Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να, υπολογίζει την τάση και ένταση βραχυκυκλώσεως ενός μετασχηματιστή

2 Τάση βραχυκύκλωσες. Εκτελούμε το ακόλουθο πείραμα: Σε ένα μετασχηματιστή βραχυκυκλώνομε το δευτερεύον τύλιγμα αφού παρεμβάλουμε ένα αμπερόμετρο στον αγωγό της βραχυκυκλώσεως. Έπειτα τροφοδοτούμε το πρωτεύον τύλιγμα με τάση (που έχει συχνότητα ίση με την ονομαστική), την οποία αυξάναμε σιγά - σιγά αρχίζοντας από πολύ μικρές τιμές. Για κάποια τιμή U1K της τάσεως του πρωτεύοντος, την οποία μετρούμε με βολτόμετρο, η ένταση στο βραχυκυκλωμένο δευτερεύον θα γίνει ίση με την ονομαστική ένταση Ι2N του μετασχηματιστή.

3 Τότε και η ένταση του πρωτεύοντος θα είναι ίση με την ονομαστική του ένταση Ι1N.
Την τάση αυτή U1K, η οποία ξοδεύεται ολόκληρη για εσωτερική πτώση τάσεως μέσα στο μετασχηματιστή, την ονομάζομε τάση βραχυκύκλωσες. Συνήθως την εκφράζαμε σαν ποσοστό επί τοις εκατό της ονομαστικής τάσεως του πρωτεύοντος του μετασχηματιστή:

4 Παράδειγμα. Ποια είναι η τάση βραχυκυκλώσεως ενός μετασχηματιστή 6000/400 V, στον οποίο κατά το πείραμα βραχυκυκλώσεως, για να έχομε την ονομαστική ένταση στο δευτερεύον, χρειάσθηκε να τροφοδοτήσαμε το πρωτεύον με τάση 240 V; Λύση.

5 Όπως θα εξηγήσομε στην επόμενη παράγραφο, η τάση βραχυκυκλώσεως καθορίζει τη διανομή των φορτίων σε μετασχηματιστές που λειτουργούν παράλληλα. Ενταση βραχυκύκλωσες. Όταν γνωρίζομε την τάση βραχυκυκλώσεως, μπορούμε να υπολογίσαμε την πιθανή ένταση ενός βραχυκυκλώματος στο δευτερεύον του μετασχηματιστή, όταν το πρωτεύον τροφοδοτείται με την ονομαστική του τάση, από τη σχέση: Παράδειγμα. Στο μετασχηματιστή του προηγούμενου παραδείγματος να υπολογισθεί σε ποια τιμή μπορεί να φθάσει η ένταση βραχυκυκλώσεως στο δευτερεύον με την ονομαστική τάση τροφοδοτήσεως στο πρωτεύον, όταν η ονομαστική ένταση του δευτερεύοντος είναι Ι2N=200 Α. Λύση.


Κατέβασμα ppt "ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google