Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η Μετεωρολογία και οι διάφοροι ορισμοί της

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η Μετεωρολογία και οι διάφοροι ορισμοί της"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η Μετεωρολογία και οι διάφοροι ορισμοί της
Από τους μαθητές : . Δημήτρη Μπουγιατιώτη . Κωνσταντίνο Βλαχόπουλο . Μάνια Σκυλή . Νίκο Μέλλο . Περτίκ Λαλ

2 Πρόλογος Μετεωρολογία είναι η Θετική επιστήμη που ερευνά την ατμόσφαιρα στο σύνολο της και τα φυσικά φαινόμενα που συμβαίνουν σε αυτή (μετεωρολογικά φαινόμενα). Τα φαινόμενα αυτά ονομάζονταν από τους αρχαίους Έλληνες μετέωρα. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ (Ι) Ατμοσφαιρική πίεση (ΙΙ) Μεταβολές θερμοκρασίας (ΙΙΙ) Μετακινήσεις αέριων μαζών (ΙV) Εξάτμιση-Υγρασία (V) Σχηματισμός, εξέλιξη νεφών (VI) Συμπύκνωση-Υγροποίηση των υδρατμών (VII) Ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα (VIII) Μορφές απόθεσης Και πολλά αλλά όπως καταιγίδες, διάθλαση, ανάκλαση καθώς και η μελέτη τους πάνω σε ξηρά και θάλασσα.

3 Λεξικό Κυριότερων Μετεωρολογικών Όρων
Αεροχείμαρρος: Ελικοειδές, δυνατό και στενό ρεύμα ανέμου στην ανώτερη τροπόσφαιρα, κοντά στην τροπόπαυση.

4 Αντικυκλώνας: Μια μεγάλη περιοχή (ή σύστημα υψηλών πιέσεων του αέρα), στην οποία ο άνεμος κινείται ελικοειδώς από το κέντρο προς τα έξω. Οι άνεμοι στο Β. ημισφαίριο έχουν κίνηση κατά τη διεύθυνση των δεικτών του ρολογιού και στο Ν. ημισφαίριο αντίθετη προς την κίνηση των δεικτών του ρολογιού. Ανεμοστρόβιλος: Μικρή δίνη ανέμου περιστρεφόμενη γύρω από έναν πυρήνα χαμηλής πίεσης

5 Αστραπή: Ηλεκτρικός σπινθήρας της εκκένωσης που παράγεται μεταξύ δυο νεφών. Ο σπινθήρας μεταξύ νέφους και εδάφους λέγεται κεραυνός. Βροχή: Συμπύκνωση υδρατμών σε υδροσταγόνες που μετά πέφτουν λόγω βάρους.

6 Θερμοβαθμίδα: Η ελάττωση της θερμοκρασίας με το ύψος
Θερμοβαθμίδα: Η ελάττωση της θερμοκρασίας με το ύψος. Σε μέσες ατμοσφαιρικές συνθήκες. Αντιστοιχεί περίπου με θ-0,6°C/ 100 m άνοδο. Θυελλώδης Άνεμος: Θύελλα. Άνεμος έντασης ≥8 Μποφώρ.

7 Σέλας: Είναι έγχρωμα φωτεινά φαινόμενα που παρουσιάζονται τη νύχτα στον ουρανό. Παράγονται από ηλεκτρικά φαινόμενα στα υψηλά πλάτη του Β. και Ν. ημισφαιρίου Υποκορεσμός: Αυτό συμβαίνει όταν στην ατμόσφαιρα δεν υπάρχουν πυρήνες συμπύκνωσης υδρατμών. Τότε η σχετική υγρασία >100%.

8 ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

9 Αρχαία Ελλάδα Στην αρχαία ελληνική μυθολογία τα φυσικά φαινόμενα οφείλονταν στην διάθεση των 12 θεών του Ολύμπου.

10 Αίγυπτος Οι Αιγύπτιοι θεοποιούσαν τα φυσικά φαινόμενα.
Ο Ρα ήταν θεός του Ήλιου Η Τεφνούτ ήταν θεά της βροχής Ο Γκρεπ ήταν υπεύθυνος για τους σεισμούς Η Νουτ ήταν θεά του ουρανού

11 Κίνα Για τους Κινέζους υπήρχε ένας θεός σχετιζόμενος με τους κεραυνούς, ο Άρχων κεραυνός. Θεός του ανέμου φαίνεται να είναι ο δράκος Fei Lien/Lian.

12 Ιαπωνία Στην Ιαπωνία έχουμε πολλούς θεούς που σχετίζονται με την βροχή, με κυριότερο τον θεό Τάκα-Οκάμι, ο οποίος είχε την δυνατότητα να ρίξει όχι μόνο βροχή αλλά και χιόνι.

13 Ο Χορός της Βροχής και του Ήλιου
Ο χορός της βροχής είναι τελετουργικός χορός που έχει σκοπό να προκαλέσει βροχή και να εξασφαλίσει την προστασία των σπαρτών. Ο χορός του Ήλιου ήταν μία από τις ιερότερες τελετές των ιθαγενών. Η τελετή αυτή συνήθως πραγματοποιείται μία ή δύο φορές το χρόνο, κυρίως στην εποχή της σποράς.

