Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

8ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "8ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 8ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών
Συνεργάτες στη Μάθηση Microsoft Hellas

2 H2O Bonding Δρ. Κ. Δημητρίου, Ρ
H2O Bonding Δρ. Κ. Δημητρίου, Ρ. Σιλιπότι Διεθνές Απολυτήριο (ΙΒ) Κολλέγιο Ψυχικού

3 Αρχικη ιδεα

4 H2O Bonding Αντικείμενο: Επιστήμη της Πληροφορικής Computer Science
Αντικείμενο: Επιστήμη της Πληροφορικής Computer Science Περιβαλλοντικά Συστήματα Environmental Systems Τάξη: Διεθνές απολυτήριο, ΙΒ 1 Σκοπός: Οι μαθητές συνεργάζονται για την βιώσιμη χρήση του νερού, αναπτύσσουν υλικό ευαισθητοποίησης και λογισμικό και διδάσκονται ανάπτυξη μοντέλων, προσομοίωση, προγραμματισμό, περιβαλλοντική διαχείριση, προστασία υδατικών και υδάτινων πόρων. Λογισμικό: Share point services/ Word/ PowerPoint/ Excel/ Java/MIT star Logo TNG/ Movie Maker/ Office web apps/ Internet Explorer/Academic search/ κλπ

5 Περιγραφή δραστηριότητας
Πώς κάνατε το μάθημα; (1) Οι μαθητές που έχουν επιλέξει το μάθημα Computer Science καλούνται να συμβάλουν στην επίλυση ενός περιβαλλοντικού προβλήματος που σχετίζεται με το νερό μέσω της ανάπτυξης μιας λύσης σε υπολογιστή. Οι μαθητές που έχουν επιλέξει το μάθημα Environmental Systems καλούνται να αναπτύξουν μια περιβαλλοντική εργασία που να σχετίζεται με το νερό και να ευαισθητοποιεί το κοινό σε θέματα προστασίας του φυσικού αυτού πόρου. Το υλικό που αναπτύσσουν οι μαθητές έχει τη μορφή προγραμμάτων Java, μοντέλων και προσομοιώσεων σε PowerPoint, Flowol, Java, JavaScript και StarLogo TNG (MIT), κειμένων ευαισθητοποίησης σε Word, μαθηματικών μοντέλων σε Excel, ταινιών ευαισθητοποίησης σε Movie Maker. Κατά την διάρκεια του project γίνεται εκτεταμένη χρήση των Office web apps, του Internet Explorer, του Academic search και των υπηρεσιών του CMS (Share point services 2010).

6 Περιγραφή δραστηριότητας
Πώς κάνατε το μάθημα; (2) Στη συνέχεια οι μαθητές συνεργάζονται μεταξύ τους αλλά και με άλλα τμήματα για να αναπτύξουν υλικό που θα ευαισθητοποιήσει όλη την σχολική κοινότητα σε θέματα προστασίας του νερού ως φυσικού πόρου. Οι μαθητές, χωρισμένοι σε μικρές ομάδες, σχεδιάζουν και προετοιμάζονται κατάλληλα έτσι ώστε να πετύχουν την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας. Η ποιότητα του υλικού εξαρτάται από την ποιότητα της ομαδικής τους δουλειάς. Οι μαθητές και οι καθηγητές του Σχολείου μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό το υλικό μέσω του Content Management System και του ηλεκτρονικού πίνακα ανακοινώσεων. Το παραγόμενο υλικό απευθύνεται σε μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων. Είναι πολύ σημαντικό οι μαθητές να μπαίνουν στον ρόλο του υπεύθυνου πολίτη και στην λογική της ανάπτυξης υλικού για όλη τη σχολική κοινότητα.

7 Περιγραφή δραστηριότητας
Πώς κάνατε το μάθημα; (3) Μια σημαντική παράμετρος που βοηθά τους μαθητές να κατανοήσουν τις πολλαπλές πτυχές της περιβαλλοντικής διαχείρισης είναι η παρουσίαση μιας συνέντευξης που παραχώρησε εξειδικευμένος σε θέματα νερού ερευνητής. Ο Δρ. Γ. Καλλής είναι ερευνητής καθηγητής στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και παρουσίασε μεταξύ άλλων τα πορίσματα ενός πολύ σημαντικού ερευνητικού προγράμματος που αφορά στην αλλαγή του κλίματος, στις συγκρούσεις για το νερό και στην διαχείριση του φυσικού αυτού πόρου. Climate Change Hydro-Conflicts and Water Security (CLICO).

8 Περιγραφή δραστηριότητας Περιβαλλοντικό Πλαίσιο
Πώς προετοιμαστήκατε; Το νερό αποτελεί ένα πολύτιμο αγαθό που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ζωή στον πλανήτη μας. Η βιώσιμη χρήση του μοναδικού αυτού πόρου αποτελεί υποχρέωση όλων. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει ορίσει το 2013 ως έτος συνεργασίας για το νερό.

9 Περιγραφή δραστηριότητας Περιβαλλοντικό Πλαίσιο
Πώς προετοιμαστήκατε; Η ευαισθητοποίηση όλων σε θέματα που σχετίζονται με το νερό είναι απαραίτητη. Κάθε σχολείο θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι οι μαθητές έχουν την απαραίτητη περιβαλλοντική ευαισθησία. Οι σημερινοί μαθητές είναι οι αυριανοί λήπτες των αποφάσεων που θα επηρεάσουν τον κόσμο.

10 Περιγραφή δραστηριότητας Παιδαγωγικό Πλαίσιο
Πώς προετοιμαστήκατε; Με δεδομένη τη σπουδαιότητα του θέματος, οι καθηγητές αποφάσισαν να εκπονήσουν μια δράση, η οποία θα τηρούσε τις εξής προϋποθέσεις: Ενσωμάτωση στο αναλυτικό πρόγραμμα. Το ΙΒ περιγράφει με μεγάλη ακρίβεια τις γνώσεις που θα πρέπει να έχουν οι μαθητές στο τέλος της κάθε ενότητας. Οι ώρες που θα πρέπει να αφιερωθούν στην κάθε ενότητα είναι επίσης προσδιορισμένες. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει άριστος προγραμματισμός του χρόνου τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά. Έτσι η πλήρης ενσωμάτωση της δράσης στο αναλυτικό πρόγραμμα είναι η πρώτη προτεραιότητα. Ανάπτυξη γνώσης και κριτικής σκέψης. Το ΙΒ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης στους μαθητές. Σε κάθε μάθημα προτείνονται δράσεις οι οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης. Πχ. ΙΒ Guides: 1. “They exercise initiative in applying thinking skills critically and creatively to recognize and approach complex problems, and make reasoned, ethical decisions.” 2. “ many skills are developed, especially those of critical thinking and analysis”

