου, οι συναισθηματικές και διανοητικές διαταραχές του, η ατομική και κοινωνική του ένταξη είναι τα στοιχεία που πρέπει να διαγνώσει, να ερευνήσει και να μελετήσει ο ψυχολόγος, ερμηνεύοντας τις ιδιαίτερες γνωστικές, συναισθηματικές, κοινωνικές συμπεριφορές και διαταραχές του ασθενούς. Οι κλάδοι της ψυχολογίας είναι πολλοί και ο κάθε ψυχολόγος ειδικεύεται σε έναν απ’ αυτούς . Σπουδές μπορούν να γίνουν στα Τμήματα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθώς και στο Πρόγραμμα Ψυχολογίας του Τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η φοίτηση διαρκεί 8 εξάμηνα. Επίσης, Τμήμα Ψυχολόγων λειτουργεί από το 2005 στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και η ακαδημαϊκή εκπαίδευση των σπουδαστών προσφέρεται στο Α.Π.Θ.

31 ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ
Ο κοινωνικός λειτουργός αναζητάει τις αιτίες που διαταράσσουν τη φυσική, την ψυχολογική, την οικονομική ή την ηθική ισορροπία ενός ατόμου, μιας οικογένειας ή μιας ομάδας. Βοηθάει, όσους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τις δυσκολίες της ζωής, να προσαρμοστούν στο περιβάλλον τους ή να απευθυνθούν στον κατάλληλο φορέα για να λύσουν τα προβλήματά τους, ενώ από την άλλη πλευρά ενεργοποιεί τους αρμόδιους φορείς, υπηρεσίες και οργανισμούς, ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ατόμων. Σπουδές παρέχονται στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας των ΑΤΕΙ Αθηνών, Πατρών και Ηρακλείου Κρήτης, όπου η διάρκεια σπουδών είναι 8 εξάμηνα. Επίσης, αποκτούν άδεια άσκησης του επαγγέλματος του Κοινωνικού Λειτουργού οι πτυχιούχοι της κατεύθυνσης Κοινωνικής Εργασίας του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, το οποίο χωρίζεται σε δύο κατευθύνσεις : α)Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής β) Κοινωνικής Εργασίας.

32 ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ Ο κοινωνιολόγος υπηρετεί μια συνθετική επιστήμη που καταγράφει, συστηματοποιεί και αναλύει κριτικά και με θετική μεθοδολογία τα κοινωνικά φαινόμενα και την ανθρώπινη συμπεριφορά, αναζητώντας τα αίτια της μορφής και της εξέλιξής τους. Ανάλογα με τον χώρο εργασίας του, ο κοινωνιολόγος επιστρατεύει τις θεωρητικές γνώσεις και την ερευνητική εμπειρία του για να κατανοήσει τα συλλογικά φαινόμενα, να αναλύσει τα κοινωνικά προβλήματα και να καταθέσει προτάσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Σπουδές παρέχονται στα Τμήματα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας Αιγαίου καθώς και από τα Τμήματα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Κοινωνικής Πολιτικής Παντείου. Η φοίτηση διαρκεί 8 εξάμηνα.

33 ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ Ο Ορθοπεδικός ασχολείται με τις εκ γενετής και επίκτητες παθήσεις του μυοσκελετικού – στηρικτικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού. Αντιμετωπίζει παθήσεις και περιστατικά που οφείλονται σε κατάγματα, διαστρέμματα και παθήσεις της σπονδυλικής στήλης .Πρόκειται για ειδικότητα της χειρουργικής με ευνοϊκές προοπτικές απασχόλησης. Απαραίτητη προϋπόθεση εξειδίκευσης είναι η απόκτηση του πτυχίου Γενικής Ιατρικής. Σπουδές ιατρικής μπορούν να γίνουν στην Ιατρική Σχολή των Πανεπιστημίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, Θράκης, Κρήτης. Η διάρκεια των σπουδών είναι 12 εξάμηνα, με εργαστηριακές και πρακτικές ασκήσεις. Οι πτυχιούχοι μετά το πέρας των βασικών σπουδών τους, μπορούν να υπηρετήσουν σε αγροτικό ιατρείο, ως γενικοί γιατροί τουλάχιστον για ένα χρόνο. Για την απόκτηση αυτής της ειδικότητας απαιτούνται 5 χρόνια σπουδών από τα οποία 1 έτος στη Γενική Χειρουργική,3 χρόνια στην Ορθοπεδική και 2 εξάμηνα, μετά από επιλογή σε δύο από τις χειρουργικές ειδικότητες της Νευροχειρουργικής, Χειρουργικής Θώρακος και Πλαστικής Χειρουργικής.

