Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

3.2 Μεταβλητές και τύποι δεδομένων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "3.2 Μεταβλητές και τύποι δεδομένων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 3.2 Μεταβλητές και τύποι δεδομένων
3.2 Μεταβλητές και τύποι δεδομένων Το πρόγραμμα “Hello World" ήταν αρκετά απλό. Στην πραγματικότητα ένα πρόγραμμα επεξεργάζεται δεδομένα τα οποία μπορεί να είναι αποθηκευμένα στη μνήμη του υπολογιστή, στο σκληρό δίσκο ή σε κάποιο άλλο αποθηκευτικό μέσο ή η εισαγωγή τους γίνεται από το πληκτρολόγιο ή κάποια άλλη συσκευή εισόδου

2 Τύποι δεδομένων Οι τύποι δεδομένων προσδιορίζουν τον τρόπο παράστασης των δεδομένων εσωτερικά στον υπολογιστή καθώς και το είδος της επεξεργασίας τους από τον υπολογιστή. Στην Python δεν δηλώνουμε ρητά τι τύπο δεδομένων χρησιμοποιούμε.

3 Στην Python χαρακτηριστικοί τύποι δεδομένων είναι οι αριθμοί, οι λογικοί (booleans) και οι συμβολοσειρές (ή αλφαριθμητικά strings) Οι αριθμοί στην Python είναι κυρίως τριών τύπων: οι ακέραιοι (integers), οι αριθμοί κινητής υποδιαστολής (floating point) και οι μιγαδικοί αριθμοί (complex numbers) (τον τύπο αυτόν των αριθμών απλά τον αναφέρουμε και δεν θα μας απασχολήσει στην Β' τάξη).

4 Παραδείγματα Ο αριθμός 3, αποτελεί παράδειγμα ακέραιου (και είναι απλά ένας ακέραιος αριθμός). Οι και 28.2E-5, όπου το σύμβολο E δηλώνει δύναμη του 10, είναι παραδείγματα αριθμών κινητής υποδιαστολής (ή floats για συντομία). Σε αυτή την περίπτωση, το 28.2E-5 σημαίνει * 10-5. Τέλος, παράδειγμα μιγαδικών αριθμών είναι (-2+3j).

5 Ακέραιος ή κινητής υποδιαστολής; Integer ή floating point (floats)?
8 3456 34.56 2.5E-2 2.5E-20

6 λογικός τύπος (boolean)
Ο λογικός τύπος (boolean) έχει μόνο δύο τιμές, την τιμή True (Αληθής) και τη τιμή False (Ψευδής) και έχει σκοπό την καταγραφή του αποτελέσματος ενός ελέγχου.

7 συμβολοσειρές Οι συμβολοσειρές είναι μια ακολουθία από χαρακτήρες και μπορεί να αποτελείται από περισσότερες από μία λέξεις. Παράδειγμα "Καλημέρα σε όλους". Οι λέξεις μπορούν να είναι στην Ελληνική Γλώσσα, στην Αγγλική ή σε κάθε γλώσσα που υποστηρίζεται από το πρότυπο Unicode. Μπορούμε να ορίσουμε μια συμβολοσειρά με μονά εισαγωγικά, για παράδειγμα 'Σήμερα είναι μία ηλιόλουστη μέρα!’ ή με διπλά εισαγωγικά "Σήμερα είναι μία ηλιόλουστη μέρα!", αλλά όχι ανάμικτα. Με ότι ξεκινάμε θα πρέπει πάλι να κλείνουμε.

8 πράξεις Όπως θα δούμε και σε επόμενη ενότητα ανάμεσα στις τιμές κάθε τύπου δεδομένων μπορούμε να κάνουμε διάφορες πράξεις χρησιμοποιώντας τους αντίστοιχους τελεστές (σύμβολα). Για παράδειγμα ή 3.14*8.


Κατέβασμα ppt "3.2 Μεταβλητές και τύποι δεδομένων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google