Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ 3.2 Ένζυμα – βιολογικοί καταλύτες Γαριπίδης Ιορδάνης Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου

2 Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου
3.2 ΕΝΖΥΜΑ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ Γαριπίδης Ιορδάνης Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου

3 Ενέργεια ενεργοποίησης
Σχεδόν όλες οι αντιδράσεις για να πραγματοποιηθούν, πρέπει αρχικά να προσφερθεί ενέργεια στα αντιδρώντα. Η ενέργεια αυτή ονομάζεται Ενέργεια ενεργοποίησης Γαριπίδης Ιορδάνης Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου

4 Ενέργεια ενεργοποίησης
Εξασφαλίζεται με προσφορά θερμότητας Κάτι που στα κύτταρα δεν μπορεί να γίνει. Επιπλέον ο χρόνος για να ολοκληρωθεί η αντίδραση είναι πολύ μεγάλος και αυτό θα ήταν πρόβλημα για τα κύτταρα Για την αντιμετώπιση του προβλήματος τα κύτταρα διαθέτουν τα ένζυμα. Γαριπίδης Ιορδάνης Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου

5 Τα ένζυμα μειώνουν την ενέργεια ενεργοποίησης
Γαριπίδης Ιορδάνης Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου

6 Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου
Ένζυμα Είναι πρωτεΐνες που καταλύουν αντιδράσεις που θα μπορούσαν να γίνουν και χωρίς την παρουσία τους Η ταχύτητα των αντιδράσεων μπορεί να αυξηθεί μέχρι και 100 εκατομμύρια φορές Αυτό επιτυγχάνεται με τον κατάλληλο προσανατολισμό των αντιδρώντων μορίων που ονομάζονται υπόστρωμα Μπορούν να δρουν μέσα στα κύτταρα (ενδοκυτταρικά) ή έξω από τα κύτταρα (εξωκυτταρικά) Έχουν κατάληξη – άση στο υπόστρωμα που δρουν π.χ πρωτεάση, λιπάση κ.α Γαριπίδης Ιορδάνης Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου

7 Ενεργό κέντρο του ενζύμου
Είναι η περιοχή του ενζύμου στην οποία συνδέεται το υπόστρωμα (αντιδρώντα) Με τη σύνδεση υποστρώματος – ενζύμου σπάνε οι δεσμοί στα αντιδρώντα και σχηματίζονται τα προϊόντα. Γαριπίδης Ιορδάνης Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου

8 Ενεργό κέντρο του ενζύμου
Γαριπίδης Ιορδάνης Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου

9 Ιδιότητες των ενζύμων ( είναι πρωτεΐνες )
α. Η δράση τους καθορίζεται από την τριτοταγή δομή του πρωτεϊνικού τους μορίου β. Δρουν πολύ γρήγορα Π.χ ένα μόριο καταλάσης μπορεί στη θερμοκρασία του κυττάρου να διασπάσει έξι εκατομμύρια μορίων υπεροξειδίου του υδρογόνου. Αλήθεια που γίνεται η παραπάνω αντίδραση; γ. Δε συμμετέχουν στην αντίδραση που καταλύουν δηλ μετά το τέλος της αντίδρασης παραμένουν αναλλοίωτα και μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν πολλές φορές, ώσπου να καταστραφούν δ. Εμφανίζουν υψηλό βαθμό εξειδίκευσης δρουν σε ένα υπόστρωμα στο οποίο μπορεί να συνδεθεί το ενεργό κέντρο ε. Η δραστικότητά τους επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες (θερμοκρασία , pH , συγκέντρωση υποστρώματος και ενζύμου) Γαριπίδης Ιορδάνης Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου

10 Παράγοντες που επηρεάζουν τη δράση των ενζύμων
Θερμοκρασία: τα περισσότερα ένζυμα δρουν άριστα σε θερμοκρασία 36ο – 38ο C. πάνω από 50ο τα ένζυμα χάνουν μόνιμα την ικανότητά τους να καταλύουν τις αντιδράσεις Που να οφείλεται αυτό; pH: για κάθε ένζυμο υπάρχει μια ορισμένη τιμή του pH στην οποία η ταχύτητα γίνεται μέγιστη. Για τα περισσότερα 5 -9. Η πεψίνη που δρα στο στομάχι έχει άριστη δράση σε pH 2 Συγκέντρωση υποστρώματος: μέχρις ενός σημείου η αύξηση του υποστρώματος οδηγεί σε αύξηση της ταχύτητας Συγκέντρωση του ενζύμου: γενικά έχουμε αύξηση της ταχύτητας της αντίδρασης με την αύξηση του ενζύμου. Γαριπίδης Ιορδάνης Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου

11 Δραστικότητα ενζύμων και pH
Αλλαγές στο pH μπορούν να αλλάξουν το σχήμα του ενζύμου και να μειώσουν τη δραστικότητά του. Τα ένζυμα λειτουργούν σε ένα συγκεκριμένο pH ή περιοχή pH Γαριπίδης Ιορδάνης Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου

12 Αναστολείς της δράσης των ενζύμων
Είναι ουσίες που αναστέλλουν τη δράση των ενζύμων Διακρίνονται σε : α. αντιστρεπτούς και β. μη αντιστρεπτούς ( εντομοκτόνα ) O αναστολέας συνδέεται με το ένζυμο μεταβάλλοντας το σχήμα του και το καθιστά ανενεργό Γαριπίδης Ιορδάνης Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου

13 Συμπαράγοντες ενζύμων
Είναι μόρια μη πρωτεϊνικά π.χ ιόντα Ζη2+ , Cu2+ , Mn2+ κ.α ή οργανικές ενώσεις που τότε ονομάζονται συνένζυμα που είναι απαραίτητα για να γίνουν δραστικά τα ένζυμα Συνένζυμα μπορεί να είναι βιταμίνες τις οποίες αν δεν συνθέτει ο οργανισμός μας θα πρέπει να τις προσλάβουμε με την τροφή μας. Γαριπίδης Ιορδάνης Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου


Κατέβασμα ppt "ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google