Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι
Αριάδνη Αμπατζή 1ο Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. Ε1

2 Περιεχόμενα Οι Ρωμαίοι κυβερνούν τους Έλληνες
Οι Έλληνες «κατακτούν» τους Ρωμαίους με τον πολιτισμό τους Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία, μια υπερδύναμη του αρχαίου κόσμου Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Ρώμη

3 1. Οι Ρωμαίοι κυβερνούν τους Έλληνες
Το 146 π.Χ. οι Ρωμαίοι κατακτούν την Ελλάδα. Για να κρατήσουν τους Έλληνες χωρισμένους, εφαρμόζουν το «διαίρει και βασίλευε». Σε όσες πόλεις συμμάχησαν μαζί τους, τους παραχωρούσαν αυτονομία και κυβέρνηση από φιλορωμαίους Έλληνες. Αλλά όσες αντιστάθηκαν καταστράφηκαν (γκρέμισμα τειχών κλπ.) και κυβερνήθηκαν από Ρωμαίους αξιωματούχους. Οι Έλληνες πολλές φορές ξεσηκώθηκαν κατά των Ρωμαίων αλλά απέτυχαν

4 2. Οι Έλληνες «κατακτούν» τους Ρωμαίους με τον πολιτισμό τους
Οι Ρωμαίοι γοητεύτηκαν από τα έργα τέχνης και τις γιορτές των Ελλήνων και γνώρισαν σοφούς δασκάλους και δημιουργούς. Ο θαυμασμός αυτός τους έκανε να αλλάξουν την συμπεριφορά τους απέναντι στους Έλληνες. Έτσι: έχτισαν κτίρια με ελληνικά σχέδια, έμαθαν την ελληνική γλώσσα, πήραν Έλληνες δασκάλους για τα παιδιά τους και εξέλιξαν την λατινική γλώσσα. Όλα αυτά έφεραν κοντά τους δύο λαούς και έτσι δημιουργήθηκε ο ελληνορωμαϊκός πολιτισμός.

5 3. Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία, μια υπερδύναμη του αρχαίου κόσμου
Οι Ρωμαίοι κατέκτησαν όλες τις χώρες γύρω από την Μεσόγειο και την ονόμαζαν «mare nostrum» (η θάλασσά μας). Αυτή η αυτοκρατορία είχε γίνει πολυπολιτισμική. Οι Ρωμαίοι, για να λύσουν τα προβλήματα διοίκησης: όρισαν τον αυτοκράτορα «πρώτο πολίτη», όσοι δέχτηκαν την ρωμαϊκή κυριαρχία ονομάστηκαν Ρωμαίοι πολίτες, οργάνωσαν στρατό, διόρισαν ανώτερους ρωμαίους κυβερνήτες, μείωσαν τους φόρους και ψήφισαν δικαιότερους νόμους. Χάρις αυτά τα μέτρα υπήρξε για περίπου δύο αιώνες η «ρωμαϊκή ειρήνη» (pax romana).

6 4. Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Ρώμη
H Ρώμη ήταν χτισμένη δίπλα στον ποταμό Τίβερη, με πληθυσμό που αυξανόταν. Οι αυτοκράτορες ζούσαν στο παλάτι που βρισκόταν στον Παλατίνο λόφο. Στην ρωμαϊκή ύπαιθρο ζούσαν μεγαλοϊδιοκτήτες γεωργοί με μεγάλα αγροκτήματα, που τα φρόντιζαν δούλοι. Οι μικροϊδιοκτήτες ζούσαν από τα λίγα προϊόντα τους και τα παιδιά τους συχνά άφηναν την ύπαιθρο για να βρουν καλύτερη ζωή αλλού. Όλοι αυτοί πήγαιναν στις γιορτές της Ρώμης και κυρίως σε αυτές που γίνονταν στο Κολοσσαίο.

7 Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι
Αριάδνη Αμπατζή 1ο Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. Ε1


Κατέβασμα ppt "Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google