Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας
Βάσεις Δεδομένων II Ενότητα 7: Στατικές και δυναμικές σελίδες (JSP). Σύνδεση με Βάση Δεδομένων MySql Χ. Σκουρλάς, Α. Τσολακίδης Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

2 Στόχος Στόχος του εργαστηρίου είναι η εξοικείωση με το JDBC API το οποίο μας παρέχει τη δυνατότητα να διαχειριστούμε μια βάση δεδομένων χρησιμοποιώντας εντολές Java. Μετά την επεξεργασία του εργαστηρίου ο ενδιαφερόμενος θα είναι σε θέση να δημιουργήσει μια εφαρμογή διαχείρισης των δεδομένων μιας βάσης κάνοντας χρήση εντολών jsp.

3 JDBC API H Java παρέχει ένα προγραμματιστικό περιβάλλον (API) για σύνδεση σε βάσεις δεδομένων, γνωστό ως Java Database Connectivity (JDBC). Το συγκεκριμένο API μας παρέχει τη δυνατότητα να διαχειριστούμε μια βάση δεδομένων μέσω εντολών SQL. Δυο ομάδες βιβλιοθηκών που πρέπει να φορτώσουμε: 1. package java.sql: κλάσεις και μέθοδοι για να γράφουμε SQL (βιβλιοθήκη ανεξάρτητη της βάσης) 2. JDBC driver (παρέχεται από το εκάστοτε ΣΔΒΔ)

4 Εμβάθυνση στην embedded SQL

5 Σύνδεση στη βάση δεδομένων MySQL
Δήλωση του JDBC driver libraries>δεξί κλικ> Add Jar/Folder και επιλέγουμε το αρχείο mysql-connector-java bin.jar ή mysql.jar

6 Σύνδεση στη βάση δεδομένων MySQL
- Εισαγωγή του package java.sql στο πρόγραμμά μας import java.sql.*; - Φόρτωμα του JDBC driver Class.forName(“com.mysql.jdbc.Driver”); - Σύνδεση στη βάση δεδομένων String testDatabase = “jdbc:mysql://localhost:3306/mydb1?user=teiath&password=aigaleo"; Connection myConnection = DriverManager.getConnection(testDatabase); Υποθέτουμε ότι χρησιμοποιούμε τη βάση δεδομένων mydb1, ο MySQL τρέχει τοπικά στο σύστημά μας και συνδεόμαστε με username: teiath και password:aigaleo

7 Σύνδεση στη βάση δεδομένων MySQL
- Δημιουργία αντικειμένου για να γράψουμε SQL statements Statement myStatement = myconnection.createStatement(); - Δήλωση και εκτέλεση SQL statements String sqlString = "INSERT INTO USERS VALUES ('user1', 'password1')"; myStatement.executeUpdate(sqlString); Αν η sqlString αφορούσε μια SQL statement τύπου select, η μέθοδος θα ήταν: myStatement.executeQuery(sqlString);

8 Σύνδεση στη βάση δεδομένων MySQL
- Κλείσιμο του αντικειμένου εγγραφής SQL statements myStatement.close(); - Κλείσιμο της σύνδεσης myConnection.close();

9 Insert-delete-update statements μέσω Java
Εισαγωγή δεδομένων (insert statement) String sqlString = "INSERT INTO MYTABLE VALUES ('value1', 'value2')"; myStatement.executeUpdate(sqlString); Διαγραφή δεδομένων (delete statement) String sqlString = "DELETE FROM MYTABLE WHERE PARAM = 'paramValue'";    Ανανέωση δεδομένων (update statement) String sqlString = "UPDATE MYTABLE SET PARAM1='value1' WHERE PARAM2='value2'";

10 select statements μέσω Java
Για επιλογή δεδομένων χρησιμοποιούμε τη μέθοδο executeQuery μέσω της εντολής: ResultSet rs = myStatement.executeQuery(sqlString); όπου sqlString είναι μια συμβολοσειρά της μορφής: String sqlString = "SELECT * FROM MYTABLE WHERE PARAM = 'paramValue'";

11 select statements μέσω Java
η μέθοδος ExecuteQuery μας επιστρέφει ένα αντικείμενο τύπου ResultSet. Μέσα στο αντικείμενο αυτό αποθηκεύονται προσωρινά όλες οι γραμμές πίνακα των απαντήσεων στην ερώτηση που κάναμε στη βάση δεδομένων. Το συγκεκριμένο αντικείμενο μας παρέχει και έναν δείκτη ο οποίος αρχικά δείχνει ΠΡΙΝ από την πρώτη γραμμή που είναι αποθηκευμένη στο αντικείμενο. Μέσω του αντικειμένου αυτού μπορούμε να επεξεργαστούμε τις γραμμές στο πρόγραμμά μας.