34 ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟΣ Αντικείμενο της ειδικότητάς του είναι η προετοιμασία του ασθενή, με τη χορήγηση αναισθησίας , πριν από την είσοδό του στο χειρουργείο, καθώς και η παρακολούθηση της κατάστασής του σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης αλλά και κατά την ανάνηψη. Ο ρόλος του στο χειρουργείο θεωρείται εξ ίσου σημαντικός με εκείνον του χειρουργού. Απαραίτητη προϋπόθεση εξειδίκευσης είναι η απόκτηση του πτυχίου Γενικής Ιατρικής. Σπουδές ιατρικής μπορούν να γίνουν στην Ιατρική Σχολή των Πανεπιστημίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, Θράκης, Κρήτης. Η διάρκεια των σπουδών είναι 12 εξάμηνα, με εργαστηριακές και πρακτικές ασκήσεις. Οι πτυχιούχοι μετά το πέρας των βασικών σπουδών τους, μπορούν να υπηρετήσουν σε αγροτικό ιατρείο, ως γενικοί γιατροί τουλάχιστον για ένα χρόνο. Για την απόκτηση αυτής της ειδικότητας απαιτούνται 4 χρόνια σπουδών, από τα οποία 6 μήνες στην Καρδιολογία, 3 μήνες στην Πνευμονολογία και το Εργαστήριο Αναπνευστικής Λειτουργίας, 18 μήνες στην αναισθησία Γενικής Χειρουργικής, 3 μήνες στην αναισθησία Ωτορινολαρυγγολογίας και Οφθαλμολογίας, 3 μήνες στην αναισθησία Μαιευτικής και Γυναικολογίας, 3 μήνες στην αναισθησία Παιδοχειρουργικής, 2 μήνες στην αναισθησία Θωρακοχειρουργικής, 2 μήνες στην αναισθησία Νευροχειρουργικής και 6 μήνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

35 ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ Αντιμετωπίζει με χειρουργική επέμβαση βλάβες και παθήσεις μαστού, οισοφάγου, κοιλίας και θυρεοειδούς, καθώς και περιστατικά πολυτραυματία, που είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν με θεραπευτική αγωγή. Η χειρουργική ανήκει στις κλινικές ειδικότητες και για την απόκτησή της απαραίτητη προϋπόθεση είναι το πτυχίο Γενικής Ιατρικής. Σπουδές ιατρικής μπορούν να γίνουν στην Ιατρική Σχολή των Πανεπιστημίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, Θράκης, Κρήτης. Η διάρκεια των σπουδών είναι 12 εξάμηνα, με εργαστηριακές και πρακτικές ασκήσεις. Οι πτυχιούχοι μετά το πέρας των βασικών σπουδών τους, μπορούν να υπηρετήσουν σε αγροτικό ιατρείο, ως γενικοί γιατροί τουλάχιστον για ένα χρόνο. Για την απόκτηση της ειδικότητας αυτής απαιτούνται 5 χρόνια σπουδών, από τα οποία τα 3 ½ χρόνια στην εκπαίδευση Γενικής Χειρουργικής, ενώ τα υπόλοιπα 1 ½ χρόνια για εκπαίδευση από ένα εξάμηνο σε κάθε μια από τρείς συναφείς ειδικότητες με επιλογή μεταξύ της Γυναικολογίας, Ορθοπεδικής, Ουρολογίας, Ωτορινολαρυγγολογίας, Νευροχειρουργικής, Πλαστικής Χειρουργικής, Χειρουργικής Παίδων, Χειρουργικής Θώρακος και Αγγειοχειρουργικής.

36 ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ Ο φυσικοθεραπευτής, με τη βοήθεια συσκευών και οργάνων, επιχειρεί να επαναφέρει τη μυϊκή δύναμη του ασθενούς, να τον ανακουφίσει από τους πόνους και να βελτιώσει τη μυϊκή του κατάσταση. Επίσης, ασχολείται με προβλήματα κινησιολογικής, νευρολογικής και ορθοπεδικής φύσεως. Σπουδές φυσικοθεραπείας μπορούν να γίνουν στα αντίστοιχα Τμήματα των ΑΤΕΙ Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Λαμίας και Πάτρας, όπου η διάρκεια σπουδών είναι 8 εξάμηνα. Οι πτυχιούχοι ασκούν το επάγγελμα μετά την απόκτηση ασκήσεως επαγγέλματος που χορηγείται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

37 ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ Η βασική αποστολή και ευθύνη του εργοθεραπευτή είναι η αποκατάσταση σωματικών ή ψυχικών παθήσεων, ασθενών που παρουσιάζουν προσωρινό ή χρόνιο μειονέκτημα. Βοηθά τους ασθενείς να αναπτύξουν τις φυσικές ικανότητες που έχουν ή να επανακτήσουν την ψυχική και πνευματική τους ισορροπία, απασχολούμενοι σε δημιουργικές εργασίες και κατασκευές, όπως είναι η επεξεργασία του πηλού, η υφαντουργία, η επεξεργασία του δέρματος, του ξύλου κλπ. Επίσης, βοηθά τους ασθενείς να αποκτήσουν επαγγελματικές δεξιότητες, όπως είναι η δακτυλογράφηση και η χρήση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Μερικές φορές, σχεδιάζει και κατασκευάζει ειδικά βοηθητικά εργαλεία, που χρησιμοποιούν οι ασθενείς για να προσαρμόζονται κατάλληλα σε χώρους και καταστάσεις της καθημερινής ζωής. Σπουδές γίνονται στο Τμήμα Εργοθεραπείας του ΑΤΕΙ Αθηνών όπου η διάρκεια των σπουδών είναι 8 εξάμηνα.

