Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

6 Μαρτιου: Πανελληνια μερα κατα του Σχολικου ΕκφοβιΣμου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "6 Μαρτιου: Πανελληνια μερα κατα του Σχολικου ΕκφοβιΣμου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 6 Μαρτιου: Πανελληνια μερα κατα του Σχολικου ΕκφοβιΣμου
6 Μαρτιου: Πανελληνια μερα κατα του Σχολικου ΕκφοβιΣμου

2 Έχεις ποτέ στενοχωρηθεί, επειδή κάποιο παιδί σε κορόιδεψε; Ή μήπως επειδή κάποιο άλλο σε χτύπησε;

3 Εγω μερικεσ φορεΣ μαλωνω με τουΣ ΣυμμαθητεΣ μου
Εγω μερικεσ φορεΣ μαλωνω με τουΣ ΣυμμαθητεΣ μου. Ειναι αυτο ΣχολικοΣ εκφοβιΣμοΣ; Όχι. Το ότι μαλώνεις μερικές φορές με συμμαθητές σου ή φίλους σου δε σημαίνει ότι είσαι θύμα bullying. Οι διαφωνίες είναι τις περισσότερες φορές απόλυτα φυσιολογικές.

4 Bullying; Τι ειναι αυτο;

5 Τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός;
Ο σχολικός εκφοβισμός χαρακτηρίζεται από την επαναλαμβανόμενη, απρόκλητη παρενόχληση κάποιου παιδιού, το οποίο δυσκολεύεται να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

6 Το bullying δεν είναι φυσιολογική συμπεριφορά

7 Να πωσ τον οριζουν οι μεγαλοι:
Ο σχολικός εκφοβισμός (αγγλ. bullying) είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας, που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Αναφέρεται στη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομηλίκων παιδιών με στόχο να προκληθεί πόνος ή αναστάτωση. Εμφανίζεται με τη μορφή του λεκτικού εκφοβισμού (κοροϊδία, διακρίσεις, σεξουαλικά σχόλια), του κοινωνικού εκφοβισμού (διάδοση φημών, καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, απομόνωση από την ομάδα), του σωματικού εκφοβισμού (χτυπήματα, σπρωξίματα, κλωτσιές), του ηλεκτρονικού εκφοβισμού (εκβιασμός μέσω Διαδικτύου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο). του σεξουαλικού εκφοβισμού (υβριστικά σχόλια, σκίτσα και γκράφιτι με σεξουαλικό περιεχόμενο, ανήθικες χειρονομίες, ανεπιθύμητο άγγιγμα) Πηγή: Βικιπαίδεια, Δίκτυο κατά της Βίας στο Σχολείο

8 Χμ, και πωσ θα καταλaΒΩ εαν ειμαι θυμα bullying;
Να μερικά παραδείγματα…

9

10 ΣΩΜΑΤΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

11 …υπαρχει οταν εκδηλωνεται με:
χτυπήματα, κλωτσιές, μπουνιές, τραβήγματα μαλλιών, δαγκωνιές ανεπιθύμητα αγγίγματα, προσβλητικά γράμματα και εικόνες.

12 Καπωσ ετσι…

13

14

15

16 Λεκτικοσ εκφοβισμοσ

17 …υπαρχει οταν εκδηλωνεται με:
παρατσούκλια, πειράγματα, απόδοση πειρακτικών ονομάτων, απειλών, βρίσιμο, κοροϊδίες, συκοφαντίες, συνέχεια

18 γελοιοποίηση του θύματος,
διάδοση ψευδών φημών προσβολές, ρατσιστικά σχόλια, αγενή σχόλια (π.χ. για το βάρος κάποιου μαθητή) ειρωνεία και άσχημα σχόλια για την εθνική προέλευση ή την οικονομική κατάσταση ενός μαθητή και της οικογένειάς του.