14 Φυλή Μασάι και Φυλές της Ν. Αμερικής
Στη φυλή Μασάι μάγοι ενημέρωναν τους σοφούς γέροντες ότι αιτία για την καταστροφική ξηρασία που τους μάστιζε, ήταν η κατάρα του θεού της βροχής για την αναίρεση της οποίας, έπρεπε να προσφέρουν στο θεό πολύτιμες θυσίες. Για τους Μάγια θεός της αστραπής, των βροντών και της βροχής ήταν ο Τσαακ

15 Ινδία Στην μυθολογία της Ινδίας ο Ίντρα θεωρείται θεός του κεραυνού, της καταιγίδας και της βροχής.

16 Ινδιάνοι Η σύνδεση της βροχής με τους βατράχους - θεούς της βροχής εντοπίζεται και στις αντιλήψεις των Ινδιάνων οι οποίοι ποτέ δεν τους σκοτώνουν.

17 Κέλτικη, Σλαβική και Σκανδιναβική Μυθολογία
Στην κέλτικη μυθολογία ο Ταράνης ήταν ο θεός των κεραυνών. Αυτός με τη βοήθεια της περιστροφής του τροχού στον κοσμικό άξονα, δημιουργούσε τους κεραυνούς. Στη σλάβικη μυθολογία ο Περούν ήταν ο θεός του ουρανού και των κεραυνών. Στη σκανδιναβική υπάρχουν δύο εκδοχές, είτε ότι ο Θωρ ήταν ο βασιλιάς του κεραυνού και τον χρησιμοποιούσε κατά των εχθρών του ανθρώπου, είτε ο θεός Donar (βροντή) έλεγχε τα μετεωρολογικά φαινόμενα, ιδιαίτερα την αστραπή και την βροντή.

18 Από τους μαθητές: • Βορριά Υρώ • Δαγρέ Ελένη • Δημαράκη Κλεοπάτρα
• Βορριά Υρώ • Δαγρέ Ελένη • Δημαράκη Κλεοπάτρα • Δριβάλα Ελίνα • Στρατηγάκη Φούλη • Φλωρή Ευγενία

19 Η εξέλιξη της μετεωρολογίας

20 Θαλής 640π.Χ Απέδωσε τη διαδοχή των τεσσάρων εποχών του έτους στην συνεχή των θέσεων του Ήλιου στον ουρανό.

21 Ιπποκράτης 5ος αιώνας π.Χ
Μελέτησε με πολύ προσοχή τις μετεωρολογικές συνθήκες που πρέπει να επικρατούν στις εποικούμενες περιοχές , ώστε να προστατεύεται η υγεία των κατοίκων.

22 Αριστοτέλης 340π.Χ Η πρώτη όμως συστηματική μελέτη επί των μετεωρολογικών φαινομένων. Παραθέτει παρατηρήσεις και ερμηνείες πολλών μετεωρολογικών φαινομένων.

23 Γαλιλαίος Αρχική σύλληψη της ιδέας των δύο βασικών οργάνων του βαρομέτρου και του θερμομέτρου.

24 Τορικέλι 1643 μ.Χ Κέλσιος 1742 μ.Χ Κατασκεύασε για πρώτη φορά το βαρόμετρο. Κατασκεύασε το θερμόμετρο, στη μορφή που είναι γνωστό και σήμερα.

25 Χάντλει και Φέρελ 1735 & 1856 Θεωρητική εξήγηση ορισμένων , βασικών χαρακτηριστικών της συμπεριφοράς της ατμόσφαιρας , όπως της γενικής κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας.

26 Μπράντ 1820 μ.Χ Μπίερκνες 1919 μ.Χ Η χάραξη των πρώτων χαρτών καιρού.
Μπράντ μ.Χ Μπίερκνες 1919 μ.Χ Η χάραξη των πρώτων χαρτών καιρού. Ολοκλήρωσε το βασικό μοντέλο των μετωπικών υφέσεων.

27 Από τους μαθητές: Αποστόλου Μαριάννα Βασιλειάδη Ελισάβετ
Λαμπίρη Άννα-Μαρία Λαμπίρη Βάσια Μορόγλου Ευσταθία Παπαθανασίου Ραφαηλία

28 ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ ΕΚθΕΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ
Μετεωρολογία: Ο ρόλος των δορυφόρων και των μέσων επίγειας μετεωρολογίας στην σύγχρονη μετεωρολογία

29 Περίληψη: Στην συγκεκριμένη εργασία ασχοληθήκαμε
με τον ρόλο των δορυφόρων και των μέσων επίγειας μετεωρολογίας. Αφού κάναμε μια ενδελεχή έρευνα στο περιεχόμενο των πληροφοριών που θα παρουσιάσουμε, αποφασίσαμε από κοινού, αρχικά να προβάλλουμε τον ορισμό των μετεωρολογικών δορυφόρων και στην συνέχεια να ασχοληθούμε με τα μέσα επίγειας μετεωρολογίας

