Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Καίτη Παγούνη Β2 Αριθμός καταλόγου:18

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Καίτη Παγούνη Β2 Αριθμός καταλόγου:18"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Καίτη Παγούνη Β2 Αριθμός καταλόγου:18
Σερβία ΕΘΝΟΣΙΜΟ Καίτη Παγούνη Β2 Αριθμός καταλόγου:18

2 Γενικές πληροφορίες και Πρωτεύουσα
Η Σερβία, επίσημα Δημοκρατία της Σερβίας, είναι χώρα των κεντρικών Βαλκανίων. Πρωτεύουσά της είναι το Βελιγράδι (πληθυσμός ), ενώ άλλες μεγάλες πόλεις είναι το Νόβι Σαντ ( ), η Νις ( ), το Κραγκούγιεβατς ( ) και η Σουμπότικα ( ) Συνορεύει βόρεια με την Ουγγαρία, δυτικά με την Κροατία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, και τοΜαυροβούνιο, νότια με την Π.Γ.Δ.Μ., νοτιοδυτικά με την Αλβανία και ανατολικά με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

3 Πλυθισμός Έχει πληθυσμό [1] κατοίκους (χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το Κόσοβο με βάση εκτιμήσεις για το 2015) και έκταση τ.χλμ. Αποτελείται από την κεντρική Σερβία, και τη Βοϊβοντίνα στο βορρά Μορφολογία Το κλίμα της βόρειας Σερβίας είναι ηπειρωτικό (κρύοι χειμώνες και θερμά καλοκαίρια με πολλή υγρασία και καλό επιμερισμό βροχοπτώσεων), στο κεντρικό της τμήμα είναι ηπειρωτικό - μεσογειακό, ενώ στα νότια, κοντά στα παράλια το κλίμα είναι αδριατικό, με θερμά ξηρά καλοκαίρια και φθινόπωρα και σχετικά ψυχρούς χειμώνες με βαριές χιονοπτώσεις στην ενδοχώρα. Οι ακραίες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί στην χώρα είναι -35 °C και +46 °C.

4 Οικονομία Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε δάνειο προς τη Σερβία στις αρχές του 2009, ύψους 402,5 εκατομύρια ευρώ[ Πολιτισμός Μεγάλος αριθμός μνημείων διασκορπισμένων σε όλη την έκταση της Σερβίας αποτελούν παραδείγματα της πλούσιας πολιτιστικής της κληρονομιάς. Τα σπουδαιότερα μνημεία είναι από την εποχή του μεσαιωνικού Σερβικού Βασιλείου και έχουν μείνει μέχρι σήμερα σύμβολα της σερβικής ιστορίας.

5 Αξιθέατα-Μνημεία 5)Φρούριο της Νις 1)Φρούριο του Βελιγδαρίου
6)Εθνικό Μουσείο της Σερβίας 7)Άγαλμα του νικητή 8)Μουσείο Βοΐβοντίνα 1)Φρούριο του Βελιγδαρίου 2)Μουσείο Νικόλα Τέσλα 3)Ναός Αγίου Σάββα 4)Ναός Ρούζιτσα

6 Ιστορία Η Σερβική Ιστορία στα Βαλκάνια ξεκινά τον 6ο αιώνα μ.Χ., όταν οι Νότιοι Σλάβοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή. Η πρώτη αυτονομημένη σερβική κρατική οντότητα αναγνωρίστηκε από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία στην περιοχή της Ρασκίας τον 9ο αιώνα. Με την άνοδο στο θρόνο του Στέφαν Νεμάνια, ιδρυτή της δυναστείας της βασιλικής οικογένειας, ξεκινά η ιστορία του Σερβικού βασιλείου. Η Σερβία έγινε επίσημα ανεξάρτητο βασίλειο το Τελευταίος διάδοχος της δυναστείας υπήρξε ο Ούρος ο Αδύνατος. Ο Νεμάνια και οι διάδοχοί του, ηγήθηκαν της Σερβίας τον 12ο, 13ο και 14ο αιώνα. Στα χρόνια της βασιλείας του Στέφανου Δουσάν, η Σερβία έφτασε στο απόγειο της ακμής και της εδαφικής της επέκτασης και ανακηρύχθηκε ως Αυτοκρατορία. Μετά τον 14ο αιώνα η Σερβική Αυτοκρατορία εξασθένησε και χωρίστηκε σε μικρά πριγκιπάτα.

