Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Δήμητρα Μυλωνάκη Τάξη: Δ1

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Δήμητρα Μυλωνάκη Τάξη: Δ1"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Δήμητρα Μυλωνάκη Τάξη: Δ1
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «ΣΦΕΝΤΟΝΑ» Σχ. έτος Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Δήμητρα Μυλωνάκη Τάξη: Δ1

2 Ποιοι είμαστε… Είμαστε η Δ1 τάξη του 60ού Δημοτικού Σχολείου Πάτρας.
Είμαστε 19 παιδιά, 11 αγόρια και 8 κορίτσια, χωρισμένα σε 4 ομάδες: τα Τιγράκια, τις Σφεντόνες, τα Σαΐνια και τους Πυραύλους

3 Πώς ξεκίνησαν όλα… Αποφασίσαμε να εκδώσουμε την εφημερίδα «ΣΦΕΝΤΟΝΑ» γιατί μέσα από αυτή θέλαμε να αποκτήσουμε καινούριες εμπειρίες, να γίνουμε πιο κοινωνικοί και τολμηροί, πιο συνεργάσιμοι και ευρηματικοί, πιο δραστήριοι και οργανωτικοί και τέλος, να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας σε όλον τον κόσμο.

4 Ποιους στόχους βάλαμε;
Έκδοση τριών φύλλων εφημερίδας. Μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος επιδιώχθηκε οι μαθητές να διδαχθούν διαφορετικούς τύπους γραφής, να ανακαλύψουν ένα διαφορετικό τρόπο χρήσης των κειμένων που παράγουν μέσα στην τάξη και να παίξουν πολλούς διαφορετικούς ρόλους (δημοσιογράφος, εικονογράφος, φωτογράφος, διαφημιστής, εκδότης, εφημεριδοπώλης)

5 Το ταξίδι μας… Καθεμία από τις ομάδες της τάξης ασχολήθηκε με συγκεκριμένα θέματα χωρίς βέβαια αυτό να περιορίζει τους μαθητές που επέλεγαν να ασχοληθούν και με κάτι άλλο. Στις σημαίες των ομάδων ήταν αναρτημένα τα θέματα με τα οποία ασχολούνταν.

6

7

8

9

10 Η διαδικασία έκδοσης της εφημερίδας ήταν η εξής:
Οι μαθητές έψαχναν ή κυνηγούσαν καθημερινώς ειδήσεις ενδιαφέρουσες. Κάθε πρωί στην τάξη η συντακτική ομάδα συγκεντρωνόταν σε έναν πρωινό κύκλο όπου ο κάθε μαθητής πρότεινε την ή τις ειδήσεις που είχε βρει. Η συντακτική ομάδα και η αρχισυντάκτρια (δασκάλα) αποδέχονταν ή απέρριπταν τις ειδήσεις που έρχονταν στον κύκλο.

11

12 Οι ειδήσεις που εγκρίνονταν από τη συντακτική ομάδα γράφονταν από τους δημοσιογράφους/μαθητές σε μορφή δημοσιογραφικού άρθρου. Εάν η είδηση προερχόταν από το οικείο περιβάλλον, τραβούσαν και φωτογραφίες. Τα άρθρα έρχονταν στην αντίστοιχη ομάδα και γίνονταν οι διορθώσεις. Ύστερα παραδίδονταν στην αρχισυντάκτρια. Η αρχισυντάκτρια είχε αναλάβει τη σελιδοποίηση και εκτύπωση της εφημερίδας.

13 Όταν η εφημερίδα ήταν έτοιμη, ερχόταν στην τάξη όπου και γινόταν ανάγνωση των άρθρων από τους δημοσιογράφους/μαθητές και ανάλογη κριτική. Ένα φύλλο μοιραζόταν δωρεάν σε όλους τους μαθητές. Τυπώνονταν όμως αρκετά περισσότερα φύλλα τα οποία οι εφημεριδοπώληδες/ μαθητές αναλάμβαναν να τα πουλούν κυρίως στους γονείς που επισκέπτονταν το σχολείο και στους δασκάλους.

14 Με αυτή τη διαδικασία τυπώθηκαν κατά το σχολικό έτος 2015-2016 τρία φύλλα της εφημερίδας ΣΦΕΝΤΟΝΑ.
Μετά την πώλησή της η εφημερίδα ανέβαινε στο διαδίκτυο και προβαλλόταν και από την ιστοσελίδα του σχολείου στη διεύθυνση

15 1Ο φύλλο Η ηλεκτρονική έκδοση βρίσκεται στη διεύθυνση http://issuu
1Ο φύλλο Η ηλεκτρονική έκδοση βρίσκεται στη διεύθυνση

16 2Ο φύλλο Η ηλεκτρονική έκδοση βρίσκεται στη διεύθυνση https://issuu
2Ο φύλλο Η ηλεκτρονική έκδοση βρίσκεται στη διεύθυνση

17 3Ο φύλλο Η ηλεκτρονική έκδοση βρίσκεται στη διεύθυνση http://issuu
3Ο φύλλο Η ηλεκτρονική έκδοση βρίσκεται στη διεύθυνση

