Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αναπαράσταση Εικόνας.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αναπαράσταση Εικόνας."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αναπαράσταση Εικόνας

2 α. Χαρτογραφικές ή ψηφιογραφικές εικόνες (bitmap graphics)
Είδη α. Χαρτογραφικές ή ψηφιογραφικές εικόνες (bitmap graphics) Δημιουργούνται από: -Την ψηφιοποίηση εικόνων μέσω σαρωτή -Τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές -Την σύλληψη εικόνων από τη οθόνη του υπολογιστή -Την ψηφιοποίηση εικόνων βίντεο ή τηλεόρασης -Τα προγράμματα δημιουργίας και επεξεργασίας χαρτογραφικής εικόνας όπως το Photo Paint, το Paint Shop Pro, το Photoshop κ.α.. Οι χαρτογραφικές εικόνες οργανώνονται ως ένα ορθογώνιο πλέγμα από χρωματιστές ψηφίδες που ονομάζονται εικονοστοιχεία (pixels). Το εικονοστοιχείο (pixel) είναι το μικρότερο στοιχειώδες κομμάτι μιας εικόνας, Για την περιγραφή του κάθε pixel αποθηκεύονται πληροφορίες σχετικά με το χρώμα του

3 β. Διανυσματικές εικόνες (vector graphics)
Είδη β. Διανυσματικές εικόνες (vector graphics) Πχ. τα περισσότερα Clipart ή τα σχέδια που δημιουργείτε με τα εργαλεία σχεδίασης στους επεξεργαστές κειμένου ή με ειδικά προγράμματα δημιουργίας και επεξεργασίας διανυσματικής εικόνας όπως το Corel Draw, το Adobe Illustrator κ.α.. Αποτελούνται από αντικείμενα σχεδίασης (γραμμές, ορθογώνια, ελλείψεις ή τόξα) τα οποία βασίζονται σε ειδικά μαθηματικά μοντέλα.

4 Χαρτογραφικές Διανυσματικές
Χαρτογραφικές Διανυσματικές Αποτελούνται από γεωμετρικά σχήματα (γραμμές, καμπύλες, ορθογώνια κ.α) που περιγράφονται με μαθηματικό τρόπο Έχουν μικρότερο μέγεθος σε σχέση με τα αντίστοιχα χαρτογραφικά αρχεία, επειδή αποθηκεύονται μόνο οι πληροφορίες που είναι απαραίτητες για τον σχεδιασμό των σχημάτων Όταν αλλάζει το μέγεθος τους δεν προκαλούνται αλλοιώσεις. Τα διανυσματικά γραφικά είναι ανεξάρτητα ανάλυσης (προσαρμόζονται αυτόματα στο μέγεθος και την ανάλυση του μέσου που προβάλλονται ή εκτυπώνονται) Αποτελούνται από pixels. Είναι κατάλληλες για τρισδιάστατες και φωτορεαλιστικές απεικονίσεις και λεπτομέρειες Μπορείς να αλλάξεις το χρώμα σε κάθε pixel Παραμορφώνονται όταν αλλάζει το μέγεθός τους Έχουν μεγάλο μέγεθος αρχείων

5

6

7

8 Χρωματικά μοντέλα Χρησιμοποιούνται για την περιγραφή των χρωμάτων. Συνδέουν τα χρώματα με αριθμούς έτσι ώστε να περιγραφεί κάθε χρώμα με ακρίβεια.

9 Το χρωματικό μοντέλο RGB
Όλα τα χρώματα καθορίζονται από τρεις μεταβλητές με τιμές οι οποίες συμβολίζουν την ένταση του κάθε βασικού χρώματος με πρώτο το κόκκινο, δεύτερο το πράσινο και τρίτο το μπλε. Δημιουργούμε χρώμα ξεκινώντας από το μαύρο (0,0,0) και καταλήγοντας στο άσπρο (255,255,255). Βάσει της αναλογίας των τριών αυτών χρωμάτων προκύπτουν όλα τα υπόλοιπα.

