Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Λειτουργικά Τρόφιμα και Διατροφή

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Λειτουργικά Τρόφιμα και Διατροφή"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Λειτουργικά Τρόφιμα και Διατροφή
Kαψοκεφάλου Μαρία

2 ότι τρως σύμφωνα με τις ανάγκες του οργανισμού.
Τι σημαίνει Διατροφή ότι τρως τα κατάλληλα τρόφιμα ώστε να αναπτύσσεσαι σωστά και να είσαι υγιής. (Meriam-Webster dictionnary) ότι τρως σύμφωνα με τις ανάγκες του οργανισμού. (

3 Ιπποκράτης, Περί διαίτης το πρώτον.
«Πιστεύω πως όποιος πρόκειται να γράψει σωστά για την ανθρώπινη διατροφή, πρέπει πρώτα να γνωρίζει και να διακρίνει την ανθρώπινη φύση γενικά. να γνωρίζει τα στοιχεία από τα οποία αποτελείται εξαρχής και να διακρίνει από ποιά μέρη ελέγχεται Εκτός όμως από αυτά, θα πρέπει να γνωρίζει και το ρόλο που παίζουν όλες οι τροφές και τα ποτά που συνθέτουν τη διατροφή μας, ποια δύναμη έχει το καθένα από την ίδια τη φύση, την προσπάθεια και την ανθρώπινη επεξεργασία. Πρέπει να γνωρίζει πως μπορεί να περιορίζει τη δύναμη που έχει δώσει η φύση στις ισχυρές ουσίες και πώς να προσθέτει με την επεξεργασία δύναμη στις ανίσχυρες, ανάλογα πάντα με την περίσταση. Ακόμα όμως κι όταν αποκτήσουμε γνώση για όλα αυτά, δεν εξασφαλίζεται ικανοποιητικά η θεραπεία του ανθρώπου, γιατί μόνο η τροφή δεν αρκεί να συντηρήσει τον άνθρωπο σε καλή φυσική κατάσταση άν δεν την συνδιάζει με γυμναστική. Η τροφή και η άσκηση έχουν αντίθετες ιδιότητες, συμβάλλουν όμως αμοιβαία στη διατήρηση της υγείας.... Αν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί επιπλέον για τη φύση κάθε ατόμου μέτρο τροφής και ανάλογη σωματική άσκηση, χωρίς υπερβολή προς το πλεόνασμα ή την έλλειψη, τότε θε είχε βρεθεί ο σωστός τρόπος για την εξασφάλιση της ανθρώπινης υγείας»

4 Η αλληλεπίδραση γενετικών παραγόντων, φυσικής δραστηριότητας και διατροφής συνθέτει την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου. Γενετικοί παράγοντες Διατροφή Φυσική Δραστηριότητα

5 Καλή και κακή Διατροφή Η καλή διατροφή, δηλαδή η επαρκής και ισορροπημένη πρόσληψη τροφής, και η φυσική δραστηριότητα στηρίζει την καλή υγεία. Η κακή διατροφή οδηγεί σε εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, πιθανόν σε νόσο, μειωμένη φυσική και νοητική ανάπτυξη και παραγωγικότητα. (

6 Εξατομικευμένη διατροφή (Personalised nutrition)
Είναι η καλή διατροφή η οποία διαμορφώνεται με βάση το γονιδιακό προφίλ του ανθρώπου. Βασίζεται στην επιστήμη της Γονιδιακής Διατροφής (nutrigenomics) η οποία μελετά πως η διατροφή επηρεάζει τη ρύθμιση του μεταβολισμού και την ευαισθησία στη νόσο

7

8

9 Ποιοι είναι οι φορείς που διαμορφώνουν την διατροφή μας;
Καταναλωτής Επιστήμονες Βιομηχανία Τροφίμων Κράτος-Νομοθεσία ΜΜΕ Ρόλος του Επιστήμονα Τροφίμων στην διαμόρφωση της διατροφής

10 Τι επηρεάζει τις επιλογές μας;
Προτιμήσεις γεύσης Γνώση Διαθεσιμότητα Ευκολία Κόστος Γνώση και αντίληψη για την διατροφή και τα τρόφιμα Αλλοι παράγοντες

11 Ποιοι είναι οι παράγοντες που ορίζουν την ποιότητα στα τρόφιμα;
Η έννοια της ποιότητας Ποιοι είναι οι παράγοντες που ορίζουν την ποιότητα στα τρόφιμα; Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (χρώμα, γεύση, οσμή, υφή) Διατροφική αξία

12 Τι επηρεάζει την διατροφική αξία;
Σύνδεση σύστασης τροφίμου και διατροφικής αξίας Η έννοια της περιεκτικότητας Η έννοια της βιοδιαθεσιμότητας Η έννοια της βιοδραστικότητας

