Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ανανεώσιμες και μη πηγές ενέργειας Ούρδας Ιωάννης.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ανανεώσιμες και μη πηγές ενέργειας Ούρδας Ιωάννης."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ανανεώσιμες και μη πηγές ενέργειας Ούρδας Ιωάννης

2 Ας θυμηθούμε ποιες πηγές ενέργειας γνωρίσαμε στα προηγούμενα μαθήματα. Ορυκτοί άνθρακες Πετρέλαιο

3 Φυσικό αέριο Πυρηνική ενέργεια

4 Ηλιακή ενέργεια

5 Υδροηλεκτρική ενέργεια Αιολική ενέργεια

6 Γεωθερμική ενέργεια

7 Βιομάζα Η βιομάζα φτιάχνεται από απόβλητα βιομηχανίας ξύλου, τροφίμων, οικιακά απορρίμματα και καλλιέργειας ενεργειακών φυτών. Παράγουμε βιοαιθανόλη και βιοαέριο. Παρατηρήστε την εικόνα Πώς φτιάχνεται η βιομάζα;

8 Η ανθρωπότητα για να μπορέσει να ζήσει και να δημιουργήσει έχει ανάγκη την ενέργεια. Ποια καύσιμα από τα παραπάνω χρησιμοποιούμε περισσότερο; Χρησιμοποιούμε περισσότερο το πετρέλαιο, ορυκτούς άνθρακες και φυσικό αέριο Ας συζητήσουμε για το χρόνο που απαιτείται για να δημιουργηθούν τα κοιτάσματα αυτά στη φύση. Για να δημιουργηθούν τα κοιτάσματα αυτά χρειάζεται να περάσουν εκατομμύρια χρόνια.

9 Ποιο είναι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ή θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα τα επόμενα χρόνια; Τα ορυκτά καύσιμα που αντλούμε από τον πλανήτη κάποτε θα τελειώσουν. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ο ρυθμός με τον οποίο αντλούμε και υποβαθμίζουμε αυτές τις πηγές ενέργειας είναι πολύ μεγαλύτερος από το ρυθμό με τον οποίο η φύση τις δημιουργεί. Για να ανανεωθούν αυτές οι πηγές, χρειάζονται χιλιάδες ή και εκατομμύρια χρόνια.

10 Οι πηγές λοιπόν που δεν μπορούν να ανανεωθούν εύκολα και χρειάζονται πολλά χρόνια για να τις δημιουργήσει η φύση ονομάζονται μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

11 Από όλες τις πηγές ενέργειας που είδαμε, υπάρχουν κάποιες που βρίσκονται σε αφθονία στη φύση και θα μπορούσαμε να τις χρησιμοποιήσουμε. Παρατηρήστε την εικόνα Η ηλιακή ενέργεια, η βιομάζα, αιολική ενέργεια, υδροηλεκτρική ενέργεια, γεωθερμία.

12 Τι θα λέγαμε για το σχηματισμό τους; Υπάρχουν όμως και πηγές ενέργειας, που όσο και αν τις χρησιμοποιούμε, δεν εξαντλούνται. Μάλιστα, για να τις βρούμε, δε χρειάζεται καν να σκάψουμε! Οι πηγές αυτές ανανεώνονται από τη φύση με πολύ γρήγορο ρυθμό, γι' αυτό τις ονομάζουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όσο υπάρχει ο Ήλιος, το νερό της βροχής και ο άνεμος κι όσο νέα φυτά φυτρώνουν και αναπτύσσονται, θα έχουμε στη διάθεσή μας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας..

