Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΓΗ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΓΗ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΓΗ

2 ΠΩΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Η ΓΗ Πριν κάπου πέντε δισεκατομμύρια χρόνια υπήρχε ένα πελώριο νέφος σκόνης που στριφογύριζε αργά.Η βαρύτητά του το συμπύκνωνε όλο και περισσότερο.Καθώς γινόταν μικρότερο,στριφογύριζε γρηγορότερα και γινόταν πιο θερμή στο κέντρο.Πέρα από το κέντρο του νέφους, η σκόνη και το αέριο συγκρότησαν βράχους και ογκόλιθους. Στο κέντρο ακριβώς του νέφους η θερμότητα ανέβηκε τόσο πολύ που δημιούργησε ένα άστρο τον ήλιο μας.Στο μεταξύ, οι βράχοι και οι ογκόλιθοι βαθμιαία πλησίασαν ο ένας τον άλλον με κατάλοιπα αερίου και σχημάτισαν τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.Ένας από αυτούς τους πλανήτες ήταν και η Γη μας!

3 ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ
Η Γη ήταν ολόθερμη καθώς σχηματιζόταν,και τα τελευταία κομμάτια που ενώθηκαν με αυτήν άφησαν σημάδια στην επιφάνεια του πλανήτη . Αυτά τα σημάδια λέγονται κρατήρες.Η Σελήνη σχηματίστηκε εκεί κοντά Και μπορείτε ακόμα να δείτε τους κρατήρες πάνω της.Νερό και αέρια παγιδεύτηκαν στους βράχους.Το νερό και τα αέρια αναβλύζουν αργά και σχηματίζουν τους απέραντους ωκεανούς και την ατμόσφαιρα της Γης. Σιγά σιγά τα βαρύτερα μέρη της Γης-μέταλλα όπως σίδερο- κατακάθισαν στο κέντρο και έλιωσαν σχηματίζοντας ένα θερμό μεταλλικό πυρήνα.Γύρω από τον πυρήνα σχηματίστηκε ένας πετρώδης χιτώνας από στερεή ύλη.Ο χιτώνας είναι αρκετά θερμός και επομένως λίγο μαλακός.Το πέτρωμα του χιτώνα μετακινείται αργά.

4 Ο ΑΝΗΣΥΧΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΜΑΣ
Ο φλοιός της Γης δεν είναι ενιαίος και συμπαγής , αλλά κομματιασμένος σε πολλά στρώματα που λέγονται πλάκες.Αυτές οι πλάκες κινούνται αργά αλλά σταθερά και έτσι η όψη της Γης διαρκώς αλλάζει., Πριν εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια,όλες οι ήπειροι της Γης ήταν ενωμένες σε μια υπερήπειρο, που τη λέμε Παγγαίο. Σιγά σιγά οι κινούμενες πλάκες της Γης χώρισαν την Παγγαίο στις 7 ηπείρους που χωρίζουμε σήμερα.Εκεί όπου οι πλάκες σχίστηκαν στα δύο, θερμοί βράχοι υψώθηκαν από κάτω και σχημάτισαν βουνά στο μέσο των ωκεάνιων πυθμένων.Μερικές φορές οι κορυφές των βουνών είναι ορατές πάνω από τον ωκεανό.Αυτές τις βουνοκορυφές τις ονομάζουμε νησιά- όπως αρχιπέλαγος της Χαβάης ή τις Αζόρες.

5 Η ΓΗ Στη γη η ζωή είναι μαγευτική. Στα τελευταία τέσσερα και μισό δισεκατομμύρια χρόνια η Γη απέφυγε την ολική καταστροφή της και επιπλέον δημιούργησε όλες εκείνες τις συνθήκες που έκαναν τη ζωή να ανθίσει. Σύμφωνα με τα όσα ξέρουμε σε κανένα άλλο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος δεν μπορεί να επιβιώσει ούτε και ένας ζωντανός οργανισμός

6 Παρόλα αυτά, μερικές φορές στο παρελθόν η Γη βρέθηκε κοντά στην καταστροφή. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι δεινόσαυροι ,που κυριάρχησαν στη γη πριν από 220 εκατομμύρια χρόνια,όταν ένας γιγάντιος μετεωρίτης συγκρούστηκε με τον πλανήτη μας. Έχει βρεθεί ο τεράστιος κρατήρας της σύγκρουσης αυτής στο βυθό της θάλασσας του Μεξικού.Νέα στοιχεία έδειξαν ότι ανάλογα καταστροφικά γεγονότα έγιναν και άλλες φορές. Οι πολιτισμοί του Χαλκού στην Αίγυπτο, τη Μεσοποταμία και την Ελλάδα πιθανώς καταστράφηκαν από καταιγίδες τεράστιων μετεωριτών. Η ΓΗ

7 Η ΓΗ Το 1994,ο πλανήτης Δίας συγκρούστηκε με έναν μεγάλο κομήτη που συνάντησε την τροχιά του.Αν η Γη είχε συγκρουστεί με αυτόν τον κομήτη ,θα είχε καταστραφεί όλη σχεδόν η ζωή .Αυτό το γεγονός κάνει αναγκαίο τον έλεγχο των πιθανών απειλών για τον πλανήτη μας .Τα ανθρώπινα όντα είναι ιδιαίτερα ικανά στην τέχνη της επιβίωσης.Με την πρόοδο της τεχνολογίας μας θα βρίσκουμε νέους τρόπους για να προστατευτούμε,ακόμη και αν χρειαστεί να ταξιδέψουμε στο γαλαξία μας και ακόμα πιο πέρα από αυτόν.

