Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΟΛΟΜΟΥ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΟΛΟΜΟΥ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΟΛΟΜΟΥ

2

3

4 (Oncorhynchus kisutch) Εισαγωγή γονιμοποιημένων Αυγών Παραγωγή σε πολύ
Η εκτροφή του σολομού στην Ελλάδα Στην Ελλάδα, δεν εκτρέφεται ο σολομός του Ατλαντικού αλλά ο σολομός του Ειρηνικού (Oncorhynchus kisutch) Εισαγωγή γονιμοποιημένων Αυγών Παραγωγή σε πολύ μικρή κλίμακα

5 Χαρακτηριστικά του είδους Σολομός του Ατλαντικού,
Salmo salar Ανάδρομο μεταναστευτικό είδος (αναπαραγωγή σε γλυκά νερά, ανάπτυξη σε θαλασσινά νερά) Φυσική περίοδος αναπαραγωγής: Οκτώβριος- Ιανουάριος Γονοχωριστικό είδος (γεννητική ωρίμανση σε 4-6 έτη) - Διάκριση φύλων Δεν πεθαίνει μετά την ωοτοκία (όπως συμβαίνει στον σολομό του Ειρηνικού) Τα νεαρά άτομα παραμένουν στα γλυκά νερά για 1- 3 έτη Στη συνέχεια, μεταναστεύουν προς τη θάλασσα = αλλαγή ωσμωρύθμισης (smolts / smoltification) Σαρκοφάγο Εμπορεύσιμο μέγεθος: >2 kg σε 24 μήνες Διατίθεται νωπό σε φιλέτο, κονσέρβα και καπνιστός

6 Παραγωγικός κύκλος Σολομός
του Ατλαντικού, Salmo salar

7 σταθμό) περίπου 2 μήνες πριν την απελευθέρωση του γεννητικού υλικού
Τεχνητή αναπαραγωγή Σολομός του Ατλαντικού, Salmo salar 1/2 Γεννήτορες - Αναπαραγωγή – Επώαση Μεταφορά γεννητόρων στον ΙΣ (ιχθυογεννητικό σταθμό) περίπου 2 μήνες πριν την απελευθέρωση του γεννητικού υλικού Τεχνητή γονιμοποίηση όπως σε πέστροφα (ξηρή μέθοδος) Επώαση σε σκοτάδι και < 10 οC Η εκκόλαψη πραγματοποιείται σε δίσκους εκκολαπτηρίου. Η πρώτη σίτιση, με τη χρήση αδρανών ζωοτροφών, εκτελείται μετά τη μεταφορά του " swim up" γόνου σε δεξαμενές, αν και μπορεί να αρχίσει στους δίσκους εκκολαπτηρίου. Ο γόνος εκτρέφεται σε δεξαμενές με ανοικτά συστήματα ροής ή με διάφορα συστήματα ανακύκλωσης. Σε μετέπειτα σταδια (μετατροπής parr to smolt) μπορούν να χρησιμοποιηθούν κλωβoί σε λίμνες

8 Nursery Ο γόνος μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και σε φυσικές συνθήκες φωτισμού για να παραχθεί σολομός "S1" την άνοιξη του έτους μετά την εκκόλαψη, Τεχνητή φωτοπερίοδος και τεχνητά πρωτόκολλα θερμοκρασίας μπορούν να προκαλέσουν την πρώιμη παραγωγή “smolts”. Οι πυκνότητες παραγωγής : πολύ εντατικά συστήματα μπορούν να διατηρούν τα ψάρια σε πυκνότητες έως και 50 kg / m³ ή υψηλότερες.

9 Εκτροφή στη Θάλασσα Τα ιχθυδια ( γρ) μεταφέρονται στη θάλασσα αφού πρώτα διαπιστωθεί ότι έχουν προσαρμοσθεί για την θαλάσσια επιβίωση ( smoltification) χρησιμοποιώντας συνδυασμούς τεχνικές ανοχής θαλάσσιου νερού σε συνδυασμό με την εμπειρία του καλλιεργητή. Οι κλωβοί μπορεί να είναι τετράγωνοι ή κυκλικοί στο σχεδιασμό και να διατίθενται σε διάφορα μεγέθη και συστήματα. Οι μεγαλύτερες τοποθεσίες μπορεί να έχουν κλουβιά με διάμετρο 24 τ.μ. ή 100 τ.μ., με δίχτυα που μπορούν να φτάσουν βάθη μ., περικλείοντας όγκους νερού χιλιάδων κυβικών μέτρων.