11 Περιγραφή δραστηριότητας Παιδαγωγικό Πλαίσιο
Πώς προετοιμαστήκατε; Με δεδομένη τη σπουδαιότητα του θέματος οι καθηγητές αποφάσισαν να εκπονήσουν μια δράση η οποία θα τηρούσε τις εξής προϋποθέσεις: Βιωσιμότητα και επεκτασιμότητα. H δράση πρέπει να σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει με ελάχιστες τροποποιήσεις στο Ενιαίο Λύκειο, στο Γυμνάσιο και στο Δημοτικό. Η δράση είναι εύκολα επεκτάσιμη και το θέμα της προστασίας του νερού θα απασχολεί σίγουρα για πολύ καιρό την εκπαιδευτική κοινότητα (βιωσιμότητα δράσης). Ανάπτυξη γνώσης και κριτικής σκέψης σε ένα διαθεματικό πλαίσιο. Η δράση πρέπει να απαιτεί από τους μαθητές να οικοδομήσουν νέα γνώση μέσω της ερμηνείας, ανάλυσης, σύνθεσης και αξιολόγησης πληροφοριών, ιδεών και θεωριών από διαφορετικά γνωστικά (ακαδημαϊκά) πεδία. Τα πεδία είναι επιστήμη της πληροφορικής, περιβάλλον, χημεία, βιολογία κλπ.

12 Περιγραφή δραστηριότητας Παιδαγωγικό Πλαίσιο
Πώς προετοιμαστήκατε; Με δεδομένη τη σπουδαιότητα του θέματος οι καθηγητές αποφάσισαν να εκπονήσουν μια δράση η οποία θα τηρούσε τις εξής προϋποθέσεις: Σχεδιασμός και Περιβάλλον Μάθησης. Η δράση πρέπει να υποστηρίζει την ανάπτυξη δεξιοτήτων του «21 αιώνα» όπως Sense Making, Social Intelligence, Novel and Adaptive Thinking, Cross-Cultural Competency, Computational Thinking, New-Media Literacy, Design Mindset, Transdisciplinarity, Virtual Collaboration, Cognitive Load Management. Συνεργασία και αλληλεπίδραση. Η δράση πρέπει να υποστηρίζει την συνεργασία μεταξύ των μαθητών, καθηγητών διαφορετικών ειδικοτήτων και παράλληλα των μαθητών και των καθηγητών με άτομα εκτός του σχολικού περιβάλλοντος. Το τελικό αποτέλεσμα σχεδιάζεται και υλοποιείται συλλογικά.

13 Περιγραφή δραστηριότητας Παιδαγωγικό Πλαίσιο
Πώς προετοιμαστήκατε; Με δεδομένη τη σπουδαιότητα του θέματος οι καθηγητές αποφάσισαν να εκπονήσουν μια δράση η οποία θα τηρούσε τις εξής προϋποθέσεις: Παιδαγωγική καινοτομία και επίλυση πραγματικού προβλήματος. Η όλη προσπάθεια στηρίζεται σε δύο καινοτόμους παιδαγωγικούς άξονες. Ο πρώτος είναι το πλαίσιο “TFU: Teaching for Understanding, Harvard University” και ο δεύτερος τα πορίσματα της έκθεσης “ ITL Research, Leap 21” Εμπλοκή κοινότητας / κοινωνίας. Ο σχεδιασμός της δράσης πρέπει να έχει ως σημαντική παράμετρο την εμπλοκή και ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας και του άμεσου κοινωνικού κύκλου.

14 Περιγραφή δραστηριότητας Παιδαγωγικό Πλαίσιο
Πώς προετοιμαστήκατε; Με δεδομένη τη σπουδαιότητα του θέματος οι καθηγητές αποφάσισαν να εκπονήσουν μια δράση η οποία θα τηρούσε τις εξής προϋποθέσεις: Δημιουργική χρήση των Νέων Τεχνολογιών. Οι επιμέρους εκπαιδευτικές δραστηριότητες της δράσης πρέπει να οδηγούν στην ουσιαστική χρήση της τεχνολογίας από τους μαθητές. Η τεχνολογία δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτοσκοπός, αντίθετα, λειτουργεί υποστηρικτικά προς τη συνεργατική κατασκευή της γνώσης και την επέκτασή της πέρα από τα όρια της σχολικής αίθουσας.

15 Περιγραφή δραστηριότητας Παιδαγωγικό Πλαίσιο
Πώς προετοιμαστήκατε; Με δεδομένη τη σπουδαιότητα του θέματος οι καθηγητές αποφάσισαν να εκπονήσουν μια δράση η οποία θα τηρούσε τις εξής προϋποθέσεις: Δημιουργική έκφραση (skilled communication). Οι επιμέρους εκπαιδευτικές δραστηριότητες της δράσης πρέπει να επιτρέπουν την ανάπτυξη εργασιών οι οποίες επιδεικνύουν αυξημένες δεξιότητες επικοινωνίας και έκφρασης από τους μαθητές.

16 Περιγραφή δραστηριότητας Παιδαγωγικό Πλαίσιο
Πώς προετοιμαστήκατε; Με δεδομένη τη σπουδαιότητα του θέματος οι καθηγητές αποφάσισαν να εκπονήσουν μια δράση η οποία θα τηρούσε τις εξής προϋποθέσεις: Αυτοέλεγχος (self regulation). Οι επιμέρους εκπαιδευτικές δραστηριότητες της δράσης πρέπει να επιτρέπουν την ανάπτυξη εργασιών οι οποίες επιδεικνύουν αυξημένες δεξιότητες αυτοελέγχου από τους μαθητές. Οι χώροι εργασίας του 21ου αιώνα απαιτούν ελάχιστη επίβλεψη και οι μαθητές θα πρέπει να είναι σε θέση να σχεδιάζουν και να αξιολογούν την πορεία της δουλειάς τους.

