Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το Φαράγγι της Σαμαριάς

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το Φαράγγι της Σαμαριάς"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το Φαράγγι της Σαμαριάς
Το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα στην Κρήτη. Βρίσκεται στη δυτική Κρήτη, στην οροσειρά Λευκά Όρη και είναι ίσως το μακρύτερο φαράγγι της Ευρώπης με 18 χμ. μήκος. Ξεκινάει από το  Ξυλόσκαλο  (υψόμετρο 1227 μ.), στο οροπέδιο του Ομαλού και καταλήγει στο παραθαλάσσιο χωριό Αγία Ρουμέλη στη νότια Κρήτη. Οι ντόπιοι το αποκαλούν “Φάραγγα”.

2 Η φύση στη Σαμαριά Ιδιαιτέρως πλούσια είναι η πανίδα που φιλοξενείται στα όρια του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς. Αναφέρονται χαρακτηριστικά, 32 είδη θηλαστικών, με μοναδικό ενδημικό είδος την Κρητική Μυγαλή, 3 είδη αμφιβίων, 11 είδη ερπετών, και 200 περίπου είδη ορνιθοπανίδας. Χαρακτηριστικά είδη είναι: ο κρητικός αίγαγρος, η κρητική μυγαλή,  ο αγριόγατος, ο αγκαθοποντικός, ο γυπαετός ή κοκκαλάς, το όρνιο ή κανναβός και η αράχνη Macrothele cretica. Στην περιοχή συναντώνται 25 στενότοπα ενδημικά είδη φυτών (είδη δηλαδή που μπορούν να βρεθούν μόνο στην συγκεκριμένη περιοχή) και 97 ενδημικά είδη Κρήτης, Περίπου τα μισά δηλαδή από τα ενδημικά της Κρήτης βρίσκονται στην περιοχή των Λευκών Ορέων. 

3 Το χωριό Σαμαριά Το φαράγγι πήρε το όνομά του από το εγκαταλελειμμένο σήμερα χωριό της Σαμαριάς. Βρίσκεται λίγο πριν τη μέση του και εκκενώθηκε το 1962, όταν το φαράγγι ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός. Τα σπίτια του χωριού εξακολουθούν να υπάρχουν και χρησιμοποιούνται από τους φύλακες του δρυμού. Λίγο πιο κάτω από το χωριό βρίσκεται η εκκλησία της Οσίας Μαρίας (14ος αιώνας), απ' όπου με παραφθορά προέρχεται το όνομα Σαμαριά.

4 Το μονοπάτι  Το μονοπάτι στη Σαμαριά είναι άριστα σηματοδοτημένο σε όλο το μήκος του και θεωρείται το πιο περπατημένο μονοπάτι σε ολόκληρη την Ελλάδα (δεύτερο είναι το μονοπάτι στον Όλυμπο). Υπάρχουν βρύσες σε διάφορα σημεία, όπως και τουαλέτες. Στο πίσω μέρος του εισιτηρίου που αγοράζει κανείς στην είσοδο, είναι τυπωμένος ο χάρτης του μονοπατιού.

5 Η πεζοπορία Η Σαμαριά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ένας απλός περίπατος για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την πεζοπορία. Η συνολική διάρκεια της διαδρομής είναι 4-8 ώρες, ανάλογα με το βηματισμό. Έξι ώρες είναι ο συνηθισμένος χρόνος, με αρκετές στάσεις για φωτογραφίες και για να απολαύσει κάποιος το καταπληκτικό φυσικό τοπίο. Ένα καλό ζευγάρι παπούτσια πεζοπορίας είναι απαραίτητο, όπως επίσης αντηλιακό και καπέλο. Το πιο κουραστικό τμήμα της διαδρομής είναι τα τελευταία 3 χμ. μετά την έξοδο από τον Εθνικό Δρυμό. Εδώ γίνεται ξανά έλεγχος εισιτηρίων για να μην μείνει κάποιος επισκέπτης μέσα στο φαράγγι τη νύχτα, είτε επειδή είχε κάποιο ατύχημα είτε επειδή το θέλησε.

6 Στις Σιδερόπορτες Το τοπίο μετά την έξοδο από το φαράγγι γίνεται ξερό, χωρίς καθόλου σκιά. Αν κάποιος ξεκινήσει το περπάτημα πρωί, θα φτάσει στο σημείο αυτό νωρίς το απόγευμα, όταν η ζέστη της ημέρας είναι πιο αισθητή. Με λίγη υπομονή, μια ώρα πιο κάτω αποζημιώνει η πολύ όμορφη παραλία της Αγίας Ρουμέλης. Ωστόσο για εκείνους που δεν συμπαθούν και τόσο το περπάτημα, υπάρχει και η εναλλακτική λύση του "lazy way". Είναι μια πολύ συντομότερη διαδρομή, που ξεκινάει από την Αγία Ρουμέλη και φτάνει μέχρι τις Σιδερόπορτες, το στενότερο σημείο του φαραγγιού. Στις Σιδερόπορτες το φαράγγι είναι πολύ στενό και οι 2 πλευρές του ορθώνονται κάθετα 350 μέτρα πάνω από το μονοπάτι.

7 Το φαράγγι της Σαμαριάς Ένας τόπος που πρέπει να δεις
Το φαράγγι της Σαμαριάς Ένας τόπος που πρέπει να δεις! Ειρήνη και Αλεξία Τμήμα Ε1 39ο Δημοτικό σχολείο Περιστερίου


Κατέβασμα ppt "Το Φαράγγι της Σαμαριάς"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google