10 Οι παραθαλάσσιες περιοχές επιλέγονται για την καταλληλότητά τους όσον αφορά τη θερμοκρασία του νερού, την αλατότητα, τα ρευματα, την εγγύτητα με άλλες εκμεταλλεύσεις ή / και την αλιεία και σύμφωνα με τους τοπικούς κανονισμούς αδειοδότησης. Ο σολομός του Ατλαντικού αναπτύσσεται καλύτερα σε τοποθεσίες όπου οι ακραίες θερμοκρασίες του νερού κυμαίνονται μεταξύ 6-16 ° C και οι αλατότητες είναι κοντά στις ωκεάνιες τιμές (33-34 ‰). Τα ρευματα πρέπει να επαρκούν για την εξάλειψη των αποβλήτων και την παροχή καλώς οξυγονωμένου νερού (περίπου 8 ppm). Πυκνότητες 20 kg / m³ είναι συνηθισμένες. Ο σολομός του Ατλαντικού αναπτύσσεται σε θαλάσσιες εκτάσεις για 2 χρόνια με τη συγκομιδή ψαριών από 2 kg και πάνω. Τα κλουβιά μιας μονάδας συνήθως περιέχουν μία μόνο γενιά ψαριών. Η ορθή πρακτική είναι η « αγραναπαυση» για περίοδο 6 εβδομάδων ή περισσότερο πριν από την εισαγωγή μιας νέας γενιάς ιχθύων.

11 Εκτροφή Ο κύριος όγκος των ζωοτροφών σολομού παράγεται από τρεις ή τέσσερις μεγάλες εταιρείες. Τα ιχθυάλευρα και τα ιχθυέλαια προέρχονται κατά κύριο λόγο από την τεράστια βιομηχανική αλιεία της Νότιας Αμερικής. Η αυξανόμενη πίεση σε αυτές τις πηγές οδήγησε σε έρευνα για την αντικατάσταση των αλιευτικών προϊόντων με φυτικές πρωτεΐνες και έλαια. Οι τροφές του σολομού περιέχουν υψηλά επίπεδα ιχθυελαίου. Συντελεστές μετατρεψιμότητας 1: 1. Για την παραγωγή ψαριών με το χρώμα της σάρκας που απαιτείται από την αγορά, καροτενοειδείς χρωστικές προστίθενται στη διατροφή (με υψηλό κόστος στον καλλιεργητή) κατά τη φάση ανάπτυξης του θαλάσσιου ύδατος του κύκλου παραγωγής.

12 Methods of harvesting vary but fish are generally starved for up to 3 days beforehand. The whole process is carried out with the aim to keep stress to a minimum, thus maximising flesh quality. The fish are crowded in pens using sweep nets and are either pumped from the holding pen alive and transported to the slaughter plant, generally by well boat, or slaughtered on the side of the pens. Harvesting techniques  Methods of harvesting vary but fish are generally starved for up to 3 days beforehand. The whole process is carried out with the aim to keep stress to a minimum, thus maximising flesh quality. The fish are crowded in pens using sweep nets and are either pumped from the holding pen alive and transported to the slaughter plant, generally by well boat, or slaughtered on the side of the pens.

13 In Scotland, for example, most fish are initially stunned using an automated stunner or a blow to the head. Bleeding is then carried out by cutting the gill arches rapidly and the fish are immersed in iced water. Waste disposal of blood is strictly controlled in order to prevent disease transmission. The fish are then gutted, washed and chilled. Once the flesh temperature reaches approximately 3 °C, the fish are graded and packed on ice. At this stage, whole fish can be frozen for sale as whole frozen salmon or as fresh gutted salmon. However, most fish are filleted and either sold as fresh salmon fillets or set aside for smoking. The smoking of salmon accounts for over 60 percent of total salmon use. Many different methods of smoking exist, but to summarize the process, the fillets are salted, and smoked over smouldering wood chips. The product is then trimmed, de-boned and either sliced by hand or machines. Handling and processing  In Scotland, for example, most fish are initially stunned using an automated stunner or a blow to the head. Bleeding is then carried out by cutting the gill arches rapidly and the fish are immersed in iced water. Waste disposal of blood is strictly controlled in order to prevent disease transmission. The fish are then gutted, washed and chilled. Once the flesh temperature reaches approximately 3 °C, the fish are graded and packed on ice. At this stage, whole fish can be frozen for sale as whole frozen salmon or as fresh gutted salmon. However, most fish are filleted and either sold as fresh salmon fillets or set aside for smoking. The smoking of salmon accounts for over 60 percent of total salmon use. Many different methods of smoking exist, but to summarize the process, the fillets are salted, and smoked over smouldering wood chips. The product is then trimmed, de-boned and either sliced by hand or machines.