19 Καπωσ ετσι…

20

21

22

23

24

25 Ας ακούσουμε μια μικρή ιστορία «Η Μόνα σε καινούριο σχολείο»

26 Συναισθηματικοσ εκφοβισμοσ

27 …υπαρχει οταν εκδηλωνεται με:
τη δημιουργία ενός κλίματος φόβου τη αποφυγή από τους συνομηλίκους τη σκόπιμη απομόνωση του μαθητή- θύματος τη διάδοση άσχημων φημών ή ψεμάτων με τελικό σκοπό τον αποκλεισμό του τη καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, τον εκβιασμό για χρήματα. Πηγή: Πύλη για την ελληνική γλώσσα

28

29

30

31

32 Ωρα για βιντεο!

33 Ηλεκτρονικοσ εκφοβισμοσ

34 Υπαρχει και ηλεκτρονικοσ εκφοβισμοσ;
Και βέβαια! Χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο για αλληλογραφία, συμμετέχουμε στα κοινωνικά δίκτυα ή ακόμα και για παιχνίδια! ΟΜΩΣ ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Δεν έχουν όλοι τόσο αγαθούς σκοπούς! Υπάρχουν άτομα τα οποία μπορεί να προσπαθήσουν να σας παρενοχλήσουν μέσω του διαδικτύου!

35 …υπαρχει οταν εκδηλωνεται με:
τη χρήση του κινητού τηλεφώνου, του ηλεκτρονικού υπολογιστή είτε με τη χρήση κάμερας. Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των εκδηλώσεων αποτελεί το προσβλητικό και απειλητικό περιεχόμενο τους με σκοπό την ταπείνωση και την απειλή του παιδιού.

36 Καπωσ ετσι… «Μπορώ να σου καταστρέψω τη ζωή. Κανείς δε σε συμπαθεί! Χαμένη!»

37

38 «Είσαι αποτυχημένη!»

39

40

41

42 Άκουσε ένα τραγουδάκι «μη με κοροϊδεύεις» xGacc

43 Ποια ειναι τα χαρακτηριστικα του θυτη…
νοιώθουν την ανάγκη να κυριαρχούν και να ελέγχουν τους άλλους για να νοιώθουν αποδεκτοί, επιθυμητοί και σημαντικοί. Εμφανίζουν αδυναμία να ελέγξουν τις παρορμήσεις τους και αποφεύγουν να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεων τους. Πιστεύουν πως με το να ενεργήσουν εκφοβιστικά προς άλλους θα αποκτήσουν δύναμη και θα τους θαυμάσει ο συνομήλικος περίγυρος. Κάποιες φορές είναι σαν και να το διασκεδάζουν, αφού πιστεύουν πως κάποια παιδιά αξίζουν τον εκφοβισμό και την ταπείνωση, λόγω της εμφάνισής τους ή της σχολικής τους επίδοσης. Επηρεάζονται εύκολα από «μοντέλα επιθετικότητας» (ταινίες, βιντεοπαιχνίδια). μπορεί να προέρχονται από ένα βίαιο οικογενειακό- συγγενικό περιβάλλον και να είναι και τα ίδια τα παιδιά θύματα απειλών ή/και ξυλοδαρμού. Μπορεί να προέρχονται από εξαιρετικά πειθαρχημένα περιβάλλοντα και να αισθάνονται την ανάγκη να επιβληθούν και αυτά με τη σειρά τους ή να έχουν βιώσει την απόλυτα ανοριοθέτητη (=χωρίς όρια) συμπεριφορά.

44 Ποια ειναι τα θυματα… Ως επί το πλείστον τα παιδιά θύτες θα επιλέξουν ως θύματά τους εκείνα τα παιδιά που μοιάζουν να είναι «εύκολοι στόχοι». Μπορεί να είναι παιδιά που έχουν κάποιου είδους σωματική ιδιαιτερότητα, παιδιά με δυσκολίες στο λόγο τους ή στην κίνησή τους, που φοράνε γυαλιά ή σιδεράκια, που είναι από άλλο πολιτισμικό περιβάλλον που δεν έχουν το ανάλογο με την ηλικία τους ύψος ή βάρος που εμφανίζουν φοβίες και έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση που βρίσκουν εξαιρετικά δύσκολο να προσεγγίσουν άλλα παιδιά για να κάνουν παρέα και να γίνουν μέλος της ομάδας. Το κάθε παιδί μπορεί να πέσει θύμα εκφοβισμού.

