Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ανατροφοδότηση και εφαρμογές της

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ανατροφοδότηση και εφαρμογές της"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ανατροφοδότηση και εφαρμογές της

2 Η παιδαγωγική αξία της ανατροφοδότησης
Η ανατροφοδότηση (Kulhavy & Wager, 1993) θεωρείται από τους γνωστικούς ψυχολόγους ως μια από τις ζωτικές πηγές πληροφορίας που είναι απαραίτητη για: τη διόρθωση των εσφαλμένων απαντήσεων, τη βοήθεια των εκπαιδευομένων στην αναδόμηση των γνωστικών τους δομών* και την υποστήριξή τους στις μεταγνωστικές διαδικασίες να συμβάλει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και του αναστοχασμού (Βοσνιάδου, 2006) Οι σύγχρονες θεωρίες μάθησης τη θεωρούν ως βασικό συστατικό στοιχείο της μάθησης, διότι χωρίς την ανατροφοδότηση δεν είναι δυνατή εξ ορισμού η αμοιβαία αλληλεπίδραση των εκπαιδευομένων και του περιβάλλοντος. * Οργανωμένες ιδιότητες της σκέψης βάσει των οποίων γίνεται η επεξεργασία των πληροφοριών που κατέχει το άτομο

3 Η παιδαγωγική αξία της ανατροφοδότησης
Γενικά, η ανατροφοδότηση επιδιώκει την ενθάρρυνση της ενεργητικής μάθησης και την υποστήριξη της μαθησιακής διαδικασίας, ώστε να βοηθήσει τον εκπαιδευόμενο να: πετύχει τους προσδοκώμενους μαθησιακούς στόχους του και να ολοκληρώσει με επιτυχία το έργο του, προβληματιστεί για τις ελλιπείς γνώσεις του, αναγνωρίσει τυχόν εσφαλμένες αντιλήψεις του οικοδομήσει, αναδομήσει και εμπλουτίσει τη γνωστική του δομή και, καταλάβει τι γνωρίζει, τι είναι ικανός να κάνει και να κρίνει τη μαθησιακή του πρόοδο και πορεία (Mason and Bruning, 2001).

4 Η παιδαγωγική αξία της ανατροφοδότησης
Είδη ανατροφοδότησης Η διαμορφωτική ανατροφοδότηση βοηθάει τους μαθητές να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους. Αυτή παρέχει πρόσθετη βοήθεια και κίνητρα. Η Συγκριτική (Ipsative) ανατροφοδότηση βοηθάει τους μαθητές να βελτιώσουν τη γνώση τους, τις δεξιότητές τους και τις ικανότητές τους (μαθησιακά αποτελέσματα). Η αθροιστική ανατροφοδότηση παρέχει στο μαθητή κάποιο βαθμό και σχόλια για το κατόρθωμά του. Η διαγνωστική ανατροφοδότηση στοχεύει στη διαγνωστική αξιολόγηση του μαθητή πριν ξεκινήσει η διδασκαλία μιας ενότητας.

5 Η παιδαγωγική αξία της ανατροφοδότησης
Αποτελεσματικότητα της ανατροφοδότησης εξαρτάται από τους τύπους ανατροφοδότησης που μπορούν να παρέχονται και από την ποιότητα της παρεχόμενης πληροφορίας. Η αποτελεσματική ανατροφοδότηση παρέχει στον εκπαιδευόμενο δυο τύπους πληροφορίας: την επιβεβαίωση (verification) και την υπόδειξη-κατεύθυνση (elaboration) (Kulhavy and Stock, 1989). Η επιβεβαίωση είναι η απλή κρίση για το αν η απάντηση είναι ορθή ή εσφαλμένη, Η υπόδειξη-κατεύθυνση είναι το πληροφοριακό στοιχείο εκείνο που μας παρέχει σχετική υπόδειξη για την καθοδήγηση του εκπαιδευόμενου προς την ορθή απάντηση. Η ανατροφοδότηση που διευκολύνει προς καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα πρέπει να περιλαμβάνει και επιβεβαίωση και υπόδειξη-κατεύθυνση. Αυτός ο συνδυασμός αναδεικνύει τα λάθη της απάντησης και παρέχει πρόσθετη πληροφορία για να κατευθύνει προς τις ορθές απαντήσεις.

