Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΗ ΒΑΦΗ Το αμάξωμα του αυτοκινήτου (ή του αντικειμένου, που θέλουμε να βάψουμε) φορτίζεται κατάλληλα με θετικό φορτίο. Η βαφή (σε σκόνη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΗ ΒΑΦΗ Το αμάξωμα του αυτοκινήτου (ή του αντικειμένου, που θέλουμε να βάψουμε) φορτίζεται κατάλληλα με θετικό φορτίο. Η βαφή (σε σκόνη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΗ ΒΑΦΗ Το αμάξωμα του αυτοκινήτου (ή του αντικειμένου, που θέλουμε να βάψουμε) φορτίζεται κατάλληλα με θετικό φορτίο. Η βαφή (σε σκόνη ή υγρό) φορτίζεται αρνητικά και εκτοξεύεται σαν σπρέι.

2 Τα σωματίδια της βαφής επειδή είναι ομώνυμα φορτι-σμένα, απωθούνται μεταξύ τους και έτσι διαχέονται ομοιόμορφα πάνω στην επιφάνεια του αυτοκινήτου.

3 Εκεί έλκονται από τα θετικά φορτία του αμαξώματος (αφού τα ετερώνυμα έλκονται) και έτσι «στερεώνονται» στην επιφάνεια του αμαξώματος.

4 Ηλεκτροστατική βαφή

5 Ηλεκτροστατικά φίλτρα
Ηλεκτροστατικά φίλτρα Πολλές βιομηχανίες (παραγωγής ενέργειας, τσιμεντοβιομηχανίες κ.α.), κατά τη λειτουργία τους, δημιουργούν μεταξύ άλλων και σωματίδια διαφόρων μετάλλων (κυρίως ψευδάργυρου, χαλκού, μολύβδου) Tα ηλεκτροστατικά φίλτρα ήταν ένας φτηνός και αποδοτικός τρόπος για να μη χάνουν, σημαντικές ποσότητες από τα πολύτιμα μέταλλα που επεξεργάζονταν περιορίζοντας ταυτόχρονα τους αέριους ρύπους. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται τα ηλεκτροστατικά φίλτρα.

6 Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα στερεοφωνικά σύνολα,
οι ηλεκτρονικές συσκευές, ο ιατρικός και ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός είναι πολύ ευαίσθητα στο στατικό ηλεκτρικό φορτίο, επειδή τους προκαλείφθορές, ιδιαίτερα όταν δημιουργούνται σπινθήρες. Η μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικού φορτίου που περνά στιγμιαία τα φθείρει, τα καταστρέφει ή ακόμα προκαλεί και την ανάφλεξή τους. Τα αντιστατικά προϊόντα – υγρά ψεκασμού, πετσετάκια, βούρτσες, πατάκια, τσάντες, γάντια, διευκολύνουν το ηλεκτρικό φορτίο να φύγει πριν προλάβει να συσσωρευτεί σε μεγάλες ποσότητες.

7 Τι είναι ο στατικός ηλεκτρισμός και πώς δημιουργείται;
Τα άτομα ενός στοιχείου έχουν ίσο αριθμό θετικών και αρνητικών φορτίων, δηλαδή έχουν τόσα πρωτόνια όσα και ηλεκτρόνια.  Όταν για κάποιο λόγο χαλάσει αυτή η ισορροπία, τότε δημιουργείται ο λεγόμενος στατικός ηλεκτρισμός, ο οποίος οφείλεται στην ουσία στην άνιση κατανομή του ηλεκτρικού φορτίου. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ηλεκτρόνια έχουν την έμφυτη τάση να κινούνται και να μεταφέρουν το ηλεκτρικό τους φορτίο από ένα άτομο σε ένα άλλο δημιουργώντας τα λεγόμενα ιόντα. Οπότε αυτή η μεταφορά φορτίου μεταξύ ατόμων στοιχείων που έρχονται σε επαφή έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία του στατικού ηλεκτρισμού. Ο κυριότερος λόγος δημιουργίας του φαινομένου οφείλεται στην τριβή (π.χ. όταν πιάσουμε ένα αντικείμενο, κατά το περπάτημα κλπ).

