Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ατομική υγιεινή Ενότητα 4.1.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ατομική υγιεινή Ενότητα 4.1."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ατομική υγιεινή Ενότητα 4.1

2 Ορισμός της υγείας: Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας [Π.O.Υ.] [W.H.O], υγεία είναι «η πλήρης σωματική, πνευματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία (καλή κατάσταση) του ανθρώπου και όχι μόνο η απουσία νόσου ή αναπηρίας».

3 Ατομική υγιεινή: Η ατομική υγιεινή είναι η πρωτογενής φροντίδα του σώματος, την οποία πρέπει να εφαρμόζει συστηματικά κάθε άτομο. Έχει ως στόχο την πρόληψη της ασθένειας, τη διατήρηση της υγείας και την καλλιέργεια της αισθητικής που είναι έμφυτη στον άνθρωπο από την πρωτόγονη εποχή. Η ατομική υγιεινή περιλαμβάνει την καθαριότητα του σώματος, τον υγιεινό ύπνο, τη στοματική υγιεινή και άλλες υγιεινές καθημερινές συνήθειες.

4 Περιποίηση του σώματος:
1) Αποφεύγεται η πολύωρη έκθεση στον ήλιο (ο ήλιος γερνά το δέρμα ΌΧΙ από 12:00 – 3:00). 2) Όταν ένα παιδί έχει ακμή να επισκέπτεται τον δερματολόγο. 3) Να πλένονται τα χέρια πριν από διάφορες ενασχολήσεις (μαγειρική, στρώσιμο τραπεζιού) και να κόβονται τα νύχια από τα χέρια και τα πόδια. 4) Τρεφόμαστε υγιεινά (φρούτα – λαχανικά – όχι λίπη). 5) Να έχουμε ατομική πετσέτα, χτένα – οδοντόβουρτσα. 6) Να φοράμε καθαρές κάλτσες, άνετα και καλής ποιότητας παπούτσια. 7) Τακτική άσκηση και άφθονο νερό.

5 Καθαριότητα των μαλλιών:
1. Τακτικό λούσιμο. 2. Χρήση καλλυντικού προϊόντος (σαμπουάν) ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών (κανονικά – ξηρά – λιπαρά). 3. Να αποφεύγεται το τεχνητό στέγνωμα (πιστολάκι).

6 Καλό ντύσιμο: Καλό ντύσιμο = είναι τα καθαρά και επιμελημένα ρούχα που ταιριάζουν στην προσωπικότητα αυτού που τα φοράει.

7 Φροντίδα των ρούχων: Για την φροντίδα των ρούχων πρέπει:
Να πλένονται τακτικά Πριν από κάθε αγορά να γίνεται έλεγχος της ποιότητας, της σύνθεσης, του μεγέθους και του κόστους . Να φυλάσσονται σε διαφορετικό μέρος της ντουλάπας τα καθαρά από τα χρησιμοποιημένα ρούχα. Τα καθημερινά ενδύματα και παπούτσια θα πρέπει να είναι κομψά, αλλά και άνετα για να γίνεται καλύτερα η κυκλοφορία του αίματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.

8 Καλλυντικά: Καλλυντικά είναι κάθε προϊόν φυσικό ή τεχνητό που έρχεται σε επαφή με την εξωτερική επιφάνεια του σώματος, όπως: μαλλιά, επιδερμίδα, νύχια, χείλη, με σκοπό τον καθαρισμό, τον αρωματισμό, την προστασία και την διατήρηση της καλής τους κατάστασης. Πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο. Σε ευαίσθητα άτομα προκαλούν ερυθρότητα, (κοκκίνισμα) – ξηρότητα – έλπιση (ξεφλούδισμα) του δέρματος.

9 Σωστή στάση του σώματος κατά την μελέτη:
Όταν διαβάζουμε η σπονδυλική στήλη πρέπει να είναι σε όρθια στάση (κατακόρυφη θέση). Όταν δεν καθόμαστε σωστά μπορεί να προκληθεί: Τοπικός πόνος Κόπωση κατά τις ασκήσεις Το άτομο δεν μπορεί να ευθυγραμμίσει τον κορμό του.

10 Συνθήκες για έναν υγιή ύπνο:
Ένα παιδί πρέπει να κοιμάται καθημερινά 8 – 10 ώρες. Καλό είναι να πηγαίνει κάθε βράδυ την ίδια ώρα για ύπνο. Για έναν καλό ύπνο χρειάζονται: Κατάλληλο στρώμα Σωστή θερμοκρασία δωματίου (18C – βαθμούς κελσίου) Απουσία φωτισμού ή ύπαρξη χαμηλού φωτισμού όταν χρειάζεται για να κοιμηθεί ένα άτομο.

11 Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου:
Τα έπιπλα (τα περιττά έπιπλα αποτρέπουν την ξεκούραση και την χαλάρωση) Το διάβασμα (βοηθά στον ύπνο) Το ραδιόφωνο ή τηλεόραση (αρκεί να μην μένει ανοιχτό κατά την διάρκεια της νύχτας) Η ισορροπημένη διατροφή (όχι καφέ, «βαριά» φαγητά αργά το βράδυ)


Κατέβασμα ppt "Ατομική υγιεινή Ενότητα 4.1."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google