Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Θeωρητικεσ βασεισ τησ νοσηλευτικησ επιστημησ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Θeωρητικεσ βασεισ τησ νοσηλευτικησ επιστημησ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Θeωρητικεσ βασεισ τησ νοσηλευτικησ επιστημησ

2 ROY’S ADAPTATION MODEL (RAM 1984)
ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Το άτομο είναι ένα προσαρμοστικό σύστημα που ανταποκρίνεται στις αλλαγές του περιβάλλοντος του. Επικεντρώνεται στην προσαρμογή των ατόμων στις αλλαγές σε σχέση με το περιβάλλον και καθοδηγεί στην αξιολόγηση των ατόμων για την κατάλληλη προσαρμογή. (Figen et all 2o14)

3 4 ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗΣ
ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ 4 ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗΣ Φυσιολογικό- φυσικό επίπεδο Αυτοαντίληψη Λειτουργία του ρόλου Τρόποι αλληλεξάρτησης (Barones et all, 2008)

4 Αδυναμία προσαρμογής ορίζεται « δυσπροσαρμοστικότητα»
« δυσπροσαρμοστικότητα» και σηματοδοτεί την ανάγκη για Νοσηλευτική Φροντίδα (Διγώνης , 2015)

5 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ
Εκτίμηση αναγκών σε 2 επίπεδα: συμπεριφερικό και αιτιολογικό Νοσηλευτική Διάγνωση Τοποθέτηση στόχων Σχέδιο εφαρμογής Αποτελεσματικότητα ή έλλειψη απαντήσεων στις διαπιστωμένες ανάγκες

6 Νοσηλευτικοί στόχοι Προώθηση της προσαρμογής του ατόμου κατά την διάρκεια της υγείας και της ασθένειας Αύξηση –μείωση- τροποποίηση- κατάργηση ή διατήρηση των εσωτερικών και εξωτερικών ερεθισμάτων που επηρεάζουν την προσαρμογή

7 Σεναριο Άνδρας 75 ετών προσέρχεται στα εξωτερικά ιατρεία διαβητικού ποδιού του Τζάνειου Νοσοκομείου, λόγω εμφάνισης έλκους αριστερού κάτω άκρου που δεν επουλώνεται. Ο Σ.Σ πάσχει από διαβήτη τύπου II από 15 ετιας και λαμβάνει δισκία από το στόμα δύο φορές την ημέρα. Ο Σ.Σ φαίνεται ιδιαίτερα απογοητευμένος γιατί πρόσφατα έχασε την γυναίκα του και αρνείται την βοήθεια και την συντροφιά των παιδιών του, γιατί όπως πιστεύει δεν είναι ‘’δυνατός όπως παλιά’’. Επιπλέον τον αγχώνει το γεγονός ότι δε μπορεί να ελέγξει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα του καθώς και το έλκος που δεν επουλώνεται. Αναφέρει μεγάλη ανησυχία για την πιθανότητα αλλαγής ‘’από χάπια σε ενέσεις’’.

8 αντικειμενικα ευρηματα
GLU: 320 mg/dl ΑΠ: 146/ 90 mm/Hg ΣΦ: 85 /min HbA1c: 10 ΒΑΡΟΣ: 95 Kg ΥΨΟΣ: 1,85 ΠΕΡΙΜ. ΜΕΣΗΣ: 135 cm Διαταραγμένη ακεραιότητα δέρματος στο αριστερό πόδι. Ύπαρξη έλκους στη μεσότητα της αρ. πτέρνας με φλεγμένοντα χείλη

9 Ικανοποιηση των βιολογικων αναγκων
Έλεγχος επιπέδων γλυκόζης Επούλωση τραύματος Συμμόρφωση και διαχείριση του διαβήτη

10 Ψυχολογικη και πνευματικη ακεραιοτητα
Βιώνει πένθος λόγω πρόσφατης χηρείας Φαίνεται ιδιαίτερα απογοητευμένος με τον εαυτό του διότι δε μπορεί να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου . Φοβάται μία πιθανή μετάβαση της θεραπείας του από τα χάπια σε ενέσεις. Ανησυχεί για το έλκος στο πόδι του που δεν επουλώνεται .