8 ΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΦΩΤΙΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ
Όταν οι πλάκες συναντιούνται, η μία γλιστράει κάτω από την άλλη.Καθώς η μία πλάκα βουλιάζει το πέτρωμά της θερμαίνεται στο σημείο της τήξης.αυτό το λιωμένο πέτρωμα βγαίνει προς τα πάνω και δημιουργεί ηφαίστεια.Στη Χαβάη υπάρχει ένα ενεργό ηφαίστειο ,το Κιλούα. Μία έκρηξη ηφαιστείου έγινε στο όρος της αγίας Ελένης.Ένα μέρος του πυθμένα του Ειρηνικού είναι μια πλάκα Βίαια φαινόμενα όπως οι σεισμοί και τα ηφαίστεια είναι ο τρόπος με τον οποίο η Γη προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες πιέσεις που συντελούνται στην επιφάνειά της .Όμως αυτά μπορούν να καταστρέψουν σπίτια και να σκοτώσουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες άτομα.

9 Ο ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ H Σελήνη,σύμφωνα με νεώτερες έρευνες ,αποσπάστηκε από τη μάζα της γης και ενός μικρότερου ,αρχέγονου πλανήτη,μετά από μία τιτάνια σύγκρουση πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.Μεταγενέστερες πτώσεις αστεροειδών και μετεωριτών πλημμύρισαν με λάβα αρκετές περιοχές της,και σχηματίστηκαν σκούρες επίπεδες εκτάσεις που ο Γαλιλαίος ονόμασε θάλασσες .Η Σελήνη δεν έχει ουσιαστική ατμόσφαιρα και είναι διάσπαρτη με κρατήρες διάφορων μεγεθών.Περιφέρεται γύρω από τη Γη σε 29 μέρες και ασκεί σε αυτή παλιρροιακές έλξεις, διαθέτοντας μόνο το 1/80 της Γήινης μάζας.Τέλος η Σελήνη συμμετέχει στο φαινόμενο των ηλιακών και των σεληνιακών Εκλείψεων.

10 Η ΑΟΡΑΤΗ ΑΣΠΙΔΑ ΤΗΣ ΓΗΣ Καθώς η Γη στριφογυρίζει,το λιωμένο σίδερο στον κεντρικό πυρήνα στροβιλίζεται.Το στροβιλιζόμενο σίδερο δημιουργεί ένα μαγνητικό πεδίο που περιβάλλει τη Γη.Έτσι η Γη γίνεται ένας μεγάλος μαγνήτης!Και γι’αυτό λειτουργούν οι πυξίδες.Ο Ήλιος εκπέμπει πάντοτε σωματίδια με ηλεκτρικά φορτία.Αυτό λέγεται ηλιακός άνεμος,ο οποίος θα μπορούσε να βλάψει τη Γη, αλλά παγιδεύεται στο μαγνητικό πεδίο και έτσι το μεγαλύτερο μέρος του δε φτάνει σε μας.Μερικά όμως σωματίδια φτάνουν στον αέρα τον πολικών περιοχών της Γης και κάνουν την ατμόσφαιρα να λάμπει.Το θεαματικό φως στον ουρανό ονομάζεται σέλας.

11 Η "ΣΩΣΙΒΙΑ ΛΕΜΒΟΣ"ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
Άλλοι πλανήτες μπορούν να μας βοηθήσουν να μάθουμε πολλά για τη Γη μας. Η Γη ωστόσο είναι διαφορετική από όλους τους άλλους γνωστούς μας πλανήτες.Οι άλλοι πλανήτες είναι πάρα πολύ μικροί για να μπορούν να έχουν ατμόσφαιρα,είτε είναι πάρα πολύ θερμοί ή πάρα πολύ ψυχροί για να παραμένει το νερό ρευστό .Η Γη είναι ο μόνος πλανήτης με έναν υδάτινο ωκεανό,απαραίτητο για να αναπτυχθεί η ζωή.Και για αυτό, η Γη είναι ο μόνος πλανήτης πάνω στον οποίο αναπτύχθηκε πραγματικά πολυσύνθετη ζωή.Η ζωή στη Γη συνέχισε κατόπι να σχηματίζει μία ατμόσφαιρα οξυγόνου.Κοντολογίς,η Γη είναι ακριβώς κατάλληλη ,έχει το σωστό μέγεθος και τη σωστή θερμοκρασία για να μπορούμε να ζούμε πάνω της.Είναι δυνατόν να υπάρχουν κι άλλοι κόσμοι,όπως η Γη,που περιφέρονται γύρω από άλλα άστα,δεν ξέρουμε όμως τίποτα για αυτούς.

12 Την εργασία έκαναν οι :Θωμάς Αθανασίου, Ιωάννα Τσακάλη, Άννα Στρουτίντσκα, Βασίλης Καρυστιναίος, Αλμπιόν Γκέτα ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ


Κατέβασμα ppt "Η ΓΗ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google