6 Η παιδαγωγική αξία της ανατροφοδότησης
Τύποι ανατροφοδότησης Καθόλου ανατροφοδότηση: Δεν περιέχει ούτε επιβεβαίωση ούτε υπόδειξη-κατεύθυνση, αλλά απλά δηλώνει στον εκπαιδευόμενο το πλήθος των ορθών απαντήσεων. Ορθότητα ή μη ορθότητα της απάντησης (knowledge-of-response): Παρέχει πληροφορία σε επίπεδο επιβεβαίωσης αλλά καμιά περαιτέρω πληροφορία για τα πιθανά λάθη ή κάποιες υποδείξεις. Ορθή απάντηση (Knowledge-of-correct-response): Παρέχει επιβεβαίωση δίνοντας στους εκπαιδευόμενους την ορθή απάντηση. Ανατροφοδότηση σχετικά με το θέμα ή την ερώτηση (topic-contingent): Παρέχει επιβεβαίωση και γενική πληροφορία μέσω υποδείξεων που αφορούν το θέμα ή την ερώτηση. Συνήθως, δίνεται στους εκπαιδευόμενους πρόσθετη πληροφορία που ίσως τους βοηθήσει να κατευθυνθούν προς την ορθή απάντηση.

7 Η παιδαγωγική αξία της ανατροφοδότησης
Ανατροφοδότηση σχετικά με την απάντηση (response-contingent): Παρέχει και επιβεβαίωση και υπόδειξη-κατεύθυνση. Επιπλέον, παρέχει και πληροφορία για τη σωστή απάντηση εξηγώντας γιατί η ορθή απάντηση είναι ορθή και γιατί η εσφαλμένη απάντηση είναι εσφαλμένη. Ανατροφοδότηση μέχρι να βρεθεί η ορθή απάντηση (answer-until-correct): Είναι μια τροποποίηση της μεθόδου Ορθότητα ή μη ορθότητα της απάντησης. Παρέχει επιβεβαίωση αλλά όχι υπόδειξη-κατεύθυνση και απαιτεί από τον εκπαιδευόμενο να παραμένει στο ίδιο τεστ μέχρι να βρει την ορθή απάντηση.

8 Η παιδαγωγική αξία της ανατροφοδότησης
Η έλλειψη κατάλληλης ανατροφοδότησης οδηγεί σε: ελλειμματική επιθυμητή μάθηση, διατήρηση της εσφαλμένης μάθησης, εσφαλμένη αίσθηση της ικανότητας. Η ανατροφοδότηση πρέπει να: βελτιώνει την επίδοση του μαθητή, προκαλεί την αυτο-κατευθυνόμενη δράση, είναι διαμορφωτική και όχι αθροιστική. γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ της τρέχουσας και της επιθυμητής κατανόησης (Hattie & Timperley, 2007) βοηθάει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, βελτιώνει την υπάρχουσα κατανόηση και προάγει την αυτόνομη και βαθιά γνώση μέσω αναστοχασμού.

9 Παραδείγματα ανατροφοδότησης
Σωστή απάντηση! Τι τύπος ανατροφοδότησης είναι ο διπλανός; Έχουμε μόνο Επιβεβαίωση Ορθότητα ή μη ορθότητα της απάντησης

10 Παραδείγματα ανατροφοδότησης
Σύμφωνα με αυτά που υποστηρίζεις, θα έπρεπε να είχαμε επιταχυνόμενη ευθύγραμμη κίνηση. Τι τύπος ανατροφοδότησης είναι ο διπλανός; Έχουμε μόνο Επιβεβαίωση (έμμεση) Ορθότητα ή μη ορθότητα της απάντησης

11 Παραδείγματα ανατροφοδότησης
Να εξετάσεις και στις δυο προσομοιώσεις αν οι κυκλικές τροχιές έχουν ίσες ακτίνες. Επίσης, ο τύπος που υπολογίζει την ακτίνα της κυκλικής τροχιάς του φορτισμένου σωματιδίου μέσα σε ομογενές μαγνητικό πεδίο είναι: R = m υ / Β |q|. Να εφαρμόσεις στον τύπο αυτό τα μέτρα των υ, Β και q και στις δυο περιπτώσεις και να συγκρίνεις τα αποτελέσματα. Τι τύπος ανατροφοδότησης είναι ο διπλανός; Επιβεβαίωση (έμμεση) & Γενική πληροφορία μέσω υποδείξεων Ανατροφοδότηση σχετικά με το θέμα ή την ερώτηση

