Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ματιά των Μελετητών Εμπειρία από την εφαρμογή του Ν.4412/2016:

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ματιά των Μελετητών Εμπειρία από την εφαρμογή του Ν.4412/2016:"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ματιά των Μελετητών Εμπειρία από την εφαρμογή του Ν.4412/2016:
Κρίσιμα νομοθετικά ζητήματα και μεταρρυθμίσεις στον κατασκευαστικό κλάδο Η ματιά των Μελετητών Ε.Β.Ε.Α. 17 Οκτωβρίου 2018

2 Σύντομο ιστορικό Ν. 716/77 (Χριστόφορος Στράτος)
«Περί μητρώου μελετητών και αναθέσεως και εκπονήσεως μελετών» Ν. 3164/2003 (Βάσω Παπανδρέου) «Μητρώα Μελετητών, ανάθεση και εκπόνηση μελετών και παροχή συναφών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις» Συνεχής ενασχόληση και παρεμβάσεις ΣΕΓΜ Ν. 3316/2005 (Γιώργος Σουφλιάς) «Ανάθεση και εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων εκπόνησης μελετών και παροχής συναφών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις» N. 3919/11 (απελευθέρωση εκπτώσεων στις μελέτες) 2011 σ/ν Δημ. Ρέππα Ν. 4046/12 (2ο μνημόνιο): Δέσμευση μεταρρύθμισης συστήματος δημοσίων συμβάσεων

3 Σύντομο ιστορικό Ν. 4281/2014 (Κωστής Χατζηδάκης)
«Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οργανωτικά θέματα Υπουργείου Οικονομικών και άλλες διατάξεις» Τρεις (3) διαδοχικές αναβολές και οριστική κατάργηση του Μέρους Β του Ν. 4281/14. Επανάληψη δέσμευσης για τη μεταρρύθμιση στο 3ο μνημόνιο (Ν. 4336/15). Έναρξη ισχύος νέων Ευρωπαϊκών Οδηγιών ( ). Συνεχής ενασχόληση και παρεμβάσεις ΣΕΓΜ Ν. 4412/2016 (Χρήστος Σπίρτζης & Γιώργος Σταθάκης) «Δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών (προσαρμογή στις Οδηγίες 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ)»

4 Σύντομο ιστορικό 379 Άρθρα και 4 Προσαρτήματα (με 37 Παραρτήματα)
5 Βιβλία (I, ΙΙ, ΙΙΙ, ΙV, V) που διαχωρίζονται σε Μέρη, Κεφάλαια, Τίτλους, Τμήματα και Ενότητες !! Πλήθος συνεχών τροποποιήσεων μέχρι σήμερα !!

5 Οι 10 Στόχοι του ΣΕΓΜ για τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου
Διασφάλιση των θεμελιωδών αρχών της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης, της αξιοκρατίας και του υγιούς ανταγωνισμού. Πλήρης και ουσιαστική εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις δοκιμασμένες διεθνείς πρακτικές. Καθολική εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου στο σύνολο των δημόσιων αρχών, φορέων και οργανισμών. Επιτάχυνση διαγωνιστικών διαδικασιών και μείωση των γραφειοκρατικών απαιτήσεων. Εκσυγχρονισμός και εξορθολογισμός του συστήματος πιστοποίησης των μελετητικών – συμβουλευτικών επιχειρήσεων και εξυγίανση της μελετητικής αγοράς. Ενίσχυση και προστασία της ουσιαστικής και συστηματικής επιχειρηματικότητας και εξάλειψη του φαινομένου της ευκαιριακής επιχειρηματικής δράσης.

6 Οι 10 Στόχοι του ΣΕΓΜ για τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου
Δημιουργία Ελληνικών εταιρειών, με μέγεθος, οργάνωση και υποδομές, που θα προσδώσουν δυνατότητες διεθνούς ανταγωνισμού και θα επιτρέπουν τη συστηματική εξωστρέφεια. Διασφάλιση της ποιότητας των μελετών και των συναφών συμβουλευτικών υπηρεσιών και, συνακολούθως, της άρτιας, ποιοτικής, έγκαιρης και οικονομικής υλοποίησης των δημοσίων έργων και προγραμμάτων. Αξιοποίηση του μελετητικού κλάδου για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας και τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα (outsourcing). Διασφάλιση ποιοτικών θέσεων εργασίας και προϋποθέσεων επιστημονικής, τεχνικής και επαγγελματικής εξέλιξης, ιδίως για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (αναχαίτιση brain drain).

