Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η τεχνη σε συνθηκες στερησηΣ ελευθεριαΣ (ελλαδα)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η τεχνη σε συνθηκες στερησηΣ ελευθεριαΣ (ελλαδα)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η τεχνη σε συνθηκες στερησηΣ ελευθεριαΣ (ελλαδα)
Η τεχνη σε συνθηκες στερησηΣ ελευθεριαΣ (ελλαδα) Βασιλόγιαννης Ανδρέας Τρουπή Βασιλική Ζντράβα Αδαμαντία Τσαγγαρά Σπυριδούλα Λαδά Μαρία Τσάφου Πέννυ Τζουμάρι Σελίνα Ψήνια Ελένη

2 Η Τεχνη κατΑ τον πολεμο Η Τέχνη σε περίοδο πολέμου λειτούργησε ως αναλγητικό για τους ανθρώπους που είχαν ταλαιπωρηθεί ψυχικά αλλά και σωματικά. Ποιητές, γλύπτες, ζωγράφοι αλλά και φωτογράφοι εμπνεύστηκαν και αφιέρωσαν κομμάτι του εαυτού τους στα έργα τους.

3 «Η μπαλαντα του κυρ Μεντιου»
Κωστα Βαρναλη «Η μπαλαντα του κυρ Μεντιου» Eίκοσι χρονώ γομάρι σήκωσα όλο το νταμάρι κ' έχτισα, στην εμπασιά του χωριού, την εκκλησιά. Kαι ζεβγάρι με το βόδι (άλλο μπόι κι άλλο πόδι) όργωνα στα ρέματα τ' αφεντός τα στρέμματα. Kαι στον πόλεμ' «όλα για όλα» κουβαλούσα πολυβόλα να σκοτώνονται οι λαοί για τ' αφέντη το φαΐ. Δε λυγάνε τα ξεράδια και πονάνε τα ρημάδια! Kούτσα μια και κούτσα δυο, της ζωής το ρημαδιό. Mεροδούλι, ξενοδούλι! Δέρναν ούλοι: αφέντες, δούλοι· ούλοι: δούλοι, αφεντικό και μ' αφήναν νηστικό. Tα παιδιά, τα καλοπαίδια, παραβγαίνανε στην παίδεια,  με κοτρώνια στα ψαχνά, φούχτες μύγα στ' αχαμνά! Aνωχώρι, Kατωχώρι, ανηφόρι, κατηφόρι και με κάμα και βροχή, ώσπου μου βγαινε η ψυχή. Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή ποιήματα του ποιητή.Είναι μια σατιρική αφήγηση, λαϊκού και επαναστατικού χαρακτήρα. Ο ήρωας του ποιήματος είναι ο κυρ Μέντιος (γαϊδούρι), που παραλληλίζεται με τον σκλαβωμένο άνθρωπο, τον αδιαμαρτύρητο, τον υπομονετικό. Ο Βάρναλης, στο ποίημα του, προσπαθεί να αφυπνίσει τον λαό μέσω αυτής της σάτιρας.

4 ΓιαννηΣ ριτσοσ «ΕπιταφιοΣ» (1/2)
Ο Επιτάφιος του Γιάννη Ρίτσου είναι ποίημα που δημοσιεύθηκε στις 8 Ιουνίου 1936, από το εκδοτικό της εφημερίδας Ριζοσπάστης. Τα χιλιάδες αντίτυπα που κυκλοφόρησαν, από το εκδοτικό της εφημερίδας είχαν σχεδόν εξαντληθεί, αριθμός ρεκόρ, για την εποχή.  Όμως, εκείνη την περίοδο, ανακηρύχθηκε δικτάτορας ο Ιωάννης Μεταξάς και κάηκαν τα τελευταία 250 εναπομείναντα αντίτυπα στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, μαζί με άλλα «ανατρεπτικά» βιβλία. Το ποίημα αυτό είναι ένα από τα γνωστότερα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου, καθώς και το ποίημα που τον έκανε γνωστό στο ελληνικό κοινό.

5 ΓιΑννηΣ ριτσοσ «ΕπιταφιοΣ» (2/2)
Το 1936, σιγά σιγά, στη Θεσσαλονίκη, έγινε μια μαζική απεργία. Οι απεργοί δεν κάνανε μαζικές συγκεντρώσεις. Μια από τις διάσπαρτες συγκεντρώσεις τους ήταν στη διασταύρωση Εγνατίας και Βενιζέλου, όταν αιφνιδιαστικά, αστυνομικοί, άρχισαν να πυροβολούν προς τη συγκέντρωση. Ο απολογισμός ήταν 12 νεκροί και πολλοί τραυματίες. Κατόπιν, οι απεργοί αντέδρασαν και αυτό που ακολούθησε είναι απερίγραπτο.  Την επόμενη μέρα ο Ριζοσπάστης, αφιερώνει το εξώφυλλο του, για αυτά τα γεγονότα. Στο εξώφυλλο του υπάρχει μια φωτογραφία, που απεικονίζει μια γυναίκα, να κλαίει πάνω από το νεκρό παιδί της. Ο Ρίτσος, αφού βλέπει αυτή τη σκληρή εικόνα εμπνέεται. Κλείνεται στη σοφίτα του, στην οδό Μεθώνης 30 και συγγράφει.

6

7 Ανεβήκαμε πάνω στο λόφο να δούμε τον τόπο μας-
φτωχικά, μετρημένα χωράφια, πέτρες, λιόδεντρα. Αμπέλια τραβάν κατά τη θάλασσα. δίπλα στ’ αλέτρι καπνίζει μια μικρή φωτιά. Του παππούλη τα ρούχα τα σιάξαμε σκιάχτρο για τις κάργιες. Οι μέρες μας παίρνουν το δρόμο τους για λίγο ψωμί και μεγάλες λιακάδες. Κάτω απ’ τις λεύκες φέγγει ένα ψάθινο καπέλο. Ο πετεινός στο φράχτη. Η αγελάδα στο κίτρινο. Πώς έγινε και μ’ ένα πέτρινο χέρι συγυρίσαμε το σπίτι μας και τη ζωή μας; Πάνω στ’ ανώφλια είναι η καπνιά, χρόνο με το χρόνο, απ’ τα κεριά του Πάσχα- μικροί μαύροι σταυροί που χάραξαν οι πεθαμένοι γυρίζοντας απ’ την Ανάσταση. Πολύ αγαπιέται αυτός ο τόπος με υπομονή και περηφάνεια. Κάθε νύχτα απ’ το ξερό πηγάδι βγαίνουν τ’ αγάλματα προσεχτικά κι ανεβαίνουν στα δέντρα Παρθένι της Λέρου, 13 Δεκεμβρίου 1967

8 ΕΡΓΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ (1/3) Δημήτρης Γεωργοπάλης Γιάννης Αντωνόπουλος

9 ΕΡΓΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ (2/3) Μιχάλης Κουντούρης Γιάννης Καλαϊτζής

10 ΕΡΓΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ (3/3) Σοφία Μαμαλίγκα

11 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

12 Σασ ευχαριστουμε πολυ!!!


Κατέβασμα ppt "Η τεχνη σε συνθηκες στερησηΣ ελευθεριαΣ (ελλαδα)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google