14 Costs of production vary considerably depending on:
A typical cost of production in Scotland would be around £ 0.60 (USD 1.00) per smolt for a smolt producer, and around £ 1.50 per kg (USD 2.50/kg) for an ongrower. Costs of production vary considerably depending on: A typical cost of production in Scotland would be around £ 0.60 (USD 1.00) per smolt for a smolt producer, and around £ 1.50 per kg (USD 2.50/kg) for an ongrower. Production costs  Costs of production vary considerably depending on:Farm unit size. Prevailing health status of stocks. Geographic/political location. Availability and cost of raw materials (feed, eggs/fish etc). Method of calculation. The largest single cost for an ongrower is normally feed. A typical cost of production in Scotland would be around £ 0.60 (USD 1.00) per smolt for a smolt producer, and around £ 1.50 per kg (USD 2.50/kg) for an ongrower. Production costs  Costs of production vary considerably depending on:Farm unit size. Prevailing health status of stocks. Geographic/political location. Availability and cost of raw materials (feed, eggs/fish etc). Method of calculation. The largest single cost for an ongrower is normally feed. A typical cost of production in Scotland would be around £ 0.60 (USD 1.00) per smolt for a smolt producer, and around £ 1.50 per kg (USD 2.50/kg) for an ongrower.

15 The following status and trends exist:
Status and trendsT he following status and trends exist:Current worldwide production of farmed Atlantic salmon exceeds tonnes. Farmed Atlantic salmon constitute >90 percent of the farmed salmon market, and >50 percent of the total global salmon market. The major markets for farmed Atlantic salmon are Japan, the European Union, and North America. The major products remain fresh (whole, steaked, filleted), frozen, and smoked (mainly for the European market). A small but increasing percentage is on-processed to supply value-added products into the market. Because of rapid increases in production over the last years, ex-farm prices have fallen sharply. This, and the decreasing availability of suitable sites have limited further growth in production in the Northern hemisphere. The most rapidly growing supplier now is Chile, which has low labour and materials costs and can therefore effectively compete with traditional producing countries in distant markets. Many producers in Europe are unable to sell fish into the market at the cost of production. There has been an increase in the development of quality schemes, both industry and interest-group led (e.g. organic/welfare-related schemes), in order to try and protect market prices. Political intervention (e.g. minimum import prices for Atlantic salmon imported into the EU from non-EU countries) has failed to maintain market prices in some markets. Much of the state-of-the-art research into salmonid farming still takes place in traditional Northern European producing countries, and much of this focuses on developing economies of scale in order to reduce unit production costs and protect profit margins. However, it seems likely that significant future production increases will take place in Chile, where costs of production are generally lower due to lower cost of labour and raw materials. For up-to-date salmon market prices, see Globefish or local market organisations

16 Atlantic salmon farming has long been controversial and its effect on the environment and on wild fisheries (particularly salmonid fisheries) is questioned by many individuals and organizations. The major areas of concern are detailed in World Wildlife Fund reports: Concerns have also been expressed relating to welfare of the farmed fish. See Compassion in World Farming and Farm Animal Welfare Council reports for examples. Main issuesAtlantic salmon farming has long been controversial and its effect on the environment and on wild fisheries (particularly salmonid fisheries) is questioned by many individuals and organizations. The major areas of concern are detailed in World Wildlife Fund reports:Local nutrient pollution into water systems, by waste feed/faeces. Local chemical pollution, by use of chemical treatments. Effect on wild fish, by escapees, through disease spread. Global environmental impact and issues of sustainability, since salmon production relies on supplies of fishmeal and fish oil for feed production, from industrial fisheries. Concerns have also been expressed relating to welfare of the farmed fish. See Compassion in World Farming and Farm Animal Welfare Council reports for examples.

17

18

19

20

21


Κατέβασμα ppt "ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΟΛΟΜΟΥ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google