12

13 Πίνακας: Μέθοδοι μετακίνησης σε γραμμές αποτελεσμάτων
Return type Method description Boolean next() Μετακίνηση στην επόμενη εγγραφή. Επιστρέφει true αν υπάρχει επόμενη εγγραφή και false αν δεν υπάρχει. Previous() Μετακίνηση στην προηγούμενη εγγραφή. Επιστρέφει true αν υπάρχει προηγούμενη εγγραφή και false αν δεν υπάρχει. First() Μετακίνηση στην πρώτη εγγραφή. Επιστρέφει true αν υπάρχει έστω και μία εγγραφή και false αν δεν υπάρχουν εγγραφές που να επιλέχθηκαν μέσω της select που εκτελέσαμε. Last() Μετακίνηση στην τελευταία εγγραφή. Επιστρέφει true αν υπάρχει έστω και μία εγγραφή και false αν δεν υπάρχουν εγγραφές που να επιλέχθηκαν μέσω της select που εκτελέσαμε. String GetString(‘COLUMN_NAME’) Επιστρέφει την εγγραφή της στήλης.

14 Πίνακας: Μέθοδοι επιστροφής στηλών
COLUMN_NAME σε μορφή String Int getInt(‘COLUMN_NAME’) Επιστρέφει σε integer την εγγραφή της στήλης COLUMN_NAME σε μορφή integer. Float getFloat(‘COLUMN_NAME’) Επιστρέφει σε float την εγγραφή της στήλης COLUMN_NAME σε μορφή float. Boolean getDate(‘COLUMN_NAME’) Επιστρέφει την εγγραφή της στήλης COLUMN_NAME σε μορφή Date.

15 select statements μέσω Java
Για να πάρουμε πληροφορία που είναι καταχωρημένη στο αντικείμενο rs, πρέπει: 1) Να μετακινήσουμε τη δείκτη στη γραμμή που θέλουμε να πάρουμε ή να τον μετακινούμε διαδοχικά αν θέλουμε να πάρουμε όλες τις γραμμές. Αυτό γίνεται με μια από τις μεθόδους next(), previous(), first(), last(). 2) Να χρησιμοποιήσουμε την κατάλληλη συνάρτηση για να πάρουμε πληροφορία από μια στήλη. Αυτό γίνεται με τις συναρτήσεις getString, getInt, getFloat getDate κ.τ.λ.

16 Παράδειγμα χρήσης embedded select statement
Συνδεθείτε στη βάση mydb1: use mydb1 Δημιουργήστε τον πίνακα myTable  ID Int Name Text

17

18 Στη συνέχεια τρέξτε το πρόγραμμα.
for(int i=0; i<j; i++) { out.println(i+"___"+m[i]+"<br>"); out.println(i+"___"+s[i]+"<br>"); } %> Στη συνέχεια τρέξτε το πρόγραμμα.

19 Τέλος Ενότητας

20 Σημειώματα

21 Σημείωμα Αναφοράς Copyright Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας, Χ. Σκουρλάς 2014. Χ. Σκουρλάς. «Βάσεις Δεδομένων IΙ. Ενότητα 1: «Προσανατολισμού» (orientation) - Εισαγωγή ». Έκδοση: 1.0. Αθήνα Διαθέσιμο από τη δικτυακή διεύθυνση: ocp.teiath.gr.

22 Σημείωμα Αδειοδότησης
Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Αναφορά, Μη Εμπορική Χρήση Παρόμοια Διανομή 4.0 [1] ή μεταγενέστερη, Διεθνής Έκδοση. Εξαιρούνται τα αυτοτελή έργα τρίτων π.χ. φωτογραφίες, διαγράμματα κ.λ.π., τα οποία εμπεριέχονται σε αυτό και τα οποία αναφέρονται μαζί με τους όρους χρήσης τους στο «Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων». [1] Ως Μη Εμπορική ορίζεται η χρήση: που δεν περιλαμβάνει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό όφελος από την χρήση του έργου, για το διανομέα του έργου και αδειοδόχο που δεν περιλαμβάνει οικονομική συναλλαγή ως προϋπόθεση για τη χρήση ή πρόσβαση στο έργο που δεν προσπορίζει στο διανομέα του έργου και αδειοδόχο έμμεσο οικονομικό όφελος (π.χ. διαφημίσεις) από την προβολή του έργου σε διαδικτυακό τόπο Ο δικαιούχος μπορεί να παρέχει στον αδειοδόχο ξεχωριστή άδεια να χρησιμοποιεί το έργο για εμπορική χρήση, εφόσον αυτό του ζητηθεί.

23 Διατήρηση Σημειωμάτων
Οποιαδήποτε αναπαραγωγή ή διασκευή του υλικού θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει: το Σημείωμα Αναφοράς το Σημείωμα Αδειοδότησης τη δήλωση Διατήρησης Σημειωμάτων το Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων (εφόσον υπάρχει) μαζί με τους συνοδευόμενους υπερσυνδέσμους.

24 Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στo πλαίσιo του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών» έχει χρηματοδοτήσει μόνο την αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.


Κατέβασμα ppt "Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google