Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δ.Ε.21: ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δ.Ε.21: ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Δ.Ε.21: ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΙΑ
Δ.Ε.21: ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΘΕΟΛΟΓΩΝ 11/1/2016 – 8/2/2016 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΘΕΟΛΟΓΟΣ 2ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ

2 ΣΤΟΧΟΙ Οι μαθητές καλούνται:
♣ να κατανοήσουν τις μορφές του φανατισμού που εκδηλώνεται σε πολλαπλά πεδία ♣ να συνειδητοποιήσουν ότι η Εκκλησία ως θεανθρώπινη κοινωνία είναι αντίθετη με τον φανατισμό ♣ να κατανοήσουν ότι η ανεξιθρησκία είναι κυρίαρχο στοιχείο σε μια δημοκρατική και πολυπολιτισμική κοινωνία ♣ να συνειδητοποιήσουν αφενός την ατομική και συλλογική ευθύνη στην επικράτηση του φανατισμού και αφετέρου να αγωνιστούν για την επικράτηση των ανθρωπιστικών αξιών, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης.

3 ΜΕΣΑ - ΕΡΓΑΛΕΙΑ - ΜΕΘΟΔΟΙ
♣ Βιωματικότητα ♣ Εκπαιδευτικό δράμα ♣ Τεχνική Artful Thinking ♣ Τεχνολογία (φωτογραφία, μουσική, video) ♣ Συνεργατική διδασκαλία ♣ Ανοιχτή διδασκαλία

4 ΜΟΡΦΕΣ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΥ

5

6 ΜΟΡΦΕΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΥ
♣ ΔσΡ ΑΦΗΓΗΤΗ ♣ ΘΡΗΣΚΟΛΗΨΙΑ ♣ ΠΟΥΡΙΤΑΝΙΣΜΟΣ ♣ ΠΡΟΣΗΛΥΤΙΣΜΟΣ ♣ ΘΕΟΚΡΑΤΙΑ ♣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΕΠΕΚΤΑΤΙΣΜΟΣ ♣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΣΜΟΣ – ΜΙΣΑΛΛOΔΟΞΙΑ

7 Α΄ ΟΜΑΔΑ: Τεχνική ανακριτικής καρέκλας/imagine if…
Το γνωστό σε όλους μας βιβλίο του Salman Rushdie, Satanic Verses, θεωρήθηκε ως βλασφημία για τους Μουσουλμάνους και προκάλεσε δολοφονίες και θανάτους, απαγορεύσεις του βιβλίου σε διάφορες χώρες και κάψιμο αρκετών αντιτύπων του. Οι μουσουλμάνοι κάτοικοι πολλών ευρωπαϊκών χριστιανικών χωρών ξεσηκώθηκαν προτρέποντας τις κυβερνήσεις των χωρών στις οποίες ζούσαν να απαγορεύσουν το βιβλίο. Το βιβλίο σήμερα κυκλοφορεί ελεύθερα στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ο συγγραφέας του βιβλίου όμως  ακόμη κρύβεται από τους φανατικούς μουσουλμάνους που απειλούν να τον σκοτώσουν.

8 Β΄ ΟΜΑΔΑ: Τεχνική alter ego
«Δικαστήριο στο Χαρτούμ του Σουδάν καταδίκασε 27χρονη έγκυο σε θάνατο δια απαγχονισμού με την κατηγορία της αποστασίας, επειδή άφησε το Ισλάμ και ασπάστηκε τον Χριστιανισμό. Η νεαρή γυναίκα, έγκυος 8 μηνών, κρατείται στη φυλακή μαζί με τον 20 μηνών γιο της, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία ζητεί την άμεση απελευθέρωσή της».

9 Διαθρησκευτικός διάλογος: Ελπίδα ή απειλή;
Διαθρησκευτικός διάλογος: Ελπίδα ή απειλή; Βεβήλωση λατρευτικών χώρων ή μνημείων Γ΄ ΟΜΑΔΑ: Τεχνική συμβουλίου (Ομάδα ειδικών προτείνει λύσεις , σχεδιάζει ένα πρόγραμμα δράσης για την καταπολέμηση του θρησκευτικού φανατισμού. Το πρόγραμμα δίνεται στον ΔσΡ - κυβερνήτη)

10 Δ΄ ΟΜΑΔΑ: Τεχνική Artful Thinking
♣ ΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΓΡΑΨΕ; ♣ ΠΟΥ; ♣ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΜΕ ΤΗ Δ.Ε. 21; ♣ ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ; ♣ ΔΩΣΤΕ ΈΝΑΝ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΤΙΤΛΟ

11 ♣ Εφημερίδα Ανθρωπιστικών Οργανώσεων ♣ Αθεϊστική ♣ Σκανδαλοθηρική
Ε΄ ΟΜΑΔΑ: Προσέγγιση της ανεξιθρησκίας με την τεχνική της Οπτικής γωνίας (Τίτλοι εφημερίδων) ♣ ΔσΡ ΑΦΗΓΗΤΗ ♣ Χριστιανική με οικουμενικό πνεύμα ♣ Εθνικιστική ♣ Εφημερίδα Ανθρωπιστικών Οργανώσεων ♣ Αθεϊστική ♣ Σκανδαλοθηρική Να δοθεί και απόσπασμα της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (1948)

12 5 ΟΜΑΔΕΣ: Τεχνική διάδρομος της συνείδησης (Tι επιλέγω;)
Κοινωνία «ανοιχτή» χωρίς φανατισμούς και διακρίσεις; Κοινωνία «κλειστή» με πολλαπλά φοβικά σύνδρομα; 5 ΟΜΑΔΕΣ: Τεχνική διάδρομος της συνείδησης (Tι επιλέγω;)

13 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ …


Κατέβασμα ppt "Δ.Ε.21: ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google