7 Που αποσκοπούν οι 10 Στόχοι του ΣΕΓΜ;
Στη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, στην ορθή και στη βέλτιστη αξιοποίηση των χρημάτων των φορολογουμένων για τις δημόσιες συμβάσεις

8 Ποια είναι η κατάσταση σήμερα;
Διασφάλιση των θεμελιωδών αρχών της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης, της αξιοκρατίας και του υγιούς ανταγωνισμού: Θέσπιση περιοριστικών κριτηρίων ποιοτικής επιλογής (κυρίως εμπειρίας) που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν κάθε έννοια σοβαρότητας και λογικής

9 Ποια είναι η κατάσταση σήμερα;
Διασφάλιση των θεμελιωδών αρχών της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης, της αξιοκρατίας και του υγιούς ανταγωνισμού:

10 Ποια είναι η κατάσταση σήμερα;
Διασφάλιση των θεμελιωδών αρχών της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης, της αξιοκρατίας και του υγιούς ανταγωνισμού: «Απευθείας» αναθέσεις μέσω της διαδικασίας διαπραγμάτευσης (βλ. άρθρα 128 και 119 του Ν. 4412/16), χωρίς αναφορά στα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται τα μελετητικά γραφεία που προσκαλούνται στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης Εκπόνηση μελετών σημαντικών έργων υποδομής από εργοληπτικές εταιρείες κι άλλους ιδιωτικούς φορείς μέσω δωρεών ή άλλων ανταλλαγμάτων Διενέργεια αμιγώς μειοδοτικών διαγωνισμών για την ανάθεση μελετών Ανάθεση εκπόνησης μελετών μέσω συμβάσεων υπηρεσιών συμβούλου Κατάχρηση διενέργειας συνοπτικών διαγωνισμών με αυθαίρετες εκτιμήσεις του προϋπολογισμού των συμβάσεων Ανάθεση εκπόνησης μελετών ως ερευνητικά προγράμματα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

11 Ποια είναι η κατάσταση σήμερα;

12 Ποια είναι η κατάσταση σήμερα;
Πλήρης και ουσιαστική εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις δοκιμασμένες διεθνείς πρακτικές: Μπορεί να πραγματοποιήθηκε η τυπική εναρμόνιση με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες, αλλά τόσο οι ειδικές εθνικές διατάξεις όσο και η εφαρμογή του νόμου δεν συνάδουν με το πνεύμα και τους στόχους των Οδηγιών, π.χ.: Διενέργεια διαγωνισμών για την ανάθεση πνευματικών (intellectual) υπηρεσιών υψηλού επιπέδου και σημασίας με αποκλειστικό κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή. Μη χρήση του συστήματος της προεπιλογής στην ανάθεση μελετών (βλ. και σχετική σύσταση στο Έγγραφο Καθοδήγησης της Ε.Ε.).

13 Ποια είναι η κατάσταση σήμερα;
Πλήρης και ουσιαστική εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις δοκιμασμένες διεθνείς πρακτικές: Αγνόηση των δοκιμασμένων Ευρωπαϊκών & διεθνών πρακτικών για την ανάθεση των δημοσίων συμβάσεων (σύστημα δημοπράτησης, κριτήρια επιλογής και ανάθεσης):

14 Ποια είναι η κατάσταση σήμερα;
Καθολική εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου στο σύνολο των δημόσιων αρχών, φορέων και οργανισμών: Σημαντικές ή/και αδιευκρίνιστες διαφοροποιήσεις μεταξύ του Βιβλίου Ι και του Βιβλίου ΙΙ, π.χ.: Πρότυπες διακηρύξεις. Περιεχόμενα τεχνικών προσφορών και κριτήρια ανάθεσης. Σύστημα μελέτη - κατασκευή. Ορισμός Επιτροπών Διαγωνισμού. Απευθείας αναθέσεις . Διατάξεις περί βασικού μελετητή.

15 Ποια είναι η κατάσταση σήμερα;
Επιτάχυνση διαγωνιστικών διαδικασιών και μείωση των γραφειοκρατικών απαιτήσεων: Παρά την υποχρεωτική, πλέον, χρήση του ΕΣΗΔΗΣ (ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί) δεν διαφαίνεται επιτάχυνση των διαγωνιστικών διαδικασιών, ιδίως με αξιολόγηση τεχνικών προσφορών: Ο ορισμός όλων των μελών στις Επιτροπές Διαγωνισμού από άλλες υπηρεσίες συνιστά τροχοπέδη (ένα μέλος, τουλάχιστον, θα έπρεπε να είναι από την αναθέτουσα υπηρεσία). Παρά τη θέσπιση των ΕΕΕΣ και ΤΕΥΔ, σε πλήθος περιπτώσεων ζητούνται εξαρχής δικαιολογητικά και έγγραφα. Απαίτηση συνεχούς λήψης και κατοχής των διαφόρων δικαιολογητικών προσωπικής κατάστασης. Σημαντική η πρόσφατη έκδοση της διευκρινιστικής οδηγίας της ΕΑΑΔΗΣΥ για τον χρόνο έκδοσης και ισχύος των δικαιολογητικών που προσκομίζονται από τον προσωρινό ανάδοχο

