Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΠΑΛ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ Σχολικό έτος : 2014-2015 Τάξη ΑΟΔ Μάθημα: Ερευνητική εργασία Θέμα : « Αθλητισμός » (Νους υγιής εν σώματι υγιεί)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΠΑΛ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ Σχολικό έτος : 2014-2015 Τάξη ΑΟΔ Μάθημα: Ερευνητική εργασία Θέμα : « Αθλητισμός » (Νους υγιής εν σώματι υγιεί)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΠΑΛ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ Σχολικό έτος : Τάξη ΑΟΔ Μάθημα: Ερευνητική εργασία Θέμα : « Αθλητισμός » (Νους υγιής εν σώματι υγιεί)

2

3 Ο όρος περιλαμβάνει κάθε προσπάθεια που αποβλέπει στην άσκηση του σώματος, στην απόκτηση φυσικών ικανοτήτων, στην δημιουργία επιδόσεων. Η λέξη παράγεται από το : Άθλος = αγώνας και άθλων = βραβείο. Στους αρχαίους Έλληνες ήταν γνωστή ως « Αθλητική τέχνη » . Ο αθλητισμός είναι πανάρχαιος θεσμός των αρχαίων Ελλήνων.

4

5

6 Τα αγωνίσματα που περιελάμβαναν οι αγώνες αυτοί ήταν ο δρόμος, το πένταθλο και τα ιππικά αγωνίσματα.
Ο νομοθέτης Σόλωνας είπε πως το μάθημα της γυμναστικής είναι υποχρεωτικό.

7

8 Τα Πύθια διαρκούσαν πέντε(5) ημέρες , το έπαθλο τους ήταν ένα κλαδί δάφνης.
Τα Νέμεα ήταν πανελλήνια γιορτή που τελούταν στην κοιλάδα της Νεμέας κάθε δύο(2) χρόνια και ήταν αφιερωμένα στον Δία. Τα Ίσθμια γίνονταν προς τιμή του Ποσειδώνα με τόπο τελέσεως τον Ισθμό της Κορίνθου.

9

10 Δημοφιλέστεροι πανελλήνιοι αγώνες ήταν τα Ολύμπια.
Όλοι οι αγώνες, συμπεριελάμβαναν αγώνες δρόμου, ιππικούς αγώνες και πένταθλο.

11

12 Ο δρόμος διακρινόταν σε αγώνες ταχύτητας και αντοχής.
Το πένταθλο αποτελείται από πέντε αγωνίσματα: το άλμα, τον δρόμο, το ακόντιο, τον δίσκο και τη πάλη.

13 Υπήρχαν 2 είδη πάλης : Η Ορθή πάλη και η κάτω πάλη.
Οι αγωνιστές γυμναζόντουσαν γυμνοί, αλειμμένοι με λάδι. Σε κάθε αγώνισμα υπήρχε πάντα νικητής.

14

15 Το άλμα είναι γνωστό ως διπλούν.
Η λέξη δίσκος σήμαινε ένα βαρύ αντικείμενο από πέτρα ή μέταλλο. Το ακόντιο ήταν ένα από τα πιο βασικά αθλήματα του πένταθλου.

16 Η έννοια της άθλησης διαχωρίζεται από την έννοια της άσκησης
Η έννοια της άθλησης διαχωρίζεται από την έννοια της άσκησης. Η άσκηση γίνεται άθληση όταν αποκτάει ανταγωνιστικό χαρακτήρα, για παράδειγμα ένας που τρέχει στο δρόμο κάνει άσκηση, εάν έχει κάποιον αντίπαλο ανταγωνίζεται για το ποιος θα τερματίσει πρώτος.

17

18 Ο αθλητισμός χωρίζεται σε πέντε μορφές, είτε ως ερασιτεχνικός, είτε ως επαγγελματικός, είτε ως μαζικός αθλητισμός, είτε ως φυσικές δραστηριότητες, είτε με την μορφή των παιχνιδιών.

19 Ο αθλητισμός, επίσης, σχετίζεται με την υγεία, για παράδειγμα όταν ένας άνθρωπος αθλείται μειώνει τις περιπτώσεις παχυσαρκίας και μόνο η ενδυνάμωση των μυών κάνοντας γυμναστική αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα.

20 Ο αθλητισμός είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε καλή φυσική κατάσταση, που θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος για την υγεία. Σε οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα η καρδιά έχει έναν από τους σημαντικότερους ρόλους.

21 Τον αθλητισμό μπορούμε να τον διακρίνουμε σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: τον πρωταθλητισμό, τον μαζικό αθλητισμό και τον θεραπευτικό.