13 Ας συζητήσουμε τα θετικά και αρνητικά των πηγών ενέργειας Πετρέλαιο Παγκόσμια ενεργειακή συμμετοχή: 36% Αποθέματα: για μερικές δεκάδες χρόνια. Πλεονεκτήματα: μεγάλη ενεργειακή αξία, εύκολη μεταφορά και αποθήκευση. Μειονεκτήματα: ρύπανση της ατμόσφαιρας κατά την καύση, ρύπανση από ατυχήματα κατά τη μεταφορά. Πετρέλαιο Παγκόσμια ενεργειακή συμμετοχή: 36% Αποθέματα: για μερικές δεκάδες χρόνια. Πλεονεκτήματα: μεγάλη ενεργειακή αξία, εύκολη μεταφορά και αποθήκευση. Μειονεκτήματα: ρύπανση της ατμόσφαιρας κατά την καύση, ρύπανση από ατυχήματα κατά τη μεταφορά.

14 Ορυκτοί άνθρακες Παγκόσμια ενεργειακή συμμετοχή: 30% Αποθέματα: για μερικές εκατοντάδες χρόνια. Πλεονεκτήματα: μεγάλη ενεργειακή αξία, μεγάλη διάρκεια αποθεμάτων. Μειονεκτήματα: μεγάλη ρύπανση της ατμόσφαιρας κατά την καύση. Ορυκτοί άνθρακες Παγκόσμια ενεργειακή συμμετοχή: 30% Αποθέματα: για μερικές εκατοντάδες χρόνια. Πλεονεκτήματα: μεγάλη ενεργειακή αξία, μεγάλη διάρκεια αποθεμάτων. Μειονεκτήματα: μεγάλη ρύπανση της ατμόσφαιρας κατά την καύση.

15 Πυρηνική ενέργεια Παγκόσμια ενεργειακή συμμετοχή: 5% Αποθέματα: για μερικές εκατοντάδες χρόνια. Πλεονεκτήματα: δε ρυπαίνει την ατμόσφαιρα. Μειονεκτήματα: επικίνδυνα ραδιενεργά απόβλητα, κίνδυνος σε περίπτωση ατυχήματος. Πυρηνική ενέργεια Παγκόσμια ενεργειακή συμμετοχή: 5% Αποθέματα: για μερικές εκατοντάδες χρόνια. Πλεονεκτήματα: δε ρυπαίνει την ατμόσφαιρα. Μειονεκτήματα: επικίνδυνα ραδιενεργά απόβλητα, κίνδυνος σε περίπτωση ατυχήματος.

16 Νερό Παγκόσμια ενεργειακή συμμετοχή: 7% Αποθέματα: ανεξάντλητα. Πλεονεκτήματα: ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, που δεν προκαλεί καθόλου ρύπανση. Μειονεκτήματα: δεν είναι παντού διαθέσιμη, η αξιοποίησή της προκαλεί σημαντικές αλλοιώσεις στο βιότοπο της περιοχής. Νερό Παγκόσμια ενεργειακή συμμετοχή: 7% Αποθέματα: ανεξάντλητα. Πλεονεκτήματα: ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, που δεν προκαλεί καθόλου ρύπανση. Μειονεκτήματα: δεν είναι παντού διαθέσιμη, η αξιοποίησή της προκαλεί σημαντικές αλλοιώσεις στο βιότοπο της περιοχής.

17 Φυσικό αέριο Παγκόσμια ενεργειακή συμμετοχή: 18% Αποθέματα: για μερικές δεκάδες χρόνια. Πλεονεκτήματα: μικρότερη ρύπανση της ατμόσφαιρας σε σύγκριση με τους ορυκτούς άνθρακες και το πετρέλαιο. Μειονεκτήματα: ρύπανση της ατμόσφαιρας με διοξείδιο του άνθρακα και άλλους ρύπους. Φυσικό αέριο Παγκόσμια ενεργειακή συμμετοχή: 18% Αποθέματα: για μερικές δεκάδες χρόνια. Πλεονεκτήματα: μικρότερη ρύπανση της ατμόσφαιρας σε σύγκριση με τους ορυκτούς άνθρακες και το πετρέλαιο. Μειονεκτήματα: ρύπανση της ατμόσφαιρας με διοξείδιο του άνθρακα και άλλους ρύπους.

