Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μετεωρίτες – Πεφταστέρια

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μετεωρίτες – Πεφταστέρια"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μετεωρίτες – Πεφταστέρια

2 ΜΕΤΕΩΡΙΤΕΣ

3 Ο μετεωρίτης είναι ένα ουράνιο σώμα που έλκεται από τη βαρύτητα της Γης και πέφτει στην επιφάνεια, χωρίς να διαλυθεί πλήρως στην ατμόσφαιρα. Κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα θερμαίνεται λόγω τριβής και αναφλέγεται, αφήνοντας πίσω μια λαμπρή γραμμή φωτός, γνωστή και ως «πεφταστέρι» ή διάττοντας αστέρας. Ποια η διαφορά του μετεωρίτη με τον αστεροειδή; Ποια η διαφορά του μετεωρίτη με τον κομήτη;

4 Ο αστεροειδής είναι μια κατά κανόνα πολύ μεγαλύτερη βραχώδης/μεταλλική μάζα, σε τροχιά γύρω από τον ήλιο. Οι περισσότεροι είναι μαζεμένοι στη ζώνη των αστεροειδών, ανάμεσα στον Άρη και τον Δία. Συνήθως μετράμε τις διαστάσεις του σε χιλιόμετρα (εκείνος που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους είχε διάμετρο 15 χιλιόμετρα, για παράδειγμα). Πολύ συχνά, ένας μετεωρίτης μπορεί να είναι θραύσμα αστεροειδούς. Πίσω

5 Ο κομήτης μοιάζει πολύ με έναν αστεροειδή
Ο κομήτης μοιάζει πολύ με έναν αστεροειδή. Διαφέρει επειδή εκτός από μέταλλο και βράχο, αποτελείται και από πάγο (συνήθως νερού, μεθανίου, αμμωνίας), και επειδή η τροχιά του είναι πολύ ελλειπτική. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, όταν ο κομήτης πλησιάζει τον ήλιο, μεγάλο μέρος του να λιώνει, και να ακολουθεί από πίσω, δημιουργώντας την ουρά που βλέπουμε στον ουρανό. Πίσω

6 Η διαφορά μεταξύ ενός μετεωρίτη και ενός πεφταστεριού είναι το μέγεθος
Η διαφορά μεταξύ ενός μετεωρίτη και ενός πεφταστεριού είναι το μέγεθος. Ένα "αστέρι που πέφτει" στο νυχτερινό ουρανό, φωτεινό σαν την Αφροδίτη ας πούμε, είναι ένα χαλικάκι βάρους 1 γραμμαρίου, που εισήλθε στην ατμόσφαιρα και θα γίνει σκόνη. Νέφη τέτοιων κόκκων βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο, και διασταυρώνονται με τη Γη συγκεκριμένες μέρες του χρόνου.

7 ΠΕΦΤΑΣΤΕΡΙΑ

8 Τεταρτίδες Λεοντίδες Περσείδες Ωριωνίδων

9 Τεταρτίδες Οι Τεταρτίδες θα αποτελέσουν τα πρώτα πεφταστέρια του 2015 με διάρκεια από την Πρωτοχρονιά ως την 5η Ιανουαρίου Η κορύφωση της βροχής των διαττόντων αναμένεται το βράδυ του Σαββάτου 3 Ιανουαρίου και τα ξημερώματα της Κυριακής. Παρόλα αυτά, λόγω της Πανσελήνου που θα λάμψει στον ουρανό τη Δευτέρα 5 Ιανουαρίου, τα πεφταστέρια δεν θα είναι ορατά στον νυχτερινό ουρανό. Οι Τεταρτίδες είναι καλύτερα ορατές στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, ιδίως σε κατεύθυνση βορειοανατολική στον ουρανό, μετά τα μεσάνυχτα και έως τα χαράματα.

10 Λεοντίδες Οι Λεοντίδες είναι μία από τις πιο θεαματικές βροχές διαττόντων που οφείλονται στον κομήτη 55P/Tempel-Tuttle και εμφανίζεται κάθε χρόνο στα μέσα Νοεμβρίου (10-20 Νοεμβρίου) με έξαρση τις πρώτες πρωινές ώρες της 17ης Νοεμβρίου. Το θέαμα αυτό είναι αρκετά έντονο με την εμφάνιση μερικών δεκάδων διαττόντων κάθε ώρα.

11 Περσείδες Οι Περσείδες είναι βροχή διαττόντων (μετέωρα ή πεφταστέρια όπως είναι κοινώς γνωστά στην παράδοση, τα οποία, σύμφωνα με την λαϊκή δεισιδαιμονία, όταν τα βλέπεις να πέφτουν μπορείς να κάνεις μια ευχή που θα πραγματοποιηθεί). Στην πραγματικότητα δεν είναι αστέρια που «πέφτουν». Πρόκειται για μικρά κομμάτια (μέχρι και σε μορφή σκόνης) τα οποία είναι απομεινάρια του κομήτη Σουίφτ-Τάτλ και όταν εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με τεράστιες ταχύτητες καίγονται εξαιτίας της τριβής με την ατμόσφαιρα μέσα σε δευτερόλεπτα.

12 Ωριωνίδεσ Οι Ωριωνίδες είναι μία βροχή διαττόντων που οφείλεται στον κομήτη του Halley. Ακτινοβόλο σημείο της βροχής, είναι ο αστερισμός του Ωρίωνα, όπως υποδηλώνεται και από το όνομά της. Το μέγιστο της βροχής παρακολουθείται στις 21 Οκτωβρίου κάθε χρόνου, ενώ Ωριωνίδες παρατηρούνται γενικά μεταξύ των 16 και 26 Οκτωβρίου. Ο ωριαίος ρυθμός φτάνει τα 25 μετέωρα την ώρα.

13 ΓΙΑΝΝΌΠΟΥΛΟΣ ΗΛΊΑΣ ΚΑΒΑΚΆΣ ΛΥΜΠΈΡΗΣ ΑΝΘΟΜΕΛΊΔΗΣ ΓΙΏΡΓΟΣ


Κατέβασμα ppt "Μετεωρίτες – Πεφταστέρια"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google