17 Περιγραφή δραστηριότητας
Τι υλικό χρησιμοποιήσατε; Computer science Μέχρι τώρα οι μαθητές έχουν διδαχθεί τον κύκλο ζωής των πληροφοριακών συστημάτων (την ανάλυση, το σχεδιασμό, την υλοποίηση, την συντήρηση κλπ), τις πτυχές των πληροφοριακών συστημάτων και τον ρόλο που παίζουν στην καθημερινότητα, το λογισμικό και το φυσικό υλικό, τον τρόπο αναπαράστασης της πληροφορίας και των δεδομένων, τα δίκτυα κλπ Οι μαθητές έχουν διδαχθεί προγραμματισμό, θεωρία και πρακτικές ελέγχου, ανάπτυξη μοντέλων και προσομοιώσεων. Environmental systems Μέχρι τώρα οι μαθητές έχουν μάθει για τον κύκλο του νερού και τους βασικούς όρους όπως εξάτμιση, διαπνοή, βροχόπτωση και απορροή. Οι μαθητές έχουν ολοκληρώσει τις μελέτες περιπτώσεων (case study) σχετικά με τη ρύπανση του νερού και πώς αυτό οδηγεί σε βιοσυσσώρευση σε οργανισμούς. Επιπλέον, άμεσα οι μαθητές θα διδαχτούν θέματα όπως η διανομή του νερού, το νερό ως πόρος και θέματα λυμάτων.

18 Περιγραφή δραστηριότητας
Τι υλικό χρησιμοποιήσατε; (3) Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη των λύσεων είναι σε σημαντικό βαθμό υλικό που συνοδεύει τις αντίστοιχες εφαρμογές.

19 Περιγραφή δραστηριότητας
Τι υλικό χρησιμοποιήσατε ; (4) Οι παρακάτω δικτυακοί τόποι χρησιμοποιήθηκαν κατά την φάση του σχεδιασμού για την εύρεση βέλτιστων πρακτικών στην εκπαίδευση: Microsoft research MS office labs PIL network ITL Research Findings and Implications ITL LEAP21 Rubrics – Learning Activity and Student Work Rubrics

20 Περιγραφή δραστηριότητας
Χρειαστήκατε επιμόρφωση; Με δεδομένο ότι η όλη δραστηριότητα αναπτύχθηκε από δυο εξειδικευμένους καθηγητές δεν απαιτήθηκε κάποια επιμόρφωση.

21 Διδασκαλία Πώς οργανώσατε τα παιδιά;
Η δραστηριότητα έγινε σε 2 τμήματα του Computer Science και σε 2 τμήματα του Environmental systems. Το σύνολο των μαθητών που έλαβαν μέρος είναι 43. Στην πρώτη φάση οι μαθητές δούλεψαν ατομικά. Στην δεύτερη φάση οι μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες τους στους συμμαθητές τους και ακολούθησε συζήτηση. Στην τρίτη φάση οι μαθητές συνεργάστηκαν με στόχο την ανάπτυξη μιας συνθετικής εργασίας. Οι συνεργασία αφορούσε σε ομάδες 4 ατόμων. Στην πρώτη και στην δεύτερη φάση οι μαθητές του Computer Science βρίσκονταν στην αίθουσα των Η/Υ. Στην πρώτη και στην δεύτερη φάση οι μαθητές του Environmental systems βρίσκονταν στo χώρο του εργαστηρίου. Στην τρίτη φάση οι μαθητές δούλεψαν ομαδικά στην αίθουσα των Η/Υ και στον χώρο του εργαστηρίου.

22 Οι μαθητές εργάστηκαν 10 περίπου ώρες στο σπίτι.
Διδασκαλία Ποια ήταν η διάρκεια του μαθήματος; Η συνολική διάρκεια του μαθήματος ήταν 8 διδακτικές περίοδοι. Η συνολική διάρκεια της δράσης ήταν 4 εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένου του διαστήματος των διακοπών των Χριστουγέννων. Οι πρώτες δυο διδακτικές περίοδοι αφορούσαν στην πρώτη φάση. Οι επόμενες δυο διδακτικές περίοδοι αφορούσαν στην δεύτερη φάση. Οι τελευταίες τέσσερις διδακτικές περίοδοι αφορούσαν στην τρίτη φάση. Οι μαθητές εργάστηκαν 10 περίπου ώρες στο σπίτι. Ενότητα 1η φάση Εισαγωγή και παρουσίαση 2η φάση Παρουσίαση εργασιών και συζήτηση 3η φάση Ανάπτυξη ομαδικών εργασιών Ώρες ανά τμήμα 2 4

23 Διδασκαλία Τι ζητήθηκε από τα παιδιά;
Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης στο πλαίσιο του μαθήματος Computer Science οι μαθητές κλήθηκαν: 1. να επισκεφτούν τους παρακάτω δικτυακούς τόπους για να συνειδητοποιήσουν την σπουδαιότητα και τις πτυχές του θέματος. Οι μαθητές συνειδητοποίησαν την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη για προστασία του νερού

24 Διδασκαλία Τι ζητήθηκε από τα παιδιά;
Κατά την διάρκεια της πρώτης φάσης στο πλαίσιο του μαθήματος Computer Science οι μαθητές κλήθηκαν: 2. να μελετήσουν το θεωρητικό πλαίσιο της διαδικασίας ανάπτυξης επιστημονικών μοντέλων. Το συγκεκριμένο υλικό αποτελεί μέρος του βιβλίου “Introduction to computational Science” των Shiflet & Shiflet και θεωρείται ένα από τα καλύτερα. Το ΙΒ ορίζει ότι οι μαθητές του Computer Science ιδανικά θα πρέπει να συνδέσουν την θεωρία του ανάπτυξης μοντέλων με περιβαλλοντικά προβλήματα.

25 Διδασκαλία Τι ζητήθηκε από τα παιδιά;
Κατά την διάρκεια της πρώτης φάσης στο πλαίσιο του μαθήματος Computer Science οι μαθητές κλήθηκαν: 3. να μελετήσουν το θεωρητικό πλαίσιο της διαδικασίας ανάπτυξης προσομοιώσεων Το ΙΒ ορίζει ότι οι μαθητές του Computer Science ιδανικά θα πρέπει να συνδέσουν την θεωρία ανάπτυξης προσομοιώσεων με περιβαλλοντικά προβλήματα.