38 ΙΑΤΡΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Αντικείμενο της ειδικότητάς του είναι η εφαρμογή μεθόδων αντιμετώπισης, βελτίωσης και αποκατάστασης των φυσικών, αισθητικών και κινητικών προβλημάτων των ατόμων με επίκτητες ή εκ γενετής αναπηρίες και με πιθανή διαταραγμένη πνευματική κατάσταση. Ο γιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης συνεργάζεται απαραίτητα με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων (νευρολόγους, ψυχιάτρους, κλπ),προκειμένου να έχει σφαιρική εικόνα της γενικής κατάστασης του ασθενούς. Πρόκειται για ειδικότητα της Παθολογίας και για την απόκτησή της απαραίτητη προϋπόθεση είναι το πτυχίο Γενικής Ιατρικής. Σπουδές ιατρικής μπορούν να γίνουν στην Ιατρική Σχολή των Πανεπιστημίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, Θράκης, Κρήτης. Η διάρκεια των σπουδών είναι 12 εξάμηνα, με εργαστηριακές και πρακτικές ασκήσεις. Οι πτυχιούχοι μετά το πέρας των βασικών σπουδών τους, μπορούν να υπηρετήσουν σε αγροτικό ιατρείο, ως γενικοί γιατροί τουλάχιστον για ένα χρόνο. Για την απόκτηση αυτής της ειδικότητας απαιτούνται 4 χρόνια σπουδών από τα οποία 1 εξάμηνο στην Παθολογία, 1 εξάμηνο στη Νευρολογία, 1 εξάμηνο στην Ορθοπεδική και 2 ½ χρόνια στη Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση.

39 ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Ο ειδικός σχεδιασμού μηχανημάτων σωματικής αποκατάστασης αποτυπώνει στον ηλεκτρονικό υπολογιστή το σχέδιο του μηχανήματος που θέλει να κατασκευάσει και στη συνέχεια το σχεδιάζει με γνώμονα τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του χρήστη. Τα μηχανήματα που κατασκευάζει είναι συσκευές ορθοστάτησης και βάδισης, αναπηρικά αμαξίδια, ορθοπεδικά είδη, ειδικές αναπηρικές καρέκλες για άτομα με κινητικά προβλήματα. Καθώς και οποιαδήποτε άλλη κατασκευή που έχει σαν στόχο την αποκατάσταση της υγείας και την ανακούφιση των ασθενών. Σπουδές παρέχονται στο Τμήμα Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων του ΑΤΕΙ Αθήνας, στο Τμήμα Ηλεκτρονικής του ΑΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Λαμίας και Κρήτης και στο Τμήμα Μηχανολογίας του ΑΤΕΙ Πειραιά, Πάτρας, Λάρισας, Κρήτης,Καβάλας, Κοζάνης, Χαλκίδας και Σερρών όπου η φοίτηση διαρκεί 8 εξάμηνα.. Επίσης σχετικές σπουδές παρέχονται στο Τμήμα Εργοθεραπείας του ΑΤΕΙ Αθήνας.

40 ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΙΣΤΩΝ Αντικείμενο της εργασίας του είναι η «δημιουργία» ιστών ανθρώπινων οργάνων. Ασχολείται κυρίως με την έρευνα και την ανάπτυξη αποτελεσματικών μεθόδων για την κατασκευή βιολογικών ιστών με ποικίλες εφαρμογές στη Βιοϊατρική επιστήμη. Μέσω πειραματικών διαδικασιών, χρησιμοποιώντας ιστούς από κύτταρα ζωικών οργανισμών, επιχειρεί να αντικαταστήσει τα τεχνητά εμφυτεύματα και τη μεταμόσχευση οργάνων και ιστού με εναλλακτικές λύσεις που παράγονται εργαστηριακά, δίνοντας μια νέα κατεύθυνση στις εγχειρήσεις αρθροπλαστικής και λύνοντας το πρόβλημα της έλλειψης δοτών ανθρώπινων οργάνων αλλά και του κόστους.

41 ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΙΣΤΩΝ Σπουδές παρέχονται από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθήνας, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, των Πανεπιστημίων Πάτρας, Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας, όπου η φοίτηση διαρκεί δέκα εξάμηνα .Επίσης σπουδές προσφέρονται στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης, στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης καθώς και στο Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου η φοίτηση είναι πενταετής. Ακόμη, σπουδές παρέχονται στα Τμήματα Βιολογίας των Πανεπιστημίων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πατρών και Κρήτης, στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και στο τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας όπου η φοίτηση διαρκεί 4 έτη. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται μεταπτυχιακή εξειδίκευση σε θέματα εμβιομηχανικής, βιοϊατρικής και βιοπληροφορικής, που μπορεί να γίνει σε αναγνωρισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού.


Κατέβασμα ppt "ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΟΔΗΓΗΣΗ ΔΙΚΥΚΛΩΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google