18 Βιομάζα Παγκόσμια ενεργειακή συμμετοχή: 2% Αποθέματα: ανεξάντλητα, αν το ποσοστό παγκόσμιας συμμετοχής δεν αλλάξει σημαντικά. Πλεονεκτήματα: ανανεώσιμη, ανεξάντλητη πηγή ενέργειας. Μειονεκτήματα: ρύπανση της ατμόσφαιρας κατά την καύση. Βιομάζα Παγκόσμια ενεργειακή συμμετοχή: 2% Αποθέματα: ανεξάντλητα, αν το ποσοστό παγκόσμιας συμμετοχής δεν αλλάξει σημαντικά. Πλεονεκτήματα: ανανεώσιμη, ανεξάντλητη πηγή ενέργειας. Μειονεκτήματα: ρύπανση της ατμόσφαιρας κατά την καύση.

19 Άνεμος Παγκόσμια ενεργειακή συμμετοχή: 1% Αποθέματα: ανεξάντλητα, ωστόσο όχι πάντα διαθέσιμα. Πλεονεκτήματα: ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που δεν προκαλεί καμία ρύπανση. Μειονεκτήματα: απαιτείται πολύ δαπανηρός εξοπλισμός για την αξιοποίησή της, δεν είναι σταθερά διαθέσιμη. Άνεμος Παγκόσμια ενεργειακή συμμετοχή: 1% Αποθέματα: ανεξάντλητα, ωστόσο όχι πάντα διαθέσιμα. Πλεονεκτήματα: ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που δεν προκαλεί καμία ρύπανση. Μειονεκτήματα: απαιτείται πολύ δαπανηρός εξοπλισμός για την αξιοποίησή της, δεν είναι σταθερά διαθέσιμη.

20 Η χρήση των μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να γίνεται με προσοχή, τα αποθέματα στον πλανήτη δεν είναι ανεξάντλητα και θα επαρκέσουν για μερικές εκατοντάδες χρόνια Η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν είναι πάντα ιδανική. Έχουν μεγάλο κόστος εφαρμογής. Απαιτούν μερικές από αυτές μεγάλη επιφάνεια γης, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται η έκταση των χωραφιών που μπορούν να καλλιεργηθούν. Η απόδοσή τους δεν είναι μεγάλη και αρκεί μόνο για μικρές περιοχές. Γι αυτό στις μέρες μας χρησιμοποιούνται για να βοηθούν στην συνολική παραγωγή ενέργειας που χρειάζεται ο πλανήτης. Μερικές εξαρτώνται από τις κλιματικές συνθήκες όπως παραδείγματος χάρη ο ήλιος και ο άνεμος. Η χρήση των μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να γίνεται με προσοχή, τα αποθέματα στον πλανήτη δεν είναι ανεξάντλητα και θα επαρκέσουν για μερικές εκατοντάδες χρόνια Η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν είναι πάντα ιδανική. Έχουν μεγάλο κόστος εφαρμογής. Απαιτούν μερικές από αυτές μεγάλη επιφάνεια γης, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται η έκταση των χωραφιών που μπορούν να καλλιεργηθούν. Η απόδοσή τους δεν είναι μεγάλη και αρκεί μόνο για μικρές περιοχές. Γι αυτό στις μέρες μας χρησιμοποιούνται για να βοηθούν στην συνολική παραγωγή ενέργειας που χρειάζεται ο πλανήτης. Μερικές εξαρτώνται από τις κλιματικές συνθήκες όπως παραδείγματος χάρη ο ήλιος και ο άνεμος. Συμπέρασμα

21 Ενέργεια και καινοτομία

22 Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα κύματα

23 Εκατοντάδες κάτοπτρα στέλνουν την ηλιακή ακτινοβολία στον κεντρικό πύργο ο οποίος εκμεταλλεύεται τη θερμότητα και παράγει ηλεκτρική ενέργεια

24 Καλό διάβασμα


Κατέβασμα ppt "Ανανεώσιμες και μη πηγές ενέργειας Ούρδας Ιωάννης."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google