26 Διδασκαλία Τι ζητήθηκε από τα παιδιά;
Κατά την διάρκεια της πρώτης φάσης στο πλαίσιο του μαθήματος Computer Science οι μαθητές κλήθηκαν: 4. να αναλάβουν δράση και ως επιστήμονες της Πληροφορικής να αναπτύξουν ένα προϊόν (λύση σε υπολογιστή) με περιορισμένες δυνατότητες, που να βοηθά στην επίλυση ενός περιβαλλοντικού προβλήματος που σχετίζεται με το νερό. Οι μαθητές μπορούν να διαλέξουν: Μια διεπαφή Ένα σύστημα ελέγχου Ένα μοντέλο σε MS Excel Ένα πρόγραμμα σε Java Μια προσομοίωση σε MS powerpoint Μια προσομοίωση σε StarLogo TNG Ένα κυτταρικό αυτόματο (cellular automata) ΚΛΠ

27 Διδασκαλία Τι ζητήθηκε από τα παιδιά;
Κατά την διάρκεια της πρώτης φάσης στο πλαίσιο του μαθήματος Computer Science 5. διευκρινίστηκε στους μαθητές ότι θα έπρεπε να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα εξής: Να χρησιμοποιήσουν την αφαίρεση (abstraction) για να επιλέξουν τα τμήματα της πληροφορίας που είναι σχετικά με την επίλυση του προβλήματος. Να χρησιμοποιήσουν την παράλληλη συλλογιστική (concurrently thinking) για να βρουν τα τμήματα της επίλυσης που μπορούν να υλοποιηθούν παράλληλα. Να βρουν τις επιμέρους διαδικασίες για την επίλυση ενός προβλήματος (thinking procedurally). Να χρησιμοποιήσουν την λογική τους για την διάσπαση ενός προβλήματος σε επιμέρους τμήματα.

28 Διδασκαλία Τι ζητήθηκε από τα παιδιά;
Κατά την διάρκεια της πρώτης φάσης στο πλαίσιο του μαθήματος Computer Science οι μαθητές κλήθηκαν: 6. να αναπτύξουν και να τεκμηριώσουν τη λύση τηρώντας τις εξής κοινές προδιαγραφές συγγραφής και ανάπτυξης. Περιγραφή του προβλήματος προς επίλυση (πχ ευτροφισμός) Ανάπτυξη του σεναρίου σε συνεργασία με άτομα του οικογενειακού του περιβάλλοντος (πχ ένα σύστημα παρακολούθησης του ευτροφισμού σε μια συγκεκριμένη περιοχή στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) Αρχική ιδέα επίλυσης (rational) Προσδιορισμός στόχων (Success criteria) Καταγραφή ενεργειών Σχεδιασμός (Design) Ανάπτυξη και παρουσίαση λύσης σε μορφή λογισμικού Παρουσίαση λύσης μέσω Video ( 1’ minute video explaining the product) Αξιολόγηση λύσης Καταγραφή συγκεκριμένων τμημάτων της ύλης που χρησιμοποιήθηκαν (topics in syllabus covered)

29 Διδασκαλία Τι ζητήθηκε από τα παιδιά;
Κατά την διάρκεια της πρώτης φάσης στο πλαίσιο του μαθήματος Computer Science οι μαθητές κλήθηκαν: 7. να ανεβάσουν στο CMS τις εργασίες τους.

30 Διδασκαλία Τι ζητήθηκε από τα παιδιά;
Κατά την διάρκεια της δεύτερης φάσης στο πλαίσιο του μαθήματος Computer Science οι μαθητές κλήθηκαν: να παρουσιάσουν τις εργασίες τους στην τάξη, να κάνουν εποικοδομητικά σχόλια στις εργασίες των συμμαθητών τους, να χρησιμοποιήσουν το CMS για να μελετήσουν τις εργασίες των συμμαθητών τους από τα άλλα τμήματα.

31 Διδασκαλία Τι ζητήθηκε από τα παιδιά;
Κατά τη διάρκεια της τρίτης φάσης στο πλαίσιο του μαθήματος Computer Science (SL) οι 9 μαθητές κλήθηκαν: να αναπτύξουν ένα Video που να εξηγεί την αξία της τεχνολογίας στην βιώσιμη διαχείριση και προστασία του νερού. Κατά την διάρκεια της τρίτης φάσης στο πλαίσιο του μαθήματος Computer Science (HL) οι 8 μαθητές κλήθηκαν: να αναπτύξουν ένα Video που να εξηγεί την αξία των μοντέλων και των προσομοιώσεων στην βιώσιμη διαχείριση και προστασία του νερού. Και στις δύο περιπτώσεις οι μαθητές δούλεψαν ομαδικά με διακριτούς ρόλους, έχοντας κοινή και ουσιαστική ευθύνη για κάθε φάση, για την πορεία και το τελικό αποτέλεσμα.

32 Διδασκαλία Τι ζητήθηκε από τα παιδιά;
Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης στο πλαίσιο του μαθήματος Εnvironmental Systems (SL) οι 26 μαθητές των δύο τμημάτων ενημερώθηκαν για τα παρακάτω και τους ζητήθηκε να συνδυάσουν τις γνώσεις που έχουν για το συγκεκριμένο θέμα με το πλαίσιο του «έτους νερού». Η δραστηριότητα έγινε στην τάξη και είχε τη μορφή συζήτησης στην οποία οι μαθητές ανέπτυξαν τις απόψεις τους. Τον Δεκέμβριο του 2010, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κήρυξε το 2013 ως Διεθνές Έτος Συνεργασίας Νερού. Το 2013, η Παγκόσμια Ημέρα Νερού, η οποία θα λάβει χώρα στις 22 Μαρτίου 2013,θα είναι αφιερωμένη στη συνεργασία για το νερό. H Γενική Συνέλευση κάλεσε την UNESCO να ηγηθεί το 2013 των εκδηλώσεων για το σημαντικό αυτό θέμα. Η UNESCO είναι ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization).

33 Διδασκαλία Τι ζητήθηκε από τα παιδιά;
Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης στο πλαίσιο του μαθήματος Εnvironmental Systems (SL) οι 26 μαθητές των δύο τμημάτων ενημερώθηκαν για τα παρακάτω και τους ζητήθηκε να συνδυάσουν τις γνώσεις που έχουν για το συγκεκριμένο θέμα με το πλαίσιο του «έτους νερού». Η δραστηριότητα έγινε στην τάξη και είχε την μορφή συζήτησης στην οποία οι μαθητές ανέπτυξαν τις απόψεις τους. Εξαιτίας της διεπιστημονικής φύσης του θέματος, η UNESCO επιλέχθηκε από τον ΟΗΕ για να ηγηθεί των δράσεων. Στόχος της ανακήρυξης του 2013 ως Διεθνούς Έτους Συνεργασίας Νερού είναι να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση τόσο για τις δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας, όσο και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διαχείριση των υδάτων. Το Έτος θα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προβολή επιτυχημένων πρωτοβουλιών συνεργασίας για τους υδατικούς πόρους, καθώς και τον εντοπισμό φλεγόντων θεμάτων σχετικά με την εκπαίδευση για το νερό, τη διπλωματία σε θέματα νερού, τη διαχείριση, τη χρηματοδότηση της συνεργασίας και των εθνικών / διεθνών νομικών θεμάτων.