11 Εκπληρωση ρολου Αναφέρει αδυναμία να συνεχίσει τον ρόλο του ως πατέρας
Αναφέρει αδυναμία να συνεχίσει τον ρόλο του ως πατέρας Πιστεύει πως δεν έχει το σθένος να στηρίξει όπως παλιά τα παιδιά του

12 Αλληλεξαρτηση Νιώθει αγάπη και συμπόνια για τα παιδιά του αλλά δεν επιθυμεί καθημερινές επαφές.

13 1η νοσηλευτικη διαγνωση
1η νοσηλευτικη διαγνωση Διαταραγμένη ακεραιότητα δέρματος που σχετίζεται με πίεση, αλλαγή της μεταβολικής κατάστασης , διαταραχή της κυκλοφορίας όπως φαίνεται από τραύμα με έκκριμα αριστερού κάτω άκρου ποδός. Αναμενόμενη έκβαση: το τραύμα δεν θα παρουσιάζει φλεγμονή και θα εμφανίζει σημεία επούλωσης εντός μίας εβδομάδας. Παρεμβάσεις: 1) φροντίδα τραύματος με πλύσεις φυσιολογικού ορού τρεις φορές την ημέρα και κάλυψη τραύματος με στεγνό επιδεσμικό υλικό. 2) αξιολόγηση τραύματος σε κάθε αλλαγή επιδεσμικού υλικού Αιτιολόγηση: 1) καθαρισμός τραύματος χωρίς να προκληθούν βλάβες στους ιστούς, διατήρηση τραύματος στεγνό και καθαρό 2) Επιδεικνύει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και αναγνωρίζει επιπρόσθετες ανάγκες Αξιολόγηση : ευρήματα που σχετίζονται με σημεία επούλωσης ή μη του τραύματος και υποχώρησης της φλεγμονής στο σημείο του έλκους εντός μιας εβδομάδας.

14 2η νοσηλευτικη διαγνωση
Διακύμανση γλυκόζης αίματος που σχετίζεται με την έλλειψη συμμόρφωσης στη διαχείριση του διαβήτη και τον ανεπαρκή έλεγχο της γλυκόζης, όπως φαίνεται από την τιμή γλυκόζης από το ακροδάκτυλο 320 mg/dl Αναμενόμενη έκβαση: διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης <120mg/dl εντός μιας εβδομάδας. Παρεμβάσεις : 1) μέτρηση γλυκόζης αίματος τρεις φορές την ημέρα 2) χορήγηση αντιδιαβητικών δισκίων 3) χορήγηση δίαιτας θερμίδων σε 3 γεύματα και δύο ενδιάμεσα γεύματα 4) προγραμματισμός για επίσκεψη σε διαιτολόγο Αιτιολόγηση : 1) η ανάλυση επιπέδων γλυκόζης είναι ακριβής μέθοδος της αποτελεσματικότητας της θεραπείας και παρέχει πληροφορίες για τυχόν τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής. 2) τα αντιδιαβητικά δισκία μειώνουν την υπεργλυκαιμία 3) η κατάλληλη δίαιτα μειώνει τις ανάγκες για ινσουλίνη 4) η επιλογή της σωστής διατροφής θα μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και θα προάγει την επούλωση Αξιολόγηση : αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων σε μία εβδομάδα.

15 3Η ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ
3Η ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ Πόνος που σχετίζεται με το ανοικτό τραύμα στο αριστερό πόδι όπως φαίνεται από την λεκτική αναφορά του πόνου. Αναμενόμενη έκβαση: λεκτική μείωση ανακούφισης του πόνου εντός μιας ώρας από την λήψη του παυσίπονου και έλεγχος του σε μία εβδομάδα. Παρεμβάσεις : 1) χορήγηση παυσίπονου απ το στόμα 2) χρήση άνετης παντόφλας όταν σηκώνεται 3) καθορισμός Χαρακτηριστικών του πόνου μέσω περιγραφής Αιτιολόγηση: 1) ανακούφιση του πόνου 2) αποφυγή πίεσης στο τραύμα που προκαλεί πόνο 3) δημιουργεί τη βάση για την αξιολόγηση του πόνου Αξιολόγηση: λεκτική αναφορά υποχώρησης ή μη του πόνου σε μία ώρα.

