Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΜΠΡΟΥΝΕΛΕΣΚΙ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΜΠΡΟΥΝΕΛΕΣΚΙ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΜΠΡΟΥΝΕΛΕΣΚΙ
   Γεννήθηκε στη Φλωρεντία το 1377. Ξεκίνησε να σπουδάσει φιλολογία και μαθηματικά, με σκοπό ν' ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του και να γίνει δημόσιος υπάλληλος. Ωστόσο η κλίση του ήταν οι τέχνες κι έτσι γράφεται και στη Fukin Arte della Seta, Σχολή Καλών Τεχνών της πόλης, που υπόκειτο στη Συντεχνία Μεταξιού και συμπεριλάμβανε επίσης και τους χρυσοχόους, μεταλλουργούς και χαλκουργούς. Κατάφερε να γίνει τεχνίτης χρυσοχόος το 1398.

2 Με την Αναγέννηση η αρχιτεκτονική υφίσταται μια βαθιά ανανέωση σχετικά με τη γοτθική παράδοση. Εμπνευστής αυτής της νέας αρχιτεκτονικής αντίληψης, στη Φλωρεντία, είναι ο Φιλίππο Μπρουνελέσκι (Filippo Brunelleschi) ( ) ο οποίος, αφού ξεπέρασε τη μεσαιωνική παράδοση να αναθέτουν στους τεχνίτες την εκτέλεση ενός οικοδομήματος, εγκαινιάζει μια νέα μορφή αρχιτέκτονα.

3 Αυτός δηλαδή επεξεργάζεται ένα πλήρες πρόγραμμα κατασκευής του κτιρίου, με σχέδια, προπλάσματα και υλικά που θα χρησιμοποιηθούν. Κατά συνέπεια, οι τεχνίτες-εργάτες πρέπει να σεβαστούν αυστηρά τις κατευθύνσεις του αρχιτέκτονα και να εναρμονιστούν με το πρόγραμμα.

4 Ο Μπρουνελέσκι είναι επί πλέον ο πρώτος αρχιτέκτονας που μελετά την κλασική αρχαιότητα και αντλεί απ΄αυτήν τα μορφολογικά πρότυπα. Οι κολόνες, οι αψίδες, τα κιονόκρανα δεν είναι μόνο διακοσμητικά στοιχεία, αλλά δημιουργούν τους ρυθμούς και την ισορροπία του χώρου.

5 Το πρώτο κτίριο που αναλαμβάνει είναι το Ole speda degli Innocenti, το 1419, επιβλητικό κτίριο με θόλο ψηλό στα 8 μέτρα, και ταυτόχρονα λιτό χωρίς μαρμάρινες υπερβολές κι ήτανε το πρώτο κτίριο στη Φλωρεντία που 'δειχνε σαφώς στοιχεία επιρροής από τη κλασικήν αρχαιότητα.

6 Έπειτα, αναλαμβάνει να φτιάξει διάφορα παρόμοια έργα με θόλους: Santa Maria del Fiore, Cathedral of Florence, Sagrestia Vecchia (ή Old Sacristy of S. Lorenzo) κι όλα τα ξεκίνησε τις χρονιές από το 1419 μέχρι Ο μεγάλος αυτός πρωτοπόρος πέθανε στις 15 Απρίλη 1446, σ' ηλικία 69 ετών και θάφτηκε στο ναό της Santa Maria del Fiore.

7 ευχαριστούμε για την προσοχή σας!
ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΜΠΡΟΥΝΕΛΕΣΚΙ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google