7 Γλώσσα Η Σερβική γλώσσα είναι μια ινδοευρωπαϊκή γλώσσα και ανήκει στη δυτική ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Ανήκει επίσης στοβαλκανικό γλωσσικό δεσμό. Η Σερβική γλώσσα διαθέτει ένα σπάνιο χαρακτηριστικό, κατά το οποίο οι λέξεις γράφονται όπως προφέρονται και κάθε γράμμα αντιπροσωπεύει έναν ήχο. Η φωνητική αυτή αρχή αντιπροσωπεύεται στη φράση "Γράψε όπως μιλάς και διάβασε όπως είναι γραμμένο", αρχή που χρησιμοποιήθηκε από τον Βουκ Στεφάνοβιτς Κάρατζιτς (Vuk Stefanović Karadžić) όταν αναμόρφωσε την Κυριλλική γραφή των Σέρβικων τον 19ο αιώνα. Ένα άλλο σπάνιο χαρακτηριστικό της Σερβικής γλώσσας είναι η παρουσία δύο αλφαβήτων: του Κυριλλικού και του Λατινικού. Τα δύο αλφάβητα είναι σχεδόν ισοδύναμα.

8 Χριστούγεννα στη Σεβία
Τα Χριστούγεννα είναι μία γιορτή που, ενώ δεν έχει μεγάλη λειτουργική σημασία και χαρακτηριστικά, όπως παραδείγματος χάριν είναι η Μεταμόρφωση, τα Θεοφάνεια, η Πεντηκοστή κτλ. είναι η πιο δημοφιλής και πλούσια γιορτή στην ορθόδοξη Σερβική παράδοση. Βέβαια, οι Ορθόδοξοι Σέρβοι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου, επειδή η Ορθόδοξη Σερβική Εκκλησία δεν έχει αποδεχθεί το νέο Γρηγοριανό Ημερολόγιο ακόμα. Οι προετοιμασίες για τα Χριστούγεννα γίνονται όλο τον Δεκέμβριο. Τα Χριστούγεννα είναι περισσότερο οικογενειακή γιορτή, χωρίς όμως να αποκλείουν τις άλλες γιορτές. Οι ορθόδοξοι Σέρβοι δεν ανταλλάσσουν δώρα μεταξύ τους, όπως γίνεται σε άλλα κράτη. Αλλά στην προπαρασκευαστική περίοδο των Χριστουγέννων έχουν μία μεγάλη ποικιλία από εθνικές, εκκλησιαστικές γιορτές και έθιμα, τα οποία είναι βαθιά συνδεδεμένα με το μοίρασμα και την ανταλλαγή δώρων.

9 Απολαύσεις της Σερβικής κουζίνας
Η σέρβικη κουζίνα έχει ιδιαιτερότητες αλλά και ομοιότητες σε σχέση με γεύσεις που έχουμε συνηθίσει. Έχει επιρροές από Τουρκία, Ελλάδα, αλλά και κεντρική Ευρώπη, με βάση τις σούπες και το κρέας. Αξίζει πάντως κανείς να εντρυφήσει στις τοπικές σέρβικες γεύσεις. Από τα πιο γνωστά πιάτα των Σέρβων είναι η Karadjordjeva, πιάτο που πήρε το όνομά του από Σέρβο Πρίγκηπα. Είναι παναρισμένο μοσχάρι ή χοιρινό, γεμιστό με Kaymak (γαλακτοκομικό προϊόν, σαν κρέμα από βουβαλίσιο κυρίως γάλα) και τηγανισμένο. Αρκετά λιπαρό και γευστικό, οφείλετε να το δοκιμάσετε.

10 Το πιο αναγνωρίσιμο πιάτο της χώρας είναι η Pljeskavica
Το πιο αναγνωρίσιμο πιάτο της χώρας είναι η Pljeskavica. Πρόκειται για μίξη κρεάτων, χτυπημένα ώστε να ομογενοποιηθούν – όχι όμως σε μορφή κιμά – με διάφορα μπαχαρικά.Σερβίρεται ανοιχτό σαν hamburger με συνοδεία λαχανικών ή τυριού kaymak. Είναι αρκετά δημοφιλές σε όλα τα Βαλκάνια, ενώ εσχάτως μπορεί κανείς να το βρει και σε εστιατόρια της κεντρικής Ευρώπης. Άλλο πιάτο με βάση το κρέας είναι το Ćevapi. Γίνεται από αρνί, χοιρινό ή μοσχαρίσιο κρέας με τη μορφή κιμά και την πρόσμιξη μπαχαρικών. Συνήθως σκεπάζεται μέσα σε πίτες, ενώ παράλληλα περιέχει κρεμμύδια, ντομάτα, τοπικά τυριά ή και καυτερά.

11 Πηγές %CF%84%CE%B9%CF%84%CF%83%CE%B1 %B1 a d %CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B1- %CF%87%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B7%CF%82- %CF%84%CE%B7%CF%82- %CF%83%CE%B5%CF%81%CE%B2%CE%AF%CE%B1%CF%82- %CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85- %CE%BC%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%B D%CE%AF%CE%BF%CF%85-image

12 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ


Κατέβασμα ppt "Καίτη Παγούνη Β2 Αριθμός καταλόγου:18"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google