8 Πόσο επικίνδυνος είναι ο στατικός ηλεκτρισμός;
Ο κίνδυνος της πυρκαγιάς είναι το πιο συνηθισμένο πρόβλημα στατικού ηλεκτρισμού. Η εμφάνιση του φαινομένου σε χώρους που διαχειρί-ζονται επικίνδυνα υλικά όπως καύσιμα, εύφλεκτα αέρια κλπ μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά ατυχήματα ή και σε πυρκαγιές από έναν και μόνο σπινθήρα! Ωστόσο, στην καθημερινή μας ζωή είναι ένα ενοχλητικό, αλλά όχι ιδιαίτερα επικίνδυνο φαινόμενο, καθώς οι πιθανότητες πρόκλησης φωτιάς ή ηλεκτροπληξίας είναι απειροελάχιστες. Οι ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές μας, υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα,  tables κλπ, δεν κινδυνεύουν καθώς είναι συνήθως καλά μονωμένες. Αυτά που κινδυνεύουν είναι τα εσωτε-ρικά κυκλώματα μιας συσκευής. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί κατά την αναβάθμιση της μνήμηςRAM ενός υπολογιστή. 

9 Πώς αντιμετωπίζεται ο στατικός ηλεκτρισμός
Μια καλή επιλογή θα ήταν τα βαμβακερά ρούχα και τα παπούτσια με δερμάτινες και όχι συνθετικές σόλες που λειτουργούν ως μονωτές.  Επίσης καλό είναι να αποφεύγουμε τις ξηρές ατμόσφαιρες, καθώς ευνοούν το φαινόμενο του στατικού ηλεκτρισμού. Εάν για παράδειγμα η ατμόσφαιρα στο σπίτι σας ή στον χώρο εργα-σίας σας είναι αρκετά ξηρή (π.χ.τα airconditions και οι σόμπες ξηραί-νουν τον αέρα), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα. 

10 Συσκευh Wimshurst συσκευή Wimshurst

11

12 Πώς σχηματίζεται ο Κεραυνός;
Πώς σχηματίζεται ο Κεραυνός;

13 Πώς λειτουργεί το αλεξικέραυνο;
Συγκέντρωση αρνητικού φορτίου στα σύννεφα λόγω τριβής Πορεία αρνητικού φορτίου κεραυνός αλεξικέραυνο Πορεία θετικού φορτίου μέσα από το αλεξικέραυνο Συγκέντρωση θετικού φορτίου στη γη

14 Εφηύρε το αλεξικέραυνο κεραυνού και άλλα.
BENIAMIN ΦΡΑΓΚΛΙΝΟΣ Εφηύρε το αλεξικέραυνο κεραυνού και άλλα. Δεν κατοχύρωσε καμία από τις εφευρέσεις του, γιατί θεωρούσε ότι ανήκουν στο λαό. Εργάστηκε πάνω στον ηλεκτρισμό και πρότεινε την ιδέα του αρνητικού και θετικού ηλεκτρικού φορτίου. Εργάστηκε στη μετεωρολογία, εξηγώντας τη δημιουργία των καταιγίδων.

15 Το πείραμα του Βενιαμίν Φραγκλίνου με το χαρταετό
Το περίφημο αυτό πείραμα έγινε τον Ιούνιο του Κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος πέταξε έναν αετό από μεταξωτό ύφασμα. Στο σπάγγο είχε δέσει ένα μεταλλικό κλειδί, το οποίο προσέλκυσε το αντίθετο προς το δικό του φορτίο των νεφών. Έτσι δημιουργήθηκε ο πρώτος τεχνητός κεραυνός στην ιστορία. Με το (επικίνδυνο!) πείραμα αυτό ο Φραγκλίνος απέδειξε ότι πίσω από τα καταιγιδοφόρα νέφη δεν κρύβε-ται η μήνις των θεών αλλά κάτι πο-λύ πιο απλό: ένα ηλεκτρικό φορτίο αντίθετο από εκείνο της Γης!

16 Στατικός ηλεκτρισμός στο σπίτι
1. Στη χειρολαβή της πόρτας υπάρχει ουδέτερο ηλεκτρικό φορτίο (θετικό και αρνητικό μαζί) 2. Στο χέρι μας έχει μαζευτεί αρνητικό φορτίο, από την τριβή των ποδιών μας με το χαλί! 3. Μόλις πλησιάσει το χέρι μας τη χειρολαβή της πόρτας το αρνητικό φορτίο (του χεριού μας) έλκει το θετικό φορτίο (της χειρολαβής) και νιώθουμε να μας διαπερνά ηλεκτρισμός!!

17

18 Δείτε τι μπορεί να κάνει ο στατικός ηλεκτρισμός… στα μαλλιά σας!!

19 Συσκευη vAn der graaf Συσκευη van der Graaf


Κατέβασμα ppt "ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΗ ΒΑΦΗ Το αμάξωμα του αυτοκινήτου (ή του αντικειμένου, που θέλουμε να βάψουμε) φορτίζεται κατάλληλα με θετικό φορτίο. Η βαφή (σε σκόνη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google