Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
Δρ Μαρία Μαυρομμάτη

2 Βασικές ιστορικές δεξιότητες
Κατανόηση ιστορικής σπουδαιότητας Χρήση πρωτογενών πηγών και αποδείξεων Κατανόηση συνέχειας και αλλαγής Ανάλυση αιτιών και συνεπειών Ανάληψη ιστορικής οπτικής Κατανόηση ηθικών διαστάσεων της ιστορίας Πηγή:

3 Συνέχεια και αλλαγή (Seixas, 2004)
Κατανόηση της αλλαγής στη διάρκεια του χρόνου Η αλλαγή νοείται στα πλαίσια της συνέχειας. Γράψτε τα χαρακτηριστικά του κάθε πολέμου στην αντίστοιχη στήλη. Υπάρχουν διαφορές; Υπάρχει συνέχεια;

4 Π.χ.

5 Ιστορική γνώση (Ρεπούση, 2004)
Τριμερές σχήμα που απαρτίζεται και διαμορφώνεται από το πλαίσιο της δηλωτικής γνώσης, (περιεχόμενο) της εννοιολογικής γνώσης, (ιστορικές έννοιες) και της διαδικαστικής γνώσης. (μεθοδολογία)

6 Δηλωτική γνώση Ποιος; Πού; Πότε;
Μπορεί να βοηθηθεί με τη χρήση οπτικών βοηθημάτων (ιστοριογραμμές, χάρτες, εικόνες, πίνακες, χαρτογράφηση) Όλα αυτά μπορούν να γίνουν πολύ αποτελεσματικά με διαδραστικό τρόπο.

7 Γνώση ιστορικών εννοιών.
Εννοιολογική γνώση Γνώση ιστορικών εννοιών. Αυτές μπορεί να ανήκουν στις εξής κατηγορίες: Γλώσσα του παρελθόντος. (Έννοιες που μας έρχονται από το παρελθόν και ανήκουν σε παρελθοντικές περιόδους) Π.χ. ολιγαρχία, τύραννος, έθνος, δημογέροντας κ.λπ. 2. Γλώσσα της ιστορικής περιγραφής. ( Έννοιες που δημιούργησαν οι ιστορικοί για να περιγράψουν το παρελθόν). Π.χ. επανάσταση, εξέγερση κ.λπ. 3. Γλώσσα της ιστορικής μεθόδου. (Έννοιες που χρησιμοποιούμε προκειμένου στην ιστορική επιστήμη προκειμένου να οργανώσουμε την ιστορική γνώση ή να κατανοήσουμε/αναλύσουμε π.χ. αιτία, ερμηνεία, τεκμηρίωση, χρονολόγηση, μαρτυρία, διάρκεια, περίοδος κ.λπ.

8 Διαδικαστική γνώση Μεθοδολογία Ανάλυση πηγών
Δεξιότητες ιστορικής έρευνας (ιστορικό ερώτημα)

9 Φωτόδεντρο Περιηγηθείτε στη σελίδα και εξοικειωθείτε με τα είδη εφαρμογών- υλικού καθώς και τα φίλτρα.

10 Φωτόδεντρο ΠΟΛΥΜΕΣΑ 1. ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΑΤΛΑΝΤΑΣ CENTENNIA

11 Άσκηση Χρησιμοποιήστε τον Ιστορικό Άτλαντα για να δείξετε στους μαθητές σας τις εδαφικές επεκτάσεις του Ελληνικού κράτους από το 1832 ως το Παράλληλα, σκεφτείτε πώς θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε τον χάρτη προκειμένου να δείξετε παράλληλες μεταβολές σε όλη την Ευρώπη. Για επιπλέον γνώσεις και πληροφορίες, χρησιμοποιήστε τη σελίδα του ΙΜΕ.

12 Θυμηθείτε: 1863 1878, 1881 1913 1920 1923 1947

13 Ευρωπαϊκά γεγονότα; Βαλκανικοί πόλεμοι 1ος Παγκόσμιος Πόλεμος
2ος Παγκόσμιος Πόλεμος

14 Βιβλιογραφία Seixas, P., & Peck, C. (2004). Teaching historical thinking. In A. Sears & I. Wright (Eds.), Challenges and Prospects for Canadian Social Studies (pp ). Vancouver: Pacific Educational Press. Ρεπούση, Μ. (2004). Μαθήματα ιστορίας, Αθήνα: Καστανιώτη.


Κατέβασμα ppt "ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google