34 Διδασκαλία Τι ζητήθηκε από τα παιδιά;
Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης στο πλαίσιο του μαθήματος Εnvironmental Systems (SL) οι 26 μαθητές των δύο τμημάτων μελέτησαν τα παρακάτω στοιχεία και τους ζητήθηκε να τα αναλύσουν. Η δραστηριότητα έγινε στην τάξη και είχε τη μορφή συζήτησης στην οποία οι μαθητές ανέπτυξαν τις απόψεις τους. Το Νερό και το Περιβάλλον Υπολογισμός του νερού της Γης. 70% της επιφάνειας της Γης καλύπτεται από νερό. Γλυκό νερό 2,6% Από αυτό το 2,6%: Παγόβουνα και παγετώνες 80% Υπόγεια 0,6% Λίμνες, Ποτάμια, νερό στο έδαφος υπόλοιπο

35 Διδασκαλία Τι ζητήθηκε από τα παιδιά;
Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης στο πλαίσιο του μαθήματος Εnvironmental Systems (SL) οι 26 μαθητές των δύο τμημάτων κλήθηκαν να βρουν την σχέση μεταξύ αύξησης ανθρώπινου πληθυσμού και ρύπανσης νερού καθώς και τις επιπτώσεις στις τροφικές αλυσίδες. Η δραστηριότητα έγινε στην τάξη και είχε την μορφή συζήτησης στην οποία οι μαθητές ανέπτυξαν τις απόψεις τους. Νερό ως φυσικός πόρος (διευκρινίσεις που δόθηκαν) Καθώς ο πληθυσμός αυξάνεται, οι ανάγκες για νερό για τη γεωργία και την βιομηχανία αυξάνονται ανάλογα. Το κλίμα του πλανήτη αλλάζει επίσης. Εξετάστε τον κύκλο του νερού και το πώς μπορεί να επηρεαστεί από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Γιατί είναι γεγονός ότι σε ορισμένες χώρες το να βρεις καθαρό πόσιμο νερό είναι πρόβλημα; Πώς έχει η αύξηση του πληθυσμού οδηγήσει σε μεγαλύτερη ρύπανση του νερού;

36 Διδασκαλία Τι ζητήθηκε από τα παιδιά;
Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης στο πλαίσιο του μαθήματος Εnvironmental Systems (SL) οι 26 μαθητές των δύο τμημάτων κλήθηκαν να συζητήσουν σε ομάδες των 4 ατόμων και να επεξεργαστούν τα παρακάτω θέματα. Η δραστηριότητα έγινε στην τάξη και είχε την μορφή συζήτησης στην οποία οι μαθητές ανέπτυξαν τις απόψεις τους. Πώς μπορούμε να μειώσουμε τη χρήση του νερού; (θέματα που δόθηκαν) Μειώστε την οικιακή χρήση του γλυκού νερού με τη χρήση πιο αποδοτικού οικιακού εξοπλισμού. Πλένετε τα αυτοκίνητα στα σύγχρονα πλυντήρια αυτοκινήτων ή πλύνετε τα λιγότερο. Επιλέξτε ανθεκτικές καλλιέργειες που απαιτούν λιγότερο νερό. Επιλέξτε τις μεθόδους άρδευσης που χρησιμοποιούν λιγότερο νερό (trickle συστήματα αντί του ψεκασμού νερού). Χρησιμοποιήστε κλειστούς σωλήνες για άρδευση και όχι τα κανάλια για να αποφευχθεί η απώλεια νερού μέσω της εξάτμισης.

37 Διδασκαλία Τι ζητήθηκε από τα παιδιά;
Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης στο πλαίσιο του μαθήματος Εnvironmental Systems (SL) οι 26 μαθητές των δύο τμημάτων κλήθηκαν να βρουν πληροφορίες για τα παρακάτω θέματα. Οι μαθητές χρησιμοποίησαν τη βιβλιοθήκη του Σχολείου και το διαδίκτυο για να αναζητήσουν πληροφορίες για τα παρακάτω θέματα: Σκεφτείτε το νερό στα ακόλουθα πλαίσια: Ο Κύκλος του Νερού Υπερθέρμανση του πλανήτη και κλιματική αλλαγή Χρήση νερού στο σπίτι Μέθοδοι για να μειωθεί η χρήση νερού Γεωργία και Άρδευση Ρύπανση των Νερών Διαρροές πετρελαίου στους ωκεανούς Νερό ως πηγή ενέργειας

38 Διδασκαλία Τι ζητήθηκε από τα παιδιά;
Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης στο πλαίσιο του μαθήματος Εnvironmental Systems (SL) οι μαθητές κλήθηκαν να εκπονήσουν την παρακάτω ατομική εργασία: Η εργασία σας είναι η εξής: Πρέπει να δημιουργήσετε ένα από τα ακόλουθα προϊόντα, προκειμένου να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με το νερό σε ένα από τα θέματα που έχετε ήδη επεξεργαστεί (πρώτη φάση, βήμα 8): Ένα μίνι ντοκιμαντέρ 5 λεπτών. Ένα φυλλάδιο που να μπορεί να μοιραστεί στο σχολείο. Μια αφίσα που να μπορεί να τοποθετηθεί στο εργαστήριο. Μια παρουσίαση Power Point που μπορεί να αναρτηθεί στον ηλεκτρονικό πίνακα ανακοινώσεων που διαθέτει το σχολείο. Μια δική σας μοναδική ιδέα, προκειμένου να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση.

39 Διδασκαλία Τι ζητήθηκε από τα παιδιά;
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης στο πλαίσιο του μαθήματος Εnvironmental Systems (SL) οι μαθητές κλήθηκαν: να παρουσιάσουν τις εργασίες τους στην τάξη να κάνουν εποικοδομητικά σχόλια στις εργασίες των συμμαθητών τους να χρησιμοποιήσουν το CMS για να μελετήσουν τις εργασίες των συμμαθητών τους από τα άλλα τρία τμήματα.