13 Διατροφική πυκνότητα Είναι ποιοτικό μάλλον παρά ποσοτικό χαρακτηριστικό Είναι ο λόγος της συγκέντρωσης των θρεπτικών συστατικών ως προς την ενέργεια που περιέχει το τρόφιμο

14 Στρατηγικη για την βελτιωση της διατροφικης προσληψης
1 Εκπαίδευση για αλλαγή συμπεριφοράς 2 Προώθηση των υγιεινών επιλογών μεταξύ τροφίμων 3 Αλλαγή της σύστασης των τροφίμων

15 (24/3/2005)

16 Definition The Expert Panel defines “functional foods” as
foods and food components that provide a health benefit beyond basic nutrition (for the intended population). Examples may include conventional foods fortified, enriched or enhanced foods dietary supplements. These substances provide essential nutrients often beyond quantities necessary for normal maintenance, growth, and development, and/or other biologically active components that impart health benefits or desirable physiological effects.

17 Τι είναι τα λειτουργικά τρόφιμα;
Είναι τα τρόφιμα που προσφέρονται με τον ισχυρισμό ότι προάγουν την υγεία ή γενικότερα ότι παρέχουν ωφέλη στον οργανισμό πέραν των αναμενόμενων. Ο ισχυρισμός αυτός μπορεί να βασίζεται σε ενδογενή ή εξωγενή συστατικά του τροφίμου.

18 Key points Functional foods deliver additional or enhanced benefits over and above their basic nutritional value. The term ‘functional foods’ can be viewed as encompassing a very broad range of products. Some functional foods are generated around a particular functional ingredient, for example foods containing probiotics, prebiotics, or plant stanols and sterols. Other functional foods or drinks can be foods fortified with a nutrient that would not usually be present to any great extent (e.g. folic acid fortified bread or breakfast cereals). Functional foods and drinks may provide benefits in health terms, but should not be seen as an alternative to a varied and balanced diet and a healthy lifestyle.

19 Κατηγορίες λειτουργικών τροφίμων
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ φρέσκα τρόφιμα καρότο επεξεργασμένα τρόφιμα δημητριακά βρώμης τρόφιμα στα οποία έχουν ενισχυθεί ενδογενή συστατικά με συγκεκριμένες φυσιολογικές ιδιότητες ντομάτα με αυξημένη περιεκτικότητα σε λυκοπένιο τρόφιμα στα οποία έχουν προστεθεί συστατικά με συγκεκριμένες φυσιολογικές ιδιότητες γάλα με προσθήκη σιδήρου

20 Παραδείγματα λειτουργικών συστατικών

21 Η ανάπτυξη των λειτουργικών τροφίμων εντάσσεται στην στρατηγική για την βελτίωση της διατροφικής πρόσληψης

22 Είναι αναγκαία η βελτίωση της διατροφικής πρόσληψης;
Τι μας δείχνουν οι μελέτες για την νοσηρότητα από ασθένειες που σχετίζονται με την διατροφή;

23 Στόχος Μαθήματος Η εξοικείωση με την αξιοποίηση της έννοιας της βιοδραστικότητας στην ανάπτυξη και προώθηση λειτουργικών και νεοφανών τροφίμων.

24 Περιεχόμενα μαθήματος
Η έννοια της βιοδραστικότητας συστατικών και τροφίμων (οριζόμενη ως δράση στον οργανισμό πέραν της αναμενόμενης για τα θρεπτικά συστατικά) όπως την προσεγγίζει η Επιστήμη της Διατροφής. Βιοδραστικότητα επιλεγμένων συστατικών τροφίμων Ισχυρισμοί υγείας και προϋποθέσεις διατύπωσης ισχυρισμών υγείας. Νέα δεδομένα που συσχετίζουν την δράση συστατικών ή/και τροφίμων με την πρόληψη επιλεγμένων νοσημάτων και την άριστη λειτουργία του οργανισμού. Λειτουργικά τρόφιμα: επιλεγμένα παραδείγματα

25 Διδακτικές Ενότητες Εισαγωγή στην έννοια των λειτουργικών τροφίμων
Γενικές έννοιες περί της βιοδραστικότητας συστατικών και τροφίμων. Μεθοδολογία τεκμηρίωσης βιοδραστικότητας (Evidence based methodology USDA/EFSA). Ισχυρισμοί υγείας Βιοδείκτες Βιοδραστικότητα επιλεγμένων συστατικών σε σχέση με ποικίλα end points Λειτουργικά τρόφιμα στη πρόληψη προβλημάτων δημόσιας υγείας


Κατέβασμα ppt "Λειτουργικά Τρόφιμα και Διατροφή"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google