30 Δορυφόροι: Τεχνητός δορυφόρος Μετεωρολογικός δορυφόρος
Ένας τεχνητός δορυφόρος είναι οποιαδήποτε κατασκευή, που δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο, τοποθετείται σε τροχιά γύρω από ένα ουράνιο σώμα, ενώ ειδικότερα, τεχνητός δορυφόρος της Γης λέγεται κάθε αντικείμενο που τοποθετείται από τον άνθρωπο σε τροχιά γύρω από αυτήν. Μετεωρολογικός δορυφόρος Μετεωρολογικοί δορυφόροι ή δορυφόροι καιρού ονομάζονται ειδικές διαστημικές μηχανές, σύγχρονα επιτεύγματα της διαστημικής, που εκτοξεύονται με διαστημικά οχήματα και θέτονται στη συνέχεια σε τροχιά γύρω από τη Γη, για την παρακολούθηση και πρόβλεψη των γήινων καιρικών φαινομένων.

31 Μετεωρολογικά μέσα για την βροχή:
Βροχόμετρο Το Βροχόμετρο είναι ένα από τα επίγεια μετεωρολογικά όργανα για την μέτρηση του ύψους της βροχής. Ίσως το πρώτο μετεωρολογικό στοιχείο που φαίνεται να μετρήθηκε όπως βεβαιώνεται και από την ιστορία ήταν το ύψος της βροχής. Βροχογράφος Ο Βροχογράφος ανήκει στα επίγεια μετεωρολογικά όργανα και πρόκειται για αυτόνομη συσκευή που καταγράφει διάφορα βροχομετρικά στοιχεία επί εβδομαδιαίας βάσης

32 Περισσότερα μετεωρολογικά μέσα:
Ηλιογράφος Ο Ηλιογράφος ανήκει στα επίγεια Μετεωρολογικά όργανα και πρόκειται για αυτόνομο όργανο που μετρά την ημερήσια ηλιοφάνεια, δηλαδή πόσες ώρες οι ακτίνες του ηλιακού φωτός δεν εμποδίζονταν από σύννεφα στη διάρκεια μιας ημέρας. Περισσότερο διαδεδομένοι ηλιογράφοι είναι του Campell,Stokes και του Marvin Υγρογράφος Ο Υγρογράφος είναι ένα μετεωρολογικό όργανο εδάφους, τύπου υγρόμετρου που όμως καταγράφει αυτόνομα την υγρασία ατμόσφαιρας. Η λειτουργία του βασίζεται στις αυξομειώσεις των τριχών που μεταβιβάζονται σε μια πέννα .Το ίχνος της πέννας μας δίδει το εβδομαδιαίο διάγραμμα του υγρογράφου.

33 Το αρχαιότερο μετεωρολογικό μέσο:
Νεφοσκόπιο Το Νεφοσκόπιο είναι ειδικό μετεωρολογικό όργανο με το οποίο γίνονται ειδικές παρατηρήσεις στα σύννεφα οι λεγόμενες και "νεφοσκοπικές παρατηρήσεις". Στις παρατηρήσεις αυτές εκτιμάται η ποσότητα και το είδος της νέφωσης που υφίσταται κατά την παρατήρηση στον ουράνιο θόλο. Με το κατάλληλο αυτό όργανο, το νεφοσκόπιο, υπολογίζεται η διεύθυνση και η ταχύτητα με την οποία κινούνται τα σύννεφα όπως επίσης και για τα χαμηλά ευρισκόμενα το ύψος της βάσης τους. Υπάρχουν δύο ειδών νεφοσκόπια: Ανακλαστικά νεφοσκόπιά: Ονομάζονται εκείνα δια των οποίων οι νεφοσκοπικές παρατηρήσεις γίνονται δι΄ ανακλάσεως των νεφών πάνω σε οριζόντιο καθρέπτη. Σκοπευτικά νεφοσκόπια: ονομάζονται εκείνα δια των οποίων η παρατήρηση γίνεται απ΄ ευθείας με σκόπευση των νεφών.

34 Επίλογος: Η μετεωρολογία και συγκεκριμένα ο ρόλος των δορυφόρων και των μέσων επίγειας μετεωρολογίας στην σύγχρονη μετεωρολογία είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα λόγω του ρόλου στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Ο συγκεκριμένος κλάδος μπορεί να βελτιωθεί δια μέσω της εφαρμογής της τεχνολογίας σε αυτόν και θα συντελέσει στη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο για τις μελλοντικές γενιές.

35 Από τους μαθητές : Υπεύθυνος καθηγητής Τσέλλος Κυριάκος
Παντελή Δημητρίου Αντώνη Καρανικόλα Διονύση Κωστάλλα Ιωάννη Κονδύλη Ιωάννη Αποστόλου Βασίλη Σίδερη Υπεύθυνος καθηγητής Τσέλλος Κυριάκος


Κατέβασμα ppt "Η Μετεωρολογία και οι διάφοροι ορισμοί της"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google