16 Ποια είναι η κατάσταση σήμερα;
Εκσυγχρονισμός και εξορθολογισμός του συστήματος πιστοποίησης των επιχειρήσεων: Συνεχίζεται το ισχύον από το 1977 μοντέλο «πιστοποίησης», το οποίο οδήγησε στη σημερινή κατάσταση της μελετητικής αγοράς, με τα φαινόμενα της πλασματικής ή της ευκαιριακής μελετητικής απασχόλησης, της «ενοικίασης» πτυχίων, της υπερπροστασίας και της πριμοδότησης της ατομικής επιχειρηματικότητας. Αναμένεται το νέο Π.Δ. για τα Μητρώα του Ν. 4472/2017, η καθυστέρηση έκδοσης του οποίου συνιστά αφενός μεγάλο ερωτηματικό για τον κλάδο, αφετέρου σημαντικό εμπόδιο επιχειρηματικού προγραμματισμού και οργάνωσης. !! Η μη υποχρεωτική κατάταξη των επιχειρήσεων σε τάξεις καθιστά τα νέα Μητρώα άνευ ουσιαστικής σημασίας !!

17 Ποια είναι η κατάσταση σήμερα;
Δημιουργία εταιρειών με ανταγωνιστικές δυνατότητες εξωστρέφειας: Η κατάσταση στην εγχώρια αγορά δρα αρνητικά στις προσπάθειες όσων επιχειρήσεων προσπαθούν να δραστηριοποιηθούν στο εξωτερικό: Μείωση κύκλου εργασιών και χαμηλές αμοιβές συμβάσεων. Πολυδιάσπαση κλάδου με γραφεία ανά κατηγορία μελετών. Έλλειψη κινήτρων και μέτρων προώθησης συνεργασιών, συνενώσεων και συγχωνεύσεων.

18 Ποια είναι η κατάσταση σήμερα;
Δημιουργία εταιρειών με ανταγωνιστικές δυνατότητες εξωστρέφειας:

19 Ποια είναι η κατάσταση σήμερα;
Διασφάλιση της ποιότητας των μελετών και των συναφών συμβουλευτικών υπηρεσιών : Έλλειψη σύγχρονων τεχνικών προδιαγραφών. Αντικειμενική αδυναμία της δημοσίας διοίκησης για την άσκηση αποτελεσματικού ελέγχου και αυστηρής επίβλεψης. Τα Προγράμματα Ποιότητας Μελετών συνιστούν τυπική υποχρέωση υποβολής ενός παραδοτέου (αναγκαίο κακό).

20 Ποια είναι η κατάσταση σήμερα;
Αξιοποίηση του μελετητικού κλάδου για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας και τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα (outsourcing): Συνειδητή μη αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα. Προσλήψεις ορισμένου χρόνου για την παροχή μελετητικών υπηρεσιών. Ενίσχυση και επέκταση δραστηριοτήτων δημοσίων οργανισμών.

21 Ποια είναι η κατάσταση σήμερα;
Διασφάλιση ποιοτικών θέσεων εργασίας (αναχαίτιση brain drain):

22 και η κορύφωση της κατάστασης…
Η πολιτεία αδιαφορεί (βλ. πλήθος παρεμβάσεων ΣΕΓΜ κι άλλων φορέων) και αποδέχεται το φαινόμενο των ανεξέλεγκτων εκπτώσεων αναθέτοντας συμβάσεις με εκπτώσεις που ξεπερνούν το 80% και σε αρκετές περιπτώσεις το 90%, οδηγώντας τον μελετητικό κλάδο σε τροχιά πλήρους παρακμής, ξεπερνώντας, πλέον, τα όρια του ευτελισμού και του παραλογισμού!!! Το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο, σε συνδυασμό με όσα προαναφέρθηκαν, αλλά και με τη συνεχώς μειούμενη εγχώρια ζήτηση, λόγω της καθυστέρησης υλοποίησης του ΕΣΠΑ ή/και της μη ορθολογικής διαχείρισης αυτού σε αναπτυξιακές δράσεις προστιθέμενης αξίας, καθώς και της διαρκούς μείωσης του Π.Δ.Ε., έχει επιφέρει στρέβλωση στην αγορά των μελετητικών υπηρεσιών, θέτοντας εκτός αγοράς υγιείς, δραστήριες και καταξιωμένες εταιρείες, οι οποίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν και να επιβιώσουν σ’ ένα τέτοιο παθογενές επιχειρηματικό περιβάλλον.