18 ΕΝΘΕΤΟ Το 3ο περιείχε ένθετο εμπνευσμένο από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα «Νερό, θείο δώρο»

19 Τα έσοδα από την πώληση της εφημερίδας χρησιμοποιήθηκαν ως εξής: ένα μέρος των χρημάτων διατέθηκε για κέρασμα παγωτού στους μαθητές στο τέλος της χρονιάς και τα υπόλοιπα διατέθηκαν σε κοινωφελή σκοπό στο ΦΩΤΕΙΝΟ ΑΣΤΕΡΙ

20 Τι πετύχαμε; Μέσα από τη δημιουργία της εφημερίδας οι μαθητές σε γενικές γραμμές:
Έμαθαν να αναζητούν και να συγκεντρώνουν πληροφορίες από διαφορετικές πηγές. Έμαθαν να βρίσκουν εκείνη την είδηση που ενδιαφέρει τους αναγνώστες τους. Ήρθαν σε επαφή με διαφορετικά κειμενικά είδη.

21 Έμαθαν να εξωτερικεύουν τους σκέψεις και τους προβληματισμούς τους.
Απέκτησαν γνώσεις σχετικά με τον τύπο, κατανόησαν πώς γίνεται η σύνταξη και η έκδοση ενός εντύπου. Ήρθαν σε επαφή με την κοινωνική πραγματικότητα και τα προβλήματά της. Κανατανόησαν την ανάγκη της συνεχούς ενημέρωσης των ανθρώπων με ενδιαφέρουσες και φρέσκες ειδήσεις.

22 Έμαθαν να συνεργάζονται και να αναλαμβάνουν ευθύνες.
Ανέπτυξαν τη δημιουργικότητά τους, την αυτοεκτίμηση και την εκτίμηση για τη δουλειά των συμμαθητών τους. Ικανοποιήθηκαν από τη δημοσίευση των κειμένων τους. Ευχαριστήθηκαν από την προώθηση και πώληση του εντύπου τους. Πήραν αποφάσεις σχετικά με τη διαχείριση των εσόδων τους.

23 Οι γνώμες των μαθητών Μου άρεσαν τα πάντα, γιατί δουλεύαμε σε ομάδα και αυτό μου αρέσει. Μάριος Σ. Αυτό που μου άρεσε περισσότερο ήταν ότι ψάχναμε για τις πιο ενδιαφέρουσες ειδήσεις και τις λέγαμε στον κύκλο. Μου άρεσε επίσης που έγραφα ειδήσεις και αγγελίες που ήταν διασκεδαστικές. Και στο τέλος με τα λεφτά που μαζέψαμε θα πάμε για παγωτό. Αγγελική Εμένα μου άρεσε όταν γράφαμε τις ειδήσεις και τα ζώδια. Γιατί μπορούσαμε να γράψουμε ό,τι θέλουμε και όσο θέλουμε. Εμμανουήλ

24 Μου άρεσε που λέγαμε τις ειδήσεις μας στον κύκλο, γιατί μάθαινα κάτι περισσότερο. Δεν μου άρεσε όταν έλεγα σε κάποιους γονείς να αγοράσουν την εφημερίδα μας και έλεγαν όχι. Κων/να Αυτό που μου άρεσε περισσότερο ήταν όλα λέγαμε τις ειδήσεις στον πρωινό κύκλο. Κων/νος Αυτά που μου άρεσαν περισσότερο ήταν τα ζώδια, οι αγγελίες, οι ενδιαφέρουσες ειδήσεις κλπ., γιατί μ’ αυτόν τον τρόπο η εφημερίδα μας γινόταν καλύτερη και γεμάτη με σημαντικές ειδήσεις. Δεν υπάρχει κανένα πράγμα που να μην μου αρέσει. Δήμητρα

25 Μου άρεσαν πάρα πολύ τα ζώδια και οι αγγελίες γιατί ήταν αστεία
Μου άρεσαν πάρα πολύ τα ζώδια και οι αγγελίες γιατί ήταν αστεία. Αυτό που δεν μου άρεσε ήταν ότι δεν μπορούσα να γράψω όσα άρθρα και ειδήσεις ήθελα. Θένια Μου άρεσαν οι αγγελίες και η αστρολογία. Γράψαμε ειδήσεις αστείες και λυπητερές. Μου άρεσε που με τα λεφτά θα βοηθήσουμε τη φτωχή οικογένεια και θα πάρουμε και παγωτά. Ναταλία Μου άρεσε πιο πολύ από όλα που συνεργαζόμασταν όλοι μαζί. Επίσης που όταν πουλάγαμε την εφημερίδα ψάχναμε τους γονείς και τους δασκάλους. Γιάννης

26 Στην εφημερίδα μου άρεσαν σχεδόν όλα, γιατί μαθαίναμε όλα τα νέα
Στην εφημερίδα μου άρεσαν σχεδόν όλα, γιατί μαθαίναμε όλα τα νέα. Δεν μου άρεσαν οι αγγελίες γιατί δεν είναι αληθινές και στην εφημερίδα πρέπει να είναι όλα αληθινά. Νεκτάριος.


Κατέβασμα ppt "Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Δήμητρα Μυλωνάκη Τάξη: Δ1"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google