Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το Παλάτι, ο Ιππόδρομος και οι Δήμοι. Κεφ 10 Ούρδας Ιωάννης 2013.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το Παλάτι, ο Ιππόδρομος και οι Δήμοι. Κεφ 10 Ούρδας Ιωάννης 2013."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το Παλάτι, ο Ιππόδρομος και οι Δήμοι. Κεφ 10 Ούρδας Ιωάννης 2013

2 Το σημαντικότερο από τα έργα του Κωνσταντίνου στη νέα πρωτεύουσα ήταν το ιερό παλάτι

3

4 Ψηφιδωτά που σώθηκαν από τη διακόσμηση του παλατιού.

5

6 Η Χαλκή πύλη ήταν η επίσημη είσοδος στο παλάτι και ονομάστηκε έτσι επειδή είχε χάλκινη επιχρυσωμένη σκεπή. Πάνω από την πύλη υπήρχε η εικόνα του Χριστού.

7 Μακέτα της περιοχής του παλατιού όπου βλέπουμε την περιοχή που υπήρχε η Χαλκή Πύλη.

8 Στο μεγάλο παλάτι εκτός από τον αυτοκράτορα ποιοι άλλοι νομίζετε ότι διέμεναν; Οι ανώτεροι κρατικοί υπάλληλοι Οι επίσημοι επισκέπτες και οι αντιπροσωπείες των άλλων κρατών Όλοι αυτοί διέμεναν σε ανάλογα διαμερίσματα στο μεγάλο παλάτι Η φρουρά του παλατιού Το προσωπικού του παλατιού Οι τεχνίτες και οι συντηρητές.

9 Όλα αυτά συνδέονταν με υπαίθριες στοές, διαδρόμους, εσωτερικές αυλές και κήπους, οι οποίοι ήταν διακοσμημένοι με κρήνες, ψηφιδωτούς διαδρόμους και έργα τέχνης, αλλά και με σπάνια φυτά και άνθη.

10 Προέκταση των χώρων του παλατιού και φυσική συνέχειά του ήταν ο ιππόδρομος. Ως πρότυπό του είχε το Κολοσσαίο της Ρώμης, αλλά ήταν προσαρμοσμένος στο χώρο του. Πιθανολογείται ότι χωρούσε περίπου 100.000 θεατές και είχε μήκος 450 μέτρα.

11 Παρατηρήστε τις κερκίδες του ιπποδρόμου. Από τι υλικό ήταν φτιαγμένες; Οι κερκίδες ήταν από μάρμαρο και σε αυτές κάθονταν οι θεατές για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις που διοργανώνονταν στο παλάτι.

12 Διοργανώνονταν …… Ιπποδρομίες Κονταρομαχίες Αρματοδρομίες Σπάνια διοργανώνονταν και παραστάσεις τσίρκου.

13 Οι ιπποδρομίες γίνονταν σε καθορισμένες ημερομηνίες και τις παρακολουθούσε συχνά και ο αυτοκράτορας από το ειδικό θεωρείο του. Ιπποδρομίες γίνονταν, με άδεια του παλατιού, και σε κάποιες έκτακτες περιπτώσεις για να γιορταστούν ευχάριστα γεγονότα ή για να τιμηθούν ξένοι άρχοντες ή πρεσβείες που επισκέπτονταν την Πόλη.

14 Στη διάρκεια των ιπποδρομιών οι θεατές επευφημούσαν τον αυτοκράτορα και συχνά εξέφραζαν σ’ αυτόν τα αιτήματα ή και τα παράπονά τους.

15 Η οργάνωση των ιπποδρομιών είχε ανατεθεί στους Δήμους. Οι Δήμοι ήταν αθλητικά σωματεία, που είχαν μέλη και οπαδούς πολίτες που τους άρεσαν οι ιππικοί αγώνες. Από τα χρώματα των στολών και των λαβάρων τους, οι Δήμοι ονομάζονταν Πράσινοι, Βένετοι (Γαλάζιοι), Λευκοί και Κόκκινοι. Το κοινό πάθος για τη νίκη των ομάδων τους όμως τους έκανε να φιλονικούν συχνά μεταξύ τους.

16 . Μια παράξενη «ιπποδρομία» 4.α. Τα άλογα του Λυσίππου, όπως σώζονται σήμερα στη Βενετία. Στον ιππόδρομο της Κωνσταντινούπολης, πάνω από την αφετηρία των ιπποδρομιών, ήταν στημένα τα τέσσερα χάλκινα άλογα του αρχαίου γλύπτη Λυσίππου. Εδώ τα έφερε (το 390 μ.Χ.) ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α΄ από τη Χίο, την πατρίδα του Ομήρου. Κι έμειναν 800 περίπου χρόνια, ως το 1204 μ.Χ. Τότε κατέλαβαν την Πόλη οι Βενετοί και τα μετέφεραν στην πατρίδα τους. Ο Γάλλος αυτοκράτορας Ναπολέων τα μετέφερε για κάποια χρόνια στο Παρίσι. Το 1814 ξαναγύρισαν στη Βενετία και ως σήμερα κοσμούν την πλατεία του προστάτη της Αγίου Μάρκου. Η ιπποδρομία δεν τελείωσε. Το τέρμα της είναι στη Χίο...

17 Βενετία Παρίσι Χίος Ας δούμε στο χάρτη το ταξίδι των αλόγων του Λύσιππου.

18 Τι πρέπει να γνωρίζεις : Πώς ήταν διακοσμημένο το μεγάλο Παλάτι, Τι ήταν Χαλκή Πύλη. Ποιοι διέμεναν στο παλάτι. Τι ήταν ο ιππόδρομος, ποια αγωνίσματα διοργανώνονταν; Τι ήταν οι Δήμοι;

19 Καλό διάβασμα


Κατέβασμα ppt "Το Παλάτι, ο Ιππόδρομος και οι Δήμοι. Κεφ 10 Ούρδας Ιωάννης 2013."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google