23 Μέτρα πρόληψης & αναχαίτισης
Σύνταξη Πρότυπης Προκήρυξης και κατευθυντήριας οδηγίας για την εφαρμογή του συστήματος προεπιλογής με μετρήσιμα ποιοτικά κριτήρια (χρηματοοικονομική και τεχνική επάρκεια και εμπειρία). Εφαρμογή μη γραμμικής μεθόδου βαθμολόγησης των οικονομικών προσφορών. Καθιέρωση συντελεστή βαρύτητας της οικονομικής προσφοράς ≤20%, κατά την πρακτική της Ε.Ε. (βλ. PRAG) και άλλων διεθνών Οργανισμών (WB, KfW, AFD, κ.ά.). Αναλογική σχέση έκπτωσης και εγγύησης καλής εκτέλεσης της σύμβασης. Εξορθολογισμός κανονισμού εγγυοδοσίας του ΤΜΕΔΕ. Τροποποίηση και αυστηροποίηση των διατάξεων περί ευθυνών των μελετητικών - συμβουλευτικών επιχειρήσεων και επιβλεπόντων και εισαγωγή του θεσμού της ασφάλισης επαγγελματικής ευθύνης. Σημειώνεται ότι η παραμείνασα (από τον Ν. 4281/14) διάταξη καθορισμού της εγγύησης καλής εκτέλεσης με βάση την τελική και όχι την εκτιμώμενη αξία της σύμβασης, ευνοεί περαιτέρω το φαινόμενο (πλέον, οι εγγυήσεις καλής εκτέλεσης είναι μικρότερες των εγγυήσεων συμμετοχής!).

24 Μέτρα πρόληψης & αναχαίτισης
Ουσιαστικός έλεγχος των μελετών από ιδιωτικές μελετητικές εταιρείες, με ειδικές ρήτρες συνεγγύησης και συνευθύνης για την τεχνική αρτιότητα, την πληρότητα και την ποιότητα των μελετών, μέσω συμβάσεων Τεχνικού Συμβούλου ή συμφωνιών – πλαίσιο. Άμεση έκδοση της Υ.Α. που προβλέπεται στην παρ. 2 του άρθρου 196 του Ν. 4412/16, ώστε να καθοριστούν τα ελάχιστα περιεχόμενα και παραδοτέα των μελετών και να διασφαλιστεί, τουλάχιστον, αφενός ένα ελάχιστο αποδεκτό προϊόν, αφετέρου η κοστολόγηση του ιδίου προϊόντος από όλους τους προσφέροντες σε έναν διαγωνισμό. Προώθηση και επίσπευση των διαδικασιών ανάθεσης και σύνταξης των τεχνικών προδιαγραφών για όλες τις κατηγορίες μελετών και έργων, σύμφωνα με τις σύγχρονες διεθνείς απαιτήσεις και εξελίξεις (π.χ. ευρωπαϊκά πρότυπα, τυποποίηση, BIM, PM, κ.λπ.).

25 Επίλογος με έκκληση για συστράτευση…
Η νοσηρή κατάσταση αυτή στη μελετητική και στην εργοληπτική αγορά δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Είναι, πλέον, θέμα αξιοπρέπειας, αλλά και ευθύνης για το δημόσιο συμφέρον και τη χώρα. Οφείλουμε, εκτός των άλλων, να διαφυλάξουμε την ιδιαίτερη αξία του επαγγέλματος του Συμβούλου-Μελετητή και του Κατασκευαστή και του σημαντικού ρόλου τους για την κοινωνία και την πολιτεία. Κι αν όχι για το παρόν, έχουμε υποχρέωση να το διαφυλάξουμε για το παρελθόν και, πρωτίστως, για το μέλλον… Πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δράσουν τώρα. Και μην ξεχνάμε το μερίδιο ευθύνης που έχουν για τη σημερινή κατάσταση και οι ίδιες οι επιχειρήσεις…

26 Ευχαριστώ για την προσοχή
Εμπειρία από την εφαρμογή του Ν.4412/2016: Κρίσιμα νομοθετικά ζητήματα και μεταρρυθμίσεις στον κατασκευαστικό κλάδο Ευχαριστώ για την προσοχή Ε.Β.Ε.Α. 17 Οκτωβρίου 2018


Κατέβασμα ppt "Η ματιά των Μελετητών Εμπειρία από την εφαρμογή του Ν.4412/2016:"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google