Κατέβασμα παρουσίασης
Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε
ΔημοσίευσεἈπολλόδωρος Μακρής Τροποποιήθηκε πριν 6 χρόνια
1
Μείγματα Μείγματα λέγονται τα υλικά που προέρχονται από την ανάμειξη δύο ή περισσοτέρων ουσιών, που δεν αντιδρούν μεταξύ τους. Οι ουσίες που αναμείχθηκαν για να φτιαχτεί το μείγμα λέγονται συστατικά του μείγματος.
3
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΛΑΔΙ ΝΕΡΟ ΧΑΛΚΟΣ ΚΑΣΣΙΤΕΡΟΣ ΜΙΓΜΑ (υγρό)
ΜΙΓΜΑ (στερεό) ΜΠΡΟΥΤΖΟΣ
4
Τα ομογενή μείγματα λέγονται και διαλύματα
Ομογενή μείγματα : είναι αυτά που έχουν την ίδια σύσταση και τις ίδιες ιδιό-τητες σε όλη τους την έκταση Ετερογενή μείγματα : είναι αυτά που δεν έχουν την ίδια σύσταση και τις ίδιες ιδιό-τητες σε όλη τους την έκταση Τα ομογενή μείγματα λέγονται και διαλύματα
5
Έχουμε παρασκευάσει 6 μείγματα
Προσθέτουμε σε 6 γυάλινους σωλήνες που περιέχουν νερό, τις παρακάτω ουσίες: Έχουμε παρασκευάσει 6 μείγματα
6
Τα μείγματα αυτά ονομάζονται ετερογενή.
Ας παρατηρήσουμε προσεκτικά τα μείγματα. Σε ορισμένα μπορούμε να διακρίνουμε τα συ-στατικά τους με γυμνό μάτι ή με μικροσκόπιο. Τα μείγματα αυτά ονομάζονται ετερογενή.
7
Τα μείγματα αυτά ονομάζονται ομογενή ή διαλύματα
Στα υπόλοιπα δε μπορούμε να διακρίνουμε τα συστατικά τους. Τα μείγματα αυτά ονομάζονται ομογενή ή διαλύματα
8
1. παρασκευή ετερογενούς μίγματος θείου - σιδήρου
Παρασκευές μιγμάτων 1. παρασκευή ετερογενούς μίγματος θείου - σιδήρου 2. παρασκευή διαφόρων μιγμάτων 3. ψηφιακό βιβλίο
9
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΜΙΓΜΑΤΩΝ με ολίγη γλυκό μέτριο σκέτο
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΜΙΓΜΑΤΩΝ 1. Τα μείγματα έχουν μεταβλητή σύσταση, που εξαρτάται από τον τρόπο παρασκευής τους. με ολίγη γλυκό μέτριο σκέτο Όλοι οι καφέδες είναι μείγματα.
10
2. Τα μείγματα δεν έχουν καθορισμένες ιδιότητες αλλά αποκτούν μερικές από τις ιδιότητες των συστατικών τους. Βρέχουμε ένα μαντήλι με μείγμα από νερό και οινόπνευμα. Στη συνέχεια του βάζουμε φωτιά. Όταν η φωτιά σβήσει παρατηρούμε ότι το μαντήλι δεν κάηκε επειδή ήταν βρεγμένο με νερό ενώ η φωτιά οφειλόταν στην καύση του οινοπνεύματος.
11
Βλέπεις λοιπόν ότι τα συστατικά ενός μείγματος διατηρούν πολλές από τις ιδιότητές τους.
Άλλα παραδείγματα: Α) Το ζαχαρόνερο είναι γλυκό εξ αιτίας της ζάχαρης Β) Το αλατόνερο είναι αλμυρό εξ αιτίας του αλατιού Γ) Το μείγμα μελανιού-νερού είναι θαλασσί εξ αιτίας του χρώματος του μελανιού
12
3. Τα μείγματα διαχωρίζονται στα συστατικά τους με φυσι-κές μεθόδους
(π.χ. απόσταξη ουίσκι, απόσταξη πετρελαίου, φιλτράρισμα καφέ κ.α)
13
4. Τα μείγματα δεν έχουν συγκεκριμένη πυκνότητα
ούτε συγκεκριμένο σημείο βρασμού ή τήξης (δηλαδή δεν έχουν καθορισμένες φυσικές σταθερές)
14
Ας εξετάσουμε τι μάθαμε.
Ας εξετάσουμε τι μάθαμε. Επέλεξε το σωστό Πρόσπαθησε να διακρίνεις διάφορα μίγματα σε ετερογενή και ομογενή.
Παρόμοιες παρουσιάσεις
© 2024 SlidePlayer.gr Inc.
All rights reserved.