10

11 Το χρωματικό μοντέλο RGB χρησιμοποιείται στις οθόνες (υπολογιστή, κινητού, τηλεόρασης)

12

13 Το χρωματικό μοντέλο CMYK
Χρησιμοποιείται σε συσκευές εκτύπωσης. Με το συνδυασμό των χρωμάτων κυανού (Cyan), ματζέντα (Magenta), κίτρινου (Yellow) και μαύρου (Black) οι εκτυπωτές και τα τυπογραφεία δημιουργούν όλα τα άλλα χρώματα.

14

15 Το χρωματικό μοντέλο HSB και HSL
Αποτελεί βασικό τρόπο δημιουργίας χρωμάτων στα διάφορα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας πχ. στο Photoshop. Αναλύει το χρώμα σε τρεις παραμέτρους: Απόχρωση (Ηue) Κορεσμός (Saturation) με τιμές 0-100% αναφέρεται στην ποσότητα του γκρι σε ένα χρώμα και προσδιορίζει τη ζωντάνια του. Για παράδειγμα, με κορεσμό 100% το χρώμα είναι καθαρό, ενώ με 0% άσπρο, μαύρο ή γκρι ανάλογα με τη βασική απόχρωση Λαμπρότητα (Brightness) με τιμές 0-100% αναφέρεται στη λευκότητα ή στην ένταση ενός χρώματος και ποικίλει από καθαρό λευκό μέχρι μαύρο. Για παράδειγμα φωτεινότητα 100% (ή σκίαση 0%) δίνει λευκό και αντίστοιχα φωτεινότητα 0% (ή σκίαση 100%) μαύρο, ενώ το 50% αποδίδει καθαρό χρώμα Το μοντέλο HSL (Hue Saturation Luminocity ή Lightness) είναι παρόμοιο με το HSB αλλά με διαφορετικό ορισμό του κορεσμού και της έντασης. Έτσι εδώ χρησιμοποιείται η φωτεινότητα (Luminocity), αντί της λαμπρότητας (Brightness).

16 Χαρακτηριστικά εικόνας
Ανάλυση(resolution). Συνήθως αναφέρεται σε δύο πράγματα: Στον αριθμό των pixels που εμφανίζονται στη μονάδα του μήκους (pixels per inch, ppi). Στον αριθμό των pixels που συνθέτουν μια εικόνα και προσδιορίζεται από το πλάτος και το ύψος της εικόνας (σε pixels) ή από το συνολικό αριθμό των pixel. (Στους εκτυπωτές μετριέται σε dots per inch, Dpi) . Για παράδειγμα, μια εικόνα που είναι pixels πλάτος και pixels ύψος (3.648x2.736) περιέχει pixels (ή 10 Mpixels).

17 Ανάλυση H ανάλυση εκφράζει την πυκνότητα των πληροφοριών.
Πχ. μια εικόνα με συν. Ανάλυση 1500Χ1200 pixel αν τυπωθεί με ανάλυση 300 ppi το μέγεθός της θα είναι 1500/300Χ1200/300=5Χ4 ίντσες, ενώ για ανάλυση 1200 ppi το μέγεθος θα είναι 1,2Χ1 ίντσα. Αρα όσο μεγαλώνει η ανάλυση μικραίνει η εικόνα αλλά αυξάνεται η πυκνότητα της

18 Ανάλυση

19 Παράδειγμα: τι σημαίνει ανάλυση 12 Μpixel;
12 Μpixel= pixels 3000Χ4000 pixels ανάλυση

20 Βάθος χρώματος (color depth ή bit depth)
Ο αριθμός των bit που διατίθενται για την αποθήκευση του χρωματισμού κάθε pixel. Για 1 bit 2 χρώματα (άσπρο μαύρο) Για 2bit 4 χρώματα Για 24 bit 224 χρώματα(16,7 εκ. αποχρώσεις-true color)

21 Μέγεθος αρχείου ψηφιογραφικής εικόνας
Μέγεθος αρχείου (bytes) = [Πλήθος εικονοστοιχείων (pixel) x Χρωματικό Βάθος (bit/pixel)] / 8 bit Πχ. Μια εικόνα με διαστάσεις 10΄΄ Χ 5΄΄, ανάλυσης 96ppi και βάθος χρώματος 24 bit καταλαμβάνει: (96Χ10)Χ(5Χ96)Χ24= bit=1,31 MB.


Κατέβασμα ppt "Αναπαράσταση Εικόνας."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google