16 4η νοσηλευτικη διαγνωση
Ανάγκη μάθησης αναφορικά με το ΣΔ κα την αναγνώριση των σημείων/συμπτωμάτων της υπεργλυκαιμίας που σχετίζεται με την παρερμηνεία της πληροφόρησης και την αδυναμία ανάκλησης των οδηγιών σχετικά με τον έλεγχο γλυκόζης στο σπίτι Αναμενόμενη έκβαση: εκτελεί τη διαδικασία μέτρησης σακχάρου σωστά και εκφράζει λεκτικά τη διαδικασία της νόσου και της θεραπείας εντός μια εβδομάδας Παρεμβάσεις: 1)προσδιορισμός του επιπέδου γνώσεων του Ασθενούς και των προτεραιοτήτων των εκπαιδευτικών του αναγκών 2) Προτροπή να συμπεριληφθούν και τα παιδιά του ασθενούς στην εκπαίδευση 3) Παροχή εκπαιδευτικού υλικού Αιτιολόγηση : 1) τίθεται η βάση για τον σωστό σχεδιασμό του πλάνου εκπαίδευσης 2) ενίσχυση των δεσμών της οικογένειας 3) ενίσχυση της δυνατότητας μάθησης Αξιολόγηση : ορθή λεκτική επανάληψη των πληροφοριών, ανταπόκριση στη θεραπεία σε μία εβδομάδα.

17 5η νοσηλευτικη διαγνωση
Ελαττωμένη λειτουργικότητα σε ρόλους στην καθημερινότητα της ζωής του ασθενούς και συναισθηματική καταπόνηση που σχετίζεται με τον θάνατο σημαντικού προσώπου Αναμενόμενη έκβαση : 1)επιδεικνύει πρόοδο στην αντιμετώπιση των σταδίων του θρήνου 2) συμμετέχει στις καθημερινές δραστηριότητες της ζωής 3) εκφράζει λεκτικά ελπίδα για το μέλλον εντός μηνός Παρεμβάσεις: 1) ενθάρρυνση του ατόμου να μιλήσει και να δώσει έμφαση σε ότι θεωρεί σημαντικό για την απώλεια 2) καθορισμό του βαθμού διαταραχής μέσω λεκτικών και μη λεκτικών μηνυμάτων Αιτιολόγηση: 1) η ακρόαση των αισθημάτων του ασθενούς θα ανακουφίσει τον ίδιο και θα αναπτύξει ισχυρότερους δεσμούς εμπιστοσύνης με το νοσηλευτή 2) αναγνώριση του βαθμού διαταραχής Αξιολόγηση : προσαρμογή του ασθενούς στα νέα δεδομένα της ζωής του, ενδείξεις ευεξίας εντός μηνός.

18 6η νοσηλευτικη διαγνωση
Έντονο άγχος που σχετίζεται με τη σωστή διαχείριση της νόσου και την πιθανότητα μετάβασης σε ενέσιμη θεραπεία. Αναμενόμενη έκβαση: εμφανίζεται ήρεμος και αναφέρει ελάττωση του άγχους εντός μηνός Παρεμβάσεις : 1) αξιολόγηση του επιπέδου του άγχους 2) παροχή βοήθειας για την ανίχνευση αισθημάτων και την έναρξη αντιμετώπισης προβλημάτων 3) ενημέρωση του οικογενειακού περιβάλλοντος του ασθενούς και προτροπή αυτών για επιπλέον υποστήριξη Αιτιολόγηση: 1) τίθεται η σωστή βάση για την περαιτέρω Αντιμετώπιση 2) δημιουργία θεραπευτικής σχέσης μεταξύ ασθενούς και Νοσηλευτή 3) ενισχύονται οι οικογενειακοί δεσμοί Αξιολόγηση : συμμετοχή του ατόμου και της Οικογένειας σε παρεμβάσεις και στην εκπαίδευση , ένδειξη μείωσης του άγχους εντός μηνός.

19 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 1) Figen Erol, Ozgul Karayauart. Nursing Approach Based on Roy Adaptional Model in a Patient. J Breast Health 2014;10(3): 2) Διγώνης Στέφανος. Εφαρμογή του προσαρμοστικού μοντέλου “Callista Roy” σε ασθενή με στεφανιαία νόσο: Σύγκλιση χάσματος μεταξύ θεωρίας και πρακτικής. Βήμα Ασκληπιού 2015; 14(4): 2-19 3) Barones, Roy C ,Frederickson K. Instruments used in Roy adaption model-based research: Critique, examples and future direction. Nursing Science 2008; 21(4):


Κατέβασμα ppt "Θeωρητικεσ βασεισ τησ νοσηλευτικησ επιστημησ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google