45 Τα παιδιά αυτά που πέφτουν θύματα εκφοβισμού μπορεί να διακατέχονται από
ανασφάλεια, άγχος, μπορεί να εμφανίζουν κατάθλιψη, άρνηση να πάνε σχολείο, μαθησιακά προβλήματα

46 Μετα απο ολα αυτα σε περιπτωση που καταλαβα οτι ειμαι θυμα bullying
Μπορεί να είναι δελεαστικό το να εκδικηθείς το παιδί που σε εκφοβίζει. Αλλά αυτό σίγουρα δεν είναι η λύση γιατί αυτή η συμπεριφορά θα προκαλέσει και άλλη βία. Δεν είναι δικό σου το φταίξιμο. Ψυχραιμία. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να αναζητήσεις βοήθεια. Εννοείται ότι η πρώτη λύση είναι να ενημερώσεις το δάσκαλο και τους γονείς σου.

47 Τι μπορω να κανω για να αντιμετωπισω καποιον που με εκφοβιζει;

48

49

50 Αυτοι ειναι καποιοι τροποι για να χειριστεισ τον εκφοβισμο.
Ενημέρωσε έναν ενήλικα.  Να αποφεύγεις το παιδί που σε εκφοβίζει και έχε πάντα μαζί σου ένα φίλο σου. Γίνε μέλος μιας ομάδας. Μείνε ήρεμος. Κράτα το θυμό σου. Είναι φυσικό να θυμώνεις, αλλά τα παιδιά που εκφοβίζουν  λαμβάνουν ικανοποίηση από αυτό. Αγνόησε αυτούς που σε εκφοβίζουν. Τους αποδυναμώνεις.

51 Πες του ξεκάθαρα να σταματήσει αμέσως και απομακρύνσου
Πες του ξεκάθαρα να σταματήσει αμέσως και απομακρύνσου. Τελικά ο εκφοβιστής θα σταματήσει να σε εκφοβίζει, όταν βλέπει ότι δεν του δίνεις σημασία. Προσπάθησε να αποφεύγεις καταστάσεις όπου μπορεί να είσαι εκτεθειμένος σε εκφοβισμό. Για παράδειγμα, απέφυγε περιοχές του σχολείου όπου δεν υπάρχουν πολλοί μαθητές ή δάσκαλοι. Μην μένεις μόνος Να θυμάσαι ότι , δεν φταις εσύ! Και να μην νιώθεις ντροπή για αυτό που σου συμβαίνει.

52

53 Οκ! ….. αλλα Τι θα κανω αν δεν αποδωσει τιποτα απο τα παραπανω;;;
Τότε μπορείς να απευθυνθείς στον … (Προτείνουμε ενδεικτικά)

54 1. Στο Συνηγορο του Παιδιου
Ο Συνήγορος του Παιδιού είναι μια ανεξάρτητη Αρχή που ελέγχεται μόνο από τη Βουλή των Ελλήνων. Δουλειά του είναι να διασφαλίζει ότι τα δικαιώματα των παιδιών ΔΕΝ παραβιάζονται. Ηλεκτρονικά : Ή να καλέσεις και στο

55 2. Στην Εταιρια Ψυχοκοινωνικησ Υγειασ του Παιδιου και του Εφηβου (Ε. Ψ
2.Στην Εταιρια Ψυχοκοινωνικησ Υγειασ του Παιδιου και του Εφηβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε) Η ευρωπαϊκή γραμμή στήριξης του ΕΨΥΠΕ.

56

57 3. ΣΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ
3. ΣΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Εθνική τηλεφωνική γραμμή για τα παιδιά SOS 1056

58 Ας ακούσουμε μια ιστορία με ενδιαφέρον
«ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ» lip_ekfovismos/Default.html

59 Τραγούδι: Αερικά και φίλοι διαφορετικοί


Κατέβασμα ppt "6 Μαρτιου: Πανελληνια μερα κατα του Σχολικου ΕκφοβιΣμου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google