Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το φυσικό περιβάλλον προσδιοριστικός παράγοντας της επιβίωσης και της επαγγελματικής ενασχόλησης πριν το 1900.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το φυσικό περιβάλλον προσδιοριστικός παράγοντας της επιβίωσης και της επαγγελματικής ενασχόλησης πριν το 1900."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το φυσικό περιβάλλον προσδιοριστικός παράγοντας της επιβίωσης και της επαγγελματικής ενασχόλησης πριν το 1900.

2 Παλαιολιθική εποχή (2.500.000-10.000 π .Χ )
Φυσικό περιβάλλον και επιβίωση άμεσα συνδεδεμένα. Ο άνθρωπος είναι κυνηγός και τροφοσυλλέκτης ΤΡΟΦΗ ρίζες, καρποί, άγρια ζώα ΚΑΤΟΙΚΙΑ σπήλαια, φυσικές κοιλότητες ΕΝΔΥΣΗ δέρματα ζωών Διαρκείς μετακινήσεις επιβαλλόμενες από αλλαγές στο κλίμα

3

4 Μεσολιθική εποχή ( έως το 8.000 π. Χ)
Μόνιμοι- εδραίοι οικισμοί Ανάπτυξη μεθόδων αλιείας Εκμετάλλευση του νερού, ως επικοινωνιακού μέσου, με πρώιμης μορφής και ανάπτυξη ναυτιλίας.

5

6 Νεολιθική εποχή (έως το 2.800 π. Χ)
Ανάπτυξη γεωργίας- κτηνοτροφίας Εύρεση εργαλείων : αλέτρι, δρεπάνι, αργαλειός Τεχνικά επιτεύγματα- εφευρέσεις: η κεραμική τέχνη και η αγγειοπλαστική Η ‘’εύφορη ημισέληνος’’- Μεσοποταμία- , κοιτίδα σπουδαίων κέντρων πολιτισμού, όπως και το Φαγιούμ στην ‘Αιγυπτο.

7

8 Εποχή: Χαλκού-Ορείχαλκου (έως το 1.000 π. Χ )
Εμφάνιση κεραμικού τροχού Ανακάλυψη ορυκτών και ενασχόληση με τη μεταλλουργία Οργάνωση και διεύρυνση του εμπορίου

9 Εποχή: Σιδήρου (έως το 700 π. Χ)
Η τήξη του σιδήρου και η σφυρηλάτηση του με εξαιρετικές-διαχρονικές, ‘όπως αποδείχθηκε, μεθόδους. Ανάπτυξη υφαντουργίας Συντεχνίες (στη σιδηρουργία και υφαντουργία)

10

11

12 Αρχαϊκή περίοδος-Κλασικοί χρόνοι (έως το 323 π. Χ)
Αύξηση παραγωγής αγαθών με βελτιωμένες μεθόδους στη γεωργία. Ανάπτυξη των εμπορευματικών σχέσεων με την χρήση του νομίσματος. Ακμή της πειρατείας και του δουλεμπορίου Σπουδαίες επεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον με κατασκευές: υδραγωγείων, λιμανιών, διωρύγων.

13

14

15 Ελληνιστικοί χρόνοι ( έως το 31 π. Χ)
Βάση της οικονομικής ζωής η γεωργία και η κτηνοτροφία Ανάπτυξη εμπορίου με τη διάνοιξη νέων δρόμων Βασικές βιοτεχνικές δραστηριότητες: κεραμική, ξυλουργική, βυρσοδεψία, μεταλλοτεχνία, κοσμηματοποιία, υαλουργία, υφαντική.

16 Ρώμη (έως το 476 μ. Χ) Προοδευτικές μέθοδοι ανάκτησης γαιών και αποξήρανσης Μαζικότερη παραγωγή γεωργικών προϊόντων Ύπαρξη σταθερού ενιαίου νομίσματος Βελτιωμένο οδικό δίκτυο(π.χ. Εγνατία οδός)

17 Βυζάντιο (έως το 1453 μ. Χ) Βάση της οικονομίας: γεωργία- κτηνοτροφία
Οργανωμένη δραστηριότητα: το κυνήγι Οι Ρωμαϊκές υποδομές(π.χ. οδικό δίκτυο), αλλά και πολλές επιδρομές από το Βορρά, αδρανοποίησαν ή φόβισαν τους Βυζαντινούς

18 Προβιομηχανική Ευρώπη- Τουρκοκρατούμενη Ελλάδα (έως το 1900 μ.Χ )
Η γεωργία και η κτηνοτροφία απασχολούν πάνω από το 60% του ενεργού πληθυσμού. Οι νερόμυλοι και οι ανεμόμυλοι γίνονται: φυσικές ενεργειακές πηγές Ανάπτυξη βυρσοδεψίας Ραγδαία εξέλιξη μεταλλουργίας Χρήση ξυλάνθρακα και γαιάνθρακα (18ος αιώνας )

19 Τουρκοκρατούμενος ελληνικός χώρος
Καινοτομίες στην ναυπηγική και ναυσιπλοΐα Τουρκοκρατούμενος ελληνικός χώρος Τα ελευθεροχώρια, σπουδαία κέντρα οικονομικής- κοινωνικής ζωής( Μαστιχοχώρια, Αμπελάκια) Άνθηση Βυρσοδεψίας στα Ιωάννινα Το σύνολο του πληθυσμού ζούσε κάτω από άθλιες συνθήκες

20 Μέτσοβο Στα πλαίσια της σχολικής εκδρομής στο Μέτσοβο γνωρίσαμε και μάθαμε τα παλιά επαγγέλματα τα οποία έχουν διατηρηθεί μέχρι σήμερα, καθώς και την παράδοση η οποία υπάρχει ακόμα και σήμερα χωρίς την προσθήκη τεχνολογίας.

21 Τυροκομείο

22 Τυροκομείο

23 Τυροκομείο

24 Τυροκομείο

25 Οινοποιείο

26 Ευρώπη Η αυξημένη παραγωγή άνθρακα και σιδήρου στην Αγγλία άνοιξε το δρόμο για την Βιομηχανική Επανάσταση Και η Βιομηχανική Επανάσταση σήμαινε: Μαζική παραγωγή προϊόντων Θεαματική πληθυσμιακή αύξηση Χιλιάδες νέα επαγγέλματα, ανεπηρέαστα- ξένα από το φυσικό περιβάλλον όπου αυτά λαμβάνουν χώρα

27 9ο Λύκειο-Καρδαμίτσια 1ο Τετράμηνο Τμήμα: Α2 Σχολικό έτος: 2011-2012
Τμήμα: Α Σχολικό έτος: Αριθμός συμμετεχόντων μαθητών: 23 Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Παυλίδη Ελευθερία Δημιουργοί: Τσώλης Βασίλειος-Τσάτσης Κυριάκος Τεχνική υποστήριξη: Κων/νος Τζιάλλας


Κατέβασμα ppt "Το φυσικό περιβάλλον προσδιοριστικός παράγοντας της επιβίωσης και της επαγγελματικής ενασχόλησης πριν το 1900."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google