12 Παραδείγματα ανατροφοδότησης
Από την εκφώνηση προκύπτει ότι το σωματίδιο πριν εισέλθει στο μαγνητικό πεδίο κινείται με σταθερή γραμμική ταχύτητα (κατά μέτρο και κατεύθυνση). Όταν το σωματίδιο εισέρχεται στο μαγνητικό πεδίο ασκείται σε αυτό δύναμη Lorentz κάθετη προς το διάνυσμα της γραμμικής του ταχύτητας, λόγω της επίδρασης του μαγνητικού πεδίου, η οποία αλλάζει την κατεύθυνση της γραμμικής του ταχύτητας, ενώ το μέτρο της παραμένει σταθερό, και το εξαναγκάζει να εκτελέσει ομαλή κυκλική κίνηση. Τη στιγμή που το φορτισμένο σωματίδιο εξέρχεται από το μαγνητικό πεδίο δεν ασκείται σε αυτό καμία δύναμη. Επομένως, το μέτρο και η κατεύθυνση της γραμμικής ταχύτητας του σωματιδίου έξω από την επίδραση του μαγνητικού πεδίου δεν μεταβάλλονται. Τι τύπος ανατροφοδότησης είναι ο διπλανός; Επιβεβαίωση (έμμεση) & Υπόδειξη-κατεύθυνση Ανατροφοδότηση σχετικά με την απάντηση

13 Παραδείγματα ανατροφοδότησης
Τι τύπος ανατροφοδότησης είναι ο διπλανός; Επιβεβαίωση & Εξήγηση της ορθότητας της απάντησης Ανατροφοδότηση σχετικά με την απάντηση

14 Καθοδηγούμενοι διάλογοι
Επιλογή: Απροσδιόριστη

15 Καθοδηγούμενοι διάλογοι
Επιλογή: Ναι

16 Καθοδηγούμενοι διάλογοι

17 Η παιδαγωγική αξία της ανατροφοδότησης
Αναστοχασμός και ανατροφοδότηση Ο αναστοχασμός (reflection) είναι μια ενεργός διαδικασία για την ερμηνεία της προσωπικής μας εμπειρίας με σκοπό την προαγωγή της μάθησης. με άλλα λόγια, είναι η διαδικασία επανεξέτασης των ενεργειών μας, ορθών ή λανθασμένων, με σκοπό να συνδέσουμε τα συμπεράσματά μας με τις μελλοντικές μας ενέργειες. είναι ένας τρόπος για να μεγιστοποιούμε τη σε βάθος γνώση, να προωθείται η ανεξάρτητη σκέψη και να ελαχιστοποιούνται οι επιφανειακές προσεγγίσεις στη μάθηση. δεν επιδιώκει μόνο να απαντά στο «πως» και «πότε» αλλά και στο «γιατί». λειτουργεί ως προωθητικός παράγοντας της μεταγνώσης. Ως μεταγνώση ορίζεται η γνώση για το τι γνωρίζουμε και τι όχι, δηλαδή είναι η ενημερότητα επίγνωσης ή άγνοιας.

18 Η παιδαγωγική αξία της ανατροφοδότησης
Αναστοχασμός και αυτορρύθμιση Μέσω του αναστοχασμού, οι μαθητές ελέγχουν τη μάθησή τους, μαθαίνουν (συνειδητοποιούν) σταδιακά πώς να μαθαίνουν και, συνεπώς, λειτουργούν μεταγνωστικά. Κάθε φορά που το άτομο αναστοχάζεται ανεβαίνει επίπεδα μεταγνώσης και έτσι οδηγείται στην αυτορρύθμιση. Η αυτορρύθμιση αναφέρεται στο βαθμό στον οποίο οι μαθητές μπορούν να ρυθμίσουν τη σκέψη τους, τα κίνητρά τους και τη συμπεριφορά τους κατά τη διάρκεια της μάθησης (Pintrich & Zusho, 2002). Η αυτορρυθμιζόμενη μάθηση οδηγεί σε πιο αυτόνομους μαθητές.


Κατέβασμα ppt "Η ανατροφοδότηση και εφαρμογές της"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google