22 Στους καθοριστικούς παράγοντες για την υγεία περιλαμβάνονται η διατροφή, η ένταση και το είδος της σωματικής δραστηριότητας.

23 Ο αθλητισμός είναι ένας κοινωνικός θεσμός ο οποίος αντικατοπτρίζει τη δεδομένη κοινωνία και τον πολιτισμό της, ωστόσο κατά καιρούς χρησιμοποιούνται αναβολικά για να βελτιώσουν οι αθλητές την επίδοσή τους.

24 Οι επιπλοκές που μπορούν να υπάρξουν και στα δύο φύλα από τη χρήση των αναβολικών είναι: Ψυχολογικά προβλήματα, αποκτάνε απότομες και συχνές αλλαγές της ψυχικής διάθεσης, ευερεθιστικότητα, επιθετικότητα, μείωση της ικανότητας κρίσης, προβλήματα ύπνου, ψευδαισθήσεις, παράνοια. Επίσης η κατάθλιψη μετά από τη διακοπή των στεροειδών αναβολικών έχει συσχετισθεί με αυτοκτονίες.

25 Μία ξεχωριστή περίπτωση αθλητισμού είναι η αυτόνομη διακίνηση και διαβίωση των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Εμποδίζεται από την δυσκολία που έχουν στην κίνηση, στην προσέγγιση, στην αντίληψη, στην επικοινωνία και την προσαρμογή, στην ακοή και στην όραση, ωστόσο συμμετέχουν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο.

26

27

28

29

30

31 Μια σημαντική αθλητική διοργάνωση πολλών αγωνισμάτων που γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

32

33 Οι Ολυμπιακοί αγώνες ήταν μία σειρά αθλητικών αγώνων μεταξύ εκπροσώπων των πόλεων-κρατών και ένας από τους πανελλήνιους αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα.

34 Είχαν επίσης θρησκευτική σημασία αφού γίνονταν προς τιμή του θεού Δία, του οποίου το τεράστιο άγαλμα στεκόταν στην Ολυμπία.

35 Οι Ολυμπιακοί αγώνες γίνονταν μόνο στην Ολυμπία, ενώ σήμερα γίνονται σε διαφορετικό κράτος κάθε φορά.

36 Παλιά, πριν αρχίσουν οι αγώνες, προσέφεραν θυσία στο Δία μπροστά στο άγαλμά του, ενώ σήμερα γίνεται τελετή έναρξης στο Ολυμπιακό στάδιο.

37 Οι αθλητές έπαιρναν ως έπαθλο ένα στεφάνι ελιάς, ενώ στους σύγχρονους δίνονται ένα μετάλλιο, ανθοδέσμη και χρηματικό ποσό.

38 Ο αθλητισμός είναι: η συστηματική σωματική καλλιέργεια και δράση με συγκεκριμένο τρόπο, ειδική μεθοδολογία και παιδαγωγική με σκοπό την ύψιστη σωματική απόδοση, ως επίδοση σε αθλητικούς αγώνες, στο αθλητικό και κοινωνικό γίγνεσθαι

39 Είναι η σωματική καλλιέργεια και παράλληλα ένας κοινωνικός θεσμός.
Η διάθεση του ανθρώπου να αγωνιστεί να καλλιεργεί το θάρρος, την τόλμη και την αντιμετώπιση του αθλητικού αγώνα.

40

41 1η. Ομάδα : Οι επαγγελματίες του Αθλητισμού Σάντρα Κόνικ Ισμήνη Μπάζιου Έφη Πετροπούλου 2η. Ομάδα: The Champions…! Αργυροπούλου Αντωνία Δουράκου Μαρία Σπανομίχου Ολυμπία-Μαρία

42 3η. Ομάδα: 0ι Ακοντιστές Βασιλική Ζαρόγιαννη Ευγενία Ζαρόγιαννη Γεωργία Κυριαζή Αναστασία Μπίλα 4η. Ομάδα: Εν……….δράσει Γιάννης Πολυχρονόπουλος Χριστίνα Χαϊνταράση Γεωργία Κοκκόνη Στάθης Τσουκαλάς

43 5η. Ομάδα: ΤΜΝΤ Νατάσα Τζανέτου Νίκος Κόκκινος Στασινού Μαρία Γιαννακοπούλο Ελένα Σας ευχαριστούμε


Κατέβασμα ppt "ΕΠΑΛ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ Σχολικό έτος : 2014-2015 Τάξη ΑΟΔ Μάθημα: Ερευνητική εργασία Θέμα : « Αθλητισμός » (Νους υγιής εν σώματι υγιεί)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google