40 Διδασκαλία Τι ζητήθηκε από τα παιδιά;
Κατά τη διάρκεια της τρίτης φάσης στο πλαίσιο του μαθήματος Environmental Systems (SL) οι μαθητές και των δύο τμημάτων χωρίστηκαν σε ομάδες των τεσσάρων ατόμων. Σκοπός τους ήταν να ανταλλάξουν ιδέες και σε 2 περιόδους να καταλήξουν σ’ ένα σχέδιο δράσης που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σχολείο, προκειμένου να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για το νερό. Οι οδηγίες που δόθηκαν ήταν ελάχιστες. Το μόνο ζήτημα που έπρεπε να ληφθεί υπόψη ήταν ότι το σχέδιο δράσης θα πρέπει να διαρκέσει ένα ακαδημαϊκό έτος. Οι μαθητές αποφάσισαν τη διοργάνωση εκδηλώσεων, τη δημιουργία προϊόντων τα οποία θα αυξήσουν την ευαισθητοποίηση για το νερό και τη συμμετοχή σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που να ασχολούνται με το θέμα του νερού. Οι μαθητές δούλεψαν ομαδικά με διακριτούς ρόλους, έχοντας κοινή και ουσιαστική ευθύνη, για κάθε φάση, για την πορεία και για το τελικό αποτέλεσμα.

41 Διδασκαλία Programming tools Excel, PowerPoint
Εργαστήριο Η/Υ Διαδραστικός Πίνακας Word Programming tools Excel, PowerPoint MS Share Point Services MS Expression Studio 4 Screen capture utility (MS Community Clips) Movie Maker Camera Τι υλικό χρησιμοποιήσατε;

42 Απουσία ενδιαφέροντος
Παραδείγματα Δημιουργικότητα Φαντασία Δεξιότητες 21ου αιώνα Συνεργασία Αποστήθιση Άγχος Απουσία ενδιαφέροντος

43 Παραδείγματα Διδασκαλία Δημιουργικότητα παιδιών
Ανάπτυξη υλικού ευαισθητοποίησης Χρήση διαθέσιμου υλικού

44 Παράδειγμα εργασίας από το μάθημα Environmental Systems
Παραδείγματα Παράδειγμα εργασίας από το μάθημα Environmental Systems

45 Παράδειγμα εργασίας από το μάθημα Environmental Systems
Παραδείγματα Παράδειγμα εργασίας από το μάθημα Environmental Systems

46 Παράδειγμα εργασίας από το μάθημα Environmental Systems
Παραδείγματα Παράδειγμα εργασίας από το μάθημα Environmental Systems

47 Παράδειγμα εργασίας από το μάθημα Environmental Systems
Παραδείγματα Παράδειγμα εργασίας από το μάθημα Environmental Systems

48 Παράδειγμα εργασίας από το μάθημα Computer Science
Παραδείγματα Παράδειγμα εργασίας από το μάθημα Computer Science

49 Παράδειγμα εργασίας από το μάθημα Computer Science
Παραδείγματα Παράδειγμα εργασίας από το μάθημα Computer Science

50 Παράδειγμα εργασίας από το μάθημα Computer Science
Παραδείγματα Παράδειγμα εργασίας από το μάθημα Computer Science

51 Παράδειγμα εργασίας από το μάθημα Computer Science
Παραδείγματα Παράδειγμα εργασίας από το μάθημα Computer Science

52 Σύγκριση Πόσο διαφορετικό έγινε το μάθημα σε σχέση με το πώς θα γινόταν με τα συμβατικά μέσα διδασκαλίας; Η κλασική διδασκαλία στην κυριολεξία θα αφαιρούσε από τα παιδιά την δυνατότητα να εμβαθύνουν. Οι μαθητές θα ήταν παθητικοί δέκτες και δεν θα είχαν την δυνατότητα να συνεργαστούν και να εμπλακούν στην επίλυση ενός τόσο σημαντικού θέματος όπως είναι η ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος. Όλοι οι μαθητές παρουσιάζουν τη δουλειά τους λαμβάνοντας ανατροφοδότηση τόσο από τους συμμαθητές τους όσο και από τους διδάσκοντες, με αποτέλεσμα να διορθώνονται τυχόν λάθη και παραλείψεις.

53 Αξιολόγηση τι πήγε καλά; τι θα αλλάζατε;
Απώτερος στόχος είναι η ανάπτυξη μιας περιβαλλοντικής δράσης η οποία θα έχει εθνική εμβέλεια και θα ευαισθητοποιήσει πολλούς μαθητές σε θέματα προστασίας του νερού. Ήδη γίνονται συντονισμένες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

54 Αξιολόγηση ποια ήταν η αντίδραση των παιδιών;
Τα παιδιά έδειξαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό και τους δόθηκε η ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν την δύναμη να εκπονούν υλικό το οποίο μπορεί να «αλλάξει» τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα περιβαλλοντικά θέματα. Οι μαθητές πιστεύουν ότι τέτοιου είδους δραστηριότητες υπερέχουν γιατί παρουσιάζουν: Αυθεντικό ενδιαφέρον Διεπιστημονικότητα Συνδυασμό τεχνολογίας με μάθηση Πρακτική εφαρμογή γνώσεων Ανάδειξη μάθησης σε εμπειρία μέσω της διαθεματικής χρήσης της τεχνολογίας

55 Αξιολόγηση πως αξιολογήσατε ότι η δραστηριότητα πέτυχε το σκοπό της;
Η αξιολόγηση του ακαδημαϊκού τμήματος της δραστηριότητας έγινε σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζουν οι αντίστοιχοι οδηγοί σπουδών του ΙΒ. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά.

56 Αξιολόγηση πως αξιολογήσατε ότι η δραστηριότητα πέτυχε το σκοπό της;
Η αξιολόγηση της όλης δραστηριότητας έγινε με τα εξής κριτήρια: κατανόηση αποδοτικότητα διδασκαλίας συμμετοχή ενθουσιασμός συνεργασία κίνητρο για βελτίωση Ειδικότερα συγκρίθηκαν με τα παραπάνω κριτήρια τα συγκεκριμένα τμήματα μαθητών σε σχέση με τμήματα προηγούμενων ετών. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης ανέδειξαν την καθολική υπεροχή της συγκεκριμένης μεθοδολογίας.

