Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι
   Ελευθερία Κονδυλίδου 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης 2017

2 Οι Ρωμαίοι κυβερνούν τους Έλληνες
Η πρώτη φροντίδα των Ρωμαίων ήταν να κρατήσουν τους Έλληνες διχασμένους και να τους εμποδίσουν να συνεργαστούν μεταξύ τους. Ακολούθησαν την τεχνική του <<διαίρει και βασίλευε>>.

3 Οι Έλληνες <<κατακτούν>> τους Ρωμαίους με τον πολιτισμό τους
Οι Ρωμαίοι μαγεύτηκαν από τον πολιτισμό της Ελλάδας και άλλαξαν τη σκληρή στάση τους απέναντι στους Έλληνες. Έτσι: Κτίζουν έργα με Ελληνικά σχέδια. Μαθαίνουν την Ελληνική γλώσσα που μιλιέται σ΄ όλες τις χώρες της Ανατολής. Παίρνουν Έλληνες δασκάλους για τα παιδιά τους και συχνά τους στέλνουν στην Ελλάδα να σπουδάσουν.

4 Οι Έλληνες <<κατακτούν>> τους Ρωμαίους με τον πολιτισμό τους
Καλλιεργούν τη λατινική γλώσσα και μεταφράζουν σ΄ αυτή έργα Ελλήνων. Δαπανούν πολλά χρήματα για να κοσμήσουν την Αθήνα και άλλους Ελληνικούς χώρους. Δημιουργείται ο Ελληνορωμαικός πολιτισμός.

5

6 Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία μια υπερδύναμη του αρχαίου κόσμου
Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία μια υπερδύναμη του αρχαίου κόσμου Οι Ρωμαίοι κατέκτησαν τη δύση, την ανατολή και την βόρεια Αφρική. Ονόμασαν τη Μεσόγειο η θάλασσα μας <<mare nostrum>>. Έγιναν κοσμοκράτορες.

7 Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία μια υπερδύναμη του αρχαίου κόσμου
Για να κρατήσουν ενωμένη την αυτοκρατορία τους: Όρισαν τον αυτοκράτορα πρώτο πολίτη. Έδωσαν τον τίτλο του Ρωμαίου πολίτη σε όποιoν αποδέχονταν την κυριαρχία της Ρώμης. Οργάνωσαν πειθαρχημένο στρατό. Διόρισαν (ανθύπατους). Μείωσαν τους φόρους. Ψήφισαν δικαιότερους νόμους. Ήταν η περίοδος της Ρωμαϊκής ειρήνης <<pax romana>>

8 Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Ρώμη
Η Ρώμη ήταν χτισμένη δίπλα στον Τίβερη ποταμό και είχε ωραία κτίρια. Οι περισσότεροι κάτοικοι έμεναν σε πολυκατοικίες και οι πιο πλούσιοι σε μονοκατοικίες. Οι κάτοικοι της υπαίθρου ήταν γεωργοί, βοσκοί, τεχνίτες και μικροέμποροι. Οι μεγαλοϊδιοκτήτες είχαν μεγάλα αγροκτήματα και δούλους ενώ οι μικροϊδιοκτήτες καλλιεργούσαν μόνοι τα κτήματα τους. Όλοι μαζί πλούσιοι και φτωχοί πήγαιναν στη Ρώμη σε γιορτές και σε αγώνες.

9

10 Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι
   Ελευθερία Κονδυλίδου 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης 2017


Κατέβασμα ppt "Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google