57 Αξιολόγηση πως αξιολογήσατε ότι η δραστηριότητα πέτυχε το σκοπό της;
Εκτός από τα άμεσα οφέλη για τους μαθητές προκύπτουν και μια σειρά από έμμεσα οφέλη. Ειδικότερα: Εξοικείωση με το Group 4 project (αφορά στις φυσικές επιστήμες) Συνεισφορά στο ταμείο υποτροφιών του HAEF/ΕΕΙ μέσω της παρουσίασης στο «Πανηγύρι» . Ανάπτυξη κλίματος συνεργασίας. Προσομοίωση ακαδημαϊκού περιβάλλοντος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

58 Αξιολόγηση γνωρίζετε αν άλλοι εκπαιδευτικοί χρησιμοποίησαν το μάθημα/την εφαρμογή σας; Το υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους μαθητές του ΙΒ στο πλαίσιο του Group4 project, της εκπόνησης Extended Essays και του Theory Of Knowledge. Οι εργασίες των μαθητών μπορούν να χρησιμοποιηθούν από καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων αλλά και δασκάλους για την ευαισθητοποίηση των μαθητών. Οι ολοκληρωμένες εκπαιδευτικές εφαρμογές μπορούν να χρησιμοποιηθούν από καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων αλλά και δασκάλους για την διδασκαλία των αντίστοιχων μαθημάτων και ενοτήτων.

59 Αξιολόγηση Ένα σημαντικό στάδιο της αξιολόγησης είναι ο έλεγχος της επίτευξης των κριτηρίων που είχαν τεθεί στην αρχή της δράσης: Ενσωμάτωση στο αναλυτικό πρόγραμμα. Πλήρης επιτυχία με παράλληλη επανάληψη σημαντικού τμήματος της διδαχθείσας ύλης. CS,ΕS: Όλες οι φάσεις

60 Αξιολόγηση Ένα σημαντικό στάδιο της αξιολόγησης είναι ο έλεγχος της επίτευξης των κριτηρίων που είχαν τεθεί στην αρχή της δράσης: 2, 4. Ανάπτυξη γνώσης και κριτικής σκέψης σε ένα διαθεματικό πλαίσιο. Αξιολόγηση της δράσης σύμφωνα με το ITL Research: Learning Activities Coding Guide σελ.11. (αξιολόγηση 4/4). Η δράση έχει ως κύριο στόχο την παραγωγή γνώσης. Οι μαθητές δεν μπορούν να ολοκληρώσουν την δραστηριότητα με αναπαραγωγή γνωστών διαδικασιών και πληροφοριών. Η δραστηριότητα είναι διαθεματική γιατί εμπλέκει μεθόδους και ιδέες από δύο επιστήμες. Η δράση απαιτεί από τους μαθητές να οικοδομήσουν νέα γνώση μέσω της ερμηνείας, ανάλυσης, σύνθεσης και αξιολόγησης πληροφοριών, ιδεών και θεωριών από διαφορετικά γνωστικά (ακαδημαϊκά) πεδία. Τα πεδία είναι επιστήμη της πληροφορικής, περιβάλλον, χημεία, βιολογία κλπ. CS:Πρώτη φάση έκτο βήμα ΕS:Πρώτη φάση ένατο βήμα The learning activity’s main requirement is building knowledge; students cannot complete the activity simply by applying routine procedures or reproducing information they have read or heard. In addition, the learning activity is cross-disciplinary; the learning goals involve important ideas, or methods from two or more academic disciplines (ITL Research: Learning Activities Coding Guide p.11., 2011)

61 Αξιολόγηση Ένα σημαντικό στάδιο της αξιολόγησης είναι ο έλεγχος της επίτευξης των κριτηρίων που είχαν τεθεί στην αρχή της δράσης: Βιωσιμότητα και επεκτασιμότητα. H δράση έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει με ελάχιστες τροποποιήσεις στο Ενιαίο Λύκειο, στο Γυμνάσιο και στο Δημοτικό. Η δράση είναι εύκολα επεκτάσιμη και το θέμα της προστασίας του νερού θα απασχολεί σίγουρα για πολύ καιρό την εκπαιδευτική κοινότητα (βιωσιμότητα δράσης).

62 Αξιολόγηση Ένα σημαντικό στάδιο της αξιολόγησης είναι ο έλεγχος της επίτευξης των κριτηρίων που είχαν τεθεί στην αρχή της δράσης: Σχεδιασμός και Περιβάλλον Μάθησης. Η δράση υποστηρίζει την ανάπτυξη δεξιοτήτων του «21 αιώνα» όπως Sense Making, Social Intelligence, Novel and Adaptive Thinking, Cross-Cultural Competency, Computational Thinking, New-Media Literacy, Design Mindset, Transdisciplinarity, Virtual Collaboration, Cognitive Load Management.

63 Αξιολόγηση Ένα σημαντικό στάδιο της αξιολόγησης είναι ο έλεγχος της επίτευξης των κριτηρίων που είχαν τεθεί στην αρχή της δράσης: 6. Συνεργασία και αλληλεπίδραση. Αξιολόγηση της δράσης σύμφωνα με το ITL Research: Learning Activity Coding Guide σελ.6. (αξιολόγηση 4/4) Οι μαθητές έχουν κοινή ευθύνη για το τελικό προϊόν, όλες οι φάσεις εξέλιξης αποτελούν αποτέλεσμα συναπόφασης, CS:Τρίτη φάση ΕS: Τρίτη φάση Students have shared responsibility for a joint outcome or product, AND the learning activity requires students to make substantive decisions together about the content, process, or product of their work. (ITL Research: Learning Activities Coding Guide p.6., 2011)

64 Αξιολόγηση Ένα σημαντικό στάδιο της αξιολόγησης είναι ο έλεγχος της επίτευξης των κριτηρίων που είχαν τεθεί στην αρχή της δράσης: 7.Παιδαγωγική καινοτομία και επίλυση πραγματικού προβλήματος. Αξιολόγηση της δράσης σύμφωνα με το ITL Research: Student Work Coding Guide σελ.14. (αξιολόγηση 4/4) Οι εργασίες των μαθητών περιέχουν επιτυχείς λύσεις σε πραγματικά ανθρώπινα προβλήματα. Οι μαθητές έχουν εμπλακεί σε διαδικασία ανάπτυξης λύσεως η οποία θα εφαρμοστεί εκτός τάξης. CS: Πρώτη και τρίτη φάση ΕS: Πρώτη και Τρίτη φάση The student’s work contains a successful problem solution AND the student has taken steps to implement the solution outside the academic context. (ITL Research: Student Work Coding Guide, p.14,2011)

65 Αξιολόγηση Ένα σημαντικό στάδιο της αξιολόγησης είναι ο έλεγχος της επίτευξης των κριτηρίων που είχαν τεθεί στην αρχή της δράσης: Εμπλοκή κοινότητας / κοινωνίας. Ο σχεδιασμός της δράσης έχει ως σημαντική παράμετρο την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας και του άμεσου κοινωνικού κύκλου.

66 Αξιολόγηση Ένα σημαντικό στάδιο της αξιολόγησης είναι ο έλεγχος της επίτευξης των κριτηρίων που είχαν τεθεί στην αρχή της δράσης: 8. Παιδαγωγική καινοτομία και επίλυση πραγματικού προβλήματος. Αξιολόγηση της δράσης σύμφωνα με το ITL Research: Learning Activity Coding Guide σελ.20. (αξιολόγηση 4/4). Η δραστηριότητα απαιτεί την επίλυση ενός προβλήματος από τον πραγματικό κόσμο και οι μαθητές πρέπει να βρουν μια λύση η οποία θα εφαρμόζεται έξω από το Σχολείο. Οι μαθητές έχουν μια αρχική αποστολή και περιορισμένη καθοδήγηση. Το πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι πραγματικό και πιθανόν να βοηθήσει στον πραγματικό κόσμο. CS: Πρώτη και τρίτη φάση ΕS: Πρώτη και Τρίτη φάση The learning activity’s main requirement is problem-solving AND it is a real-world problem AND students are required to implement their solution outside the academic setting. Students are pursuing a task with a defined challenge and no specified procedure or model to follow; it is a genuine problem that exists in the real world; and students’ solutions are implemented to provide value to real people ( ITL Research: Learning Activity Coding Guide p.20,2011)

67 Αξιολόγηση Ένα σημαντικό στάδιο της αξιολόγησης είναι ο έλεγχος της επίτευξης των κριτηρίων που είχαν τεθεί στην αρχή της δράσης: Δημιουργική χρήση των Νέων Τεχνολογιών. Αξιολόγηση της δράσης σύμφωνα με το ITL Research: Learning Activities Coding Guide σελ.15. (αξιολόγηση 4/4). Η δράση θα ήταν αδύνατο να υλοποιηθεί χωρίς την χρήση τεχνολογίας και Η/Υ. Οι μαθητές αναπτύσσουν χρήσιμο λογισμικό και video. Για παράδειγμα κάθε ανάπτυξη νέου μοντέλου και κάθε προσομοίωση σε υπολογιστή απαιτεί δόμηση νέας γνώσης και απαιτεί την χρήση Η/Υ. Για παράδειγμα η συνεργασία μέσω του CMS για την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού και υλικού ευαισθητοποίησης βοηθά στην δόμηση νέας γνώση και απαιτεί την χρήση του Η/Υ. CS: Πρώτη δεύτερη και τρίτη φάση ΕS: Πρώτη δεύτερη και τρίτη φάση Students use ICT to build knowledge that is new to them AND that could not be done without using technology. Students build knowledge in a way that would be impractical or impossible without using ICT. (ITL Research: Learning Activities Coding Guide p.15., 2011)

68 Αξιολόγηση Ένα σημαντικό στάδιο της αξιολόγησης είναι ο έλεγχος της επίτευξης των κριτηρίων που είχαν τεθεί στην αρχή της δράσης: Δημιουργική χρήση των Νέων Τεχνολογιών. Αξιολόγηση της δράσης σύμφωνα με το ITL Research: Student Work Coding Guide σελ.9. (αξιολόγηση 4/4). Οι μαθητές χρησιμοποίησαν την τεχνολογία για την ανάπτυξη νέων τεχνολογικών προϊόντων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άλλους. CS: Πρώτη και τρίτη φάση ΕS: Πρώτη και Τρίτη φάση The work demonstrates ICT creation by the student. The student used ICT to create a new technology product that demonstrates ICT proficiency and can be used by others. In doing so, the student demonstrates an expert ICT skill level. (ITL Research: Student Work Coding Guide p.9, 2011)

69 Αξιολόγηση Ένα σημαντικό στάδιο της αξιολόγησης είναι ο έλεγχος της επίτευξης των κριτηρίων που είχαν τεθεί στην αρχή της δράσης: 10. Δημιουργική έκφραση (skilled communication). Αξιολόγηση της δράσης σύμφωνα με το ITL Research: Student Work Coding Guide σελ.18. (αξιολόγηση 4/4). Οι μαθητές ανέπτυξαν εργασίες οι οποίες παρουσιάζουν πληθώρα υλικού, είναι απόλυτα σχετικές με το θέμα, παρουσιάζουν συνοχή και εξαιρετική οργάνωση. CS: Πρώτη και τρίτη φάση ΕS: Πρώτη και τρίτη φάση The work includes extended communication (written or in another medium) in which the student states a central theme. The work is well developed: it presents sufficient, relevant evidence for its theme; it is coherent; and it is well-organized. . (ITL Research: Student Work Coding Guide p.18, 2011)

70 Αξιολόγηση Ένα σημαντικό στάδιο της αξιολόγησης είναι ο έλεγχος της επίτευξης των κριτηρίων που είχαν τεθεί στην αρχή της δράσης: 11. Αυτοέλεγχος (self regulation) Αξιολόγηση της δράσης σύμφωνα με το ITL Research: Learning Activity Coding Guide σελ.23. (αξιολόγηση 4/4). Η δραστηριότητα διήρκησε 4 εβδομάδες, οι μαθητές γνώριζαν από την αρχή τα κριτήρια αξιολόγησης και είχαν κάθε ευκαιρία να σχεδιάσουν τον τρόπο της εργασίας τους μέσα στις διακοπές των Χριστουγέννων. CS: Πρώτη και τρίτη φάση ΕS: Πρώτη και τρίτη φάση The learning activity lasts for one week or more. Students are given assessment criteria before they submit their work AND students have the opportunity to plan their own work. (ITL Research: Learning Activity Coding Guide p.23, 2011)

71 Πηγές http://www.nvirocom.com/environmental-policy.php
       

72 Τέλος Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστούμε τους μαθητές μας για την άψογη συνεργασία


Κατέβασμα ppt "8ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google